En teknisk störning i stadens telefonväxel gör att samtalen inte kopplas vidare eller avbryts oväntat. Vi utreder felet som bäst. Vi beklagar störningen.

Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Esan Fisu Ky

HEL 2022-003916
Ärendet har nyare handläggningar
§ 15

Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen Esan Fisu Ky:lle

Enhetschef

Toimija

Esan Fisu Ky, Svanströminkuja 9 B 28, 00870 Helsinki, y-tunnus 0357384-0

Elintarvikehuoneisto

Esan Fisu, myyntivaunu (rekisterinumero DCV-987)

Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys

1. Liikkuvassa elintarvikehuoneistossa on oltava käsienpesupiste. Käsienpesupisteessä on oltava lämmintä vettä, nestesaippuaa ja käsipaperia. Käsienpesupiste on laitettava käyttövalmiiksi ennen toiminnan aloittamista.

2. Toimijan on tehtävä säännöllisesti omavalvontajärjestelmän mukaista seurantaa myyntivaunussa käsiteltävien ja myytävien kylmänä ja kuumana säilytettävien elintarvikkeiden lämpötiloista.

3. Pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevällä henkilökunnalla on oltava hygieniapassi.

4. Asiakkaiden nähtäville myyntipisteeseen on laitettava viimeisin Oivaraportti.

Määräaika

Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava 10.6.2022 mennessä.

Täytäntöönpano

Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.

Asiaan liittyvät taustatiedot

Esan Fisun myyntivaunuun (rekisterinumero DCV-987) on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 3.10.2021 Hakaniemen markkinoilla (liite 1, tarkastuskertomus). Tällöin on havaittu, että myyntivaunussa loimutetaan tuoretta lohta, mutta myyntipisteessä ei ole mahdollisuutta käsienpesuun. Toimijalla ei ollut esittää hygieniapassia, eikä sitä toimitettu tarkastajan nähtäväksi tarkastuksen jälkeen. Toimijalla oli myyntivitriinissä myynnissä kuumaa loimutettua lohta, jonka lämpötiloja ei ollut seurattu omavalvonnassa. Toimijalla ei ollut tarkastuksella esittää omavalvontajärjestelmää. Toimija ei esittänyt kalan jäljitettävyyttä osoittavia kaupallisia asiakirjoja. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 3.11.2021 mennessä.

Esan Fisun myyntivaunuun tehtiin uusintatarkastus 6.3.2022 Hakaniemen markkinoilla. Uusintatarkastuksella todettiin, että kaikkia epäkohtia ei ollut korjattu määräajassa (liite 2, tarkastuskertomus). Tarkastuksella todettiin, että myyntipisteessä loimutettiin tuoretta lohta ja lisäksi myytiin pieniä määriä muita elintarvikkeita, kuten valmiiksi pakattua ja sulatettua pakastemätiä ja toimijan itse pakkaamaa katkarapusalaattia. Tarkastuksella todettiin, että myyntipisteessä ei ollut käsienpesupistettä. Toimijalla oli esittää kirjallinen omavalvontajärjestelmä. Omavalvonnan lämpötilaseurantaa ei ollut esittää. Hygieniapassia ei ollut esittää tarkastuksella, eikä sitä toimitettu tarkastajalle nähtäväksi sähköpostitse tarkastuksen jälkeen. Toimijalla oli esittää rahtikirja tuoreen lohen jäljitettävyyden osoittamiseksi. Myyntivaunussa oli esillä Oiva-raportti koskien vuonna 2017 tehtyä Oiva-tarkastusta.

Kuuleminen

Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 21.3.2022 päivätyllä kirjeellä (liite 3, kuuleminen).

Toimija ei ole antanut vastinetta määräaikaan mennessä.

Päätöksen perustelut

Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta Esan Fisu Ky ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska Esan Fisu Ky ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:

1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai

2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.

Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (852/2004) elintarvikehygieniasta liitteen II luvun III kohdan 1 mukaan tilat sekä myyntiautomaatit on, niin hyvin kuin käytännössä on mahdollista, sijoitettava, suunniteltava, rakennettava, pidettävä puhtaina ja kunnossa siten, että vältetään saastuminen, erityisesti eläinten ja tuhoeläinten aiheuttama. Asetuksen (852/2004) liitteen II luvun III kohdan 2 mukaan erityisesti, tarpeen mukaan: a) on oltava tarkoituksenmukaiset tilat riittävän henkilökohtaisen hygienian ylläpitämiseksi (näihin kuuluvat muun muassa käsien hygieeniseen pesuun ja kuivaamiseen tarvittavat tilat, hygieeniset saniteettitilat ja pukusuojat); e) kuumaa ja/tai kylmää juomavettä on oltava riittävästi saatavilla; g) on oltava asianmukaiset tilat ja/tai välineet elintarvikkeiden pitämiseksi sopivassa lämpötilassa ja lämpötilan valvomiseksi. Esan Fisun myyntivaunuun tehdyillä tarkastuksilla on todettu, että toimijalla ei ole ollut käsienpesupistettä myyntivaunussa, vaikka toimintaan kuuluu pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyä.

Elintarvikelain (297/2021) 15 §:n mukaan elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta (318/2021) 22 §:n mukaan elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen tai vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä, jos edellä mainittuja päiväysmerkintöjä ei vaadita, jollei asiasta ole toisin säädetty. Toimijan on lisäksi säilytettävä tehtyjen tutkimusten viimeisimmät tulokset. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla. Toimijan on säilytettävä elintarvikkeiden jäljitettävyystietoja vähintään yksi vuosi elintarvikkeiden lähettämisestä tai vastaanottamisesta. Esan Fisun myyntivaunuun 3.10.2021 ja 6.3.2022 tehdyillä tarkastuksilla on todettu, että omavalvonnan lämpötilaseurantaa on tehty edellisen kerran vuonna 2018.

Elintarvikelain (297/2021) 19 §:n mukaan pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita elintarvikehuoneistossa käsittelevällä henkilöllä on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava Ruokaviraston hyväksymän mallin mukainen hygieniapassi, jos hän on työskennellyt pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyä edellyttävissä tehtävissä vähintään kolme kuukautta. Elintarvikealan toimijan on pidettävä kirjaa elintarvikehuoneistossa työskentelevien henkilöiden elintarvikehygieenisestä osaamisesta ja pyydettäessä esitettävä tiedot valvontaviranomaiselle. Ruokavirasto laatii elintarvikehygieenistä osaamista arvioivan hygieniapassitestin. Hygieniapassitestin järjestää ja hygieniapassin myöntää 20 §:ssä tarkoitettu hygieniapassitestaaja. Hygieniapassitestaaja voi periä maksun testistä ja hygieniapassin myöntämisestä. Hygieniapassi myönnetään hygieniapassitestin hyväksytysti suorittaneelle henkilölle. Ruokavirasto voi tarvittaessa myöntää hygieniapassin samoin perustein kuin hygieniapassitestaaja sekä peruuttaa hygieniapassin, jos se on myönnetty olennaisesti virheellisin perustein. Esan Fisun myyntivaunun tarkastuksilla on todettu, että elintarviketyöntekijällä ei ole ollut esittää hygieniapassia valvontaviranomaiselle.

Elintarvikelain (297/2021) 16 §:n mukaan suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piirissä olevan elintarvikealan toimijan on julkistettava valvontaviranomaisen antama elintarviketoiminnan tarkastuksesta kertova raportti. Ruokavirasto antaa tarkemmat määräykset valvontatietojen julkistamisesta. Velvollisuus julkistaa valvontatietoja ei koske: 1) alkutuotannon toimijoita; 2) alkoholijuomien valmistus- ja varastointitiloja eikä toimijoita, jotka harjoittavat ensisijaisesti alkoholijuomien vähittäismyyntiä. Elintarviketoiminnan tarkastuksesta annetun viimeisimmän raportin on oltava helposti saatavilla elintarvikealan toimijan internetsivuilla tai muulla vastaavalla tavalla. Lisäksi elintarvikehuoneistossa, jossa kuluttajat asioivat, raportin on oltava esillä sisäänkäynnin yhteydessä tai muussa kuluttajalle helposti havaittavassa paikassa. Esan Fisun myyntivaunuun 6.3.2022 tehdyllä tarkastuksella todettiin, että myyntivaunussa oli esillä vuoden 2017 Oivatarkastuksen raportti.

Elintarvikelain 78 §:n mukaan tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

1. Tarkastuskertomus 3.10.2021
2. Tarkastuskertomus 6.3.2022
3. Esan Fisu Ky:n kuuleminen 21.3.2022

Sovellettavat oikeusohjeet

Elintarvikelaki (297/2021) 1, 15, 16, 19, 55, 75 ja 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34 ja 36 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 22 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004, (Yleinen elintarvikehygienia-asetus), liite II luku III kohdat 1 ja 2 a, e ja g

Toimivaltaperuste

Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.

Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa

Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle voidaan esitellä päätösehdotus, jossa elintarviketurvallisuusyksikön päällikön antamaa määräystä tultaisiin tehostamaan uhkasakolla. Uhkasakon suuruus voisi olla 8 000 euroa.

Mer information fås av

Hanna-Kaisa Mäkelä, elintarviketarkastaja, puhelin: +358 9 310 31528

hanna-kaisa.makela@hel.fi

Beslutsfattare

Riikka Åberg
yksikön päällikkö

Bilagor

1. Tarkastuskertomus 3.10.2021
Bilagan publiceras inte på internet.
2. Tarkastuskertomus 6.3.2022
Bilagan publiceras inte på internet.
3. Kuuleminen 21.3.2022
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.