Oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2025 alkaen, Puistolan alue

HEL 2024-006730
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 15. / 15 §

Oikaisuvaatimus kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksestä

Nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä Puistolanraitin ala-asteen vanhemmat ry:n oikaisuvaatimuksen, joka on tehty kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 19.11.2024 (§ 93) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Oikaisuvaatimuksen tekijästä

Puistolanraitin ala-asteen vanhemmat ry on tehneet 27.11.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 19.11.2024 (§ 93) tekemästä päätöksestä, jolla jaosto on täydentänyt 18.6.2024 (§ 47) tekemäänsä päätöstä Puistolan ja Tapulikaupungin alueen koulujen oppilaaksiottoalueiden muutoksista 1.8.2025 alkaen Täydennys on liittynyt oppilaaksioton perusteisiin.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikeuskirjallisuuden mukaan sillä, johon päätös on kohdistettu, tarkoitetaan sitä, jolle on asetettu jokin velvollisuus, rajoitus tai kielto tai jonka hakemus on hylätty kokonaan tai osittain (Harjula ja Prättälä, Kuntalaki, 2015, s. 932). Koska suomenkielisen jaoston 19.11.2024 (§ 93) tekemä päätös ei kohdistu vanhempainyhdistykseen eikä myöskään välittömästi vaikuta tämän oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun, ei oikaisuvaatimuksen tekijä ole asiassa asianosainen.

Kuntalain 3 §:n mukaan kunnan jäsen on:

1) henkilö, jonka kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikunta kyseinen kunta on (kunnan asukas);

2) yhteisö ja säätiö, jonka kotipaikka on kunnassa;

3) se, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa.

Puistolanraitin ala-asteen vanhemmat ry:n kotipaikka on Helsingissä, joten yhdistys on voinut kunnan jäsenenä tehdä oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Toimivallasta

Hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 mom 2 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto tai ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää oppilaaksioton perusteista.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen mukaan päätös on virheellinen, koska mm. päätöksessä todetut lyhyet koulumatkat toteutuisivat vasta vuonna 2029. Edelleen oikaisuvaatimuksen mukaan päätös on virheellinen, koska se on vastoin yhdenvertaisuuslakia, koska mm. päätös johtaa siihen, että vain ne lapset, joilla on vanhempi sisarus maantieteellisesti lähimmässä koulussa saisivat valita lähikoulun ja yhtenäiskoulun, joka toimii samassa rakennuksessa. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan kaikille oppilaille samanlaista mahdollisuutta hakea riippumatta siitä, onko oppilaalla sisarus vai ei. Tarkemmat perustelut liitteenä olevassa oikaisuvaatimuksessa.

Lainsäädännöstä

Perusopetuslain 4 §:n mukaan kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta. Perusopetuslain 6 §:n 1 momentin mukaan opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Perusopetuslain 6 §:n 2 momentin mukaan kunta osoittaa lähikoulun.

Perusopetuslain 28 §:n 2 momentin mukaan oppivelvollinen voi pyrkiä oppilaaksi myös muuhun kuin kunnan 6 §:n 2 momentin nojalla osoittamaan kouluun.

Asian arviointi

Yleisesti voidaan todeta, että oppilaaksiottoalueita on aika ajoin tarpeen tarkistaa kokonaisuutena. Huomioon otetaan edellä todettu perusopetuslain 6 §:n 1 momentti. Toimivalta tähän kuten myös edellä todetusti oppilaaksioton perusteista päättämiseen on kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisellä jaostolla.

Osa oikaisuvaatimuksessa esitetyistä asioista liittyy 18.6.2024 (§ 47) kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston tekemään päätökseen oppilaaksiottoalueista. Tämä päätös on jo lainvoimainen, joten niihin liittyviä asioita ei tässä käsitellä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 19.11.2024 (§ 93) tekemässä päätöksessä on todettu, että huoltaja voi hakea lukuvuosina 2025 – 2026 ja 2026 – 2027 ensimmäiselle luokalle koulupaikkaa vuoden 2024 oppilaaksiottorajojen mukaisesti, jos lapsella on sisarus ko. koulussa luokka-asteella 1.- 6.

Edellä todettu kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös ei sinällään oikeuta paikan saamiseen, vaan varsinainen yksilökohtainen oppilaaksiottamista koskeva myönteinen tai kielteinen päätös tehdään hakemuksen perusteella myöhemmin. Jos huoltaja on tällöin tyytymätön tehtyyn päätökseen oppilaan oikeusturva toteutuu yksilökohtaiseen oppilaaksiottopäätökseen liittyvän muutoksenhakuohjauksen kautta. Tilanteessa on kysymys ns. toissijaisesta oppilaaksiotosta, jolloin huoltajat vastaavat mahdollisista koulumatkaan liittyvistä kustannuksista.

Aluehallintovirasto ei ole ottanut oppilaaksiottoon liittyvissä aikaisemmissa ratkaisuissaan kantaa sisaruusperusteen yhdenvertaisuuteen ns. toissijaisessa oppilaaksiotossa.

Lähikoulun osalta todetaan, että lähikoulu ei tarkoita välttämättä fyysisesti lähintä koulua, toisin kuin oikaisuvaatimuksessa on todettu. Oppilailla on subjektiivinen oikeus opetukseen, mutta heillä ei ole subjektiivista oikeutta tiettyyn koulurakennukseen. Se, missä rakennuksessa opetusta järjestetään, on opetuksen järjestäjän harkinnassa.

Pitkien koulumatkojen osalta todetaan, että niille oppilaille, jotka käyvät lähikoulua, voidaan myöntää koulumatkaetuutta perusopetuslain 32 §:n mukaisesti koulumatkan pituuden tai muun kyseissä pykälässä säädetyn syyn perustella. Lainsäädännön mukaan jos perusopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Helsingin kaupungissa on päätetty tätäkin selkeästi lyhyemmistä matkoista. Etuun on täällä oikeutettu, jos vuosiluokilla 1 - 6 matkan pituus vähintään kaksi kilometriä ja vuosiluokilla 7 – 9 kolme kilometriä.

Edellä todetun perusteella oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Esittelijä esittää edellä lausuttuun sekä kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 19.11.2024 (§ 93) tekemään päätökseen viitaten, että Puistolanraitin ala-asteen vanhemmat ry:n tekemä oikaisuvaatimus hylätään.

Stäng

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto 19.11.2024 § 93

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti täydentää 18.6.2024 §47 tekemäänsä päätöstään Puistolan ja Tapulikaupungin alueen koulujen oppilaaksiottoalueiden muutoksista 1.8.2025 alkaen seuraavasti: huoltaja voi hakea lukuvuosina 2025–2026 ja 2026–2027 ensimmäiselle luokalle koulupaikkaa vuoden 2024 oppilaaksiottorajojen mukaisesti, jos lapsella on sisarus ko. koulussa luokka-asteella 1.–6.

Jaosto kehotti toimialaa olemaan yhteydessä Puistolan oppilaaksiottoalueiden vanhempainyhdistyksiin päivitetyin tiedoin ja jatkamaan vuoropuhelua kaupunkiympäristötoimialan kanssa terveysturvallisten kiinteistöratkaisuiden edistämisestä.

Käsittely

Vastaehdotus:
Mari Holopainen: Jaosto kehottaa toimialaa olemaan yhteydessä Puistolan oppilaaksiottoalueiden vanhempainyhdistyksiin päivitetyin tiedoin ja jatkamaan vuoropuhelua kaupunkiympäristötoimialan kanssa terveysturvallisten kiinteistöratkaisuiden edistämisestä.

Kannattaja: Marika Koski

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti yksimielisesti hyväksyä Mari Holopaisen tekemän vastaehdotuksen.

Esittelijä
vs. perusopetusjohtaja
Taina Tervonen
Lisätiedot

Verta Katja, Perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 15320

katja.verta@hel.fi

Viivi Snellman, johtava arkkitehti, puhelin: 310 22378

viivi.snellman@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 28.01.2025

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

vs. perusopetusjohtaja
Taina Tervonen

Mer information fås av

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 09 310 87180

anu.kangaste@hel.fi

Bilagor

1. Oikaisuvaatimus, Puistolanraitin ala-asteen vanhemmat ry, 27.11.2024
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.