Kunnan asukkaan aloite, Mechelininkadun liikenneturvallisuuden parantaminen

HEL 2024-016221
Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Kaupunkiympäristölautakunnan vastaus kuntalaisaloitteeseen koskien Mechelininkadun liikenneturvallisuuden parantamista

Stadsmiljönämnden

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta katsoo kuntalaisaloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijän perustelut

Kunnan asukkaan aloitteessa esitetään liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä Mechelininkadulle Pohjoisen Rautatiekadun ja Pohjoisen Hesperiankadun välille. Aloitteen allekirjoittaneet asukkaat ovat huolissaan jalankulkijoiden, etenkin Taivallahden koulun koululaisten, turvallisuudesta Mechelininkadulla ja sen ympäristössä. Onnettomuus- ja ajonopeustietojen perusteella Mechelininkadulla erityisesti Taivallahden peruskoulun ympäristössä ei ole tunnistettavissa selkeitä liikenneturvallisuuden ongelmakohtia, joten laajoille rakenteellisille toimenpiteille liikenne- ja katuympäristön muuttamiseksi ei arvioida olevan perusteita. Koetun turvallisuuden ja erityisesti lasten koulumatkojen liikenneturvallisuuden parantamiseksi kaupunki tulee arvioimaan Mechelininkadun nopeusrajoituksen laskemista 30 kilometriin tunnissa Taivallahden peruskoulun ympäristössä. Arviointia tehdään myös muilla pääverkon kaduilla, joiden läheisyydessä on peruskoulun toimipisteitä. Lisäksi Mechelininkadulla on säädetty liikennevalojen vaiheistusta siten, että ylittävien jalankulkijoiden ennakkovihreä on pidemmän aikaa ennen kuin oikealle kääntyvä autoliikenne saa vihreän vaiheen.

Mechelininkatu on vilkasliikenteinen pääkatu, joka on keskeinen etelä-pohjoissuuntainen reitti kantakaupungin alueella. Kadulla on kaksi ajokaistaa suuntaansa ja pyöräkaistat. Kadun nopeusrajoitus on 40 km/h, joka on kaupungin nopeusrajoitusperiaatteiden mukainen. Mechelininkadulla on kaksi automaattisen liikennevalvonnan valvontapistettä Eteläisen Hesperiankadun risteyksessä. Kameroilla valvotaan ajonopeuksia ja liikennevalo-opasteen noudattamista molemmissa Mechelininkadun ajosuunnissa. Kameravalvontapisteet sijaitsevat Taivallahden peruskoulun välittömässä läheisyydessä, joten valvonnalla on tavoiteltu parannettavan erityisesti lasten liikkumisen turvallisuutta koulumatkoilla. Risteyksen ensimmäinen kameravalvontapiste rakennettiin vuonna 2012, jonka jälkeen vuosina 2013–2014 tehtyjen mittausten mukaan keskinopeudet valvontapisteen läheisyydessä laskivat noin 2 km/h tasolta 33 km/h tasolle 31 km/h. Keskinopeudet ovat olleet siten selvästi nopeusrajoitusta alemmalla tasolla risteyksen läheisyydessä. Risteysalueella sijaitseva toinen kameravalvontakohde on toteutettu myöhemmin.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana (vuodet 2014–2023) Mechelininkadun ja Eteläisen Hesperiankadun risteyksessä on tilastoitu kaksi polkupyöräonnettomuutta. Kaupungilla ei ole näiltä vuosilta tiedossa yhtään jalankulkijaonnettomuutta kyseiseltä risteysalueelta. Nopeusmittausten mukaan ajonopeudet Mechelininkadulla Eteläisen Hesperiankadun risteyksen läheisyydessä ovat nopeusrajoituksen mukaiset erityisesti kameravalvontakohteiden läheisyydessä, kuten edellä esitetty tutkimustuloskin osoittaa. Keskimääräiset ajonopeudet koulun läheisyydessä ovat paikoin nopeusrajoitusta huomattavasti alemmalla tasolla, minkä arvioidaan johtuvan automaattisen liikennevalvonnan lisäksi liikennevalo-ohjauksen aiheuttamasta viivytyksestä tai muusta jonoutumisesta.

Yleisesti Mechelininkadulla välillä Pohjoinen Rautatiekatu ja Pohjoinen Hesperiankatu keskinopeudet ovat nopeusrajoituksen mukaiset tai sitä alemmalla tasolla, mutta yksittäisten ajoneuvojen nopeudet voivat kuitenkin olla nopeusrajoitusta korkeammalla tasolla. Mechelininkadulla välillä Pohjoinen Rautatiekatu ja Pohjoinen Hesperiankatu on tilastoitu kaikkiaan yhdeksän polkupyöräonnettomuutta ja kuusi jalankulkijaonnettomuutta vuosina 2014–2023. Näistä yksi johti kuolemaan ja 10 muunlaiseen henkilövahinkoon. Tapahtuneiden liikenneonnettomuuksien määrä on samaa suuruusluokkaa muihin pääkatuihin verrattuna. Kuolemaan ja muihin henkilövahinkoihin johtaneiden liikenneonnettomuuksien kehitys on ollut vähenevä Helsingissä.

