Ledamoten Sini Korpinens motion om att skaffa luftrenare till daghemmen för att minska smittspridning

Det här är en motion

Ledamoten Sini Korpinens motion om att skaffa luftrenare till daghemmen för att minska smittspridning

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige betraktar motionen som slutbehandlad.

Föredragandens motiveringar

Ledamoten Sini Korpinen och 29 andra ledamöter föreslår i sin motion att fostrans- och utbildningssektorn vidtar åtgärder för att skaffa luftrenare och mer omfattande ta i bruk dem i alla stadens daghem för att minska smittspridning. Motionen finns som bilaga 1.

Det är viktigt att följa upp utvecklingen av teknologin i anslutning till inneluften och fundera på vilket sätt man vid behov kan öka produktionen av ren luft i stadens lokaler. Utöver daghem behöver man granska även andra byggnader.

Stadsmiljösektorn ansvarar för bedömningen av behovet, upphandlingen och underhållet av luftrenare samt kostnaderna för dem. Forskningsresultaten av projektet E3 Pandemic Response har granskats och bedömts inom fostrans- och utbildningssektorn och stadsmiljösektorn och organen har gett sina utlåtanden.

Fostrans- och utbildningssektorn anser att forskningsarbete i anslutning till inneluften är viktigt och deltar för sin del i det. I undersökningen E3 Pandemic Response som nämns i motionen utreddes möjligheten att med vetenskap och teknologi minska antalet virus som smittar via luftvägar och på så sätt fortsätta samhällets olika funktioner utan avbrott oberoende av en pandemi. Enligt resultaten har ventilationssystemets funktion och ren inneluft en central roll i att hindra att sjukdomar som smittar via luftvägar sprids mellan människor.

Läget med inneluften är bra i stadens nya och ombyggda byggnader, eftersom ventilationens volym (8 l/s/person) överskrider det nuvarande riktvärdet (6 l/s/person).

Dessutom har staden anvisningar om när ett verksamhetsställe ska få en luftrenare. Luftrenare kan användas så att de tryggar användningen av lokalerna medan man väntar på renoveringar som förbättrar inneluften, ombyggnad eller flytt till tillfälliga lokaler eller ersättande nybyggnader. Dessutom kan en enskild person få en personlig luftrenare utgående från lett läkarutlåtande om andra olägenhetsfaktorer som påverkar inneluften har avlägsnats. För tillfället används totalt 600 luftrenare i cirka 80 objekt. Stadsmiljösektorn ansvarar för anskaffningen och underhållet av och kostnaderna för dessa luftrenare.

I E3-undersökningen deltog 50 barn i fyra daghem i Helsingfors, vilket utgör 0,2 procent av daghemsbarnen i Helsingfors. Urvalet är mycket litet och därför är det bra att följa annan forskning i anslutning till ämnet med bedömning av stadsmiljösektorns inneluftexperter. Helsingfors stad förhåller sig uppmuntrande till fortsatta studier i ämnet och deltar om möjligt i dem genom att erbjuda sina daghem som forskningsobjekt.

Tillsvidare finns det inte uppgifter om hur många luftrenare det behövs per daghem för att uppnå den effekt som konstaterades i undersökningen E3. Om Helsingfors placerade 20 luftrenare (60 euro per månad per styck) i alla kommunala daghem i enlighet med undersökningen skulle det enligt stadsmiljösektorns uppskattning kosta fem miljoner euro om året. Man kan inte noggrant beräkna kostnaderna för att skaffa, installera och underhålla luftrenarna på lång sikt. Kostnaderna kan variera enligt det gällande serviceavtalet och antalet apparater som behövs. Det nu gällande avtalet med leverantörerna av apparater går ut i år.

Fostrans- och utbildningsnämnden konstaterar att kostnaderna för sjukfrånvaron för personalen inom den finskspråkiga småbarnspedagogiken uppskattningsvis uppgick till 44 miljoner euro för 2024. Av all frånvaro berodde 47 procent på kortvariga sjukdomsfall. Användningen av luftrenare kunde alltså bidra till betydande besparingar genom att minska frånvaron bland personalen, vilket skulle täcka användningskostnaderna.

Utöver fördelarna kan användningen av luftrenare även ha nackdelar. I dagvårdsenheterna får bullret inte överskrida en medelljudnivå på 35 dB. Dessutom tar utrustningen plats och kan orsaka en känsla av drag.

Antalet luftrenare och placeringen av dem i vart och ett daghem skulle behöva bedömas enligt lokalerna. Om staden ville förbättra luftens renhet under infektionssäsongen borde den låta göra en kartläggning av infektionsrisken och en dimensionering av luftrenare av en expert som har både kompetens att göra kartläggningen och känner till principerna om dimensioneringen i lokaler. Enligt nuvarande uppgifter rekommenderas inte en systematisk anskaffning av luftrenare till alla daghem.

Fostrans- och utbildningssektorn ansvarar för verksamheten i daghemmen och ger anvisningar till föräldrarna. I och med undersökningen kommer daghemmen allt mer eftertryckligt att instruera att om barnet har insjuknat är det viktigt att det vilar och stannar hemma. Det är särskilt viktigt i början av infektionen. Under magsjukeepidemi rekommenderas att barnen stannar hemma längre även om symptomen redan har gått över. Det är fortfarande viktigt att tvätta händerna i daghemmen för att hindra spridningen av infektionerna. Bland annat med dessa åtgärder kan man minska sjukdomsfall bland barnen och personalen.

Fostrans- och utbildningsnämnden och stadsmiljönämndens sektion för byggnader och allmänna områden har gett utlåtanden i ärendet. Motionssvaret stämmer överens med utlåtandena.

Enligt 30 kap. 11 § 4 mom. i förvaltningsstadgan ska stadsfullmäktige behandla svaret på en motion som undertecknats av minst 25 ledamöter. Stadsstyrelsens svar ska föreläggas stadsfullmäktige inom åtta månader från att motionen väckts.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Katja Rimpilä, stadssekreterare, telefon: 09 310 36256

katja.rimpila@hel.fi