Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

HEL 2024-013428
§ 87

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Teamchef

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 10.10.2024 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan auto vaurioitui hakijan ajaessa 9.10.2024 klo 22.30 Yhdyskunnantiellä Tuusulanväylän alikulussa. Vaatimuksen mukaan edessä olevan auton perästä ja vastaantulevan bussin takia auton päälle lensi runsaasti vettä, joka johti auton sammumiseen, ja hakija soitti autolle hinauksen. Tällöin vedenpinta oli maksimissaan nilkkoihin asti. Hakijan auton ollessa sammuneena vedenpinta oli lähtenyt nousemaan. Kun hinausauto saapui noin 1,5 tunnin kuluttua, auto oli jo puoliväliin veden peitossa, ja vettä oli päässyt sekä auton moottoritilaan että runsaasti auton sisään.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kadun kunnossapito käsittää mm. katuojien, sadevesikourujen ja -kaivojen avoinna pitämisen.

Vahingon tapahtuma-aikaan voimassa olleen maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistönsä hulevesien hallinnasta, ja kunta vastaa hulevesien hallinnan järjestämisestä asemakaava-alueella.

Helsingissä hulevesien hallinnan vastuut jakautuvat kaupungin, HSY:n ja kiinteistön omistajan tai haltijan kesken. Kaupunki vastaa esimerkiksi hulevesien hallinnan kokonaissuunnittelusta, HSY huolehtii huleveden runkoviemäriverkoston rakentamisesta ja kunnossapidosta erikseen määritellyllä huleveden viemäröintialueella, ja kiinteistön omistaja tai haltija huolehtii kiinteistöllä muodostuvan huleveden hallinnasta.

Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan 9.10.2024 urakoitsija on saanut päivystyksestä klo 21.22 ilmoituksen, että vahinkopaikalla tulvii. Kohde on tarkistettu 9.10.2024 klo 22.19, ja paikalle on soitettu HSY:n vikapäivystys, pumppaamon päivystys sekä pelastuslaitos. Urakoitsija on sulkenut kadun klo 00 pelastuslaitoksen pyynnöstä. Vedet on poistettu kadulta ja tie avattu uudelleen 10.10.2024 klo 8 mennessä.

Vahinkopaikan läheisyydessä on tulvinut vahinkoajankohtana Saramäentien avo-oja, ja vesi on tulvinut alikulkuun. Saramäentien avo-ojan viemärin suuaukon tukkeutumisesta on annettu kaupungille yksi palaute 9.10.2024 klo 9.07. Palaute on siirretty kunnossapidon tietoon 9.10.2024 klo 13.30. Urakoitsija on tehnyt paikalla katselmuksen 11.10.2024, jolloin suuaukko ei ollut tukossa. Urakoitsija on käynyt noin 4 viikkoa ennen vahinkoa, 17.9.2024 siivoamassa avo-ojan ritilän. Saadun selvityksen mukaan tiedossa ei ole, että ojan tukkeutuminen olisi aiheuttanut aiemmin tulvimista Yhdyskunnantiellä.

Vahinkopaikalta ei ole esitetty muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia.

Ilmatieteen laitoksen Kumpulan havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa vahinkopäivänä 9.10.2024 10.30 on alkanut vesisade, joka on jatkunut vahinkohetkeen klo 22.30 saakka. Sademäärä kyseisenä aikana on ollut yhteensä 35,95 mm. 9.10.2024 vuorokauden aikana sademäärä on ollut yhteensä 48,71 mm.

Ilmatieteen laitoksen mukaan rankkasateeksi määritellään 10 mm sademäärä 4 tunnissa, 15 mm sademäärä 12 tunnissa ja 20 mm sademäärä 24 tunnissa.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kaupungin vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamuksellisuutta.

Ennen vahinkoa 9.10.2024 klo 22.30 mennessä aamupäivästä klo 10.30 alkaen oli satanut vettä yhteensä 35,95 mm. Kyseessä ollut sademäärä on aiheuttanut ojan tulvimisen ja veden kertymisen kaduille vahingon tapahtumisen aikaan. Kunnossapito on tullut paikalle välittömästi saatuaan tiedon tien tulvimisesta ja ryhtynyt toimenpiteisiin veden poistamiseksi tieltä. Selvityksen perusteella hulevesien hallintaan liittyvissä rakenteissa ei ole korjaus- tai kunnossapitotarvetta, vaan tulviminen on johtunut poikkeuksellisesta rankkasateesta.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Vaatimuksesta käy ilmi, että hakija on tietoisesti ajanut veden peittämään alikulkuun. Ajoneuvoa on kuljetettava tien kunnon ja kelin edellyttämällä tavalla, ja ajoneuvo on tarvittaessa pysäytettävä vahinkojen välttämiseksi. Veteen ajaminen on aina tietoinen riski, jonka johdosta ajoneuvoon voi aiheutua monenlaisia vaurioita.

Vahinko on aiheutunut, kun hakija on ajanut autolla veteen. Vahinko ei asiassa saadun selvityksen perusteella ole johtunut kaupungin virheestä tai laiminlyönnistä ja näin ollen kaupunki katsoo, ettei ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 13 a luku 103 e § ja 103 i §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta myös silloin, kun vaatimus on määrältään yksilöimätön.

Detta beslut publicerades 16.04.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Paula Karppinen, valmistelija, puhelin: 09 310 52908

kymp.korvausasiat@hel.fi

Beslutsfattare

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö