Valtuustoaloite, lapsivaikutusten arviointi kaavoituksen yhteyteen

HEL 2024-014825
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

V 21.5.2025, Valtuutettu Nina Miettisen aloite lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönottamiseksi kaavoituksen yhteydessä

Helsingin kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Nina Miettinen ja 31 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että lapsivaikutusten arviointi otetaan Helsingissä käyttöön kaavoituksen yhteydessä.

Kaavoituksessa on kehitetty vuoden 2024 aikana ohjeistus lapsivaikutusten arviointiin osana kaavojen vaikutusten arviointia. Ohjeistus on tullut voimaan vuoden 2025 alusta. Ohjeistuksen mukaisesti kaikissa kaavoissa arvioidaan vaikutus alle 18-vuotiaisiin lapsiin osana kaavan sosiaalisten vaikutusten arviointia. Valinta suppean ja laajan arvioinnin välillä tehdään vaikutusten merkittävyyden perusteella. Mikäli vaikutukset lapsiin ovat vähäiset, ei vaikutusten arviointi erillisenä työvaiheena ole tarpeellinen.

Nykytilanne

Helsingin kaupunki on saanut Unicefilta vuonna 2024 Lapsiystävällinen Kunta -tunnustuksen. Sen myötä kaupungilla on otettu vuonna 2024 käyttöön kaikkia toimialoja koskeva malli lapsivaikutusten arvioinnista. Mallin tavoitteena on varmistaa, että lasten oikeudet toteutuvat asioiden valmistelussa.

Asemakaavoituksessa valmisteltiin vuonna 2024 ohjeet lapsivaikutusten arviointiin kaavoituksessa ja järjestettiin sisäinen koulutus aiheesta. Asemakaavojen osana on vuoden 2025 alussa otettu käyttöön lapsivaikutusten arvioinnin ohjeistus. Lapsivaikutusten arviointia on pilotoitu jo ennen ohjeistuksen käyttöönottoa esimerkiksi Länsi-Herttoniemen asemakaavassa sekä Malmin koulukampuksen asemakaavassa.

Ohjeistuksen mukaisesti kaikissa asemakaavoissa arvioidaan kaavan vaikutus alle 18-vuotiaisiin lapsiin osana kaavan sosiaalisten vaikutusten arviointia. Ohjeistuksen pohjalta osana asemakaavoja laaditaan joko suppea tai laaja lapsivaikutusten arviointi. Valinta suppean ja laajan arvioinnin välillä tehdään vaikutusten merkittävyyden perusteella. Mikäli vaikutukset lapsiin ovat vähäiset, ei vaikutusten arviointi erillisenä työvaiheena ole tarpeellinen.

Suppeassa arvioinnissa käytetään hyväksi jo olemassa olevia aineistoja, kuten tilastoja tai aiemmin tehtyjä kyselyitä ja analysoidaan kaavan vaikutukset tämän tiedon pohjalta lapsen oikeuksien näkökulmasta.

Laaja lapsivaikutusten arviointi voi olla tarpeen, mikäli kaavalla on suoria tai välillisiä vaikutuksia esimerkiksi koulujen tai päiväkotien määrään tai sijaintiin, leikkipuistojen ja -paikkojen tai muiden virkistysalueiden määrään tai sijaintiin, lasten ja nuorten paljon käyttämiin kulkureitteihin tai joukkoliikenteen yhteyksiin, tai jos kaava koskee laajaa asuinaluetta. Laajassa arvioinnissa kerätään uutta tietoa erillisen lapsille suunnatun vuorovaikutuksen kautta, ja heille kerrotaan myöhemmin, kuinka heidän näkemyksensä on huomioitu. Jokainen lapsivaikutusten arviointi on erilainen ja voidaan toteuttaa eri tavoin. Osana laajaa arviointia kaavaselostuksessa kuvataan myös, miten lasten kuuleminen hankkeen aikana on toteutettu.

Esimerkiksi julkisten tilojen ja palveluiden suunnittelusta suurin osa tapahtuu asemakaava- ja toteutussuunnitteluvaiheissa, jolloin eri käyttäjäryhmien erityistarpeiden huomioon ottamiseen on paremmat edellytykset. Alustavaa lapsiin kohdistuvien vaikutusten ennakointia ja seurantaa voidaan kuitenkin tehdä tarvittaessa jo ennen asemakaavoitusta myös yleiskaavoituksen yhteydessä. Yleiskaavoituksessa lapsivaikutusten arviointi voi nojautua pitkälti tilastotietoihin ja esim. kouluterveyskyselyjen pohjalta saatuun tietoon, mutta voidaan huomioida tarvittaessa myös vuorovaikutuksessa.

Toimivalta

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 4 momentin mukaan kaupunginvaltuustossa käsitellään vastaus aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Kaupunginhallituksen on esitettävä antamansa vastaus käsiteltäväksi kaupunginvaltuustossa viimeistään kahdeksan kuukauden kuluessa aloitteen jättämisestä.

Esittelijä

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Lisätietojen antaja

Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36045

anna.villeneuve@hel.fi