Ledamoten Laura Kolbes motion om att stöda restaurangverksamheten
Ledamoten Laura Kolbes motion om att stöda restaurangverksamheten
Beslutsförslag
Stadsfullmäktige betraktar motionen som slutbehandlad.
Föredragandens motiveringar
Ledamoten Laura Kolbe och 25 andra ledamöter föreslår i sin motion att man i Helsingfors utreder på vilka sätt staden kan förhålla sig mer uppmuntrande till utövare av restaurangverksamhet. Utöver detta bör staden sammankalla aktörer inom branschen för att höra deras bekymmer och problem i anslutning till företagandet. Staden bör också överväga att inrätta ett bestående samarbetsorgan.
År 2024 genomfördes matåret Smakernas Helsingfors, med vilket målen i stadsstrategin 2021–2025 om att förbättra samarbetet med näringslivet, förstärka den företagsvänliga försökskulturen och lösningsorienteringen, stöda kultur- och evenemangsbranschen, där även restaurang- och kafétjänsterna har en stor roll, i återhämtningen efter coronapandemin och skapa en attraktiv stad som också attraherar turister. Dessutom främjade matåret målen i Helsingfors stads handlingsprogram för turism och evenemang 2022–2026 om att öka Helsingfors namnkunnighet och stärka stadens image som en framträdande matstad. De huvudsakliga aktiviteterna under matåret var partnerskapsevenemanget MICHELIN Guide Nordic Countries Ceremony och evenemangen i samband med det. I fjol förtydligades dessutom Helsingfors berättelse om mat, stadens utbud av mat samlades till en attraktiv helhet och man utvecklade och testade evenemangs- och innehållskoncept med mattema. En viktig åtgärd under året var att förstärka samarbetet mellan aktörer inom mat- och restaurangbranschen i Helsingfors.
Att öka stadens roll
Genom åtgärderna under matåret 2024 genomfördes den i motionen föreslagna ökningen av stadens ansvarsroll i stödet till restaurangverksamheten. Under året ordnades två större samarbetsevenemang i januari och november för utövare av restaurangverksamhet under vilka man hörde och diskuterade branschens problem och framtidsönskemål. I båda tillställningarna deltog över 100 aktörer. Utöver detta ordnades seminariet Food for Thought, där 176 aktörer deltog. Tillställningens teman var hållbarhet och branschens framtid. Utövarna av restaurangverksamhet informerades också om matårets aktuella evenemang bland annat genom nyhetsbrev riktade till dem, en kampanj i sociala medier och genom regionala nätverk såsom Helsinki City Marketing och Stadslokaler. Matåret Smakernas Helsingfors var dessutom mycket synligt vid nätverket Helsingin tekijäts evenemang och andra mindre möten på Teams. Helsingin tekijät är ett gemensamt nätverk för turism-, restaurang-, kultur- och evenemangssektorerna. Vid matårets utgång gjordes också en utredning om Helsingfors som en hållbar och dragkraftig matstad. För utredningen intervjuades flera utövare av restaurangverksamhet i Helsingfors.
Under matåret uppmuntrades aktörer att ordna olika slags matevenemang. Över 200 aktörer ordnade totalt 800 evenemang under året. Aktörerna inbjöds att delta i konceptet Smakernas Söndag under Michelin-evenemanget. I detta pilotförsök deltog 28 kuraterade restauranger. På den mobila webbplatsen Helsinki Food Guide samlades dessutom restaurangägarnas egna rekommendationer om restauranger i Helsingfors. Ett tiotal kända restaurangägare fanns med. I ett tredje pilotförsök var 50 restauranger med i den digitala restaurangguiden Word of Mouth. 23 restauranger deltog i matevenemanget Helsinki Smakus pilotförsök.
År 2025 ordnades den 31 mars en sommarinfo för restauranger om turism och evenemang i Helsingfors, där 50 aktörer deltog. Dessutom har Stadslokaler förstärkt verksamheten mellan företag genom konceptförsök med uteserveringar som kombinerar restaurang- och evenemangstjänster.
Bestående strukturer
I motionen föreslogs att ett bestående samarbetsorgan ska grundas. Som en temagrupp i partnerskapsnätverket Helsingin tekijät har man grundat gruppen Helsingin ruokakulttuurin tekijät, som består av 14 aktörer. Temagruppen inledde sin verksamhet i maj 2025. Stadslokaler har inlett en innovativ dialog med aktörer inom restaurang- och evenemangsbranschen med hjälp av nätverkskonceptet Table of Foodies. Dessutom har man intensifierat samarbetet inom kommunikation och image med mathuvudstädernas internationella Delicé-nätverk, dit också restauranger kan ansluta sig till.
Rapporten om Smakernas Helsingfors med matårets mål och utfall finns i sin helhet som bilaga (bilaga 1).
Sammanfattning
Det omfattande samarbetet med restaurangbranschen under matåret visade att en gemensam vilja att utveckla Helsingfors till ett attraktivt resmål för matturism klart existerar och att utgångspunkterna för utvecklingen är utmärkta. Som ett arv från matåret Smakernas Helsingfors antecknades ett utkast till vision fram till år 2029 för restaurang- och matkulturen i Helsingfors, och utifrån detta fortsätter samarbetet med restaurangaktörerna. Utkastet till vision har bearbetats under workshoppar vid Helsingin ruokakulttuurin tekijäts evenemang. Utkast till vision: ”Helsingfors restaurang- och matkultur berikar stadens image med sitt mångsidiga och innovativa utbud och genom en gemensamt känd och kreativ berättelse. I Helsingfors matkultur betonas dess lokala karaktär, hållbarhet och säsonger och den är en gedigen del av stadens identitet och dragningskraft. Verksamhetsförutsättningar i Helsingfors för företag i branschen har förbättrats avsevärt.”
De ovan beskrivna grupperna, både temagruppen för matkulturen i nätverket Helsingin tekijät och samarbetsnätverket Table of Foodies, samt möjligheten att gå med i det internationella nätverket Delicés verksamhet, är åtgärder som direkt svarar på den i motionen framförda önskan att inrätta ett bestående samarbetsorgan. De pågående åtgärderna och nya åtgärder som startas på initiativ av ovan nämnda grupper svarar dessutom på den i motionen föreslagna ökningen av stadens ansvarsroll i stödet till restaurangverksamheten.
Enligt 30 kap. 11 § 4 mom. i förvaltningsstadgan ska stadsfullmäktige behandla svaret på en motion som undertecknats av minst 25 ledamöter. Stadsstyrelsens svar ska föreläggas stadsfullmäktige inom åtta månader från att motionen väckts.
Föredragande
Mer information fås av
Nina Vesterinen, turismchef, telefon: 09 310 37919