Asemakaavan muutos nro 12769, kartanoalue, Meilahti

HEL 2021-011296
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 5. / 75 §

Detaljplaneändring (nr 12796) för Mejlans herrgårdsområde

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för ett kulturhistoriskt miljöskyddsområde och ett vattenområde i 15 stadsdelen (Mejlans) enligt ritning nr 12769, daterad 11.2.2025, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen. Genom detaljplaneändringen bildas de nya kvarteren 15646 och 15647.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Detaljplaneändringens centrala innehåll

Detaljplaneändringen gäller Mejlans herrgårdsområde på Ekuddsvägen 6–8 i nordvästra delen av Mejlans villaområde. Detaljplaneändringen gör det möjligt att utveckla området som en del av den aktiva och för allmänheten öppna västra delen av Mejlans villaområde.

Målet är att utveckla området så att Mejlans herrgårdsområde öppnas som en trivsam mötesplats för allmänheten och hela Mejlans villaområde utvecklas och görs mångsidigare som ett aktivt rekreations- och kulturområde.

I detaljplanelösningen har man särskilt strävat efter att hitta en lösning för att kunna ta de skyddade värdefulla byggnaderna från villaperioden i sådant bruk som lämpar sig för byggnadernas värde. Målet var att komma fram till en lösning där de skyddade byggnaderna i herrgårdsområdet, den före detta museibyggnaden från 1970-talet som är i behov av en ombyggnad och en utbyggnad eller en eventuell nybyggnad som uppförs på museibyggnadens plats samt mindre nybyggnader bildar en ny kännetecknande helhet i området och placeras på ett naturligt sätt i den kulturhistoriskt värdefulla miljön. Herrgårdsparken och parkförbindelserna utvecklas som en del av ett strandstråk som går omkring hela Mejlans villaområde. Detaljplanelösningen baserar sig på ett utvecklingsförslag med namnet ”Meikun olohuone”, som blev valt i en koncept- och utvecklingstävling för Mejlans herrgårdsområde år 2024 (på finska). Planerna i tävlingsförslaget har utvecklats vidare och tävlingsförslaget beretts i nära samarbete med områdets utvecklare.

Den totala byggrätten för kvartersområdena för affärsbyggnader KL-1 och Kl-1/s uppgår till 2 500 m² vy. Den totala våningsytan för de befintliga byggnaderna uppgår till 1 889 m². I och med detaljplaneändringen ökar våningsytan för affärsbyggnader i kvarteren med 611 m².

När detaljplanen genomförs innebär det framför allt att herrgårdsområdet förändras till en viktig mötesplats i Mejlans villaområde, som erbjuder mångsidig service och gör det möjligt att ordna både privata och offentliga evenemang i området. Byggnaderna har länge stått tomma, och de renoveras och öppnas för allmänt bruk. Strandparken och strandstråket utvecklas i enlighet med målen för Helsingfors havsstrategi.

Beslut som detaljplaneändringen bygger på

Planlösningen bidrar till att stadens strategiska mål uppnås genom att den främjar att den byggda kulturmiljöns värden, naturvärdena och de landskapsmässiga värdena bevaras och stärks i området. Mejlans herrgårdsområde utvecklas i närheten av innerstaden som ett tillgängligt rekreationsområde för helsingforsare. Strandstråket utvecklas i enlighet med målen för Helsingfors havsstrategi.

Detaljplaneändringen stämmer överens med Generalplan 2016 för Helsingfors.

Områdets utgångspunkter och nuläge

Detaljplaneområdet ligger i Mejlans villaområde, som har tagits med i Museiverkets förteckning över byggda kulturmiljöer av riksintresse (RKY 2009, Mejlans villaområde).

Området som öppnar sig mot Bastuviken utgör till en stor del en mycket låglänt strandpark. Det låglänta området avgränsas av två bergsryggar i riktning sydost-nordväst. Mejlans herrgårds huvudbyggnad och danspaviljong ligger på bergsryggen längre bort i norr. På bergsryggen i söder låg Villa Solhem som sedermera har rivits. I en fördjupning mellan bergsryggarna finns Helsingfors konstmuseums före detta utställningsbyggnad som blev färdig år 1979. Alla byggnader står för närvarande tomma.

