Asemakaavan muutos 12870, tontit 23100/30-23100/31, Jan-Magnus Janssonin aukio 5-6, Fastighets Ab Prakticum, Bostads Ab Majstrandsgården i Helsingfors

HEL 2020-013166
Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Detaljplaneändring (nr 12870) för Jan-Magnus Janssons plats 5 och 6 i Arabiastranden

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige godkänner detaljplaneändring för tomterna 27, 30 och 31 i kvarteret 23100 i 23 stadsdelen (Majstad, Arabiastranden) enligt ritning nr 12870, daterad 21.11.2023, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.

Föredragandens motiveringar

Detaljplaneändringens centrala innehåll

Detaljplaneändringen gäller ett område som ligger bredvid Jan-Magnus Janssons plats i stadsdelen Majstad/Arabiastranden. Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga ett nytt flervåningshus i sex våningar med studentbostäder. Med hjälp av detaljplaneändringen verkställs generalplanens principer om kompletteringsbyggande och kan mer studentbostäder byggas för det intilliggande Yrkesinstitutet Prakticums behov.

Avsikten är att den byggplats som reserveras för nybyggnaden bildas inom kvarteret genom nya tomtarrangemang.

I detaljplanen har staden framför allt strävat efter att med nybyggnaden bidra till generalplanens mål och komplettera den befintliga byggda miljön på ett balanserat sätt. Området planeras få 5 440 m² ny bostadsvåningsyta. Detaljplanen gör det möjligt att bygga till exempel 150 bostadslägenheter. Antalet invånare ökar med cirka 150–180 personer. Detaljplaneområdet omfattar en mindre tomt än för närvarande för Prakticums behov. Dess våningsyta för verksamhetslokaler på 10 930 m² och användningsändamåls innehåll ändras inte från den gällande detaljplanen, även om beteckningen ändras från ett kvartersområde för verksamhetsbyggnader (KTYO) till ett kvartersområde för verksamhetsbyggnader (KTY-1). Ett kvartersområde för specialboende (AKS) ändras till ett kvartersområde för flervåningshus (AK-1). Exploateringstalet för det nya flervåningshusets tomt är e=2,2. Det genomsnittliga exploateringstalet för tomterna på kvartersområdet AK-1 är e=1,8. Exploateringstalet för Prakticums tomt KTY-1 är e=2,0.

Beslut som detaljplaneändringen bygger på

Detaljplanen bidrar till att staden kan nå sina strategiska mål genom att stadsstrukturen utvecklas på ett hållbart sätt, i första hand genom att förnya och komplettera den befintliga byggda miljön. Med strategin strävar staden även efter att utveckla lärmiljöer och göra inlärningen jämlik, vilket detta studentbostadsprojekt indirekt stöder. Ett av målen i strategin är att förbättra helsingforsarnas välbefinnande och hälsa. Förbättringen av boendeförhållandena för studerande inom hälsovården stöder även detta mål. Byggplatsen ligger i närheten av trivsamma rekreationsområden, och det spårvägsnätet under utveckling erbjuder möjligheten att använda kollektivtrafik, vilket för sin del bidrar till att staden kan uppnå målen för hållbar mobilitet.

Detaljplaneändringen stämmer överens med generalplanen.

Områdets förutsättningar och nuläge

På området ligger en byggnad för en läroanstalt inom hälsovården på tomten 30, som Fastighets Ab Prakticum äger. Tomterna 27 och 31 är i stadens ägo och på dem ligger studentbostadsbyggnader i sex våningar. Aktören på tomten 31 är Bostads Ab Majstrandsgården. På nybyggnadens planeringsområde finns ett gårdsområde med gräsmatta och funktioner, några träd och växter och ett parkeringsområde. Genom området har anlagts en förbindelse avsedd för gång- och cykeltrafik. Planeringsområdet gränsar i norr till Jan-Magnus Janssons plats, i öster till Romgatan, i söder till Majstads strandpark och i väster till den bredvidliggande tomten nummer 29 med verksamhetslokaler.

För området gäller en detaljplan från 2006. Enligt detaljplanen består området av ett kvartersområde för verksamhetsbyggnader (KTYO) och ett kvartersområde för specialboende (AKS).

Helsingfors stad äger de två östligaste tomterna nr 27 och 31 i kvarteret. Den västligaste tomten nr 30 ägs av Fastighets Ab Prakticum. Detaljplanen har utarbetats på ansökan och innehållet har diskuterats med den sökande.

