Puistosuunnitelma, Höyrypuisto, Pasila VIO 5822/1

HEL 2024-001488
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 55 §

Puistosuunnitelma, Höyrypuisto, Pasila

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Höyrypuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 5822/1

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Stefan Eklöf. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Höyrypuisto sijaitsee Pasilan (17.) kaupunginosassa.

Puistosuunnitelma käsittää asemakaavan mukaisen puistoalueen rakentamisen ja se on esitetty piirustuksessa VIO 5822/1.

Puistosuunnitelma on voimassa olevan asemakaavan nro 12360 mukainen.

Puiston pinta-ala on noin 3 280 m².

Puistoa rajaa pohjoisessa Höyrykatu, idässä ja lännessä Tenderinlenkki ja etelässä Firdonkatu. Tenderinlenkin länsipuolella sijaitsee asuinkerrostalokortteli ja itäpuolella keskustatoimintojen korttelialue. Firdonkadun eteläpuolella sijaitsee kauppakeskus Tripla.

Alue on ollut ennen ratapihaa, ja Höyrypuiston läpi ovat kulkeneet ratapihan läntisimmät kiskot. Tällä hetkellä se on rakentamatonta työmaa-aluetta. Alueella ei sijaitse säilytettävää kasvillisuutta eikä sillä ole luontoarvoja. Nyt tavoitteena on luoda viihtyisää ja vehreää kaupunkiympäristöä.

Puiston pääasiallisia käyttäjiä ovat alueen tulevat asukkaat, koululaiset sekä toimistokortteleiden työntekijät.

Puistosuunnitelman suunnitteluratkaisuilla on lisätty puistoon kaupunkiluonnon monimuotoisuutta, väriä ja hauskuutta. Suunnitelmassa on otettu huomioon puistoon sijoittuva taideteos.

Suunnitelma

Höyrypuisto on pohjois-eteläsuuntainen kapeahko puistoalue, jonka ympäriajettava Tenderinlenkki jakaa kahtia.

Puiston läpi kulkee kevyen liikenteen yhteys, joka on eteläosastaan leveämpi ja aukiomainen. Pohjoisosa on kapeampi, ja se on rytmitetty yhdellä pienellä aukiolla. Eteläosan reitti kuuluu talvikunnossapidon piiriin. Sen sijaan pohjoisosaa ei ole tarpeen aurata, sillä puiston molemmin puolin katualueella kulkee talvikunnossapidetyt kävely- ja pyöräilyreitit.

Puiston eteläosan sommittelu on aukiomainen mutta vehreä. Kerrokselliset istutusalueet rajataan reunakivillä. Puiston keskelle sijoittuu oleskelupaikka ja pohjoisimpaan osaan tilavauraus taideteokselle. Taideteosta varten on muotoiltu pieni, osin muurilla rajattu kumpu. Sen läheisyyteen sijoittuu istuskelupaikka.

Puiston pohjoisosa erotetaan sitä kiertävästä Tenderinlenkistä leveällä luonnonkivikourulla.

Puistoa jäsentävät yksi leveämpi poikittainen aukiotila sekä pitkospuuyhteys. Aiemmin hyväksyttyyn puistosuunnitelmaan nähden yksi aukiotila on poistettu. Aukiolla ja reitin varrelle sijoitetaan oleskeluryhmiä. Aukio liitetään portain katualueeseen.

Puiston pohjoisin osa on puiston levein kohta ja sinne on suunniteltu matalampaa kasvillisuutta ja niin kutsuttua nurmetonta nurmea. Puiston tätä osaa reunustaa lehtipuurivit.

Monilajiset istutusalueet, nurmeton nurmi ja puut lisäävät monimuotoisuutta. Puiston pinta-alasta noin 67 % on istutettua. Puistoon istutetaan yhteensä 45 puuta. Monimuotoisuutta tuetaan myös asentamalla puistoon hyönteishotelli sekä linnunpönttöjä.

Vuorovaikutuksen yhteydessä saatu palaute otettiin huomioon puistosuunnitelmassa. Puiston eteläosa muutettiin siten, että kulku suojatielle on sujuvampi. Muut palautteet ovat kirjattuina vuorovaikutusmuistiossa (Liite 3).

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta VIO 5822 Höyrypuiston selostus (Liite 1) ja suunnitelmapiirustuksesta nro VIO 5822/1 (Liite 2).

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12360 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys

Suunnitelmassa esitetyillä toimenpiteillä varmistetaan se, että puistosta muodostuu monimuotoinen. Nykytilanteessa puistoksi asemakaavoitetulla alueella ei ole säilytettävää kasvillisuutta. Istutettava kasvillisuus parantaa alueen ekologisia yhteyksiä ja tarjoaa elinympäristöjä eri eliölajeille. Istutettavan kasvillisuuden lajivalinnoilla kehitetään lajistoltaan monimuotoinen, uusi puisto.

Etenkin puut tarjoavat elinympäristöjä useille lajeille. Kerroksellisesti kasvavat puut ja pensaat antavat suojaa ja ravintoa kaupunkiympäristössä erityisesti linnuille. Puistoon istutetaan myös dynaamisia, monilajisia istutuksia. Kasvilajeiksi valitaan kukkivia ja marjoja tai siemeniä tuottavia lajeja. Puistoon asennetaan hyönteishotelli ja linnunpönttöjä.

Nurmialueiden sijaan puistoon kylvetään niin sanottu nurmeton nurmi. Keväisin kukkivat sipulikasvit tarjoavat ravintoa aikaisin liikkeellä oleville pölyttäjille. Kesän mittaan puiston kukkaloisto lisääntyy kesäkukkien ja perennojen kukkiessa.

Istutettava puusto auttaa ilmastonmuutokseen sopeutumisessa muun muassa sitomalla hiiltä, viilentämällä ympäristöään ja hyödyntämällä hulevesiä.

Vuorovaikutus

Halkopiipunkallion ja Höyrypuiston puistosuunnitelmaluonnokset olivat yhdessä esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 13.11.–26.11.2024 välisen ajan. Puistosuunnitelmaluonnokset esiteltiin Teams-tapahtumassa 14.11.2024. Tilaisuudessa oli mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida suunnitelmia kommentointipalstalla.

Tiedote verkkotilaisuudesta ja esillä olosta lähetettiin lähikiinteistöjen omistajille ja asukasyhdistyksille 30.10.2024. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 26.11.2024 mennessä.

Tilaisuudessa esitetyt kysymykset koskivat rakentamisen aikataulua, Höyrypuiston esteetöntä kulkua, koulun pihakannen käyttöä ja taideteosta.

Sähköpostilla saatiin yksi palaute, jossa toivottiin sujuvampaa yhteyttä Tenderinlenkiltä Triplan suuntaan johtavalle suojatielle.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä (Liite 3).

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 1 500 000 euroa eli noin 447 euroa/m² (alv 0 %).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkaan R3 (käyttöviheralue).

Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 8 200 euroa, 2,50 euroa/m² (alv 0%).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2027 alkaen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston rakentamisen. Suunnitelman on taloudellisesti merkittävä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 12.02.2025

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Stefan Eklöf, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 52239

stefan.eklof@hel.fi