Onnettomuus- ja ajonopeustietojen perusteella Mechelininkadulla erityisesti Taivallahden peruskoulun ympäristössä ei ole tunnistettavissa selkeitä liikenneturvallisuuden ongelmakohtia, joten laajoille rakenteellisille toimenpiteille liikenne- ja katuympäristön muuttamiseksi ei arvioida olevan perusteita. Koulun ympäristön liikenneturvallisuudesta on oltu yhteydessä koululaisten huoltajiin. Asukkaiden kokemukset kadun liikenneturvallisuudesta ovat myös tärkeä tarkasteltava tekijä toimenpiteitä arvioitaessa, vaikka kohde ei nousisi muuten liikenneturvallisuuden näkökulmasta esille. Osa asukkaista on kokenut aloitteen ja muiden saatujen palautteiden mukaan turvattomuuden tunnetta Mechelininkadulla erityisesti jalankulkijana liikkuessaan.

Koetun turvallisuuden ja erityisesti lasten koulumatkojen liikenneturvallisuuden parantamiseksi kaupunki tulee arvioimaan Mechelininkadun nopeusrajoituksen laskemista 30 kilometriin tunnissa Taivallahden peruskoulun ympäristössä. Arviointia tehdään myös muilla pääverkon kaduilla, joiden läheisyydessä on peruskoulun toimipisteitä. Mahdollinen Mechelininkadun nopeusrajoitusmuutos suunnitellaan ja toteutetaan samassa yhteydessä muiden vastaavien kohteiden kanssa. Mikäli nopeusrajoituksen alentaminen arvioidaan perustelluksi, toimenpiteellä tuettaisiin jalankulkijoiden ja autoilijoiden sekä pyöräilijöiden ja autoilijoiden turvallisia kohtaamisia koulun ympäristön suojateillä ja risteysalueilla. Toimenpide voisi myös pienentää peräänajo- ja risteysonnettomuuksien riskiä moottoriajoneuvojen välillä sekä parantavaa pyöräilijöiden turvallisuuden tunnetta Mechelininkadun pyöräkaistoilla.

Pääkaduilla tyypillisesti vältetään rakenteellisten hidasteiden käyttöä, jotta pääkaduilla kulkeminen olisi sujuvaa erityisesti bussiliikenteen runkolinjoille ja pelastusajoneuvoille. Töyssyt eivät myöskään lähtökohtaisesti sovi liikennevaloliittymiin, joissa vihreän valon palaessa moottoriajoneuvolla tulisi normaalisti voida edetä nopeusrajoituksen mukaisella nopeudella tai lähes sitä vastaavalla nopeudella. Mechelininkadun ja Caloniuksenkadun risteyksessä kuitenkin vielä selvitetään mahdollisuutta tehdä korotus Caloniuksenkadun ylittävän suojatien kohdalle, mikä parantaisi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta, kun risteykseen saavutaan Mechelininkatua etelästä ja käännytään oikealle Caloniuksenkadulle.

Aloitteessa ehdotettiin koulusta ja nopeusrajoituksesta ilmoittavien tiemerkintöjen lisäämistä koulun lähelle. Tieliikennelaki mahdollistaa liikennemerkin tehostamisen liikennemerkkimerkinnällä, mutta toistaiseksi Helsingin katuverkolla ei käytetä tätä mahdollisuutta. Katumerkinnän sijaan kadulla nykyisin olevien lapset-liikennemerkkien sijaintia ja määrää arvioidaan uudelleen, jotta varmistetaan liikennemerkkien sijoittuminen tarkoituksenmukaisella tavalla koulumatkojen näkökulmasta. Liikennemerkit sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan samaan kohtaan mahdollisen nopeusrajoitusmuutoksen kanssa tai lähemmäksi koulua. Lapset-liikennemerkeillä osoitetaan autoilijoille, että alueella liikkuu lapsia. Helsinki käyttää tätä merkintää koulujen ja päiväkotien läheisyydessä.

Taivallahden koulun lisäksi aloitteessa ehdotetaan myös Mechelininkadun ja Pohjoisen Rautatiekadun risteyksen parantamista. Kyseisen risteyksen kehittämisestä on valmistunut katusuunnitelma, jossa pyöräliikenteen järjestelyt muuttuvat yksisuuntaisiksi. Samalla risteyksen geometriaa muutetaan tukemaan nykyistä paremmin turvallisia ajonopeuksia. Katusuunnitelmat 31431/1 ja 31432/1 hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 22.3.2022. Lisäksi risteyksen läheisyydessä Marian raitiopysäkin pohjoisempi suojatie on päätetty muuttaa kadunylityspaikaksi, sillä nykyinen suojatie ei ole turvallinen eikä sitä ollut mahdollista kehittää turvallisemmaksi. Pääkadulla tuolla kohdin ei voi vähentää ajokaistoja tai rakentaa hidastetöyssyjä eikä liittymään voi laittaa liikennevaloja, kun sivusuunnan haara rakennetaan ylijatketuksi jalkakäytäväksi ja pyörätieksi.

