Tilinpäätös 2024, Helsingin kaupunki
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan vuoden 2024 tilinpäätös
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti hyväksyä liitteenä olevan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan vuoden 2024 tilinpäätöksen.
Käsittely
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttuja asiantuntijoita.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Talous- ja strategiajohtaja ********** ja johtava controller ********** ovat kutsuttuina asiantuntijoina tämän asian käsittelyssä.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen tilinpäätös vuodelta 2024 on laadittu kaupungin tilinpäätösohjeiden mukaisesti kirjanpitolakia (1336/1997) sekä työ- ja elinkeinoministeriön kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaoston hyvinvointialuelain (611/2021) 117 §:n ohjeistusta noudattaen. Lisäksi toimiala on laatinut hyvinvointialuelain 118 §:n edellyttämän konsernitilinpäätöksen, jossa hyvinvointialuelain 117 §:n mukaan hyvinvointialueiden ja Helsingin on laadittava tilinpäätös sisältäen taseen, tuloslaskelman, rahoituslaskelman, niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailun ja toimintakertomuksen.
Tässä liitteenä olevassa tilinpäätöksessä on kuvattu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttötalouden toteuma palvelukokonaisuuksittain eriteltynä. Yksityiskohtainen selvitys toimialan toiminnasta on kuvattu tilinpäätösliitteessä 1.
Hyvinvointialuelain 117 §:n mukaan hyvinvointialueen tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Sellaisen hyvinvointialueen, joka tytäryhteisöineen muodostaa konsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös (hyvinvointialuelaki 118 §). Liikelaitokset ja tytäryhtiöt ja niiden tavoitteet ja talouden toteuma sisältyvät hyvinvointialueiden konsernitilinpäätöslaskelmiin.
Tämän esityksen liitteenä 4 on konsernitilinpäätökseen liittyvät toimialan hyvinvointialuelain 117 §:n mukainen toimintakertomus, tuloslaskelma, rahoituslaskelma sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan konsernin toiminnan ja talouden toteuma. Konsernitilinpäätökseen sisältyvät tilinpäätöslaskelmat, liitetiedot, luettelo kirjanpitokirjoista, tositelajeista ja niiden säilytystavasta sekä tilintarkastuskertomus 2024 etenevät suoraan kaupunginhallituksen käsittelyyn. Koko sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan konsernitilinpäätös käsitellään kaupunginhallituksessa maaliskuun 2025 loppuun mennessä ja kaupunginvaltuusto päättää sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen erillisen konsernitilinpäätöksen kesäkuun loppuun mennessä.
Koko sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan menoihin oli varattu vuoden 2024 talousarviossa 2 891,2 miljoonaa euroa. Toteutuneet menot olivat 2 934,5 miljoonaa euroa, mikä ylitti käytettävissä olevat määrärahat 43,3 miljoonalla eurolla. Toimialan toteutuneet tulot olivat 264,4 miljoonaa euroa, mikä ylitti talousarvion 64,3 miljoonalla eurolla. Toimialan sitova taso talousarviossa oli toimintakate, joka toteutui 21,0 miljoonaa euroa talousarviossa esitettyä sitovaa toimintakatetta parempana. Toimialan tilikauden tulos oli 28,9 miljoonaa euroa, mikä toteutui 33,4 miljoonaa euroa talousarviota parempana.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimella oli talousarviossa kaksi alakohtaa; sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut sekä HUS-yhtymä, jotka toteutuivat seuraavasti:
Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen tuloihin oli talousarviossa varattu määrärahaa 200,1 miljoona euroa. Tulot olivat 264,4 miljoonaa euroa, joten tulot ylittyivät 64,3 miljoonaa euroa. Tuloylityksen taustalla olivat valtionavustukset Kestävän kasvun hankkeeseen sekä hyvinvointialueen, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän toiminnan vakiinnuttamiseen ja kehittämiseen sekä asiakasmaksutuottojen kasvu, täyden korvauksen perusteella saatujen tulojen kirjaukset tilinpäätösvaiheessa sekä ikääntyneiden palveluissa asiakasvuokran ja asiakasmaksutulojen erottaminen.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen menoihin oli varattu 2 080,4 miljoonaa euroa. Menot olivat 2 135,2 miljoonaa euroa, joten menot ylittyivät 54,9 miljoonaa euroa. Merkittävin syy menoylitykseen oli asiakaspalvelujen ostot, jotka toteutuivat 53,4 miljoonaa euroa talousarviota suurempina. Toimialan linjauksena on ollut, että henkilöstökustannukset budjetoidaan täysimääräisenä, jonka vuoksi asiakaspalveluostoihin ei pystytä budjetoimaan kokonaistarvetta vastaavasti.
HUS-yhtymälle oli talousarviossa alun perin varattu määrärahaa 810,8 miljoonaa euroa ja toteuma oli 799,2 miljoonaa euroa. HUS-yhtymän palvelutuotanto Helsingille alitti talousarvion noin 22,4 miljoonalla eurolla. Toisaalta HUS-yhtymän noin 30,4 miljoonan euron alijäämästä jouduttiin kirjaamaan Helsingin osuus 10,9 miljoonaa euroa varauksena tilinpäätökseen.
Investointitalous
Talousarviossa suunniteltu menomääräraha alitettiin 1,5 miljoonalla eurolla. Määrärahaa jäi käyttämättä sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta 1,2 miljoonaa euroa; tietotekniikkahankinnoissa 1,0 miljoonaa euroa ja muissa hankinnoissa 0,2 miljoonaa euroa. Pelastustoiminnan osalta suunnitellut määrärahat alitettiin 0,3 miljoonalla eurolla. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen investointien määrärahat eivät ole talousarviossa sitovia kaupunginvaltuustoon nähden.
Sitovien tavoitteiden ja kaupunkiyhteisten tavoitteiden toteutuminen
Sitovien tavoitteiden toteutuminen ja kaupunkiyhteisten tavoitteiden toteutuminen ovat tämän esityksen liitteinä 2 ja 3.
Detta beslut publicerades 27.03.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Sampo Pajari, talous- ja strategiajohtaja, puhelin: 09 310 42246