En teknisk störning i stadens telefonväxel gör att samtalen inte kopplas vidare eller avbryts oväntat. Vi utreder felet som bäst. Vi beklagar störningen.

Jätehuoltosuunnitelma, Pyysaaren venesatama, Helsingin Työväen Pursiseura

HEL 2022-015330
Ärendet har nyare handläggningar
§ 79

Päätös Helsingin Työväen Pursiseura ry:n jätehuoltosuunnitelmasta koskien Pyysaaren venesatamaa osoitteessa Henrik Borgströmin polku 3, 00590 Helsinki

Enhetschef

Päätös

Sataman pitäjä

Helsingin Työväen Pursiseura ry
Y-tunnus 0217242-0

**********

Asian vireilletulo ja toimivalta

Jätehuoltosuunnitelma on jätetty vireille Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle 22.12.2022.

Merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) 9 luvun 6 §:n mukaan huvivenesataman jätehuoltosuunnitelma on esitettävä arvioitavaksi ja hyväksyttäväksi sen kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, jonka alueella huvivenesatama sijaitsee.

Helsingissä Merenkulun ympäristönsuojelulain mukaisena kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena toimii ympäristö- ja lupajaosto, joka on 10.11.2022 tekemällään päätöksellä §195 siirtänyt ympäristönseuranta- ja -valvontayksikön päällikölle päätösvallan hyväksyä huvivenesataman jätehuoltosuunnitelma.

Jätehuoltosuunnitelman sisältö

Sekajätteet
Sekajätteet kerätään satama-alueella oleviin sekajäteastioihin. Sekajäteastiat ovat Pyysaaren ravintolan, sataman ja telakka-alueen yhteiskäytössä.

Kerättävät jätejakeet
Biojätteet kerätään satama-alueella oleviin kompostoreihin. Kierrätyslasit, pahvit, kartongit, paperit ja pienmetallit kerätään satama-alueella oleviin jäteastioihin. Biojäte ja edellä mainitut kerättävät jätejakeet ovat Pyysaaren ravintolan, sataman ja telakka-alueen yhteiskäytössä.

Vaaralliset jätteet ja öljypitoiset jätteet
Seura suosittelee veneilijöitä viemään omat vaaralliset jätteet yksityistalouksille tarkoitettuun vastaanottopisteeseen. Muutoin vaaralliset jätteet toimitetaan satama-alueella olevaan lukittuun metalliseen kaappiin, joka on varustettu valuma-altaalla. Kaappiin voi viedä jäteöljyt, maalit, lakat ja liuottimet, jos ne ovat alle 20 litran astioissa. Kaapin tyhjentämisestä vastaa Staran merellinen osasto.

Käymäläjätevedet
Satama-alueella on septitankin tyhjennyspiste, josta paineviemärisäiliö siirtää jätevedet kaupungin viemäriverkostoon.

Satamaa ei koske merenkulun ympäristönsuojelulain 10 luvun 3 §:n mukainen velvoite antaa alukselle jätteen toimittamista koskeva tosite.

Suunnitelmasta kuuleminen ja tiedottaminen

ELY-keskusta ja sataman käyttäjiä on tiedotettu jätehuoltosuunnitelman laatimisesta. ELY-keskuksen lausuntopyyntö on lähetetty 9.6.2023 ja jätehuoltosuunnitelma on ollut nähtävillä venekerhon jäsenille Pyysaaren sataman ilmoitustaululla 9.6.2023 alkaen. Lisäksi seurajäseniä tiedotettu erillisellä sähköpostilla 12.6.2023. Jätehuoltosuunnitelmasta ei ole annettu lausuntoja tai mielipiteitä.

Tarkastus

Satamaan on tehty tarkastus 13.6.2023. Tarkastuksella havaitut puutteet on korjattu.

Päätös

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikkö päätti hyväksyä Helsingin Työväen Pursiseura ry:n jätehuoltosuunnitelman koskien Pyysaaren venesatamaa osoitteessa Henrik Borgströmin polku 3, alla olevilla ehdoilla. Suunnitelman hyväksymisestä tehdään merkintä ympäristönsuojelulain (527/2014) 222 §:ssä tarkoitettuun ympäristönsuojelun tietojärjestelmään.

  1. Satamassa on noudatettava jätehuoltosuunnitelmaa sen jälkeen, kun se on hyväksytty. Lisäksi jätehuollon toteuttamiseksi tarpeellisia toimia ja vastaanottolaitteiden kuntoa on seurattava, havaitut puutteet korjattava viivytyksettä ja jätehuollon toimia jatkuvasti kehitettävä.
  2. Muualla kuin satama-alueella olevan jätteenvastaanottopaikan käyttöoikeutta koskevasta järjestelystä, vastaanottopaikan sijainnista ja aukioloajasta on tiedotettava huvivenesataman käyttäjiä. Vastaanottopaikkaa koskevat yksityiskohtaiset tiedot on oltava jätteiden vastaanottopaikalla tai muualla satamassa nähtävillä.
  3. Sataman pitäjän tulee saattaa satamaa käyttävien alusten jätehuollosta vastaavien ja heidän edustajiensa saataville sataman jätehuoltojärjestelyitä koskevat ajantasaiset tiedot sähköisesti ja siten, että kaikki sataman merkittävät käyttäjäryhmät saavat niistä tiedon.
  4. Sataman pitäjän on päivitettävä ja esitettävä jätehuoltosuunnitelma toimivaltaisen viranomaisen arvioitavaksi ja hyväksyttäväksi vähintään viiden vuoden välein. Lisäksi suunnitelma on päivitettävä ja esitettävä toimivaltaisen viranomaisen arvioitavaksi ja hyväksyttäväksi, jos sataman toiminta tai satamaan jätettävien jätteiden laatu, määrä tai jätehuolto muuttuu merkittävästi.  

