Vartiokylä, Sissosentie, poikkeamishakemus

HEL 2023-003523
§ 66

Vartiokylä, Sissosentie, poikkeamishakemus

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 45. kaupunginosan (Vartiokylä) kiinteistöä 91-45-9903-65 koskevan poikkeamishakemuksen. Kiinteistö sijaitsee Sissosentien pohjoispuolella, likimain osoitteessa Sissosentie 18. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 12550 siten, että poiketaan käyttötarkoitusmerkinnästä, jonka mukaan rakennuspaikka on lähivirkistysaluetta (VL). Kaavassa osoitetulle alueelle ei ole asemakaavassa osoitettu rakennusoikeutta eikä rakennuspaikkaa. 10 m² suuruisen teknisen laitesuojan ja 36 m korkean maston saa rakentaa rakennuspaikalle.

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 45. kaupunginosan (Vartiokylä) kiinteistöä 91-45-9903-65 koskevan poikkeamishakemuksen seuraavilla ehdoilla:

  • Laitesuoja ja masto tulee toteuttaa 22.01.2025 ja 23.01.2025 päivättyjen alustavien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti.
  • Toteutuksessa tulee välttää puiden kaatamista, maaston louhintaa, täyttöä sekä muita toimenpiteitä, jotka saattavat vaikuttaa haitallisesti luontoon ja maisemaan.
  • Olemassa olevaa infrastruktuuria tulee hyödyntää siten, että kaivuutöitä tehdään mahdollisimman vähän.
  • Huoltoalueet tulee toteuttaa hiekkapintaisina ja pinta-alaltaan mahdollisimman pieninä. Huoltotie saa olla enintään 3,5 metriä leveä.

Maksu

2 910 euroa

Hakija

Elisa Oyj

Rakennuspaikka

45. kaupunginosassa (Vartiokylä) sijaitseva n. 50 m²:n suuruinen vuokra-alue kiinteistöstä 91-45-9903-65, Karhukallion virkistysalue.

Hakemus

Hakija hakee lupaa matkaviestintukiaseman rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 12550 siten, että sijoituspaikka on asemakaavassa lähivirkistysaluetta, jolla ei ole rakennusoikeutta.

Suunniteltu tukiasema käsittää 36 metriä korkean pylvään ja tukiaseman laitesuojan, jonka pinta-ala on n. 10 m². Pylvään alaosa koostuu pyöreästä putkesta ja yläosa ristikko-osasta. Pylvääseen ei tule haruksia, lentoestemerkkejä eikä lentoestevaloja. Lähialueiden asemakaavoihin ei ole varattu yhdyskuntateknisten rakennusten tai rakennelmien aluetta, jolle tukiaseman voisi sijoittaa. Hakijan mukaan tukiasemaa kuitenkin alueelle tarvitaan matkaviestinpalveluiden tuottamiseksi.

Hakijan mukaan tukiaseman vaatima pinta-ala on pieni ja se sijoittuu lähelle katua, joten tukiaseman vaikutus kaavan mukaiseen alueen käyttöön on vähäinen.

Hakija perustelee matkaviestintätukiasema rakentamista siten, että matkaviestintätukiasema:

  1. ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle
  2. ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista
  3. ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista
  4. ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin ei aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Hakijan mukaan tukiasemaa tarvitaan alueelle matkaviestinpalveluiden parantamiseksi. Uusi matkaviestintukiasema parantaa alueen langattomia tietoliikenneyhteyksiä, jotka ovat edellytys mm. etätöiden tekemiselle, mikäli kiinteää yhteyttä ei ole teknisesti tai taloudellisesti mahdollista hankkia. Langaton yhteys mahdollistaa kiinteää yhteyttä paremmin eri palveluntarjoajien kilpailutuksen.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 47 §:n mukaan puistoalueelle tai muulle asemakaavassa osoitetulle virkistysalueelle saa rakentaa vain alueen tarkoitukseen soveltuvia vähäisiä rakennelmia, jollei asemakaavassa tai 46 §:ssä tarkoitetussa suunnitelmassa ole toisin osoitettu.

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 18.5.2022 vahvistettu asemakaava nro 12550. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on lähivirkistysaluetta (VL).

Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi (A2), jota kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön.

Nykytilanteessa rakennuspaikalla sijaitsee lähivirkistysalue.

Maston lähimmät naapureiden asuinrakennukset sijaitsevat lounaan suunnassa. Lähimpään asuinrakennukseen lounaassa tulee matkaa noin 30 metriä. Muissa ilmansuunnissa (etelä ja länsi) asuinrakennuksiin tulee mastosta etäisyyttä noin 40 metriä.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (päivätty 4.3.2025). Naapurin kuuleminen poikkeamishakemuksesta on tehty jo 23.5.2023 päivätyllä kirjeellä. Kuuleminen kuitenkin uusittiin, koska poikkeamishakemukseen kuuluva hakemusaineisto oli täydentynyt. Lisäksi alueella on 3.4.2024 tullut voimaan uusi asemakaava nro 12550. Voimaan tulleen asemakaavan myötä poikkeamishakemuksen mukaisen rakennuspaikan kiinteistönumero on muuttunut. Hakemuksessa on vanha kiinteistötunnus, uusi kiinteistötunnus on rekisteröity 20.9.2024.

Muistutuksia saatiin 23.5.2023 päivätyllä kirjeellä tehdylle kuulemiselle 1 kpl. Muistutuksessa otettiin kantaa luontoarvoihin, maisema-arvoihin, varjostukseen, huoltotien laajuuteen, kiinteistöjen arvon laskuun, säteilyn terveysvaikutuksiin, meluhaittoihin ja vaihtoehtoisiin sijoituspaikkoihin.

Muistutuksia saatiin 4.3.2025 päivätyllä kirjeellä tehdylle kuulemiselle 2 kpl. Muistutuksissa otettiin kantaa seuraaviin asioihin:

  • maisema-arvoihin ja näkymiin
  • matkaviestitukiaseman tarpeellisuuteen
  • tukiasemasta johtuviin mahdollisiin terveyshaittoihin
  • kiinteistöjen arvon laskuun
  • maston turvallisuuteen talviolosuhteissa

Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetuista muistutuksista ja lausunnoista. Hakijan vastineet muistutuksiin on jäsennelty seuraavasti otsikoittain:

1. Maisema-arvot ja näkymät

Muistutuksen mukaan telemasto aiheuttaa visuaalista haittaa. Hakijan mukaan haittoja pyritään vähentämään laitesuojan ja maston rakenteella ja värityksellä. Laitesuojan julkisivuna on grafiitinharmaa vaakapuurimoitus, joka antaa laitesuojasta huolitellun vaikutelman. Maston alaosa maalataan harmaaksi, joka neutraalina värinä ei erotu häiritsevästi taustastaan. Hakijan mukaan maston yläosa tulee näkymään myös kauemmaksi ympäristöön, mutta vaalean harmaa ristikkomainen rakenne, soveltuu melko hyvin taustaansa horisonttia vasten. Ristikko-osa on uutena usein kiiltävä, mutta patinoituu melko pian harmaaksi. Masto on lisäksi varsin kapearakenteinen (n. 800 mm), jolloin se ei pidemmiltä etäisyyksiltä katsottuna erotu taustastaan kovinkaan hyvin. Finntraffic Lennonvarmistus Oy ei lausunnossaan vaadi mastoon lentoestemaalausta eikä valoja. Pimeänä aikana masto ei siis ole havaittavissa. Kulku tukiasemalle tulisi Sissosentieltä, josta rakennetaan n. 8 m pitkä huoltotie tukiasemalle. Huoltokäyntejä on vuodessa n. 1 – 10 kpl.”

Minimivaatimus antennikorkeuksille on niiden sijoittuminen puuston yläpuolelle. Tässä tapauksessa antennien kiinnitysalustaksi on valittu varsinaisia perinteisiä mastoja huomattavasti matalampi, yksinkertaisempi ja ilman haruksia oleva ns. vapaasti seisova masto. Maston korkeus on 36 metriä.

