Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Hankinta, iltapäivähoidon ja loma-ajan toiminta, Kotipalvelu Mehiläinen Oy

HEL 2024-011068
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 200

Iltapäivähoidon ja loma-ajan toiminnan hankinta suorahankintana, Kotipalvelu Mehiläinen Oy

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päättää hankkia laki kehitysvammaisten erityishuollosta 2§:n mukaisen iltapäivähoidon ja loma-ajan toiminnan suorahankintana Kotipalvelu Mehiläinen Oy:ltä (Y-tunnus: 1926203–5). Hankinnan kohteena on palvelu 26 asiakkaalle ja palvelua järjestetään Live-säätiö sr:n Leppävaaran ja Vantaan toimipaikoissa.

Suorahankinnan perusteella tehtävä asiakaskohtainen hankintasopimus tehdään määräajaksi 5.8.2024-13.6.2025.

Hankinnan hankintalain mukaisesti laskettu arvonlisäveroton ennakoitu arvo on 565 000 euroa. Kyseessä on hankintalain (1397/2016) 40 §:n 2 momentin 2 kohdan mukainen hankinta.

Suorahankinnan perusteena on se, että palveluntuottaja on ainoa, joka kykenee toimittamaan tarvittavat palvelun.

Helsingin kaupunki (hankintayksikkö) ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään.

Tämä päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana.

Päätöksen perustelut

Hankinnan kohteena on laki kehitysvammaisten erityishuollosta 2§:n mukainen iltapäivähoidon ja loma-ajan toiminta 26 asiakkaalle.

Hankinnan kohteena on vammaispalvelujen asiakkaille järjestettävä iltapäivähoito ja loma-ajan toiminta Live-säätiö sr:n Leppävaaran ja Vantaan toimipisteiden tiloissa. Palveluun kuuluu myös neljälle asiakkaalle lisäresurssina omaohjaaja. Palvelulla mahdollistetaan asiakkaiden osallistuminen Telma-opintoihin. Vammaispalvelujen järjestämä iltapäivähoito ja loma-ajan toiminta mahdollistaa vammaisten sosiaalityön asiakkaana olevien opiskelun ja vanhempien työssä käymisen.

Hankinta toteutetaan hankintalain 3 §:n mukaisten julkisissa hankinnoissa noudatettavien periaatteiden ja hyvän hallinnon mukaisesti.

Päätöksen kohteena olevassa asiassa käsillä on hankintalain (1397/2016) 40 §:n 2 momentin 2 kohdan mukainen peruste. Sen mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan; lisäedellytyksenä on, että järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta.

Palvelun toteuttaminen ostopalveluna on tarkoituksenmukaista, koska muilla järjestämistavoilla toteutettavilla palveluilla ei voida vastata asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin tai niitä ei ole saatavilla. Hankinta tehdään palveluntuottajalta, joka täyttää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021, järjestämislaki) 12 §:n mukaiset vaatimukset. Hankinnasta tehdään järjestämislain 15 §:n mukaiset vaatimukset täyttävä sopimus.

Asiakkaiden sosiaalihuollon palvelutarpeeseen vastaaminen ei ole mahdollista tilaajan oman tuotannon tai kilpailutukseen perustuvan sopimuksen perusteella.

Hankinta on perusteltua toteuttaa suorahankintana, koska palveluntuottaja on ainoa, joka kykenee toimittamaan tarvittavan palvelun. Mikään muu taho ei järjestä iltapäivä- tai loma-ajan toimintaa oppilaitoksen tiloissa. Iltapäivätoiminnan järjestäminen oppilaitoksen tiloissa on välttämätöntä niille asiakkaille, joiden ei ole vammansa luonteen takia mahdollista siirtyä toisiin tiloihin koulupäivän päättyessä. Loma-ajan toiminnan järjestäminen samoissa tiloissa ja saman henkilökunnan toimesta kuin iltapäivätoiminnassa, edistää niiden asiakkaiden hyvinvointia, joille muutokset ovat haastavia.

Asiakkaiden palvelutarve on arvioitu vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain (380/1987, vammaispalvelulaki) 3 a §:n ja sosiaalihuoltolain (1301/2014) 36 §:ään ja perustuvassa palvelutarpeen arviossa ja/tai palvelusuunnitelmassa. Sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain (812/2000, asiakaslaki) 8 §:n mukaan sosiaalihuoltoa toteutettaessa on ensisijaisesti otettava huomioon asiakkaan toivomukset ja mielipide ja muutoinkin kunnioitettava hänen itsemääräämisoikeuttaan. Sosiaalihuoltolain 4 §:n mukaan asiakkaan etua arvioitaessa on kiinnitettävä huomiota siihen, miten eri toimintatavat ja ratkaisut parhaiten turvaavat mahdollisuuden osallistumiseen ja vaikuttamiseen omissa asioissaan. Asiakasta koskeva asia on käsiteltävä ja ratkaistava siten, että ensisijaisesti otetaan huomioon asiakkaan etu.

Palveluntuottajalla on kyky vastata asiakkaiden sosiaalihuollon lainsäädännön mukaisesti arvioituun palvelutarpeeseen ja vapaata kapasiteettia.

Toimialajohtajan oikeus toteuttaa hankinta perustuu sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätökseen hankintavaltuuksista sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla 12.12.2023 § 260.

Hankintasopimus syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Sovelletut oikeusohjeet

Perusteluosassa mainitun lisäksi

Hallintolaki (434/2003)

Kuntalaki (410/2015)

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016)

Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä (1223/2006)

Lisätietojen antaja

Minna Eronen, ostopalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 24859

minna.eronen@hel.fi

Päättäjä

Juha Jolkkonen
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.