För Mejlans herrgårdsområde gäller en detaljplan från 1985. Herrgårdsområdet har skyddats med beteckningen Sy ”Kulturhistoriskt miljöskyddsområde där med sr-1- och sr 2-beteckningen utmärkta byggnader och konstruktioner samt naturmiljön bildar en värdefull miljöhelhet”.

Helsingfors stad äger kvarteren och de allmänna områdena. Detaljplaneändringen har utarbetats på stadens initiativ.

Kostnader för detaljplaneändringen

Detaljplaneändringen medför följande kostnader för staden, exklusive mervärdesskatt: Flyttning av ledningar för vattenförsörjning 125 000 euro

Staden får inkomster från försäljning av byggnader (30 000 euro) och utarrendering av mark (62 500 euro om året).

Växelverkan under beredningen av detaljplanen

Den bifogade rapporten om växelverkan innehåller sammandrag av de ställningstaganden från myndigheter och åsikter från intressenter som kommit in under beredningen av detaljplaneändringen samt bemötandena till påpekandena i dessa.

Myndighetssamarbete

I samband med beredningen av detaljplaneändringen har staden förutom olika aktörer i stadsmiljösektorn också samarbetat med Helen Ab, Helen Elnät Ab, samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), samkommunen Helsingforsregionens trafik (HST), Museiverket, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland och kultur- och fritidssektorn.

Myndigheternas ställningstaganden om programmet för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet gällde vattenförsörjningen i området, värnandet om kulturmiljön, skyddsbeteckningarna och skyddsbestämmelserna samt effekter av nybyggandet. Synpunkterna som presenterats i ställningstagandena har beaktats i detaljplanearbetet så att beteckningarna som gäller ledningsgränderna, området för samhällsteknisk försörjning och dagvattenavloppet har preciserats och antalet dylika beteckningar har lagts till i förslaget till detaljplanen. Detaljplaneförslaget och referensplanerna för nybyggandet har utvecklats i samarbete med stadsmuseet.

Åsikter

Åsikterna om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet gällde nuläget för de värdefulla byggnaderna i området och dessas underhåll och renovering samt områdets framtida utveckling, områdets användningsändamål, före detta konstmuseet och en eventuell nybyggnad på dess plats, trafiken, parken, strandområdena och området för det rivna Villa Solhem samt fåglarnas säkerhet. Åsikterna har beaktats i planläggningsarbetet. I koncept- och pristävlingen för Mejlans herrgårdsområde blev ett förslag utvalt som bäst uppfyllde målen och ramvillkoren som satts upp i ett preliminärt utkast och tävlingsprogrammet. Förslaget till detaljplan har beretts tillsammans med den utvalda utvecklingsgruppen i en riktning som i huvudsak motsvarar de synpunkter som framfördes i fasen för programmet för deltagande och bedömning. I planläggningsarbetet har man hållit fast vid målet att öppna herrgårdsområdet som en trivsam mötesplats för allmänheten så att hela Mejlans villaområde utvecklas och görs mångsidigare som ett attraktivt och aktivt rekreations- och kulturområde. I detaljplanelösningen skyddas delar av det kulturhistoriskt och trädgårdskonstnärligt värdefulla området, de värdefulla byggnaderna och den värdefulla parken. För alla byggnader föreslås ett användningsändamål som passar ihop med byggnadens värde och förutsättningar. En bestämmelse om fågelsäkert byggande har lagts till i detaljplaneförslaget.

Det kom in två skriftliga åsikter.

Detaljplaneförslaget offentligt framlagt (65 § i markanvändnings- och bygglagen/lagen om områdesanvändning) 18.11–18.12.2024

Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggnadsförordningen.

En anmärkning gjordes mot detaljplaneförslaget.

Påpekandena i anmärkningen gällde trafiken och parkeringen, eventuella bullerolägenheter av den nya verksamheten, platsen för en brygga och ett simhus samt Villa Solhems byggplats.

Myndighetsutlåtanden om detaljplaneförslaget kom in medan förslaget var offentligt framlagt. Påpekandena i Närings-, trafik- och miljöcentralens utlåtande gällde flygekorrområden. Stadsmuseet lyfte i sitt utlåtande upp bland annat den nya användningen av de skyddade byggnaderna, höjden på de nya husen på byggnadsytan rak4 samt bevarandet och skyddet av miljön.

Följande aktörer gav utlåtande om detaljplanen: Helen Elnät Ab, Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), NTM-centralen samt stadsmuseet.

Helen Elnät Ab och HRM hade ingenting att påpeka. Helen Ab och Helsingforsregionens trafik (HRT) gav inget utlåtande.

Åtgärder efter att förslaget varit offentligt framlagt

I rapporten om växelverkan anges anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om detaljplaneförslaget i sammandrag samt bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.

Det som har framförts i påpekandena har beaktats i den mån det är ändamålsenligt med hänsyn till detaljplanens mål.

I detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet gjordes ändringar efter att detaljplanen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens näst sista kapitel.

De ändringar som gjorts efter att förslaget varit offentligt framlagt har diskuterats med berörda parter.

Befogenheter

Enligt 52 § i lagen om områdesanvändning godkänns detaljplanen av kommunfullmäktige.

Stäng

Kaupunginhallitus 07.04.2025 § 217

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy 15. kaupunginosan (Meilahti) kulttuurihistoriallisen ympäristönsuojelualueen ja vesialueen asemakaavan muutoksen 11.2.2025 päivätyn piirustuksen numero 12769 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein. Asemakaavan muutoksella muodostuu uudet korttelit 15646 ja 15647.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula
Lisätiedot

Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36045

anna.villeneuve@hel.fi

Kaupunkiympäristölautakunta 11.02.2025 § 73

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle

  • 11.2.2025 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12769 (liite nro 3) hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 15. kaupunginosan (Meilahti) kulttuurihistoriallista ympäristönsuojelualuetta ja vesialuetta (muodostuvat uudet korttelit 15646 ja 15647).

Lisäksi lautakunta päätti

  • ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
  • antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat arkkitehti Marina Fogdell ja tiimipäällikkö Mikko Reinikainen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä
kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski
Lisätiedot

Marina Fogdell, arkkitehti, puhelin: 09 310 64271

marina.fogdell@hel.fi

Nimistötoimikunta 06.11.2024 § 103

Johanna Lehtonen esitteli alueen suunnittelutilannetta.

Nimistötoimikunta esitti alueelle seuraavan uuden nimen:

Meilahden kartanonpuisto – Mejlans gårds park

(puisto)

Perustelu: Liitynnäinen, Meilahden kartanon mukaan.

Suomenkielisen nimen jälkiosaksi valittiin yhteen kirjoitettu ’kartanonpuisto’, kuten viime vuosikymmeninä on nimetty Herttoniemen kartanonpuisto – Hertonäs gårds park (tullut voimaan 1995), Nordsjön kartanonpuisto – Nordsjö gårds park (2003) ja Jollaksen kartanonpuisto – Jollas gårds park (2022). Poikkeuksena tästä mallista ovat Puotilan kartanon puisto – Botby gårds park (2000) ja Talin kartanopuisto – Tali gårdspark (2003). Näiden lisäksi Munkkiniemessä on Kartanonpuisto – Herrgårdsparken (1950).

Lisätiedot

Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 09 310 37386

johanna.lehtonen@hel.fi

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 12.06.2024 § 32

Päätös

Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12769 pohjakartan kaupunginosassa 15 Meilahti. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:

Asemakaavan numero: 12769
Kaupunginosa: 15 Meilahti
Kartoituksen työnumero: 11/2024
Pohjakartta valmistunut: 17.5.2024
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000

Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.

Lisätiedot

Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 09 310 31911

merja.kyyro@hel.fi

Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 31883

timo.tolkki@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 25.04.2025

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av en kommunmedlem
  • av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
  • av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser eller för vars område byggnadsordningen har konsekvenser
  • av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid

Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.

En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Besvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet

Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Besvär anförs primärt via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Förvaltningsdomstolens besöksadress är:

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000

Förvaltningsdomstolen är öppen måndag–fredag kl. 8.00-16.15.

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften ska uppges

  1. det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena); 
  3. grunderna för yrkandena;
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.

Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

Till besvärsskriften ska fogas

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift

Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Anna Villeneuve, stadssekreterare, telefon: 09 310 36045

anna.villeneuve@hel.fi