2. Matkaviestitukiaseman tarpeellisuus

Muistutuksessa otettiin kantaa matkaviestitukiaseman tarpeellisuuteen alueella. Hakijan mukaan hankkeeseen on ryhdytty nimenomaan sen takia, että matkaviestinpalveluja saadaan lähialueella parannettua ja myös varmistettua hyvä palvelutaso matkaviestinpalveluiden käytön jatkuvasti kasvaessa. Hakijan mielestä olisi hyvä huomioida, että uuden tukiaseman rakentaminen on kallis investointi teleoperaattorille. Siihen ei ryhdytä ilman todellista tarvetta. Hanke palvelee nimenomaisesti Vartiokylän asukkaita kuuluvuus, laatu ja kapasiteetti huomioiden. Tukiaseman tarpeellisuuteen vaikuttaa vain yhtenä tekijänä kuuluvuus. Laatu, kapasiteetti ja verkon saumaton toiminta sekä nähtävissä oleva liikenteen käyttömäärän kasvu ovat oleelliset tekijät arvioitaessa tukiaseman tarpeellisuutta. Lisäksi hanke tuo kestävän kehityksen alustan tulevien sukupolvien matkaviestinteknologioille.

Hakijan mukaan valokuituverkoston toteutus riippuu liittyjien määrästä ja mahdollisuuksista toteuttaa verkko alueelle sekä kustannuksista. Kuitu on yksi osa tietoliikenneverkkoa, kuitenkin mobiiliverkko mahdollistaa ihmisten liikkuvuuden, jota kuituverkko ei tarjoa. Mobiilien tiedonsiirtojärjestelmien seuraava sukupolvi, 5G, on niin iso harppaus eteenpäin, että iso osa 5G:n mahdollistamista asioista ei ole vielä olemassa. Hyvin toimivat yhteydet mahdollistavat asukkaille ja yrittäjille sujuvan etätyön, sekä verkon kautta saavutettavien palveluiden käytön. Tietoliikenneyhteyksien palvelutaso on olennainen osa kaupunkien kykyä kilpailla asukkaiden ja yrittäjien sijoittumisesta. Etätyön ja asumisen yhteensovittaminen on korostunut.

3. Tukiasemasta johtuvat mahdolliset terveyshaitat

Muistutuksissa oltiin huolissaan mahdollisista terveyshaitoista, jota mm. mastosta kantautuva säteily voi aiheuttaa. Hakijan mukaan mastossa olevista antenneista lähtevä säteily jakaantuu hyvin tasaisesti ympäristöönsä. Antennin säteilykeila on pystysuunnassa kapea, mutta vaakasuunnassa leveä. Puhelimen lähetysteho määräytyy tukiasemayhteyden laadun mukaan; mitä lähempänä tukiasema on, sitä pienempää tehoa puhelin joutuu käyttämään. Puhelin siis säätää tehon aina mahdollisimman pieneksi siten, että yhteys tukiasemaan kuitenkin säilyy. Huonossa kentässä, esimerkiksi kellarissa tai tukiaseman ollessa kaukana, teho on lähempänä maksimia.

Muistutuksissa otettiin kantaa maston rakentamiselle lähelle asuinrakennuksia. Hakijan mukaan uusien tukiasemapaikkojen sijoitus pyritään valitsemaan niin, että ne antavat parhaan alueellisen kuuluvuuden. Onkin hyvin tavallista, että matkaviestintukiasemia rakennetaan asutuksien keskelle osaksi muuta infrastruktuuria. Toisin sanoen palvelua tehdään hakijan mukaan sinne, missä asiakkaatkin ovat. Tukiasemien signaali vaimenee nopeasti etäisyyden kasvaessa, joten tukiasemat rakennetaan lähelle asiakkaita. Tässä tapauksessa lähimpään asuinrakennukseen on matkaa noin 39 metriä. Etäisyydet ovat tyypillisiä tai pidempiä, mitä ne mastotukiasemissa keskimäärin ovat. Suunniteltu tukiasema ei missään suhteessa olennaisesti poikkea muista tukiasemista, vaan vastaavaa rakentamista tapahtuu tarpeen mukaan ympäri Suomea.

4. Kiinteistöjen arvon lasku

Muistutuksissa otettiin kantaa mahdollisesti kiinteistöjen arvon laskuun uuden tukiaseman myötä. Hakijan mukaan lähialueella oleville asukkaille matkaviestinverkon palvelujen toimivuus on tärkeää. Tukiasemat ovat välttämätön osa yhdyskunnan infrastruktuuria ja sen teknistä toimivuutta. Suunnitteilla oleva masto parantaisi alueen infrastruktuuria tarjoamalla parhaat mahdolliset yhteydet teleoperaattoreiden asiakkaille, jotka alueella asuvat, liikkuvat tai työskentelevät. Näin ollen paremmat tietoliikenneyhteydet palvelisivat yhteiskunnallista kehitystä ja toimivuutta tällä alueella.

Hakijan mukaan matkaviestinpalvelujen luotettava kuuluvuus ja kapasiteetti ovat useille käyttäjille jopa turvallisuuskysymys. Hakija huomauttaa, että tontit ja kiinteistöt hyötyvät positiivisesti siitä, että lähialueella matkaviestinverkon palvelut toimivat.

5. Maston turvallisuus talviolosuhteissa

Muistutuksissa otettiin kantaa maston turvallisuuteen talviolosuhteissa. Mastosta voi mahdollisesti tippua jäätä ja aiheuttaa vaaratilanteita maston läheisyydessä kulkeville.

Hakija esittää lainauksen poikkeamishakemuksen liitteenä olleesta MRL:n 132-1999 ja MRA:n 64 § mukaisesta selvityksestä: ”Mastot suunnitellaan Eurokoodi-normiston mukaan. Normisto huomioi maston lujuustekniset näkökohdat sekä mahdollisen jäävaaran. Maston jäävaara-alue määritetään standardien ISO 12494 ja SFS-EN 1993-3-1 ja Suomen kansallisen liitteen mukaisesti. Tarkasteltavana oleva masto kuuluu jäävaaraluokkiin R0 - R3, jolloin maston sijoittelu jäävaaran puolesta on vapaa. Huomionarvoista on myös, että masto rakenteena kerää vähemmän jäätä ja lunta kuin puusto.”

Päätöksen perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska se ylläpitää ja kehittää alueen matkaviestinpalveluja estämättä puiston virkistyskäyttöä. Tukiasemaverkon tihentäminen ja olevan maston sekä laitetilan vaihtaminen on välttämätöntä riittävien tietoliikenneyhteyksien tarjoamiseksi. Alustavissa suunnitelmissa esitetty ratkaisu on maisemallisesti ja teknisesti mahdollinen.

Suunniteltu tietoliikennemasto vaikuttaa näkymiin kaukomaisemassa erityisesti Sissosentien varrella noin 100 metrin etäisyydellä mastosta. Maisemavaikutuksia lieventää se, että masto ja laitetila sijaitsevat puustoisen alueen ympäröimänä. Tukiasema ei riko virkistysalueen reunan eheyttä tai sijaitse avoimella paikalla. Hakijan mukaan uusien tukiasemapaikkojen sijoitus pyritään valitsemaan siten, että ne antavat parhaan alueellisen kuuluvuuden. Onkin hyvin tavallista, että matkaviestintukiasemia rakennetaan asutuksien keskelle osaksi muuta infrastruktuuria. Tukiasemien signaali vaimenee nopeasti etäisyyden kasvaessa, joten tukiasemat rakennetaan lähelle asiakkaita.

Päätöksessä on annettu ehtoja, joilla pyritään varmistamaan hankkeen sopeutuminen maisemaan ja muuhun ympäristöön. Laitesuoja ja masto tulee toteuttaa 22.01.2025 ja 23.01.2025 päivättyjen alustavien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti. Toteutuksessa tulee välttää puiden kaatamista, maaston louhintaa, täyttöä sekä muita toimenpiteitä, jotka saattavat vaikuttaa haitallisesti luontoon ja maisemaan. Olemassa olevaa infrastruktuuria tulee hyödyntää siten, että kaivuutöitä tehdään mahdollisimman vähän. Huoltoalueet tulee toteuttaa hiekkapintaisina ja pinta-alaltaan mahdollisimman pieninä. Huoltotie saa olla enintään 3,5 metriä leveä. Tukiasema on kohtuullisella vaivalla huollettavissa. Huoltotietä on lyhennetty naapurien kuulemisen 23.5.2023 jälkeen.

Poikkeamisen erityinen syy on alueelle tarpeellisten tietoliikenneyhteyksien palvelutason turvaaminen ja parantaminen.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 46, 47, 85 ja 86 §

Rakennusvalvontataksa 2025

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 5 §:n kohta 3a

Detta beslut publicerades 26.06.2025

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 66 § (Poikkeamispäätöksestä).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 66 § (Maksun osalta).

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Mer information fås av

Sanna Jauhiainen, arkkitehti, puhelin: 09 310 36950

sanna.p.jauhiainen@hel.fi

Juuso Ala-Outinen, suunnittelija, puhelin: 09 310 20769

juuso.alaoutinen@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja