Avustuksen hakeminen, hankeavustus, kiusaamisen ja väkivallan ehkäisy ja niihin puuttuminen perusopetuksessa 2025 - 2027, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2025-002512
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 17

Valtion erityisavustuksen hakeminen kiusaamisen ja väkivallan ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen perusopetuksessa 2025–2027

Perusopetusjohtaja

Päätös

Perusopetusjohtaja päätti hakea Opetushallituksen myöntämää erityisavustusta perusopetukseen kiusaamisen ja väkivallan ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen. Mikäli Opetushallitus myöntää avustusta, hanke toteutetaan 1.8.2025 – 31.7.2027 välisenä aikana.

Valtion erityisavustusta haetaan 517 750 euroa. Hankkeen omarahoituksen osuus on 5 % kokonaiskustannuksista eli 27 250 euroa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 545 000 euroa. Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu on yhteistyökumppani hankkeessa. Viikin normaalikoululle erityisavustusta kohdennetaan enintään 30 000 euroa koko hankeajalle huomioiden Opetushallitukselta saadun erityisavustuksen kokonaismäärän. Omarahoitus katetaan perusopetuspalvelun ja ruotsinkielisen palvelun määrärahasta, mikäli ruotsinkieliseen palveluun siirretään avustusta hankehenkilöstön palkkaukseen. Lisäksi Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu vastaa omarahoitusosuudestaan siirretyn avustuksen osalta.

Lisäksi perusopetusjohtaja päätti valtuuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan projektipäällikkö Taina Torniaisen toimimaan valtionavustuksen hakemisen sähköisessä hallintajärjestelmässä asiointiroolissa.

Päätöksen perustelut

Opetushallitus asetti haettavaksi valtion erityisavustuksen kiusaamisen ja väkivallan ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen perusopetuksessa vuosille 2025–2027. Erityisavustuksella on tarkoituksena kehittää ja juurruttaa kouluihin yhtenäisiä kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelmia ja toimintamalleja. Avustus myönnetään perusopetuksen opetuksen järjestäjien kehittämishankkeille paikalliseen sekä alueelliseen työhön.

Kiusaamisen ja väkivallan ehkäisy ja puuttuminen Helsingissä –hanke vahvistaa koulujen turvallisuuskulttuuria sekä systematisoi kiusaamisen eri muotojen ehkäisyä ja puuttumista kaupunkitasoisesti. Tavoitteena on, että suomen- ja ruotsinkielisten koulujen rehtoreilla on työkalut ja osaaminen turvallisuuskulttuurin johtamiseen. Tavoitteena on, että henkilöstöllä on selkeä kuva omasta roolista ja vastuista, työkalut ja osaaminen kiusaamisen ja väkivallan ehkäisyssä ja puuttumisessa sekä koulukohtaiset selkeät ja yhteneväiset toimintatavat liittyen turvallisuuden vahvistamiseen ja kiusaamisen ehkäisyyn ja puuttumiseen. Tavoitteena on vahvistaa oppilaiden osallisuutta kiusaamisen, häirinnän ja väkivallan ehkäisemisessä. Lisäksi huoltajat ja yhteisöt ovat mukana kiusaamisen vastaisessa työssä.

Rahoitusjohtajan päätöksen 103 §, 10.12.2018 mukaan valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivalta on siirretty perusopetusjohtajalle kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisessa.

Päätös tullut nähtäväksi 13.02.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Taina Torniainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 29960

taina.torniainen@hel.fi

Päättäjä

Ville Raatikainen
perusopetusjohtaja

Liitteet (pdf)

1. Hakuilmoitus_kiusaamisen ehkäisy
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Hakemus_Kiusaamisen ja väkivallan ehkäisy ja puuttuminen Helsingissä
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.