Avustuksen hakeminen, alueelliset hyvinvointipolut, sosiaali-terveysministeriö, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

HEL 2025-002539
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 5

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan osallistuminen Alueelliset hyvinvointipolut -valtionavustushakuun

Yhteisten palvelujen johtaja

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan yhteisten palvelujen johtaja päätti, että Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala osallistuu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) Terveydeksi ohjelman Elämäntapamuutoksen ja omahoidon tuen kehittäminen – alueelliset hyvinvointipolut -valtionavustushakuun osana Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen hankekonsortiota.

Päätöksen perustelut

Suomi liikkeelle -ohjelmalla tuetaan liikkumisen kasvua kaikissa ikäryhmissä. Ohjelmaa koordinoi opetus- ja kulttuuriministeriö. Terveydeksi – kansallisen terveys- ja hyvinvointiohjelman tavoitteena on vähentää keskeisten kansansairauksien ja niiden riskitekijöiden aiheuttamaa hyvinvointivajetta ja tautitaakkaa, lisätä työ- ja toimintakykyä sekä vähentää väestöryhmien välisiä eroja terveys- ja hyvinvointiongelmissa. Ohjelman pitkän aikavälin tavoitteena on vähentää sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta. Ohjelmaa koordinoi sosiaali- ja terveysministeriö.

Sosiaali- ja terveysministeriö on 9.1.2025 (VN/34479/2024) asettanut haettavaksi valtionavustusta Suomi liikkeelle- ja Terveydeksi-ohjelmille vuosina 2025–2027.

Haettavana oleva avustus on käytettävissä 1.1.2025–31.3.2027. Avustuksiin on käytettävissä enintään 2 miljoonaa euroa (0,5 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveysministeriön Terveydeksi-ohjelman momentilta 33.03.31 sekä 1,5 miljoonaa euroa opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi liikkeelle -ohjelman momentilta 29.90.51). Avustus tullaan jakamaan enintään arviolta kolmelle hankekonsortiolle.

Avustuksen hakijan tulee olla hankekonsortio, joka koostuu useammasta organisaatiosta siten, että yksi organisaatio on avustuksen varsinainen hakija, ja avustusta siirretään muille hankekokonaisuuteen osallistuville organisaatioille. Avustusta voidaan myöntää kunnille, kuntayhtymille, hyvinvointialueille, yleishyödyllisille yhteisöille ja yrityksille. Myös osakeyhtiömuotoiset ammattikorkeakoulut voivat toimia hakijoina.

Avustus on tarkoitettu alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tukemiseen lisäämällä vaikuttavien keinojen käyttöä sekä vahvistamalla alueellista yhteistyötä. Avustuksen päämääränä on edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä vähentää terveys- ja hyvinvointieroja. Tavoitteena on saada aikaan positiivisia elintapamuutoksia valituissa väestöryhmissä, ottaa käyttöön vaikuttaviksi todennettuja toimintamalleja sekä kehittää ja vakiinnuttaa alueellisia terveellisiä elintapoja edistäviä toimintamalleja.

Avustukseen sovelletaan valtionavustuslakia (688/2001).

Avustuksen käyttöön liittyviä ehtoja

  • Avustusta saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty.
 
  • Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä avustus voi kattaa enintään tässä ilmoitetun ja avustuspäätöksessä määritellyn osuuden avustettavan toiminnan tai hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista. Avustus ei myöskään yhdessä muiden julkisten tukien kanssa saa ylittää hyväksyttävien kustannusten määrää. Hyväksyttävät kustannukset määritellään avustuspäätöksessä ja sen liitteissä.
 
  • Hyväksyttäviksi kustannuksiksi luetaan hallinnointikustannukset, henkilöstökustannukset, matka- ja majoituskustannukset sekä määritellyn tavoitteen toteuttamiseksi välttämättömät muut edellä mainitut kustannukset.
 
  • Avustuksen saajan taloudenhoito ja hallinto on järjestettävä asianmukaisesti.
 
  • Avustuksen käytöstä on tehtävä selvitys viimeistään päätöksessä mainittuna päivänä.

Asian valmistelu

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on koordinoinut hakemuksen valmistelua työryhmässä, jossa on ollut mukana hankekonsortion kaikkien hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n edustajat.

Hanke on kuvattu tarkemmin hankesuunnitelmassa.

Hankkeeseen osallistuminen

Kyseessä on Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen, Helsingin kaupungin, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sekä Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n yhteinen rahoitushaku, jossa Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on hakija ja rahoituksen hallinnoija. Koska valtionavustus myönnetään lähtökohtaisesti täysimääräisenä, ei omarahoitusta edellytetä.

Toimivalta

Helsingin kaupungin rahoitusjohtaja on tehnyt päätöksen "Valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivallan siirtäminen" (13.9.2017, § 64), jossa rahoitusjohtaja on siirtänyt toimivallan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan yhteisten palvelujen johtajalle päättää sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta.

Päätös tullut nähtäväksi 12.02.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Eero Kenttä, kehittämiskonsultti, puhelin: 09 310 28499

eero.kentta@hel.fi

Päättäjä

Tiina Mäki
yhteisten palvelujen johtaja