Tutkimuslupa, Automaattisen eCall-hätäviestijärjestelmän vaikutukset Suomessa

HEL 2025-001730
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 5

Tutkimuslupa tutkimukseen “Automaattisen eCall-hätäviestijärjestelmän vaikutukset Suomessa”

Pelastuskomentaja

Päätös

Pelastuskomentaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimushankkeelle ”Automaattisen eCall-hätäviestijärjestelmän vaikutukset Suomessa”. Tutkimuksen toteuttaa työryhmä, jonka jäsenet on esitetty tutkimuslupahakemuksessa. Yhteyshenkilö on johtava tutkija ********** . Tutkimuslupa on voimassa 31.5.2025 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia Helsingin pelastuslaitokselle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin pelastuslaitokselle.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan pelastuslaitoksen käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.pela@hel.fi.

Päätöksen perustelut

Tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää automaattisen eCall-järjestelmän liikenneturvallisuusvaikutuksia, toimivuutta ja hyötyjä. eCall-järjestelmä on ollut pakollinen Euroopassa tyyppihyväksytyissä henkilö- ja pakettiautoissa vuodesta 2018 alkaen. Tästä huolimatta järjestelmän toteutuneista turvallisuusvaikutuksista ei ole tarkemmin tutkittua tietoa viime vuosilta.

Hankkeen työryhmä haluaa analysoida kaikkia liikenneonnettomuuksiin liittyviä hätäpuheluita alkaen ensimmäisestä eCall-puhelusta ja päättyen nykyhetkeen.

Hätäpuheluaineiston saamiseksi hankkeen työryhmä on hakenut tutkimusluvan Hätäkeskuslaitokselta. Helsingin kaupunki on yksi hätäkeskustietojärjestelmän rekisterinpitäjistä, joten saadakseen Helsinkiä koskevaa hätäpuheluaineistoa hätäkeskukselta, hankkeen tutkijat ovat toimittaneet tutkimuslupahakemuksen myös Helsingin kaupungille.

Helsingin kaupungilla hätäkeskustietojärjestelmä ERICAan tallennettujen hätäpuhelutallenteiden ja tehtäväraporttien rekisterinpitäjänä toimii pelastuslaitos pelastustoimen tietojen osalta ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä vastaava viranomainen sosiaali- ja terveydenhuollon tietojen osalta.

Tämä tutkimuslupa oikeuttaa hankkeen työryhmän saamaan Hätäkeskukselta kyseessä olevan liikenneonnettomuuksiin liittyvän hätäpuheluaineiston niiltä osin, kun Helsingin kaupungin pelastuslaitos toimii aineiston reksiterinpitäjänä.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos on aiemmin myöntänyt hankkeelle tutkimusluvan kahden laitoksen työntekijän haastattelemiseksi (HEL 2024-013708).

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää palvelukokonaisuuden johtaja kahta tai useampaa palvelukokonaisuutensa palvelua koskevissa tutkimusluvissa.

Päätös tullut nähtäväksi 05.02.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Kari Paasonen, johtava tutkija, puhelin: 09 310 30025

kari.paasonen@hel.fi

Päättäjä

Jani Pitkänen
pelastuskomentaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.