Toivomusponsi, sisäkulkuyhteys Myllypuron metroasemalta terveys- ja hyvinvointikeskukseen

HEL 2024-004711
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 73 §

Valtuutettu Otso Kivekkään toivomusponsi sääsuojatusta kulkuyhteydestä metroasemalta Myllypuron terveysasemalle

Helsingfors stadsstyrelse

Päätös

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 27.3.2024 § 73 hyväksymän toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalle ja tiedoksi muille valtuutetuille.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Toivomusponsi

Hyväksyessään Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen (THK)asemakaavan muutoksen (nro 12866) kaupunginvaltuusto edellytti selvitettävän mahdollisuutta järjestää metroasemalta kulkuyhteys terveys- ja hyvinvointikeskukselle sisäkautta, tai vähintäänkin niin että reitti on selkeä, esteetön ja suojattu säältä ja lumelta.

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto

Toivomusponnesta on saatu kaupunkiympäristölautakunnan lausunto 1.10.2024.

Lautakunta toteaa, että hankesuunnitteluvaiheessa tutkittiin mahdollista sisäistä kulkuyhteyttä metroaseman lippuhallista suoraan terveysasemalle. Vaihtoehto todettiin rakennuksen toiminnan ja käyttöturvallisuuden kannalta huonoksi ratkaisuksi. Tällöin Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala (Sotepe) antoi asiasta lausunnon (liite 2).

Sotepen lausunnossa on todettu, että olisi turvallisuusriski, jos metrosta pääsisi kuka tahansa suoraan valvomatta akuuttialueelle ilman, että on kulkenut asiakkaaksitulon alueen ja palvelun tarpeen arvioinnin kautta. Samasta syystä Sotepe on aiemmin lausunut, ettei akuuttialueen yhteydessä voi olla esimerkiksi ravintolatoimintaa ja siihen liittyvää yleistä kulkemista, kuten henkilöliikennettä metron lippuhalliin. Työ-/asiakasprosessi ei ole myöskään sujuva, jos metron lippuhallista tullaan suoraan THK:n akuuttialueelle.

Terveysaseman suunnittelijat ovat pitäneet yhteistyökokouksia Kaupunkiliikenne Oy:n edustajien kanssa, jotta metroon liittyvät rakenteet ja toiminnot tulisivat riittävällä tavalla huomioon otetuiksi terveysaseman laajennuksen yhteydessä. Metron sisäänkäynti on erillään terveysaseman sisäänkäynnistä juuri lausunnossa todetuista syistä.

Hankkeen suunnitteluryhmä on yhdessä Sotepen Tilat -palvelun asiantuntijoiden kanssa tutkinut mahdollisuutta suoralle sisäpuoliselle kulkuyhteydelle sekä hankesuunnitteluvaiheessa, että nyt toivomusponnen jälkeen vielä uudelleen. Tämä on todettu olevan mahdoton toteuttaa turvallisesti ja järkevästi. Turvallisuuden varmistamiseksi THK:n asiakkaiden tulee kulkea tiloihin pääsisäänkäynnin kautta.

Suunnitelmissa on otettu kokonaisvaltaisesti huomioon henkilöliikenne pohjoiselta metroaseman lippuhallilta terveysasemalle. Kulkureitti kulkee koko matkan katettuna laajennusosan seinälinjan viertä terveysaseman pääsisäänkäynnille. Kulkureitin toteutuksessa tullaan kiinnittämään huomiota liikuntaesteellisyyteen ja viihtyvyyteen. Ulkotiloissa olevat kulkuväylät varustetaan riittävällä valaistuksella ja sulanapitojärjestelmällä, joka vähentää liukastumisen vaaraa sekä lisää käyttömukavuutta (liite 3.).

Terveys- ja hyvinvointikeskus on saavutettavissa henkilöautoilla, jalkaisin tai julkisella liikenteellä. Hanke on esittänyt suunnitelmissa julkiset liikenneyhteydet, jotka mahdollistavat sen sujuvan saavutettavuuden eri kulkuvälineillä (liite 4.).

Kaupunginhallituksen vastaus on kaupunkiympäristölautakunnan lausunnon mukainen.

Toimivalta

Hallintosäännön 30 luvun 14 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi muille valtuutetuille.

Stäng

Kaupunkiympäristölautakunta 01.10.2024 § 503

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Kaupunginvaltuusto edellyttää Otso Kivekkään toivomusponnen myötä selvitettävän mahdollisuutta järjestää Myllypuron metroasemalta kulkuyhteys terveys- ja hyvinvointikeskukselle sisäkautta tai säältä suojattuna.

Hankesuunnitteluvaiheessa tutkittiin mahdollista sisäistä kulkuyhteyttä metroaseman lippuhallista suoraan terveysasemalle. Vaihtoehto todettiin rakennuksen toiminnan ja käyttöturvallisuuden kannalta huonoksi ratkaisuksi. Tällöin SOTEPE lausui asiasta kantansa
(liite 1.).

SOTEPE:n lausunnossa on lausuttu, että olisi turvallisuusriski, jos metrosta pääsisi kuka tahansa suoraan valvomatta akuuttialueelle ilman, että on kulkenut asiakkaaksitulon alueen ja palvelun tarpeen arvioinnin kautta. Samasta syystä SOTEPE on aiemmin lausunut, ettei akuuttialueen yhteydessä voi olla esimerkiksi ravintolatoimintaa ja siihen liittyvää yleistä kulkemista kuten henkilöliikenne metron lippuhalliin. Työ/asiakasprosessi ei ole myöskään sujuva, jos metron lippuhallista tullaan suoraan THK:n akuuttialueelle.

Terveysaseman suunnittelijat ovat pitäneet yhteistyökokouksia Kaupunkiliikenne Oy:n edustajien kanssa, että metroon liittyvät rakenteet ja toiminnot tulisivat riittävällä tavalla huomioon otetuiksi terveysaseman laajennuksen yhteydessä. Metron sisäänkäynti on erillään terveysaseman sisäänkäynnistä juuri lausunnossa todetuista syistä (liite 2.).

Hankkeen suunnitteluryhmä on yhdessä Sotepen Tilatpalvelun asiantuntijoiden kanssa tutkinut mahdollisuutta suoralle sisäpuoliselle kulkuyhteydelle sekä hankesuunnitteluvaiheessa, että nyt toivomusponnen jälkeen vielä uudelleen . Tämä on todettu olevan mahdoton toteuttaa turvallisesti ja järkevästi. Turvallisuuden varmistamiseksi THK:n asiakkaiden tulee kulkea tiloihin pääsisäänkäynnin kautta.

Suunnitelmissa on otettu kokonaisvaltaisesti huomioon henkilöliikenne pohjoiselta metroaseman lippuhallilta terveysasemalle. Kulkureitti kulkee koko matkan katettuna laajennusosan seinälinjan viertä terveysaseman pääsisäänkäynnille. Kulkureitin toteutuksessa tullaan kiinnittämään huomiota liikuntaesteellisyyteen ja viihtyvyyteen. Ulkotiloissa olevat kulkuväylät varustettaan riittävällä valaistuksella ja sulanapitojärjestelmällä, joka vähentää liukastumisen vaaraa sekä lisää käyttömukavuutta (liite 3.).

Terveys- ja hyvinvointikeskus on saavutettavissa henkilöautoilla, jalkaisin tai julkisen liikenteen keinoin. Hanke on esittänyt suunnitelmissa julkiset liikenneyhteydet, jotka mahdollistavat terveys- ja hyvinvointikeskuksen sujuvan saavutettavuuden eri kulkuvälinein (liite 4.).

Käsittely

Kaupunkiympäristölautakunta päätti käsitellä toimialajohtajan esityksen nro 7 kokouksen asiana nro 5.

24.09.2024 Pöydälle

17.09.2024 Pöydälle

Esittelijä
kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski
Lisätiedot

Jean Toljander, projektinjohtaja: 09 310 24384

jean.toljander@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 11.02.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Mer information fås av

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154

tanja.sippola-alho@hel.fi

Bilagor

2. Sotepe:n lausunto 4.10.2023
Bilagan publiceras inte på internet.
4. Julkiset liikenneyhteydet 27.6.2024
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.