En teknisk störning i stadens telefonväxel gör att samtalen inte kopplas vidare eller avbryts oväntat. Vi utreder felet som bäst. Vi beklagar störningen.

Helsingin kaupungin luonnonhoidon linjaus, kaupunkimetsien hoito, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2022-012579
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 356 §

Luonnonhoidon periaatteet, metsät

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan "Luonnonhoidon periaatteet – osa 1: Metsät" ohjeellisena noudatettavaksi.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta päätti, että metsien hoitoa ohjaavat työohjeet päivitetään "Luonnonhoidon periaatteet osa 1: Metsät" mukaisiksi ja tuodaan hyväksyttäväksi kaupunkiympäristölautakuntaan vuoden 2025 loppuun mennessä. Työohjeiden päivitys tehdään vuorovaikutuksessa asukkaiden ja sidosryhmien kanssa.

Samalla kaupunkiympäristölautakunta päätti, että aikaisemmin hyväksyttyjä ja tällä hetkellä voimassa olevia luonnon- ja maisemanhoidon suunnitelmia ei enää toteuteta. Uudet, valmisteltavat luonnon- ja maisemanhoidon suunnitelmat laaditaan niin, että ne toteuttavat luonnonhoidon periaatteita.

Liitteenä 1 oleva Luonnonhoidon periaatteet, osa 1 Metsät tullaan päivittämään päätöksen mukaisiksi.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat yksikön päällikkö Katriina Arrakoski ja suunnitteluvastaava Tiina Saukkonen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Vastaehdotus:
Anni Sinnemäki: Liitteeseen 1 Luonnonhoidon periaatteet, osa 1 Metsät tehdään seuraavat muutokset:

Periaate 2 muotoon: Jätetään pääsääntönä metsäalueet vanhenemaan luontaisesti

Kohtaan: Mitä tavoittelemme? Helsingin metsiin on rajattu alueita, jotka jätetään vanhenemaan luontaisesti. Alueet sijoittuvat pääasiassa ydinmetsien alueille. -> Helsingin metsiin on rajattu alueita, jotka jätetään vanhenemaan luontaisesti. Alueet sijoittuvat ydinmetsien alueille mutta luontainen vanheneminen on lähtökohta kaikilla metsäalueilla.

Luontaisesti vanhenemaan jätettäviä metsäalueita rajataan suunnitteluvaiheessa erityisesti ydinmetsiin. (Luontaisesti vanhenevia metsiköitä rajataan myös muille metsäalueille, mikäli niiden ominaispiirteet ja sijainti antavat siihen mahdollisuuden. -> pois)

Periaate 7: Linjataan että Helsingissä metsiä ei hoideta pienaukkohakkuilla vaan yksittäisten puiden tai puuryhmien poistoilla silloin, kun se on välttämätöntä

Miten toimimme osassa muutetaan seuraava kohta: Tasaikäisten metsien ikärakenne voidaan monipuolistaa ja tehdä kasvutilaa uusille puusukupolville, joiden koko voi vaihdella muutamien puiden latvusaukoista puuryhmiin, mutta varsinaista pienaukkouudistamista ei tehdä. Pienaukoille istutetaan tarvittaessa taimia luontaisesti syntyvien taimien lisäksi.

Periaate 10: Hoitotoimenpiteisiin lisätään kaarnakuoriaisten kohtuullinen sieto metsää luontaisesti uudistavana avainlajina.

Miten toimimme?

Myrskytuhoille, hyönteisten massaesiintymisille ja kasvitaudeille alttiita vanhoja ja heikentyneitä metsiä hoidetaan monipuolistamalla niiden puuston ikärakennetta ja puulajisuhteita. Samalla siedämme aiempaa paremmin kotimaiseen lajistoon kuuluvia metsiä uudistavia, talousmetsissä tuhohyönteisinä pidettyjä lajeja ja annamme niiden toimia metsien uudistajana ja monimuotisuuden lisääjänä.

Periaate 12: Lievennetään toimenpidettä koskien tiheikköjen raivaamista ja korostetaan metsän tunnun säilymistä sekä tiheän kasvillisuuden roolia luonnollisena kulun ohjaajana herkillä luontoalueilla.

Miten toimimme?

Suunnitelmien hoitotoimenpiteet kohdistetaan perustelluista syistä ulkoilureittien ulkopuolella oleviin ylitiheisiin vesakkoihin ja nuoreen puustoon, joita voidaan joissain tilanteissa harventaa jos tälle on jonkinlainen tietty tarve. Hoidettavat alueet valitaan luonnon- ja maisemanhoidon suunnittelussa alueiden kasvupaikkoihin, puustoon ja muuhun metsäluontoon sovittaen. Hoidettaville alueille jätetään aina myös riittävästi myös tiheämpiä nuoren puuston ryhmiä eläinten ja lintujen suojapaikoiksi.

Kannattaja: Mia Haglund

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Anni Sinnemäen vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

Vastaehdotus:
Mia Haglund: Liitteeseen 1 Luonnonhoidon periaatteet, osa 1 Metsät muokataan seuraavilta osin:

s.16, Periaate 3, kohtaan Miten toimimme:

Hoitotoimenpiteiden yhteydessä jätetään tiheikköjä eläimistön ja linnuston suojapaikoiksi lisäys: ja yhtenäisiksi kulkureiteiksi yleisesti, mutta erityisesti tähän kiinnitetään huomiota vihersormissa ja muissa ekologisissa yhteyksissä.

s. 19, Periaate 6, kohtaan Miten toimimme:

Metsien puulajistossa suositaan metsätyypin tunnusomaisia lajeja lisäys: myös pienpuustossa.

s. 20, Periaate 7 kohtaan Mitä tavoittelemme:

Helsingissä on eri-ikäisistä puista muodostuvia metsiä. Samoilla metsäalueilla on taimia, nuoria, keski-ikäisiä ja vanhoja puita. Lisätään: Harvennuksia tehdään vain perustellusti luonnontilaista metsää edistäen.

s. 21 Periaate 8 kohtaan Mitä tavoittelemme?:

Lisätään: Parhaan metsäisen verkoston muodostavat mahdollisimman luonnontilaiset metsät tiheikköineen.

s. 24 Periaate 11 kohtaan Miten toimimme:

Lisätään: Kulumista estetään tehokkaasti myös jättämällä tiheikköjä ja muuta aluspuustoa selvästi aikaisempaa enemmän.

Kannattaja: Olli-Pekka Koljonen

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Mia Haglundin vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Katriina Arrakoski, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 64382

katriina.arrakoski@hel.fi

Laura Walin, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 33250

laura.walin@hel.fi

Hannu Seppälä, infrapäällikkö, puhelin: 09 310 38017

hannu.k.seppala@hel.fi