Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti osittain hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Hakijalle korvataan 309,17 euroa. Enemmät vaatimukset hylätään.
Päätöksen perustelut
Hakijan vaatimus
Hakija on 10.11.2024 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Hakija on 5.6.2025 täsmentänyt vaatimuksensa olevan 1 060,23 euroa, ja koskevan auton uuden renkaan ja vanteen hankintaa (585 euroa), takajousen korjausta (447,23 euroa) ja seisonta-ajan korvausta yhdeltä päivältä (28 euroa).
Vaatimuksen mukaan hakija ajoi kuoppaan 9.11.2024 klo 18.15 Maistraatinpolun alikulussa ajaessaan toisen auton perässä, ja hakijan auto vaurioitui. Kuoppa oli ollut vaatimuksen mukaan teräväreunainen, ja kooltaan noin 35 x 35 x 10 cm. Vaatimuksen liitteenä on toimitettu valokuvia vahinkopaikasta ja vahinkopaikalla olleesta kuopasta.
Hakijan vaatimus on palautettu hakijalle 16.12.2024, koska on virheellisesti tulkittu, että vahinkopaikan rakenteellinen kunnossapito kuuluu kiinteistölle. Hakija on esittänyt vaatimuksensa kaupungille uudelleen 17.12.2024.
Hakijan ilmoittama vahinkopaikka on hakijan lähettämien kuvien perusteella Maistraatinportin tunneliosuudella.
Sovellettavat normit ja ohjeet
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.
Kadun kunnossapito käsittää muun muassa katurakenteiden kunnossapidon, kuten rikkoutuneenpäällysteen korjaamisen tai uudelleen päällystämisen.
Helsingissä kadut ja kevyen liikenteen väylät jaetaan kolmeen hoitoluokkaan katuluokituksen sekä väylän vilkkauden mukaan. Maistraatinportti on tonttikatu ja luokiteltu III-luokan kunnossapidettäviin väyliin.
Vahingonkorvausvastuun edellytykset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.
Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Vahinkopaikalla ollut kuoppa on paikattu 10.12.2024 kylmämassalla. Kuoppa on hakijan toimittaman valokuvan perusteella ollut kooltaan arviolta 10–15 cm x 20–30 cm, ja sen syvyys on ollut arviolta 5–7 cm, koska kuvassa ei näy ajoradan päällysteen karkeaa runkoainesta. Kuoppa on sijainnut ajoradan oikeassa reunassa, ja se on ollut kokonsa ja sijaintinsa puolesta väistettävissä. Kunnossapito on tehnyt vahinkopaikalla edellisen kerran ennen vahinkoa tarkkailuajon 18.10.2024.
Vahinkopaikalla olevasta kuopasta on annettu yksi palaute kaupungille ennen vahingon tapahtumista. Palaute on annettu 6.9.2024, ja se on tullut kunnossapidon tietoon 12.9.2024. Kaupungille ei ole esitetty vahinkopaikalta muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia.
Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät
Vaikka päällystevauriot olisivatkin joskus hankalia havaita, tieliikennelain säännökset silti velvoittavat ajoneuvojen kuljettajia. Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kunnossapitolaki ei sääntele tyhjentävästi kunnossa- ja puhtaanapidon tapoja tai laatuvaatimuksia. Katupäällysteiden laatuvaatimuksista mittayksiköissä (cm) ei ole olemassa kaupunkia sitovaa lakia tai normia. Kaupungin vahingonkorvausvastuu konkretisoituu vain, mikäli kaupunki on laiminlyönyt velvollisuuttaan pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa.
Kaupunki katsoo, että vahinkopaikka ei ole ollut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kuoppaa ei ole paikattu ilman aiheetonta viivästystä 6.9.2024 annetun, ja kunnossapidon tietoon 12.9.2024 tulleesta palautteesta huolimatta. Kaupunki katsoo tässä tapauksessa olevansa korvausvastuussa vahingosta.
Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa, jos vahingonkärsijä on itse
myötävaikuttanut vahinkoon. Kuoppa olisi ollut väistettävissä, ja hakija kertoo vaatimuksessaan ajaneensa toisen auton perässä juuri ennen vahingon tapahtumista. Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi.
Hakija on esittänyt 585 euron vaatimuksen uuden renkaan ja vanteen hankkimisesta. Kaupunki katsoo edellä esitetyn perusteella kohtuulliseksi korvata puolet hakijan esittämästä renkaan ja vanteen hankkimista koskevasta vaatimussummasta. Hakijalle korvataan 292,50 euroa uuden rengasta koskevista hankkimiskustannuksista. Enemmät renkaan hankintaa koskevat vaatimukset hylätään.
Hakija on esittänyt 447,23 euron vaatimuksen auton takajousen korjaamisesta. Hakijan toimittaman korjaustositteen mukaan takajousen korjaus on tehty 16.5.2025, eli yli puoli vuotta vahingon tapahtumisen jälkeen. Takajousen korjausta koskeva vaatimus hylätään, koska sillä ei ole osoitettu olevan syy-yhteyttä tapahtuneeseen vahinkoon.
Hakija on esittänyt kaupungille 28 euron vaatimuksen seisonta-ajan korvauksen maksamisesta yhdeltä päivältä. Kaupunki katsoo kohtuulliseksi korvata vahingonkärsijälle liikenne- ja potilasvahinkolautakunnan liikennevahinkojen soveltamisohjeiden mukaista seisonta-ajan korvausta ajalta, jolloin hakijan autoa ei ole voinut vahingon takia käyttää. Seisonta-ajan korvaus on ajoneuvon käyttöhyödyn menetyksen korvaamista vahingon johdosta, ja sen määrä perustuu ajoneuvon hintaluokitukseen. Korvausten maksamisen edellytyksenä on, että ajoneuvon seisonta-ajasta on toimitettu luotettava selvitys. Hakija on osoittanut kaupungille toimittamillaan tositteilla auton seisonta-ajan kestoksi yhden päivän. Kaupunki katsoo vahingonkärsijän auton sijoittuvan hintaluokkaan 23 000–28 000 euroa. Liikenne- ja potilasvahinkolautakunnan soveltamisohjeiden mukainen seisonta-ajan korvaus on vuonna 2024 ollut 16,67 euroa jokaiselta seisontapäivältä. Kaupunki korvaa vahingonkärsijälle yhden seisontapäivän ajalta 16,67 euroa. Enemmät seisonta-ajan korvausta koskevat vaatimukset hylätään.
Vahingonkorvaus 309,17 euroa maksetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.
Sovelletut säännökset
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §, 6 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §
Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §
Liikenne- ja potilasvahinkolautakunnan normit ja ohjeet 2023, seisonta-ajan korvaus
Toimivalta
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.
Detta beslut publicerades 12.06.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957