Valtuustoaloite, yhteinen katsomusopetus peruskoulussa
Ledamoten Minna Lindgrens motion om att införa ett gemensamt åskådningsämne i grundskolor
Beslutsförslag
Stadsfullmäktige betraktar motionen som slutbehandlad.
Föredragandens motiveringar
Ledamoten Minna Lindgren och 29 andra ledamöter föreslår i sin motion att Helsingfors inleder ett försök att utveckla en modell för undervisning i ett gemensamt åskådningsämne i den mån den nuvarande läroplanen gör det möjligt. Motionen finns som bilaga 1.
Den nuvarande lagstiftningen och grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen sätter gränser för en gemensam åskådningsundervisning. Elevers åskådningsämne bestäms i enlighet med 13 § i lagen om grundläggande utbildning. Enligt den bestäms åskådningsämnet i enlighet med till vilket religionssamfund eleven hör. Dessutom konstateras i Utbildningsstyrelsens anvisning (OPH-3903-2022) att eleverna endast kan studera ett åskådningsämne i taget. Utvecklingsgruppen för åskådningsämnen tillsattes av Utbildningsstyrelsen. Slutrapporten från utvecklingsgruppen publicerades 5.3.2025. Utvecklingsgruppen valde att presentera visioner.
Fostrans- och utbildningssektorn granskar möjligheterna att ge gemensam undervisning i livsåskådningskunskap och olika religioner inom den grundläggande utbildningen. Helsingfors stads skolor inom den grundläggande utbildningen har uttryckt intresse för en gemensam åskådningsundervisning.
Läroplaner
Olika lärokurser i religion och livsåskådningskunskap har separata läroplaner. Enligt 30 § i lagen om grundläggande utbildning ska undervisningen följa läroplansgrunderna och därmed ska undervisningen i varje åskådningsämne följa de separata målen och innehållen i lärokursen i fråga. Utbildningsstyrelsen (OPH-3903-2022) har konstaterat att undervisning i olika åskådningsämnen kan ordnas i samma grupp endast till vissa delar, exempelvis om vissa innehåll som gäller mänskliga rättigheter.
De punkter som motsvarar varandra i läroplanerna för religion och livsåskådningskunskap är följande:
Nybörjarundervisning: Mål 4 för lärokurserna i religion och mål 7 för livsåskådningskunskap, att känna seder och bruk i närmiljön, är gemensamt för båda. I läroämnenas centrala innehåll finns inga punkter som motsvarar varandra.
Årskurserna 3–6: Mål 9 för religion och mål 9 för livsåskådningskunskap om FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter är målen samma i båda. Behandlingen av konventionen om barnets rättigheter är en del av det centrala innehållsområdet 3 i bägge ämnen.
Årskurserna 7–9: Mål 9 för religion och mål 9 för livsåskådningskunskap, inverkan av de egna valen och en hållbar livsstil, motsvarar nästan varandra. Motsvarande centralt gemensamt kursavsnitt finns inte. I punkt 3 i det centrala innehållet för båda läroämnen nämns de mänskliga rättigheterna och kränkningen av mänskliga rättigheter, såsom holocausten.
Bildande av undervisningsgrupper
Enligt beslutet som fattats av regionförvaltningsverket i Västra Finland (LSAVI/8673/2024) förhindrar lagen om grundläggande utbildning inte undervisning i olika ämnen i samma grupp. Vid bildande av undervisningsgrupper ska beaktas att undervisningen sker enligt läroplansgrunderna för de olika lärokurserna i religion och livsåskådningskunskap. Regionförvaltningsverket konstaterar att gruppens lärare ska ha behörighet att ge undervisning i varje lärokurs i religion och livsåskådningskunskap. Behörigheten för lärare för grundläggande utbildning bestäms i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet.
Gemensam åskådningsundervisning
Enligt regionsförvaltningsverket och Utbildningsstyrelsen är utmaningen med samundervisningen att undervisningen kan i alltför hög grad börja prioritera endast ett åskådningsämne eller sådana allmänna teman som inte motsvarar läroämnenas mål eller innehåll. Regionförvaltningsverket rekommenderar att undervisningen under de gemensamma perioderna ordnas delvis separat enligt varje elevs åskådningsämne. Helsingfors stad kan inte främja den ovannämnda mer omfattande undervisningshelheten för ett gemensamt åskådningsämne, eftersom det inte finns möjlighet till det inom ramen för den nuvarande lagstiftningen.
Helsingfors stads skolor inom den grundläggande utbildningen har uttryckt intresse för en gemensam åskådningsundervisning. Skolornas rektorer informeras om de enhetliga punkterna i läroplanerna (bilaga 2) inom ramen av vilka den gemensamma åskådningsundervisningen kan genomföras. I samband med att timfördelningen inom den grundläggande utbildningen förenhetligas justeras läroplanerna för lärokurserna i åskådningsämnena så att undervisningen i ett gemensamt åskådningsämne inom alla årskurshelheter möjliggörs under en viss period. Helsingfors stad förutsätter att den gemensamma åskådningsundervisningen ordnas i samarbete med lärare i olika religioner och lärare i livsåskådningskunskap.
Fostrans- och utbildningsnämnden har gett ett utlåtande i ärendet. Svaret utgår från nämndens utlåtande.
Enligt 30 kap. 11 § 4 mom. i förvaltningsstadgan ska stadsfullmäktige behandla svaret på en motion som undertecknats av minst 25 ledamöter. Stadsstyrelsens svar ska föreläggas stadsfullmäktige inom åtta månader från att motionen väckts.
Föredragande
Mer information fås av
Katja Rimpilä, stadssekreterare, telefon: 09 310 36256