Katutaiteen pelisäännöt työryhmä sekä katutaidetyöryhmä

HEL 2015-012872
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 35
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Katutaiteen pelisääntötyöryhmän loppuraportti ja katutaidetyöryhmän asettaminen

Kaupunginjohtaja/J

Päätös

Kaupunginjohtaja päätti johtajistokäsittelyssä merkitä tiedoksi katutaiteen pelisääntötyöryhmän loppuraportin ja todeta työryhmän työn päättyneen.

Samalla kaupunginjohtaja päätti asettaa katutaidetyöryhmän, jonka tehtävänä on varmistaa loppuraportissa esitettyjen, lupamenettelyä koskevien ehdotusten käytäntöön vieminen, varmistaa uusien menettelyjen sujuvuus ja tukea eri toimijoiden yhteistyötä sekä selvittää katutaiteen pilottialueen tarve ja valmistella osaltaan katutaiteen verkkosivustoa.

Katutaidetyöryhmän puheenjohtajana toimii toiminnanjohtaja Ulla Laurio Nuorisoasiainkeskuksesta ja sen jäseniksi nimetään

  • kaupunkikuva-arkkitehti Marjatta Uusitalo, rakennusvalvontavirasto
  • arkkitehti Taina Kinnunen, rakennusvalvontavirasto
  • kulttuurisuunnittelija Anna von Bagh, kulttuurikeskus
  • projektijohtaja Kauko Haantie, rakennusvirasto
  • toimistopäällikkö Jussi Luomanen, rakennusvirasto
  • toimistopäällikkö Timo Korhonen, rakennusvirasto
  • arkkitehti Linda Wiksten, kaupunkisuunnitteluvirasto
  • arkkitehti Klas Fontell, taidemuseo
  • intendentti Taru Tappola, taidemuseo ja
  • erityissuunnittelija Riikka Lahdensuo, kaupunginkanslia

Työryhmän sihteerinä toimii mediatuottaja Antti Salminen nuorisoasiainkeskuksesta.

Työryhmä voi kuulla työnsä aikana tarpeelliseksi katsomiaan asiantuntijoita.

Työryhmän määräaika päättyy 28.2.2018.

Työryhmän on työssään noudatettava kaupunginhallituksen 10.5.2010 antamaa ohjetta tilapäisistä toimielimistä.

Päätöksen perustelut

Kaupunginjohtaja asetti johtajistokäsittelyssä 16.12.2015 katutaiteen pelisääntötyöryhmän, jonka tehtävänä oli laatia ohjeistus sille, miten graffiti- ja katutaiteen hankkeet etenevät kaupungin sisällä ja varmistaa tiedonkulku virastojen välillä. Toimeksiannossa todettiin, että pelisäännöissä voidaan myös täsmentää, miten taiteilijoiden kanssa tehdään yhteistyötä, ja miten alueiden asukkaat ja muut kaupunkilaiset otetaan mukaan suunnittelutyöhön. Lisäksi työryhmän tehtäväksi annettiin selvittää mahdollisuudet katutaiteen pilottialueen löytämiselle.

Työryhmän puheenjohtajaksi nimettiin kulttuurisen nuorisotyön yksikön toiminnanjohtaja Ulla Laurio nuorisoasiainkeskuksesta, ja jäseninä kaupunkikuva-arkkitehti Marjatta Uusitalo (rakennusvalvontavirasto), arkkitehti Leena Jaskanen (rakennusvalvontavirasto), kulttuurisuunnittelija Anna von Bagh (kulttuurikeskus), projektijohtaja Kauko Haantie, toimistopäällikkö Jussi Luomanen ja toimistopäällikkö Timo Korhonen (rakennusvirasto), arkkitehti Klas Fontell ja kokoelma-assistentti Satu Oksanen (HAM) ja arkkitehti Linda Wiksten (kaupunkisuunnitteluvirasto).

Työryhmä kokoontui säännöllisesti ja työskenteli kahtena alatyöryhmänä, joista toinen käsitteli kuvataidehankkeisiin liittyviä teknisiä asioita kuten lupamenettelyjä, ja toinen hankkeiden taiteellista ja kulttuuripoliittista puolta. Ryhmä haastatteli myös lukuisia asiantuntijoita, heidän joukossaan kaupunkimarkkinoinnin edustajaa.

Työryhmä määritteli katutaiteen seuraavasti: Katutaide on julkisessa tilassa tehtyjä omaehtoisia, paikkasidonnaisia taidetekoja: maalauksia, interventioita ja tapahtumia. Se ei ole tiukkarajaisesti määriteltävissä, koska sen muodot ja välineet muuttuvat ja sitä leimaa ajankohtaisuus myös sisällön tasolla. Katutaiteeseen liittyy vapaus, mikä useimmiten tarkoittaa myös instituutioiden ulkopuolella tehtävää taidetta.

Työryhmän raportissa katutaide viittaa näin ollen erityisesti luvallisiin graffititeoksiin, mutta on sovellettavissa myös muihin taidemuotoihin. Raportissa esitettyjä prosesseja voidaan tarkistaa ja kehittää, mikäli uusia katutaiteen muotoja ilmaantuu kaupungissa.

Työryhmä totesi, että kiinnostus katutaidetta kohtaan on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Luvallisten katutaideseinien ja muiden harrastuspaikkojen määrä Helsingissä on kasvanut ja katutaiteesta on tullut näkyvä osa useita paikallistapahtumia. Lisäksi kesälle 2017 ollaan kokoamassa omaa katutaiteen kokonaisuutta, suunnitelmissa on mm. katutaidereitin luominen ja avoin karttapalvelu, jossa on esillä sekä suunniteltuja että jo toteutettuja katutaideprojekteja.

Työryhmän raportissa on kuvattu katutaiteen lupamenettelyt ja tyypillisiä katutaiteen toteuttamisen tapoja. Raportista ilmenee, että menettelyt ovat nykyisin hajanaisia, ja edellyttävät yhteyden ottamista useisiin eri viranomaisiin. Luvanhakijan on selvitettävä, mikä taho kutakin aluetta hallinnoi, ja millaista lupaa kulloinkin tarvitaan. Lupamenettelyt on osin suunniteltu ammattilaisten käyttöön, ja prosessien etenemistä eri virastoissa on vaikea seurata.

Työryhmä on valmistellut ehdotuksen uudeksi katutaiteen lupien käsittelemisen malliksi ja ehdottaa asukaslähtöisemmän prosessin luomista. Tavoitteena on katutaiteeseen liittyvän lupaprosessin selkeyttäminen ja helpottaminen kaupunkilaisille. Ehdotettu malli edistää paikallisista toimijoista lähtevää katutaidetta, jonka toteuttamistapa on avoin, yhdenvertainen ja yhteisöllinen. Samalla se edistää julkisen päätöksenteon avoimuutta, kaupunkilaisten osallisuutta, sekä taidetta ja luovuutta Helsingin kaupungin strategian mukaisesti.

Uudessa mallissa ehdotetaan että

  • katutaidehankkeiden luvat hoidetaan yhden luukun kautta,
  • katutaideryhmä toimii vakinaisesti, jotta lupien käsittelyssä saadaan kaupungin kokonaisvaltaisen toiminnan ja kehityksen kannalta tärkeät näkökulmat esiin ja
  • katutaiteelle perustetaan verkkosivusto, joka sisältää teoksia esittelevän karttapalvelun sekä ohjeistuksen toteuttamiseen ja jonka kautta luvat haetaan

Hakemukset tultaisiin käsittelemään kaksi kertaa vuodessa. Helmikuussa käsiteltäisiin hakemukset, jotka koskevat maalis- elokuussa toteutettavia teoksia, ja kesäkuussa syksyn ja talven aikana toteutettavat teokset. Poikkeuksena ovat rakennusten julkisivuihin maalattavat muraalista, joiden käsittelyssä noudatetaan ao. lainsäädäntöä. Uutta mallia on ehdotuksen mukaan tarkoitus testata ja kehittää vuoden 2017 aikana.

Työryhmän esitys uudesta lupamenettelystä on perusteltu ja antaa hyvän pohjan jatkotyölle. Toimialauudistus tulee osaltaan selkeyttämään lupamenettelyä ja helpottamaan asiointia. Muutosvaiheessa on kuitenkin tärkeää varmistaa, että lupakäytäntöä kehitetään ja selkiytetään työryhmän esittämien linjausten pohjalta. Tämän vuoksi on tarkoituksenmukaista asettaa katutaiteen työryhmä vielä yhdeksi vuodeksi, pilotoimaan ja kehittämään menettelyjä ja eri tahojen yhteistyötä.

Päätös tullut nähtäväksi 13.12.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Leena Mickwitz, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36054

leena.mickwitz@hel.fi

Päättäjä

Jussi Pajunen
kaupunginjohtaja
Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö