Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio, 6.9.2023, Pitkäsilta-John Stenberginranta kulma

HEL 2023-012363
Ärendet har nyare handläggningar
§ 17
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Teamchef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 29.9.2023 esittänyt kaupungille määrältään 347 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui 6.9.2023 klo 17.00 ajettaessa ajoradan oikeassa reunassa olleeseen teräväreunaiseen kuoppaan Pitkäsillan ja John Stenbergin rannan kulmauksessa.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kadun kunnossapito käsittää muun muassa katurakenteiden kunnossapidon, kuten rikkoutuneen päällysteen korjaamisen tai uudelleen päällystämisen.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.

Helsingissä kadut ja kevyen liikenteen väylät jaetaan kolmeen hoitoluokkaan katuluokituksen sekä väylän vilkkauden mukaan. Pääkadun ja erittäin vilkkaan liikenteen väylän (I-luokan kadun) päällysteessä voi olla yksittäisiä viivahalkeamia ja urasyvyys saa olla vähäinen. Kokoojakadun ja vilkasliikenteisen kevyen liikenteen väylän (II-luokan kadun) päällysteessä voi olla lieviä vaurioita ja se voi olla kulunut, mutta urasyvyys ei saa olla huomattava. Tonttikadun ja vähäliikenteisen kevyen liikenteen väylän (III-luokan kadun) päällysteessä sallitaan vaurioita kohtuullisin määrin, mutta ne eivät saa aiheuttaa vaaratilanteita.

Pitkäsilta on pääkatu ja luokiteltu I-luokan kunnossapidettäviin väyliin.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan
vahinkopaikalla on tehty yhdeksän kunnossapidon tarkastusajoa vahinkoa edeltäneen kuukauden aikana. Edellinen tarkastusajo ennen vahinkopäivää on tehty 28.8.2023. Vahinkopaikalla 28.8.2023 tehdyssä tarkastusajossa kuoppa on havaittu ja merkitty korjattavaksi, mutta korjaustarvetta ei ole todettu kiireelliseksi. Kuoppa on paikattu kunnossapidon omien havaintojen perusteella valuasfaltilla vahingon jälkeen, viikolla 37, aikavälillä 11.9.-15.9.2023.

Vahinkopaikalla on kaksikaistainen valaistu ajorata, jossa on normaalilevyiset kaistat. Kuoppa on sijainnut oikealla kaistalla, oikeanpuoleisessa pyöräurassa. Hakijan toimittamien kuvien perusteella kuoppa on ollut kooltaan arviolta 30 cm x 30 cm leveä ja sen syvyys on ollut arviolta 5 - 7 cm syvimmästä kohdasta. Kuoppa on syntynyt arviolta päivissä, ja sen syntymistä ovat edesauttaneet edeltäneen viikon sateet sekä alueella toimivat työmaat. Vahinkopaikalla on ollut myös Kruunuvuorensiltojen työmaamerkki varoittamassa mahdollisista poikkeamista kadun kunnossa.

Vahinkopaikalla on edellisen kerran paikattu kuoppa 20.1.2023 kylmämassalla. Vahingon aiheuttaneesta kuopasta on tullut kaupungille ilmoitukset 15.9.2023 ja 19.9.2023. Kaupungin palautejärjestelmään saapuneet palautteet pyritään käsittelemään viiden arki päivän kuluessa. Annetut palautteet ovat saapuneet kunnossapitoon 26.9.2023.

Kaupungille ei ole esitetty muita vahingonkorvausvaatimuksia vahinkopaikalta hakijan vaatimuksen lisäksi. Vahinkopaikan liikennemäärä on noin 20 800 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Ilmatieteen Kaisaniemen säähavaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan lämpötila on vahingon aikaan ollut 18,2 °C. Ajoratojen pinnat ovat olleet kuivat. Vahinkoa edeltävinä päivinä lämpötila on pysytellyt lämmön puolella. Ajoittain kovaakin vesisadetta on mitattu useana päivänä ennen vahinkopäivää.

Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät

Kuoppien syntyminen märkiin ajoratoihin johtuu muun muassa ajoradalla olevasta vedestä ja ajoneuvojen renkaiden kuluttavasta yhteisvaikutuksesta. Kuoppa alkaa tyypillisesti muodostumaan kohtaan, jossa vesi seisoo ja johon kohdistuu kulutusta, kuten ajouraan.

Vahinkopaikalla on ollut suunnitelmien mukaiset liikennejärjestelyt ja Kruunuvuorensiltojen työmaa on ollut merkittynä työmaamerkein. Tietyömerkillä varoitetaan työnalaisesta tieosuudesta, jolla saattaa olla työkoneita, työntekijöitä taikka työstä tai työn keskeneräisyydestä johtuvia vaaroja kuten irtokiviä tai kuoppia. Liikuttaessa työmailla ja niiden läheisyydessä kulkijan on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Vaikka päällystevauriot olisivatkin joskus hankalia havaita, ajoneuvojen kuljettajia sitovat silti tieliikennelain säännökset. Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kaupungin vahingonkorvausvastuu konkretisoituu vain, mikäli kaupunki on laiminlyönyt velvollisuuttaan pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapitolaki ei sääntele tyhjentävästi kunnossa- ja puhtaanapidon tapoja tai laatuvaatimuksia. Katupäällysteiden laatuvaatimuksista mittayksiköissä (cm) ei ole olemassa kaupunkia sitovaa lakia tai normia. Kadunpitäjänä kunta määrittelee yleisen katujen kunnossapidon palvelutason ja siihen liittyvät laatuvaatimukset.

Kaupungilla on oltava kohtuullinen aika korjata päällystevauriot myös I-luokan kaduilla, sillä katuja ei voida pitää reaaliaikaisesti kaikilta osin hoitoluokan edellyttämässä kunnossa. Kaupungilla on mahdollisuus korjata päällystevaurio vain, jos se havaitaan tarkastusten yhteydessä tai jos tienkäyttäjä ilmoittaa siitä kaupungille. Kunnossapito ei ole saanut tietoonsa palautteita vahinkopaikan kunnossapitotarpeista ennen vahinkotapahtumaa. Kunnossapito on havainnut paikalla kiireettömän korjaustarpeen 28.8.2023 ja paikannut kuopan viikolla 37 tästä vahingosta ja tehdyistä ilmoituksista tietämättä.

Vahinkopaikka on sijainnut työmaamerkin jälkeisellä alueella. Vahinkopaikalla on kaksi normaalilevyistä kaistaa, joten päällystevaurio, joka on paikattu kunnossapidon omien havaintojen perusteella, on ollut sijaintinsa puolesta väistettävissä ja havaittavissa.

Asiassa ei edellä esitetyin perustein ole kaupungin toimintaan liittyvää laiminlyöntiä, tuottamusta tai tahallisuutta. Kaupunki katsoo, ettei se ole korvausvelvollinen asiassa.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §, 188 §, liite 3.1, A11 Tietyö

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5.000 euroa.

Mer information fås av

Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö