Valtuustoaloite, autoliikenteen salliminen Kruunuvuoren sillalla

HEL 2024-012666
Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

V 7.5.2025, Valtuutettu Juhani Strandénin aloite autoliikenteen sallimiseksi Kruunuvuorensillalla Kulosaarensillan uusimisen aikana

Helsingfors stadsstyrelse

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Juhani Strandén ja 24 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Kulosaaren sillan remontin aiheuttamia ruuhkia pystyttäisiin osittain purkamaan sallimalla autoliikenne Kruunuvuoren sillalla. Mikäli liikenteen toteuttaminen ei onnistuisi molempiin suuntiin, niin toteutettaisiin se yksisuuntaisena

Autoliikenteen salliminen raitiotiellä johtaisi tärkeän joukkoliikenneyhteyden hidastumiseen ja luotettavuuden heikkenemiseen, heikentäisi hälytysajoliikenteen toimintavarmuutta ja aiheuttaisi vastavalmistuneelle infrastruktuurille rakenteellisia vaurioita sekä lisäksi ylimääräistä häiriötä reitin varren asukkaille sekä Korkeasaaren eläintarhalle ja sen asiakkaille. Reittiä käyttävä autoliikenne ruuhkauttaisi Hakaniemenrannan, Hakaniemensillan ja Merihaankadun liittymää ja siten heikentäisi keskustan ja Eteläsataman liikenneyhteyksiä. Myös Laajasalossa reitille kulkeva autoliikenne kuormittaisi katuverkkoa tavalla, johon ei ole varauduttu. Autoliikenteen salliminen raitiotieyhteyttä pitkin ei ole perusteltua.

Kruunusillat-hankkeen toteutuksen tilanne

Kruunusillat-hankkeen toteutusvaihe käynnistettiin kaupunginvaltuuston 25.8.2021 § 252 päätöksen hankkeen hankesuunnitelman enimmäishinnan korottamisen jälkeen. Rakennustyöt ovat käynnissä ja siltaa rakennetaan kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti, siten että yhteyttä Hakaniemen ja Kruunuvuorenrannan välillä saavat käyttää vain raitiovaunut, pyöräliikenne ja jalankulkijat, joiden lisäksi reittiä voivat käyttää hälytysajoneuvot kiireellisissä tehtävissä. Yhteyttä ei ole suunniteltu eikä rakennettu jatkuvan autoliikenteen kestäväksi ja mahdollistavaksi.

Hakaniemen ja Nihdin yhdistävä Merihaansilta on tarkoitus avata jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön kesällä 2025. Kruunusillat-hankkeen tavoitteena on, että Nihdin ja Korkeasaaren välinen Finkensilta sekä Korkeasaaren ja Laajasalon välinen Kruunuvuorensilta voitaisiin avata jalankululle ja pyöräliikenteelle vuonna 2026. Raitiotien matkustajaliikenteen on tarkoitus alkaa vuonna 2027 näiden kolmen sillan kautta. Uudet raitiolinjat kulkevat Hakaniemen ja Yliskylän välillä ja Pasilan ja Kruunuvuorenrannan välillä.

Kulosaaren siltaremontin aikataulu ja arvioidut vaikutukset

Kulosaarensillan uusiminen on ohjelmoitu vuosille 2027–2029, eli Kruunusillat-hankkeen valmistumisen ja Laajasalon raitioliikenteen käynnistymisen jälkeen. Siten Laajasalosta on vaihtoehtoinen joukko- ja pyöräliikenteen reitti kantakaupunkiin siltaremontin aikana.

Sillan uusimisesta aiheutuu pitkäkestoinen liikennehaitta, joka koskee kaikkia kulkumuotoja. Itäväylän kaistamäärät vähenevät Kulosaaren ja Sörnäisten välillä, mikä vaikuttaa heikentävästi sekä autoliikenteen että Itäväylää kulkevan bussiliikenteen sujuvuuteen. Metron kulkuun sillan uusiminen ei suoraan vaikuta, mutta muun liikenteen rajoittaminen tuo metroliikenteeseen ylimääräistä kuormituspainetta.

Mahdollisuudet sallia autoliikennettä Kruunuvuorensillalla

Ehdotettu autoliikenteen salliminen Kruunuvuorensillalla tarkoittaisi käytännössä autoliikenteen sallimista koko yhteydellä Kruunuvuorenrannasta Koirasaarentieltä Hakaniemeen Merihaankadun, Hakaniemensillan ja Hakaniemenrannan liittymään.

Reitti kulkisi Kruunuvuorenrannasta Koirasaarentien päästä viherraitiotietä pitkin Kruunuvuorensillalle, siltaa pitkin Korkeasaareen, Mierizrinrannan viherraitiotietä pitkin Mischan ja Maschan aukiolle Korkeasaaren tulevan pääsisäänkäynnin eteen ja raitiotiepysäkin läpi. Tämän jälkeen reitti jatkuisi Finkensiltaa pitkin Nihtiin, Konttisatamankadun viherraitiotietä pitkin Nihdin raitiopysäkin läpi Merihaansillalle, jonka jälkeen Merihaan edustalla Hakaniemenrannan viherraitiotietä pitkin Merihaankadun ja Hakaniemensillan risteykseen. Mahdollinen autoliikenne pitäisi ohjata Hakaniemeen, koska Nihdin ja Kalasataman katuverkko ei ole mitoitukseltaan läpiajoliikenteen mahdollistava.

Kruunuvuorensilta ja Finkensilta on asemakaavassa määrätty jalankulun, pyöräliikenteen ja joukkoliikenteen käyttöön. Merihaansilta on asemakaavassa määrätty jalankulun, pyöräliikenteen ja raitioliikenteen käyttöön. Hakaniemenrannan osuus Merihaansillan ja Merihaankadun välillä on määrätty raitioliikenteen käyttöön. Hälytysajoneuvoliikenne on sallittu ja mahdollista koko tulevalla yhteydellä.

Yleinen ajoneuvoliikenne ei ole mainitulla yhteysvälillä mahdollista asemakaavan perusteella. Reitti vaatisi myös rakenteellisia muutoksia esimerkiksi liittymäkohtiin, jotta autoliikenne mahdollistuisi. Viherraitiotien nurmikivirakenne ei kestä jatkuvaa päältä kulkevaa kumipyöräliikennettä, vaikka mahdollistaakin satunnaisen hälytysajon ja radan kunnossapitoon liittyvän liikenteen.

Liittymät ja pysäkkien kohdat on mitoitettu raitioliikenteelle. Liittymät on tarkoituksella muotoiltu niin, että raitiotielle ei ajaudu vahingossa ajoneuvoja. Ajoneuvoliikenteelle ahdas mitoitus ja ajoratamerkintöjen puute lisää konfliktiriskejä jatkuvasti kulkevan raitioliikenteen kanssa, jolloin ajoneuvoliikenteen nopeutta olisi välttämätöntä rajoittaa turvallisuuden vuoksi raitioliikenteelle sallittua nopeutta alemmaksi. Tämä hidastaisi myös raitioliikennettä. Siltoja pitkin tulevan autoliikenteen purkaminen Hakaniemenrannan raitiotiekadulta pois johtaisi Sörnäisten rantatieltä ja Hakaniemensillalta tulevan liikenteen hidastumiseen ja ruuhkautumiseen, liittymäjärjestelyjen ahtauden ja vaadittavien liikennevalomuutosten vuoksi. Vaihtoehtoisesti silloilta tuleva autoliikenne saisi odotella vuoroaan liikennevaloissa pitkään, ja raitioliikenne seisoisi samassa jonossa.

Mahdollinen autoliikenteen reitti houkuttelisi käyttäjiä paitsi Laajasalosta, mahdollisesti myös Herttoniemen puolelta. Tämä toisi Koirasaarentielle ennakoimattomia liikennemääriä, ja vaikuttaisi todennäköisesti Laajasalon ja Herttoniemen välisen bussijoukkoliikenteen sujuvuutta heikentävästi.

Laajasalon ja kantakaupungin välisen raitioliikenteen merkitys kasvaa normaalia suuremmaksi Kulosaarensillan remontin aikana. Jos yhteydelle samanaikaisesti päästettäisiin autoliikennettä, se väistämättä hidastaisi raitioliikennettä, heikentäisi sen luotettavuutta ja lisäisi liikennehäiriöiden määrää. Tämä kasvattaisi painetta Itäväylän varren joukkoliikenteessä metrolla ja siltatyömaan läpi kulkevilla busseilla. Lisäksi autoliikenne kuluttaisi vastarakennetun viherraitiotien pintarakenteet uusimista vaativaan kuntoon.

Myös siltayhteyttä käyttävä hälytysajoliikenne kärsisi autoliikenteen lisääntymisestä tilanteessa, jossa Kulosaarensillan reittikin on ruuhkaantunut. Vaikutus koskee sekä siltayhteydelle pääsyä kantakaupungissa ja Laajasalossa että itse yhteyttä pitkin ajamista.

Autoliikenteen salliminen vain raitioliikenteelle suunnitelluille kaduille Merihaassa, Nihdissä ja Korkeasaaressa aiheuttaisi merkittävää haittaa alueiden viihtyisyydelle ja turvallisuudelle. Nurmikiviratana toteutetun viherraitiotien päällä ajaminen kumipyörillä aiheuttaa myös paljon suurempaa melua kuin asvaltilla ajaminen.

Autoliikenteen salliminen vain yhteen suuntaan kerrallaan ei vähentäisi käytännön ongelmia. Reitti on raitiotieksi rakennettu, eikä sitä voi muuttaa tilapäisesti autoliikenteelle sopivaksi.

Asiasta on saatu kaupunkiympäristölautakunnan lausunto. Esitys on lausunnon mukainen.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 4 momentin mukaan kaupunginvaltuustossa käsitellään vastaus aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Kaupunginhallituksen on esitettävä antamansa vastaus käsiteltäväksi kaupunginvaltuustossa viimeistään kahdeksan kuukauden kuluessa aloitteen jättämisestä.

Föredragande

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Mer information fås av

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi