Valtuustoaloite, laadukas musiikin opetus kaikkiin kouluihin

HEL 2024-015928
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Valtuutettu Minna Lindgrenin aloite musiikin opetuksesta kaikissa kouluissa

Helsingin kaupunginvaltuusto

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Minna Lindgren ja 27 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupunki tarjoaa tasavertaisesti kaikissa kouluissa ammattitaitoista musiikin opetusta ja selvittää eri mahdollisuuksia tavoitteen toteuttamiseksi. Aloite on liitteenä 1.

Kaupunginhallitus toteaa, että musiikin sekä muiden taide- ja taitoaineiden opetuksen vahvistamista selvitetään tulevalla valtuustokaudella.

Luokan- ja aineenopetus perusopetuksessa

Perusopetusasetuksen (1998/852) mukaan vuosiluokilla 1–6 opetus on pääosin luokanopetusta luokanopettajan opettamana ja vuosiluokilla 7–9 pääosin aineenopetusta aineenopettajan opettamana, ellei opetussuunnitelmassa toisin määrätä.

Luokanopettajan tutkintovaatimuksiin kuuluu perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot, jolloin luokanopettaja on kelpoinen opettamaan kaikkia alakoulussa opetettavia oppiaineita (Asetus opetushenkilökunnan kelpoisuusvaatimuksista 4 § 1998/986).

Musiikin opetus koulussa

Kaikissa kouluissa musiikkia opetetaan perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti, jolloin taataan oppilaille laadukas musiikin opetus opettajasta ja koulusta riippumatta. Yhtenäisissä peruskouluissa opettajilla on myös mahdollisuus yhteistyöhön musiikin opetuksen osalta.

Helsingin kaupungin suomenkielisiä kouluja on 88, joista 45 on ala-asteen kouluja. Näistä ala-asteen kouluista 37:llä musiikinopetus on järjestetty luokanopetuksena ja kahdeksalla koululla aineenopetuksena musiikin lehtoreiden toimesta. Syksyllä 2025 kolmen musiikinopettajan virantoimituspaikka siirtyy ala-asteen koulusta yhtenäiseen peruskouluun.

Helsingin kaupungin ruotsinkielisiä kouluja on 14, joista yhdeksän on ala-asteen kouluja. Ala-asteen kouluissa musiikinopetus on pääosin järjestetty luokanopetuksena. Osan opetuksesta antavat tuntiopettajat, joilla aineopettajan pätevyys.

Virantoimituspaikkojen muutokset

Jokaiselle vakituiselle virassa olevalle opettajalle tulee taata hänen virkansa mukainen opetustuntimäärä. Jos opettajan opetustunteja ei saada täytettyä, opetuspaikkaan kohdistuu muutostarpeita. Opetuspaikan siirrot voivat koskea niin aineenopettajia kuin luokanopettajia. Virantoimituspaikan muutostarpeista keskustellaan ajoissa henkilöstön kanssa ja edetään yhteistoiminnan mukaisesti.

Ala-asteen kouluissa opetuksen järjestäminen aineenopetuksena haastaa koulujen henkilöstörakennetta, taloutta ja opetuksen järjestämisen kokonaisuutta. Kuitenkin koulujen kokonaistilanne määrittää sen, milloin mahdolliset virantoimituspaikan muutokset ovat ajankohtaisia toteuttaa. Tällä normaalilla henkilöstösuunnittelun prosessilla virassa oleville opettajille taataan pysyvä palvelussuhde ja viranmukainen opetustuntimäärä.

Musiikin aineenhallinnallisen ja pedagogisen osaamisen kehittäminen

Henkilöstölle tarjotaan monimuotoisia tapoja kehittää omaa osaamistaan. Luokan- ja aineenopettajille tarjotaan vuosittain mahdollisuuksia musiikin aineenhallinnallisen ja pedagogisen osaamisen kehittämiseen. Opettajien tarpeita kuullaan täydennyskoulutustarpeiden osalta. Helsingin kaupungin tarjoamaan musiikin täydennyskoulutukseen on osallistunut 119 opettajaa (7,55 % luokanopettajien henkilöstömäärästä) vuosina 2022–2024. Täydennyskoulutukset ovat sisältäneet musiikin arvioinnin, musiikkiteknologian käyttöönoton sekä esi- ja alkuopetuksen musiikkikasvatuksen teemoja. Opettajilla on mahdollisuus osallistua myös muiden palveluntarjoajien täydennyskoulutuksiin.

Helsingin kaupunki tekee opetusharjoittelu- ja työpajayhteistyötä Sibelius-Akatemian kanssa. Työpajat tarjoavat perusopetuksen opettajille mahdollisuuden osaamisen kehittämiseen. Peruskoulut voivat rakentaa yhteistyökumppanuuksia taiteen perusopetuksen sekä muiden oppilaitosten kanssa, jolloin yhteistyö voi tarjota tukea opettajan osaamisen kehittymiselle sekä tarjota oppilaille sisältöä musiikin opetukseen.

Kouluja tuetaan järjestämään musiikinopetus opetussuunnitelman mukaisesti ala-asteen kouluissa sekä yhtenäisissä peruskouluissa. Kouluja tulee edelleen tukea henkilöstönsä pedagogisen osaamisen kehittämisessä sekä osaamisen jakamisen toimintakulttuurissa.

On tärkeää, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala edistää aloitteessa esiin nostettuja asioita opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan. Toimialan edunvalvonnassa tulee korostaa entisestään taito- ja taideaineiden ja musiikin opetuksen laadun merkitystä alakouluista alkaen varsinkin, kun ylioppilaskirjoituksissa tulee mahdolliseksi suorittaa myös taito- ja taideaineiden koe.

Asiasta on saatu kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto. Vastaus perustuu saatuun lausuntoon.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 4 momentin mukaan kaupunginvaltuustossa käsitellään vastaus aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Kaupunginhallituksen on esitettävä antamansa vastaus käsiteltäväksi kaupunginvaltuustossa viimeistään kahdeksan kuukauden kuluessa aloitteen jättämisestä.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätietojen antaja

Katja Rimpilä, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36256

katja.rimpila@hel.fi