Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama autovaurio
Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakijan vaatimus
Hakija on 10.10.2024 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan auton päälle oli putoillut oksia ja tammenterhoja 2.10.2024 kovempien tuulien takia, ja auto oli tämän jälkeen saman näköinen kuin parin vuoden takaisen raekuuron jälkeen. Hakijan arvion mukaan auton korjauskustannukset tulevat olemaan useita tuhansia euroja. Vahingon tapahtumisen kellonaika ei ole vaatimuksen mukaan hakijan tiedossa. Vaatimuksen mukaan hakija oli ollut itse näkemässä, kun tammenterhot ja oksat pommittivat autoa. Tuolloin hakija oli siirtänyt auton toiseen paikkaan väliaikaisesti.
Autossa on hakijan kuvauksen mukaan ”useampi silmin nähtävä pieni ruutu, ja varmaan lukematon määrä pienempiä”. Koska auto on valkoinen ja siinä on helmiäisväri, vaurioita on mahdotonta saada valokuvaan. Hakija kertoo vaatimuksessaan, että keväällä 2024 hän oli ilmoittanut kaupungille, että hänen tonttinsa vieressä olevasta suuresta tammesta putoilee oksia pihaan ja auton päälle. Oksia oli tuolloin käyty karsimassa, ja tuulettomalla kelillä oksien tippuminen loppui. Hakija on kaupungin pyynnöstä täydentänyt vaatimustaan 15.10.2024 toimittamalla valokuvia autosta ja pihansa vieressä olevasta tammesta.
Sovellettavat normit ja ohjeet
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kunnan hallinnassa asemakaava-alueella olevat torit, katuaukiot, puistot ja muut näihin verrattavat yleiset alueet niiden käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.
Helsingissä viheralueet jaetaan käyttötarkoituksen mukaiseen luokitukseen. Vahingon aiheuttanut puu on kasvanut asemakaavoitetulla vihrealueella Linnanherranpuistossa, joka on luokiteltu M2-hoitoluokan lähimetsäksi.
Lähimetsät ovat asuinalueiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevia metsiä, joiden käyttö on päivittäistä. Niitä käytetään oleskeluun, leikkiin, kauttakulkuun, ulkoiluun, liikuntaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Lähimetsiä hoidetaan ylläpitäen puuston elinvoimaisuutta, uudistumista ja turvallisuutta. Lisäksi hoidetaan polkuja sekä opastukseen liittyviä rakenteita. Yksittäisiä vaarallisia puita poistetaan joko kaupungin oman tarkkailun tai kaupungille annettujen palautteiden perusteella. Välitöntä vaaraa aiheuttavat puut poistetaan mahdollisimman nopeasti.
Vahingonkorvausvastuun edellytykset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.
Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Puuta koskevista kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavilta. Saadun selvityksen mukaan kyseessä on vanhahko tammi, jossa ei ole päällepäin näkyvää vikaa. Puu on hoitoleikattu hakijalta 12.6.2024 tulleen palautteen perusteella 19.6.2024. Hoitoleikkauksessa on poistettu alimpia isoja oksia ja myös näkyviä kuivia oksia.
Tammia kaadetaan vain erittäin hyvästä syystä. Puulajina tammi on suhteellisen harvinainen, ja tammesta elää paljon muuta siitä riippuvaista monimuotoisuutta. Tammen oksien typistämistä ja leikkaamista voidaan tapauskohtaisesti harkita, mutta tämä edellyttää arboristin käyntiä paikalla ja suunnitelmaa.
Tammenterhot putoavat kypsyessään. Tammenterhojen kypsyminen kestää yhdellä puulla noin 2–4 viikkoa. Tammenterhojen tippuminen kestää vain päiviä, ja sopivat tuulet voivat nopeuttaa sitä. Tällaisina aikoina esimerkiksi auton pysäköintiä puun alle kannattaa välttää. Tammenterhoja voi tarvittaessa kopistella alas alimmilta oksilta esimerkiksi haravan varrella. Näin tekevät esimerkiksi taimitarhaviljelijät, jotka hakevat tammenterhoja idättämistä varten.
Ilmatieteen laitoksen Kumpulan havaintoaseman mukaan hakijan ilmoittamana päivänä 2.10.2024 keskituulen nopeus on vaihdellut 2,9 m/s ja 5,9 m/s välillä. Tuulen puuskanopeus on 2.10.2024 vaihdellut 5,1 m/s ja 8,7 m/s välillä. 4 m/s - 7 m/s tuuli on kohtalaista, ja voi aiheuttaa puiden lehtien ja lehvien liikkumista ja pienten oksien heilumista. 8 m/s - 10 m/s tuuli on navakkaa, ja voi aiheuttaa pienehköjen lehtipuiden heilumista.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta. Alueella toimiva urakoitsija on käynyt hakijan 12.6.2024 kaupungille antaman palautteen perusteella hoitoleikkaamassa kyseessä ollutta tammea 19.6.2024. Hoitoleikkauksessa on poistettu alimpia isoja oksia ja myös näkyviä kuivia oksia.
Tammenterhojen tippuminen on ajoittaista, ja aikana, jolloin tammenterhoja tippuu, autoa ei kannata ajaa tammen alle vaurioiden välttämiseksi. Hakijan kaupungille toimittaman vaatimuksen perusteella hakijalla on ollut mahdollisuus säilyttää autoaan pihallaan muuallakin kuin kyseessä olleen tammen alla.
Edellä esitetyn perusteella asiassa ei ole tapahtunut kunnossapidon laiminlyöntiä, eikä kaupungin puolelta ole todettavissa myöskään tahallisuutta tai tuottamusta. Kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia velvollisuuksiaan, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut säännökset
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–2 §, 6 §
Toimivalta
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.
Vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta myös silloin, kun vaatimus on määrältään yksilöimätön.
Detta beslut publicerades 14.04.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957