Detaljplaneändringens kostnader

Det medför inga kostnader för staden att genomföra detaljplaneändringen. Detaljplaneändringen höjer områdets värde. Den nya våningsyta som planläggs ligger både på en privat markägares och på stadens mark. Staden säljer en del av marken på nybyggnadens område. Staden avtalar om markanvändningsersättningarna i markpolitiska förhandlingar med markägaren. Ett villkorligt markanvändningsavtal undertecknades 8.5.2025. Avtalet träder i kraft när stadsmiljönämndens beslut om markanvändningsavtalet och föravtalet för fastighetsaffären (29.4.2025, 256 §, på finska) har vunnit laga kraft.

Växelverkan under beredningen av detaljplanen

Den bifogade rapporten om växelverkan innehåller sammandrag av de ställningstaganden från myndigheter som kommit in under beredningen av detaljplanen samt bemötandena till påpekandena i dessa.

Myndighetssamarbete

Under beredningen av detaljplaneändringen har man samarbetat med olika aktörer inom stadsmiljösektorn och dessutom med följande myndigheter:

  • Helen Ab
  • Helen Elnät Ab 
  • samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT)
  • samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), vattenförsörjning
  • äldrerådet i Helsingfors
  • funktionsrättsrådet i Helsingfors
  • ungdomsrådet i Helsingfors
  • Helsingfors räddningsverk
  • fostrans- och utbildningssektorn
  • kultur- och fritidssektorn/stadsmuseet

Myndigheternas ställningstaganden om programmet för deltagande och bedömning och beredningsmaterialet gällde vattenförsörjningen, generalplanens mål, byggandets volym, boende till rimligt pris, de gemensamma lokalerna och räddningsverksamheten. Frågorna i ställningstagandena har beaktats i planläggningsarbetet så att en plan om anslutning av tomten till det allmänna vattenledningsnätet bifogades till detaljplanen och en bestämmelse om att bastulokalerna ska placeras på takvåningen lades till i den. Den brandtekniska plan som räddningsverket förutsätter utarbetas i samband med ansökan om bygglov.

Åsikter

Inga åsikter kom in om programmet för deltagande och bedömning.

Detaljplaneförslaget offentligt framlagt (65 § i lagen om områdesanvändning/markanvändnings- och bygglagen) 6.9–5.10.2023

Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggnadsförordningen.

Tre anmärkningar gjordes mot detaljplaneförslaget. Påpekandena i anmärkningarna gällde fågelbeståndet, placeringen av avfallshanteringen, placeringen av klubbrummet och genomförandet av projektet i allmänhet.

Äldrerådet i Helsingfors gav ett utlåtande om detaljplaneförslaget. Påpekandena i utlåtandet gällde nybyggnadens långa livscykel och flexibilitet om befolkningens behov ändras, kundparkeringens tillräcklighet, pausplatserna och tillgängligheten, ljuset i bostäderna, anpassningen till miljön samt förebyggande av buller och luftföroreningar.

Dessutom meddelande Helen Elnät Ab och fostrans- och utbildningssektorn att de inte har något att yttra. Sammanslutningen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) konstaterade att detaljplaneändringen inte kräver att ledningar flyttas.

Åtgärder efter att förslaget varit offentligt framlagt

I rapporten om växelverkan anges anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om detaljplaneförslaget i sammandrag och bemötandena till påpekandena i dessa.

Det som har framförts i påpekandena har beaktats i den mån det är ändamålsenligt med hänsyn till detaljplanens mål.

Det gjordes ändringar i detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet efter att detaljplanen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs detaljerat i detaljplanebeskrivningens sista kapitel. De har också samlats i bilagan över ändringar (Tehdyt muutokset).

Med anledning av anmärkningarna har staden bestämt sig för att lägga till två bestämmelser för att minska eventuella skadliga konsekvenser för fågelbeståndet. Bestämmelserna lyder så här: ”Kollisionsrisken för fåglar ska minskas med glasytornas disposition eller andra planeringslösningar.” ”Glasytorna ska ha mönster eller behandlas på annat sätt så att fåglarnas kollisionsrisk minskar.”

Det har inte ansetts som nödvändigt att ändra detaljplaneförslaget med anledning av utlåtandena.

De ändringar som gjorts efter att förslaget varit offentligt framlagt har diskuterats med berörda parter. De vars intresse ändringarna gäller har blivit separat hörda per e-post.

Närmare motiveringar

Motiveringarna till detaljplaneändringen framgår mer i detalj av den bifogade detaljplanebeskrivningen.

Befogenheter

Enligt 52 § i lagen om områdesanvändning godkänns detaljplanen av kommunfullmäktige.

Fortsatta åtgärder

Man har bett om besked om beslutet om att godkänna planen.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Anna Villeneuve, stadssekreterare, telefon: 09 310 36045

anna.villeneuve@hel.fi