Vahingonkorvausvaatimus, muu vahinko

HEL 2024-013310
§ 83

Vahingonkorvausvaatimus, muu vahinko

Teamchef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 9.10.2024 esittänyt kaupungille määrältään 177,01 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakija oli 29.8.2024 noin klo 17 Lapinlahden puiston koira-aitauksessa koiransa kanssa. Hakijan koira juoksi kilpaa toisen koiran kanssa koirapuistoon sijoitetun puunrungon alta ja löi päänsä puunrungossa olleeseen oksaan. Tapaturman jälkeen ainakin kolme henkilöä soitti aitauksessa olevaan numeroon ja pyysi, että kaupungin toimesta joku kävisi sahaamassa oksan poikki. Koska pyyntö ei johtanut toimenpiteisiin, hakija kävi itse sahaamassa oksan pois.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolain mukaan kunnan hallinnassa oleva tori, katuaukio, puisto ja muu niihin verrattava yleinen alue on pidettävä alueen käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa sekä siistinä ja terveydellisesti tyydyttävänä.

Vahinkopaikka on Lapinlahden puistikon koira-aitaus.

Koira-aitaukset ovat koirien vapaaseen ulkoiluun tarkoitettuja aidattuja alueita. Niiden ensisijainen tehtävä on tarjota koirille mahdollisuus liikkua vapaana laillisesti ja turvallisesti lajitoveriensa seurassa. Aitauksissa koirat pidetään kytkemättöminä, mutta ulkoiluttaja vastaa koiransa valvonnasta.

Koira-aitausten ylläpitoon sisältyy talvihoitoa, puhtaanapitoa, rakenteiden hoitoa ja kunnossapitoa, varusteiden ja kalusteiden hoitoa ja kunnossapitoa, kasvillisuuden hoitoa ja kunnossapitoa sekä yleistä valvontavelvoitetta. Yleisellä valvontavelvoitteella tarkoitetaan aitausten viikoittaista tarkkailua muiden töiden yhteydessä. Tavoitteena on havaita mahdollisimman nopeasti kulumisesta, ilkivallasta tai välinpitämättömyydestä koirille aiheutuvat vaaratilanteet ja toimia nopeasti niiden poistamiseksi. Havaituista vaaraa aiheuttavista puutteista tulee laittaa tieto käyttäjille saman päivän aikana käyntiporttien yhteyteen, mikäli puutetta ei pystytä korjaamaan tai poistamaan heti.

Aitausten peruskalustukseen kuuluvat roska-astiat, penkit, ilmoitustaulu, järjestyssäännöt ja hiekoitushiekkalaatikko. Aitauksissa voi myös olla katoksia, puuveistoksia ja aktiviteettivarusteita koirille. Hoitoon kuuluu kaikkien kalusteiden ja varusteiden kunnon seuranta ja siistinä pitäminen puhdistamalla tai pesemällä.

Koirapuistoihin sijoitetaan uroskoirille kalusteiden merkkailun välttämiseksi muun muassa muutamia puunrunkoja, tolppia ja kiviä. Varusteita ei sijoiteta tärkeille juoksulinjoille törmäämisvaaran vuoksi, eikä myöskään välittömästi aidan viereen niin, että ne helpottaisivat aidan yli loikkimista.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikan koirapuistossa käydään säännöllisesti. Roska-astia tyhjennetään pari kertaa viikossa ja samalla tehdään yleiskatsaus alueeseen. Lapinlahden puistikon koirapuiston puun runko on sijoitettu ohjeistuksen mukaisesti. Kyseinen runko on ollut alueella jo vuosia, sillä kaarna on lähtenyt kokonaan pois ja runko on kelottunut. Kun runkoja jätetään puistoihin, pyritään ne aina karsimaan siten, ettei teräviä oksia tai muuta terävää jäisi runkoihin. Runko on sijoitettu puistoon kuorelliseen aikaan, joten kuori itsessään on voinut peittää oksantyngän paremmin rungon jättöaikaan.

Kunnossapidon tietoon ei ole tullut palautteita koirapuistossa sijainneen puunrungon vaarallisuudesta ennen vahinkopäivää 29.8.2024. Myöskään kunnossapidon urakoitsija ei ole kiinnittänyt tappiin huomiota mahdollisena vaaratekijänä. Korvausvaatimuksessa mainitut palautteet ovat tulleet tapahtuman jälkeen. Kunnossapidon urakoitsija ei ole kerennyt vastaamaan tai tekemään pyydettyjä toimenpiteitä, ennen kuin hakija poisti oksan itse. Poistetun oksan vaarallisuutta on jälkikäteen vaikea arvioida.

Koira-aitausten yhteydessä olevissa ohjeissa muistutetaan, että koira-aitauksissa omistaja on aina vastuussa koirastaan.

Kaupungin palautejärjestelmään ei ole annettu palautteita vahinkopaikalla sijainneen puunrungon oksan tyngästä ennen kyseistä vahinkoa. Kaupungille on annettu kaksi palautetta vahingon tapahtumisen jälkeen 4.9.2024 klo 12.24 ja klo 12.25, joista toinen on hakijan antama. Palautteissa on pyydetty poistamaan oksan tynkä. Kaupungille ei ole esitetty muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia vahinkopaikasta.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkopaikka on ollut käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa. Kaupungille ei ole annettu palautteita vahinkopaikalla olleen puunrungon vaarallisuudesta ennen vahingon tapahtumista. Paikalla on tehty säännöllisesti tarkastuskäyntejä muiden kunnossa- ja puhtaanapitokäyntien yhteydessä eikä puunrunkoa ole havaittu vaaralliseksi.

Suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki ei katso laiminlyöneensä kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen. Kyseinen vahinko on valitettava tapaturma, josta kaupunki ei ole korvausvastuussa.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–2 §, 6 §, 11 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Detta beslut publicerades 15.04.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Paula Karppinen, valmistelija, puhelin: 09 310 52908

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö