Vahingonkorvaus, takaisinsaantivaatimus, henkilövahinko, 10.4.2024, Kreijarinkuja 4, Pohjola Vakuutus Oy

HEL 2024-008232
Ärendet har nyare handläggningar
§ 5

Takautumisvaatimus, kompastuminen, Pohjola Vakuutus Oy

Förvaltningschef

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallintopäällikkö päätti hylätä hakijan takautumisvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 3.6.2024 esittänyt kaupungille määrältään 28 969,02 euron takautumisvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan vakuutusyhtiöllä on takautumisoikeus kaupunkia kohtaan maksamassaan kompastumisvahingossa 87-2024-020607-1 työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n perusteella. Vaatimuksen mukaan vahingonkärsijä kaatui 10.4.2024 noin klo 14 pysäköintialueella osoitteessa Kreijarinkuja 4 vahinkopaikan asfaltin epätasaisuuksien takia. Vaatimuksen liitteenä on toimitettu vahingonkärsijän olosuhdeselvitys vahinkotapahtumasta, sekä vahingonkärsijän hakijalle toimittama valokuva vahinkopaikasta saateviesteineen. Vahingonkärsijä kertoo 24.5.2024 hakijalle lähettämässään olosuhdeselvityksessä, että ”Ilma oli aurinkoinen ja mielestäni kaatumiskohdassa ei ollut mitään mikä olisi aiheuttanut kaatumisen. Kompastuin lähinnä omiin jalkoihini.” Vahingonkärsijä on toimittanut 31.5.2024 hakijalle valokuvan vahinkopaikasta, ja kertonut saateviestissään, että ”Asfaltissa on epätasaisuuksia paikassa jossa horjahdin. Se on saattanut vaikuttaa kaatumiseeni”.

Hakijalle on lähetetty 14.6.2024 lisäselvityspyyntö, jossa pyydetty lisäselvitystä siitä, mikä on vakuutusyhtiön mukaan kaupungin laiminlyönti tai virhe johon vaatimus perustuu, koska vahingonkärsijä on olosuhdeselvityksessä kertonut kompastuneensa lähinnä omiin jalkoihinsa ja että kaatumiskohdassa ei ollut mitään mikä olisi aiheuttanut kaatumisen. Määräajaksi lisäselvityspyyntöön vastaamiselle on annettu 12.7.2024. Hakija ei ole vastannut lisäselvityspyyntöön määräaikaan tai päätöspäivämäärään mennessä.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Vahinko on tapahtunut Itä-Helsingin musiikkiopiston pysäköintialueella. Kiinteistö, jonka alueella vahinko on tapahtunut, on kaupungin omistuksessa, joten kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan sekä vahingonkorvauslain vastuusäännösten että maankäyttö- ja rakennuslain kunnossapitoa koskevien säännösten kautta. Vahingon tapahtuma-aikaan voimassa ollut maankäyttö- ja rakennuslaki velvoitti pitämään rakennuksen ympäristöineen sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset. Kaupungilla on kiinteistön omistajana vastuu alueen kunnossapitotoimien toteuttamisesta. Kaupunki on siirtänyt sopimuksin kyseisen alueen kunnossapidon palveluyhtiölle.

Kaupungin ja kiinteistön kunnossapitoa hoitavan urakoitsijan välisen sopimuksen mukaan ulko-ovien edustoilta ja pääkulkuväyliltä poistetaan roskat, kasaantuva hiekka ja pöly säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa viikossa. Piha-alueet pidetään siistinä, ja pääkulkuväylien ja ovien edustat pidetään puhtaina.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahinkoalueella olevat asfalttihalkeamat on korjattu kesällä 2023 bitumilla. Vahinkopaikalla on 8.4.2024 tehty huoltokalenterin mukaiset puhtaanapitotoimenpiteet. Hiekoitushiekka on vielä jätetty maahan. Vahinkopäivänä 10.4.2024 vahinkopaikalla ei ole tehty kunnossa- ja puhtaanapidon toimenpiteitä. Kiinteistöhoito tarkkailee viikoittain piha-alueita.

Kiinteistönhoidon tai isännöitsijän tietoon ei ole tullut palautteita vahinkopaikan kunnossapitotarpeista. Kaupungille ei ole saapunut palautteita vahinkopaikan kunnossapitotarpeista huhtikuun 2024 ajalta.

Forecan mukaan Kaisaniemen havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa vahinkopäivänä 10.4.2024 klo 14 lämpötila on ollut 6,4 °C, lumen syvyys on ollut 0 cm ja sää on ollut selkeä ja poutainen. Aurinko on laskenut vahinkopäivänä 10.4.2024 Helsingissä klo 20.29.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kaupungin vahingonkorvausvastuu konkretisoituu vain, mikäli kunnossapitäjä on syyllistynyt laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Asiassa saatujen selvitysten perusteella Itä-Helsingin musiikkiopiston pysäköintipaikkaa on kunnossapidetty asianmukaisesti. Hakijan toimittaman kuvan perusteella vahinkopaikalla ei ole korjaustarpeita. Lisäksi vahingonkärsijä on vahinkotapahtuman olosuhdeselvityksessä kertonut kompastuneensa lähinnä omiin jalkoihinsa ja että kaatumiskohdassa ei ollut mitään mikä olisi aiheuttanut kaatumisen.

Edellä esitetyn perusteella asiassa ei ole kaupungin toimintaa koskevaa laiminlyöntiä tai huolimattomuutta. Näin ollen kaupunki ei ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 166 §

Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) 270 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan hallintopäällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on yli 15 000 euroa.

Detta beslut publicerades 07.02.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Kaisu Tähtinen
vs. hallintopäällikkö