Ahdinranta, Valtamerilaituri, katusuunnitelmat, Länsisatama, Jätkäsaari

HEL 2024-002476
Ärende 4. / 201 §

Ahdinranta, Valtamerilaituri, katusuunnitelmat, Länsisatama, Jätkäsaari

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:

  • Ahdinranta suunnitelmapiirustus nro 32037/1 (liite 2)
  • Valtamerilaituri suunnitelmapiirustus nro 32038/1 (liite 4)

Lisäksi lautakunta päätti hyväksyä Valtamerilaituri, Valtamerilaiturin ja Ahdinrannan rantamuurin pituusleikkaus suunnitelmapiirustuksen nro 32038/2 (liite 6).

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat projektinjohtaja Katariina Verkamo ja projektinjohtaja Petra Rantalainen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Ahdinranta ja Valtamerilaituri ovat uusia katuja, jotka sijoittuvat käytöstä poistetun satama-altaan pohjois- ja itäreunalle. Alue on aikaisemmin ollut sataman käytössä. Katujen muodostama rantapromenadi yhdessä viereisen Melkinlaiturin kanssa liittyy osaksi kantakaupungin rantoja kiertävää virkistysreittiä. Eteläreuna rajoittuu rakennettuihin Atlantinsiltaan ja Atlantinkatuun sekä Valtamerilaiturin ulkoliikunta-alueeseen. Pohjoisreuna rajautuu liikerakennusten kortteliin 20835 ja Ahdinrannan uimaranta-alueeseen. Itäreuna rajautuu liikerakennusten kortteliin 20836 ja länsireuna rajautuu Ahdinaltaan vesialueeseen.

Katusuunnitelmilla mahdollistetaan voimassa olevissa asemakaavoissa nro 12655, 12750 ja 12842 kaduiksi osoitettujen alueiden, liikerakennusten kortteli-alueen, Ahdinrannan uimaranta-alueen ja Valtamerilaiturin ulkoliikunta-alueen, uimarannan huoltorakennuksen sekä kelluvan terassialueen rakentaminen.

Tavoitteena on laadullisesti korkeatasoiset ulkotilat, jotka mahdollistavat viihtyisän oleskelun meren ääressä.

Suunnitelmissa on huomioitu asemakaavan 12655 yhteydessä laaditun Ahdinaltaan liikennekaavion periaatteet.

Nyt hyväksyttävien Ahdinrannan ja Valtamerilaiturin kanssa samaan aikaan suunnitellut ja vuorovaikutetut Ahdinrannan uimaranta-alueen ja Valtamerilaiturin ulkoliikunta-alueen puistosuunnitelmat hyväksytetään samaan aikaan.

Suunnitelma

Ahdinranta katusuunnitelman piirustus nro 32037/1 (liite 2)

Ahdinranta on uusi jalankululle varattu katu, jonka kautta on myös kulku ja huoltoyhteys Ahdinrannan uimarantaan. Katu liittyy länsipäästään luiska- ja porrasyhteyksillä Melkinlaiturin ranta-alueeseen ja kadun itäpää liittyy Valtamerilaituriin. Katualueen uimarannan ja liikerakennusten välinen tasoero tasataan luiskaamalla ja portailla. Luiskiin istutetaan puita, pensaita ja monilajisia istutuksia. Katu perustetaan paalulaatalle.

Valtamerilaituri katusuunnitelman piirustus nro 32038/1 (liite 4)

Valtamerilaituri on uusi jalankululle ja pyöräilylle varattu katu, joka liittyy itä-päässä Tyynenmerenkatuun ja pohjoispäässä Ahdinrantaan. Valtamerilaiturilla jalankulku kulkee alemmalla tasolla meren ääressä, ja portailla ja luiskalla tasataan tasoeroa rantavyöhykkeen ja liikerakennusten korttelialueen välillä. Korttelialueeseen rajautuvaan luiskaan istutetaan puita, pensaita ja monilajisia istutuksia. Katu perustetaan paalulaatalle.

Valtamerilaiturin rantamuuri on n. 1,8 metriä korkea ja materiaalina betoni. Rantamuuri on jatkoa nykyiselle rantamuurille.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteinä olevista suunnitelmaselostuksista nro 32037/1 (liite 1) ja nro 32038/1 (liite 3). Lisäksi Valtamerilaiturin rantamuurin pituusleikkaus, piirustus nro 32038/2, on liitteenä 6. Koostepiirustus on liitteenä 5.

Kadut on suunniteltu niin, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, GlobalConnect Oy, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 13.−26.3.2024 välisen ajan. Suunnitelmaluonnosten esittelytilaisuus asukkaille pidettiin 21.3.2024 Jätkäsaaren kirjastossa. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu suunnittelualueisiin rajautuvien kiinteistöjen isännöintitoimistoja tiedotekirjeellä ja kaupungin verkkosivuilla. Lisäksi Helsingin Uutiset- ja Jätkäsaari-Ruoholahti -lehdissä julkaistiin ilmoitus suunnitelmien esillä olosta ja yleisötilaisuudesta.

Esillä olon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 7.

Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 12.2.−4.3.2025 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona.

Muistutusten käsittely

Suunnitelmista jätettiin 2 muistutusta. Lisäksi tuli yksi mielipide, jossa toivottiin alueelle runsaita ja rakenteeltaan tiheitä lehtipensaita, jotka antavat riittävästi suojaa rakennetun ympäristön linnuille myös talvisin. Vastauksena mielipiteeseen toteamme että, ranta-alueelle ja ulkokuntosalin reunoille on tulossa monilajinen ja kerroksellinen kasvillisuus. Nykyisin alueella ei ole ollenkaan kasvillisuutta. Lintujen elinolot paranevat huomattavasti. Muilta osin mielipiteessä esitetyt näkemykset eivät ole katusuunnitelmassa päätettäviä asioita, vaan rakennussuunnitelman laadinnan yhteydessä selvitettäviä asioita. Välitämme mielipiteen rakennussuunnitelmavaiheessa selvitettäväksi.

Muistutukset on käsitelty ja niihin annetut vastineet löytyvät liitteenä 8 olevasta muistiosta.

Muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ovat 8 270 000 euroa (alv. 0 %). Kustannukset jakautuvat kaduittain seuraavasti:

 

  yht. euroa (alv. 0 %) euroa/m² (alv. 0 %)
Ahdinranta 2 850 000 1 560
Valtamerilaituri    5 420 000 2 490

Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 31 000 euroa (alv. 0 %).

Katujen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2027 alkaen. Alueen kadut rakennetaan vaiheittain. Rakentamista tahdittaa Ahdinaltaan uimaranta-alueen ja Ahdinrannan esirakentamistoimet ja osin myös katujen viereisten kortteleiden rakentamisaikataulut. Alueen esirakentaminen käynnistyy 2025 keväällä toimintasuunnitelman mukaisesti.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 08 01 02 Projektialueiden infrarakentaminen Länsisatama ja 8 08 02 02 Kadut Länsisatama.

Sovelletut säännökset

Alueidenkäyttölaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Stäng

Detta beslut publicerades 15.04.2025

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Hanna Helaste

Mer information fås av

Katariina Verkamo, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 20706

katariina.verkamo@hel.fi