Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama autovaurio
Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Hakijan ajoneuvon korjauskuluista maksetaan Autoklinikka-yhtiöt Oy:n lasku nro 500014231, summaltaan 1 794,23 euroa (sis. alv 25,5 %).
Päätöksen perustelut
Hakijan vaatimus
Hakija on 17.10.2024 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Hakija on 15.11.2024 täsmentänyt vaatimuksensa määrältään 1 977,81 euroon, joka muodostuu korjauskustannuslaskelmasta ja seisonta-ajan korvauksesta. Hakija on 6.6.2025 täsmentänyt vaatimuksensa 1 794,23 euroon, joka muodostuu ajoneuvon korjauskuluista. Hakija on perunut vaatimuksensa seisonta-ajan korvauksesta. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui, kun kaupungin vastuulla olevalta puistoalueelta kaatui laho koivu ja koivun mukanaan kaatamia muita puita 9.10.2024 klo 16.15–17 osoitteessa Poutamäentie 10b. Hakija soitti vahinkotapahtuman jälkeen hätäkeskukseen, jonka perusteella pelastuslaitos on käynyt raivaamassa kaatuneet puut pois. Hakija on toimittanut vaatimuksen liitteenä valokuvia vahingon aiheuttaneista puista.
Sovellettavat normit ja ohjeet
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kunnan hallinnassa asemakaava-alueella olevat torit, katuaukiot, puistot ja muut näihin verrattavat yleiset alueet niiden käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.
Helsingissä viheralueet jaetaan käyttötarkoituksen mukaiseen luokitukseen. Vahingon aiheuttanut koivu on kasvanut Poutamäenpuistossa, joka on luokiteltu M2-hoitoluokkaan kuuluvaksi lähimetsäksi.
Lähimetsät ovat asuinalueiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevia metsiä, joiden käyttö on päivittäistä. Niitä käytetään oleskeluun, leikkiin, kauttakulkuun, ulkoiluun, liikuntaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Lähimetsiä ylläpidetään vuorovaikutuksessa alueen asukkaiden kanssa painottaen puuston elinvoimaisuutta, uudistumista ja turvallisuutta. Lisäksi hoidetaan polkuja sekä opastukseen liittyviä rakenteita. Lähimetsää ei varsinaisesti tarkkailla, vaan sille tehdään 10 vuoden suunnitelma muun muassa harvennuksien suhteen. Huhtikuun alusta heinäkuun loppuun harvennus- ja uudistushakkuita ei tehdä lintujen pesimisen vuoksi. Vaaraa aiheuttavien puiden seurantaa tehdään muiden ylläpitotöiden yhteydessä sekä kaupungille annettujen palautteiden perusteella, ja välitöntä vaaraa aiheuttavat puut poistetaan mahdollisimman nopeasti.
Vahingonkorvausvastuun edellytykset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.
Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahingon aiheuttanut puu on rauduskoivu, jonka rungossa on ollut kääpiä. Kyseinen puu on ollut heikkokuntoinen ja siinä on ollut päällepäin näkyvää vikaa. Koivu on kaatanut mukanaan sekalehtipuustoa. Poutamäenpuistossa ei ole voimassa olevaa luonnonhoitosuunnitelmaa, eikä kaupungilla ole tiedossa milloin kyseistä aluetta on edellisen kerran ennen vahinkotapahtumaa tarkkailtu. Selvitys puun kunnosta perustuu hakijan toimittamiin valokuviin.
Kaupungin palautejärjestelmään ei ole annettu palautteita vahingon aiheuttaneesta puusta. Kaupungille ei ole esitetty muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia kyseisestä puusta.
Ilmatieteen laitoksen Kumpulan havaintoasemalla tehtyjen mittausten
mukaan 9.10.2024 keskituulen nopeus on vaihdellut vuorokauden
aikana 1,5 m/s ja 13,9 m/s välillä. Puuskatuulen nopeus on vaihdellut vuorokauden aikana 2,7 m/s ja 22,3 m/s välillä. Klo 16–16.50 puuskatuulen nopeus on vaihdellut 17,5 m/s ja 21,2 m/s välillä. 17–20 m/s tuuli
luokitellaan kovaksi tuuleksi ja 21–24 m/s tuuli luokitellaan myrskyksi. Kova tuuli heiluttaa puita ja katkoo puiden oksia, ja myrskytuuli katkoo puita. Erityisesti tuulenpuuskat aiheuttavat tuhoja maa-alueilla.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Vahingon aiheuttanut puu on sijainnut lähimetsässä, jota ei varsinaisesti tarkkailla, vaan sitä ylläpidetään vuorovaikutuksessa alueen asukkaiden kanssa. Asiassa saadun selvityksen perusteella kaupungilla ei ole tiedossa milloin vahinkopaikkaa on tarkkailtu edeltävän kerran ennen vahinkoa. Vahingon aiheuttaneessa puussa on ollut päällepäin näkyvää vikaa. Vahinkopäivänä on ollut kovaa tuulta ja myrskytuulta, joka on aiheuttanut lopulta puun kaatumisen.
Kaupunki katsoo olevansa tässä tapauksessa vastuussa puun kaatumisesta aiheutuneesta vahingosta. Hakijan vaatimus koskee ajoneuvon korjauskuluja 1 794,23 euroa.
Korvaus 1 794,23 euroa (alv 25,5 %) suoritetaan autokorjaamon tilille laskun nro 500014231 mukaisesti.
Sovelletut säännökset
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §, 6 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–2 §, 6 §
Toimivalta
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.
Detta beslut publicerades 09.06.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930