Asemakaavan muutos nro 12859, Malmi, Pikitehtaankorttelit 2

Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Detaljplaneändring (nr 12859) för Beckfabrikskvarteren 2 (omfattar trafikplan)

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige godkänner detaljplaneändring för tomten 9 i kvarteret 38085, kvarteren 38097 och 38210 samt park- och gatuområden i 38 stadsdelen (Malm, Nedre Malm) enligt ritning nr 12859, daterad 13.6.2023 och ändrad 5.12.2023, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.

Föredragandens motiveringar

Detaljplaneändringens centrala innehåll

Detaljplaneändringen gäller det område som kallas Beckfabrikskvarteren och som ligger i Nedre Malm, mellan Malms centrum och Malms flygfält. Detaljplaneområdet Beckfabrikskvarteren 2 fortsätter och kompletterar planeringsprinciperna i det tidigare bebyggda första detaljplaneområdet för Beckfabrikskvarteren norr om Orrmossevägen och Tullbergsvägen. Den första detaljplanen för Beckfabrikskvarteren(Länk leder till extern tjänst)  trädde i kraft 7.4.2023.

Detaljplaneändringen möjliggör tillbyggnad och utveckling av området genom att den nuvarande kvartersstrukturen kompletteras. Planeringen har utgått från att de byggnader som nu finns i området bevaras. De omgivande kvarteren med olika karaktär sammanfogas genom nytt bostadsbyggande till en helhet som bildar en högklassig stadsmiljö. Några av de nuvarande husen har anvisats möjlighet att bygga tilläggsvåningar. Avsikten är att bygga ett varierande bostadsområde som har en mångsidig bostadsfördelning och som stöder sig på kollektivtrafiken. Nybyggnadernas våningstal är 2½–10.

Beckfabrikskvarteren har en central ställning i den framtida stadsstrukturen, eftersom de kopplar Malms centrum till Malms flygfältsområde. I detaljplanen anvisas dessutom en linje för snabbspårvägen Vik-Malm genom området längs Filpusvägen till Gamla banplatsen. Parkeringen i området placeras i huvudsak centraliserat i parkeringsanläggningar.

I förslaget till detaljplaneändring uppgår den totala våningsytan till 64 800 m². Våningsytan ökar med 24 940 m² jämfört med de gällande detaljplanerna. Bostadsvåningsytan ökar med 25 340 m² och våningsytan för affärs- och verksamhetslokaler med 1 200 m². Den totala våningsytan för offentliga byggnader minskar med 1 600 m². Det genomsnittliga exploateringstalet (e) för bostadstomterna är 1,31. Antalet invånare ökar med cirka 600.

Det har gjorts upp en trafikplan i samband med detaljplaneändringen (ritning nummer 7446).

Genomförandet av detaljplaneändringen har speciellt den effekten att den förenhetligar stadsstrukturen och gör det möjligt att utveckla kollektivtrafiken och bygga nya bostäder vid befintlig infrastruktur och tjänster.

Beslut som detaljplaneändringen bygger på

Detaljplanelösningen bidrar till att staden kan uppnå sina strategiska mål genom att främja produktion av bostäder som är smidigt tillgängliga med hållbara färdsätt. En utveckling mot segregation motverkas genom att bygga en högklassig boendemiljö. Detaljplanen fullföljer för sin del målet i generalplanen för Helsingfors om en stadsstruktur som stöder sig på ett nätverk av snabbspårvägar. Malm är ett av tre områden för stadsförnyelse i Helsingfors. Området vid Beckfabrikskvarteren bidrar till att målen för stadsförnyelse nås.

Detaljplanelösningen stämmer överens med generalplanen.

Områdets förutsättningar och nuläge

Detaljplaneområdet och dess närmiljö utgör en varierande stadsmiljö där bostadsområden av olika ålder kombineras med Ormusåkers småindustriområde. Ända till slutet av 1970-talet var området ett obebyggt odlingsområde. Husen i området har uppförts under 1980-talet som en del av helheten Malms områdescentrum. I området har byggnaderna 2–6 våningar. I nordöstra delen av området löper Orrmossevägen och Tullbergsvägen. Gatornas omgivning är nuförtiden stadsbildsmässigt ostrukturerat område, som domineras av fordonstrafik, vidsträckta gatu- och parkeringsområden samt obebyggda tomter.

För området gäller flera detaljplaner från 1964–2023.

Helsingfors stad äger marken. Staden har arrenderat ut de tomter som motsvarar de gällande detaljplanerna. Detaljplaneändringen har utarbetats på stadens initiativ. Detaljplaneändringens innehåll har förhandlats fram med dem som arrenderat tomterna.

Kostnader för detaljplaneändringen

Detaljplaneändringen medför följande kostnader för staden, exklusive mervärdesskatt:

Grundberedning (allmänna områden)
1 miljon euro
 
Gatuområden och övriga allmänna områden
5 miljoner euro
 
Totalt
6 miljoner euro
 

Detaljplaneändringen ökar områdets värde. Värdet på den byggrätt som planläggs är grovt uppskattat 20 miljoner euro. Värdet på byggrätten har beräknats utifrån fördelningen av upplåtelse- och finansieringsformer enligt genomförandeprogrammet för boende och markanvändning, BM-programmet.

Detaljplaneförslaget offentligt framlagt (65 § i lagen om områdesanvändning) 31.7–29.8.2023

Detaljplaneförslaget presenterades för stadsmiljönämnden 13.6.2023 och nämnden beslutade 20.6.2023 att förslaget till detaljplaneändring ska läggas fram.

En anmärkning gjordes mot detaljplaneförslaget. En skrivelse kom in utanför framläggningstiden.

Påpekandena i anmärkningen gällde beaktandet av fåglar.

Påpekandena i skrivelsen gällde beaktandet av träden i Pehrståets omgivning och gångtrafiken genom kvarteret 38097.

Myndighetsutlåtanden om detaljplaneförslaget kom in medan förslaget var offentligt framlagt. Påpekandena i utlåtandena gällde arrangemangen för vattenförsörjningen och trafiken, bullerbekämpningen och hanteringen av dagvattnen i området samt detaljplanens klimatkonsekvenser.

Samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT), samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) och Närings- trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) gav utlåtande om förslaget.

Dessutom meddelade fostrans- och utbildningssektorn att den inte hade någonting att yttra.

Åtgärder efter att förslaget varit offentligt framlagt

I rapporten om växelverkan anges anmärkningen, skrivelsen och myndighetsutlåtandena om förslaget till detaljplaneändring i sammandrag och bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.

Det som har framförts i påpekandena har beaktats i den mån det är ändamålsenligt med hänsyn till detaljplanens mål.

I detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet gjordes ändringar efter att detaljplanen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens näst sista kapitel.

De ändringar som gjorts efter att förslaget varit offentligt framlagt har diskuterats med berörda parter. De vars intresse ändringarna gäller har blivit separat hörda per e-post.

Närmare motiveringar

Motiveringarna till detaljplaneändringen framgår mer i detalj av den bifogade detaljplanebeskrivningen.

Befogenheter

Enligt 52 § i lagen om områdesanvändning godkänns detaljplanen av kommunfullmäktige.

Fortsatta åtgärder

Stadsmiljösektorns tomtenhet har övergått till ett tomtreserveringsförfarande som inte är beroende av godkännandet av detaljplanen i stället för ett förfarande med genomförandeavtal som hänför sig till detaljplaneområdet. Stadsstyrelsen beslutar i sinom tid om reservering av tomten.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Anna Villeneuve, stadssekreterare, telefon: 09 310 36045

anna.villeneuve@hel.fi