Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Elintarvikelain 11 § mukainen hakemus, Valio Oy

HEL 2021-013365
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 2

Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus Valio Oy Helsingin pikatukun hyväksymisestä liha-, kala- ja maitoalan laitokseksi

Yksikön päällikkö

Päätös

Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti hyväksyä hakemuksen mukaisesti Valio Oy Helsingin pikatukun elintarvikehuoneiston liha-, kala- ja maitoalan laitokseksi.

Laitoksen toiminnot ovat jauhelihan valmistus, lihan, kalan ja juustojen paloittelu.

Toiminta on järjestetty siten, että terveysvaarojen ehkäisemiseksi ei ole tarpeen asettaa erillisiä ehtoja.

Tuotantotilat ja laitteet tulee puhdistaa ennen toiminnan aloittamista. Omavalvontasuunnitelman toimivuutta varmistetaan tarkastuksin ja viranomaisvalvontanäytteenotoin. Omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.

Asian vireilletulo

Elintarvikelain (297/2021) 11 §:n mukainen hakemus on vastaanotettu 9.11.2021.

Hakija

Valio Oy, Meijeritie 6, 00370 Helsinki, y-tunnus 0116297-6

Toimipaikan nimi ja osoite

Valio Oy Helsingin Pikatukkku, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki

Hakemuksen sisältö ja perustietoja toiminnasta

Valio Oy on ostanut Heinon Tukku Oy:n Helsingin Pikatukun osoitteessa Vanha talvitie 2, 00580 Helsinki. Heinon pikatukku on Ruokaviraston hyväksyttyjen liha- ja kala-alan laitosten listalla ja sen hyväksymisnumero on 091-18. Tukun tiloissa tai toiminnoissa ei tapahdu muutoksia ja hyväksymisnumero säilyy ennallaan. Muutoksen ajankohta on 1.2.2022.

Hakemus laitoksen hyväksymisestä on saapunut ympäristöpalveluihin 9.11.2021. Laitoshakemuksen liitteenä on laitoksen pohjapiirustus ja HACCP-perusteinen omavalvontasuunnitelma. Tilat on tarkastettu 22.12.2022.

Laitoksen hyväksyttyjä liha-alan toimintoja ovat lihan leikkaaminen (paloittelu) ja jauhelihan valmistus. Jauhelihaa valmistetaan vuodessa n. 90.000 kg. Valmistettavat tuotteet myydään palvelumyyntinä tukkuasiakkaille.

Laitoksen hyväksytty kala-alan toiminto on kalan leikkaaminen (paloittelu). Toiminnan laajuus on noin 2.000 kg vuodessa.

Laitoksen hyväksyttyjä maitoalan toimintoja ovat juuston paloittelu ja pakkaaminen pienempiin pakkauksiin. Toiminnan laajuus on noin 6.000 kg vuodessa.

Pikatukun kokonaispinta-ala on 6220 m², josta laitoksen käytössä on noin 70 m². Laitoksen tilat koostuvat lihankäsittelytilasta (noin 20 m²), johon on käynti sulkuhuoneen (noin 4 m²) kautta. Sulkuhuoneessa on vaatekaapit vaatteiden vaihtoa varten, automaattihanalla varustettu käsienpesupiste ja lattiakaivo. Lihankäsittelytilassa on kaksi lihamyllyä, saha, vakuumikone, leikkuu/työskentelypöydät, pesualtaalla ja automaattihanalla varustettu ruostumaton teräspöytä sekä kaksi lattiakaivoa. Lihakylmiöitä on kaksi (noin 20 ja 7 m²), joista pienempi toimii vastaanottotilana. Kalakylmiössä (noin 15 m²) on erillinen vesipisteellä varustettu kalan käsittelytila. Palvelumyynnin yhteydessä on pieni, erillinen juustojen paloittelu/pakkaustila.

Laitoksessa on erillinen pesutila, jossa on kaappi laitoksen siivousvälineitä ja pesuaineita varten. Tuotantotilojen pesu tehdään letkupesuna.

Tilojen pintamateriaaleina on seinissä ja katossa maalattu elementtilevy ja lattiat ovat pinnoitettua betonia.

Henkilökunnan sosiaalitilat ja käymälät ovat yhteiset tukkumyymälän muun henkilökunnan kanssa. Henkilökunnan määrä laitoksessa on 7 henkilöä.

Laitoksen ilmanvaihto on koneellinen ja valaistus tarkoituksenmukainen. Tilat ovat tarvittavilta osin jäähdytettyjä ja jäähdytettyjen tilojen lämpötilan seurantaa varten on elektroninen tallentava järjestelmä, jossa on myös hälytysjärjestelmä.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Asian käsittelyä koskeva maksu

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston vahvistaman ympäristöterveydenhuollon taksan perusteella elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti määrätä asian käsittelystä 940 euron maksun. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksen hallintopalvelusta. (Laskutusosoite: Vanha talvitie 2, 00560 Helsinki).

Kuuleminen

Päätöksestä ei ole kuultu hakijaa, koska päätöksessä ei esitetä toiminnallisia ehtoja ja hakijan hakemus hyväksytään sellaisenaan.

Päätöksen perustelut

Hakemuksessa esitetyt laitoksen tilat ja rakenteet täyttävät elintarvikelaissa ja sen nojalla annetuissa säädöksissä asetetut vaatimukset.

Sovelletut oikeusohjeet

Elintarvikelaki (297/2021) 6 §, 7 §, 11 §, 15 §, 22 §, 27 §, 40 §, 72 §, 73 §, 75 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta (315/2021) 3 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 5 §, 36-39 §

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 1.1.2022 alkaen 229 §, liite 1 kohta 11.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus liitteineen HEL2021-013365 T 11 02 00

Toimivaltaperuste

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.

Muutoksenhaku

Muutoksenhakuohje on liitteenä.

Tiedoksi toimijalle

Toiminnan olennainen muutos, toiminnan lopettaminen tai keskeyttäminen

Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty ympäristökeskuksessa. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus ympäristökeskukseen.

Säilytettävät asiakirjat

Toimijan on säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös laitoksessa, jossa niiden on oltava laitosta valvovan viranomaisen saatavilla.

Lisätietojen antaja

Minna Ristiniemi, kaupungineläinlääkäri, puhelin: 09 310 31585

minna.ristiniemi@hel.fi

Päättäjä

Riikka Åberg
yksikön päällikkö

Liitteet (pdf)

1. Hakemus 9.11.2021
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.