Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Vahingonkorvaus, esinevahinko, 16.11.2023, päiväkoti Katajanokka

HEL 2023-015838
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 13
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneista silmälaseista

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti kohtuussyistä hyväksyä ********** vahingonkorvausvaatimuksen, joka on liittynyt työssä rikkoutuneisiin silmälaseihin. Hallintopäällikkö päätti myöntää hakijalle yhteensä 89,00 euron arvoisen korvauksen. Enemmiltä osin hallintopäällikkö päätti hylätä korvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14. luku koskee toimialojen johtavien viranhaltijoiden yleistä toimivaltaa. Luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen, taikka vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja on 16.6.2020 (§ 81) päätöksellään delegoinut asiaan liittyvää toimivaltaa hallintopäällikölle. Päätöksen mukaan hallintopäällikkö päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen, taikka vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, Stadin ammatti- ja aikuisopisto pois lukien ja haettava määrä on enintään 5000 euroa.

Hakemus

Hakija on esittänyt 15.12.2023 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa 144 euron suuruisen korvausvaatimuksen työssä rikkoutuneista silmälaseista.

Hakija kertoo 16.11.2023 päiväkodissa sattuneesta tilanteesta. Iltapäiväulkoilulla on sattunut lasten välinen riita, joka on vaatinut hakijalta kiinnipitoa. Kiinnipidon aikana lapsi oli yrittänyt lyödä ja puskea hakijaa, jolloin hakija oli ottanut silmälasinsa pois. Lapsi oli kuitenkin saanut hakijan silmälasit käsiinsä ja oli vääntänyt ne rikki.

Hakija on toimittanut hakemuksensa liitteenä silmälasiliikkeen arvion, jonka mukaan rikkoutuneita silmälaseja ei voi korjata. Silmälasiliikkeen asiakirjassa on todettu lasien ostamisen ajankohdaksi vuosi 2021 ja mainittu silmälasien arvoksi 144 euroa. Hakija on toimittanut 4.3.2024 lisäselvityksen, josta ilmenee, että silmälasiliikkeestä on 20.11.2023 hankittu uudet 89,00 euron arvoiset silmälasit rikkoutuneiden tilalle.

Asian selvittäminen ja ratkaisu

Varhaiskasvatuksen toimipisteen (päiväkodin) johtaja on antanut 21.12.2023 selvityksensä. Päiväkodin johtaja on vahvistanut hakemuksessa kerrotun tapahtumakulun.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii lähtökohtaisesti vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun esine on käytetty.

Asiassa ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan työssä tapahtuneesta virheestä tai laiminlyönnistä. Vahinko ei ole myöskään aiheutunut siitä, että Helsingin kaupunki työnantajana olisi rikkonut tai laiminlyönyt työsuhteesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksiaan (Työsopimuslaki, 12 luku 1 §:n 1 momentti). Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla ei ole asiassa korvausvelvollisuutta vahingonkorvauslain eikä työsopimuslain nojalla.

Helsingin kaupungin hallintosääntö sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan delegointipäätös mahdollistavat kuitenkin, että aiheutunut vahinko korvataan kohtuussyistä, mikäli toimialalla ei ole lainsäädännön nojalla korvausvelvollisuutta. Hallintopäällikkö on tarkastellut tilannetta kokonaisuutena ja ottanut huomioon muun muassa edellä kerrotun tapahtumakulun sekä silmälasit rikkoneen lapsen nuoren iän. Kokonaisharkinnan perusteella hallintopäällikkö katsoo kohtuulliseksi, että hakijalle korvataan rikkoutuneet silmälasit.

Silmälasiliikkeen arvion mukaan rikkoutuneiden silmälasien korjaaminen ei ole mahdollista. Kärsitty vahinko korvataan tuhoutuneen esineen arvon mukaan. Saadun selvityksen valossa silmälasit on ostettu vuonna 2021 ja niiden ostohetken arvo on ollut 144 euroa. Kärsityn vahingon määräksi marraskuussa 2023 arvioidaan 89,00 euroa. Arviossa on huomioitu silmälasien alkuperäinen arvo sekä ikä. Enemmiltä osin korvausvaatimus hylätään.

Lisätietojen antaja

Viljami Sainio, lakimies, puhelin: 09 310 86350

viljami.sainio@hel.fi

Päättäjä

Marko Enberg
hallintopäällikkö