Käsittelymaksu

Jätehuoltosuunnitelman hyväksymisestä peritään 190 euron maksu (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 10.6.2022, 141 §). Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.

Päätöksen perustelut

Merenkulun ympäristönsuojelulain 9 luvun 6 §:n mukaan sataman jätehuoltosuunnitelma on hyväksyttävä, jos jätteiden vastaanotto ja vastaanottolaitteet täyttävät Merenkulun ympäristönsuojelulain luvun 9 ja 10 sekä niiden nojalla annettujen säännösten vaatimukset.

Mainitun lain 9 luvun 1 §:n mukaan sataman pitäjän on huolehdittava siitä, että satamassa on riittävät vastaanottolaitteet, joihin voidaan ottaa vastaan kyseistä satamaa tavanomaisesti käyttävistä aluksista peräisin olevat jätteet, ottaen huomioon:

  1. sataman käyttäjien toiminnalliset tarpeet;
  2. sataman koon ja maantieteellisen sijainnin;
  3. satamassa käyvien alusten tyypin;
  4. 10 luvun 5 §:ssä säädetyt mahdolliset vapautukset.

9 luvun 4 §:n mukaan huvivenesataman pitäjän on huolehdittava siitä, että huvivenesatamassa on riittävät erilliset vastaanottolaitteet vähintään käymäläjätevesille ja sekalaiselle yhdyskuntajätteelle. Huvivenesataman, jossa alukset ovat kiinnittyneinä pääsääntöisesti pidempään kuin kolme yötä, pitäjän on kuitenkin huolehdittava siitä, että huvivenesatamassa on riittävät erilliset vastaanottolaitteet ainakin seuraaville jätelajeille:

  1. öljypitoiset jätteet;
  2. käymäläjätevedet;
  3. sekalainen yhdyskuntajäte;
  4. vaaralliset jätteet.

9 luvun 4 §:n 4 momentin mukaan huvivenesataman pitäjä voi järjestää jätteiden vastaanoton myös sopimalla kohtuullisella etäisyydellä lähialueella olevan vastaanottolaitteen käyttöoikeudesta. Tällöin huvivenesatamassa on oltava sen käyttäjien helposti saatavilla tieto tällaisesta järjestelystä sekä kyseisen vastaanottolaitteiston sijainnista ja aukioloajoista. Tiedotusvelvoitteella varmistetaan asianmukainen jätehuolto ja että oikea vastaanottopaikka on aina käyttäjien tiedossa.

Helsingin Työväen Pursiseura ry:n ylläpitämä Pyysaaren venesatama ottaa vastaan sekajätteet, biojätteet, kierrätyslasit, pahvit, kartongit, paperit ja pienmetallit. Septitankin tyhjennys tapahtuu sataman ylläpitämällä tyhjennyspisteellä.

Sataman jätehuoltosuunnitelma on Merenkulun ympäristönsuojelulain 9 ja 10 luvun mukainen.

Määräysten perustelut

Toimivaltainen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus tai kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi jätehuoltosuunnitelmaa hyväksyessään antaa määräyksiä tarvittavista vastaanottolaitteista ja siitä, millä kielillä tiedot on annettava satamaa käyttävien alusten jätehuollosta vastaaville ja heidän edustajilleen, sekä muista suunnitelman toteuttamisen kannalta tarpeellisista seikoista.

Yksilöidyt lupamääräysten perustelut

  1. Jätehuoltosuunnitelmaa on noudatettava ja jätehuoltoa kehitettävä Merenkulun ympäristönsuojelulain 9 luvun 5 §:n perusteella.
  2. Määräys muualla kuin satama-alueella olevan jätteenvastaanottopaikan käyttöoikeutta koskevasta järjestelystä ja sitä koskevasta tiedottamisesta ovat Merenkulun ympäristönsuojelulain 9 luvun 4 §:n 4 momentin mukaisia.
  3. Määräys on Merenkulun ympäristönsuojelulain 9 luvun 7 §:n mukainen.
  4. Määräys jätehuoltosuunnitelman uudelleen arvioimisesta on Merenkulun ympäristönsuojelulain 9 luvun 5 §:n mukainen.

Sovelletut säännökset

Merenkulun ympäristönsuojelulaki (1672/2009), 9 luku ja 10 luku. Merenkulun ympäristönsuojeluasetus (76/2010), 7 luku. Jätelaki (646/2011) 13 §.

Mer information fås av

Isla Hahl, vs. ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 54712

isla.hahl@hel.fi

Vesa Ruponen, ympäristötarkastaja, puhelin: 0406164375

vesa.ruponen@hel.fi

Beslutsfattare

Katariina Serenius
yksikön päällikkö