Aloitteessa esitetään, että liikennevalojen suoja-ajat pitäisi pidentää, jotta ylinopeutta ajavat ehtisivät reagoida ja pysähtyä ennen, kun valo muuttuu punaiseksi. Suoja-aikojen pidentäminen ei ole suositeltava toimenpide, koska autoilijat usein ulosmittaavat sen, jolloin tavoiteltu turvallisuusvaikutus jää vähäiseksi. Tärkeintä on, että suoja-ajat on mitoitettu yhtenäisesti eri risteyksissä. Liikennevaloja ohjelmoimalla ei voida estää punaista päin ajamista. Pohjoisen Hesperiankadun, Eteläisen Hesperiankadun, Museokadun ja Caloniuksenkadun risteyksissä on aloitteen myötä tehty kuitenkin pieniä säätöjä liikennevalo-ohjelmiin, joilla on vaikutusta turvallisuuteen. Jalankulkijoille annetaan näiden risteysten suojateillä ennakkovihreä, eli heidän vihreä valonsa syttyy ennen kääntyvän autoilijan vihreää valoa. Tällöin kääntyvä autoilija ehtii paremmin havaita samassa liikennevalovaiheessa ylittävän jalankulkijan. Ennakkovihreätoiminto on näiden säätöjen myötä voimassa aiempaa pidempään.

Kuntalaisaloite

317 kunnan asukasta ja 3 muuta allekirjoittajaa ovat tehneet 2.12.2024 seuraavan kuntalaisaloitteen:

"Aloite jalankulkijoiden, erityisesti koululaisten turvallisuuden lisäämiseksi Mechelininkadulla ja sen välittömässä ympäristössä Etu-Töölössä

Mechelininkatu on vilkasliikenteinen katu, jossa alueen asukkaat todistavat päivittäin välinpitämättömyyttä ja usein myös suoranaisia vaaratilanteita: autoilijat ajavat punaisia päin, puhuvat ajaessaan puhelimeen, kääntyvät jalankulkijoiden eteen jalankulkijoiden vihreillä (erityisesti Caloniuksenkadun ja Mechelininkadun risteys). Kadulla ajaa myös raskasta liikennettä yli 40 km/h. Holtiton liikennekäyttäytyminen aiheuttaa turvattomuuden tunnetta etenkin lapsiperheissä.

Mechelininkatu on satojen lasten päivittäinen koulureitti. Taivallahden peruskorjauksen valmistuttua vuoden 2024 lopussa, kouluun palaa väistötiloista tammikuussa 2025 yli 700 oppilasta, joista suurin osa vasta opettelee liikenteessä kulkemista.

Kantakaupungin ulkopuolelta lasten koulujen läheisyydessä on usein 30 km/h rajoituksia sekä KOULU-katumerkintöjä tai liikennemerkkejä. On eriarvoistavaa, että kantakaupungin koululaisilla ei ole vastaavia liikenneturvallisuutta lisääviä merkintöjä ja liikennesääntöjä koulujen läheisyydessä.

Kaupunginvaltuusto on linjannut yksimielisesti katsoessaan Aino Tuomisen aloitteen “Kävelyalueet koulujen ympärille koulumatkan turvallisuuden ja pihan viihtyisyyden parantamiseksi”, että: “Jos taas koulu sijaitsee suoraan vilkkaan pääkadun varrella, läpiajoliikennettä ei useinkaan ole tarkoituksenmukaista ohjata muulle katuverkolle eikä kävelyalueen lisääminen ole tällöin mahdollista pääkadulle koulun kohdalle. Tällöin voidaan kuitenkin varmistaa kadunylitysten turvallisuus muilla tavoin ja tarvittaessa esimeriksi alentaa nopeusrajoitusta pistemäisesti. Lisäksi on mahdollista valvoa ajonopeuksia automaattisella kameravalvonnalla”. Lue lisää: https://paatokset.hel.fi/fi/asia/hel-2022-005412

Me allekirjoittaneet vaadimme Helsingin kaupungilta seuraavia toimia Mechelininkadun turvallisuuden parantamiseksi:

- 30 km/h nopeusrajoitus Mechelininkadulle välille Eteläinen Rautatiekatu ja Pohjoinen Hesperiankatu. Tavoitteena huomioida Arkadian koulun ja Taivallahden koulun lasten tien ylitykset.

- Selkeät ja isot katumerkinnät 30 km/h sekä KOULU-merkinnät katuun ja liikennemerkein.

- Hidastetöyssyt koulun läheisyyteen esimerkiksi Caloniuksenkadun risteys, Museokadun risteys ja Eteläisen Hesperiankadun risteys.

- Caloniuksenkadun ja Mechelininkadun risteyksen liikennejärjestelyjen muuttaminen jalankulkijoille turvalliseksi.

- Mechelininkadun pyöräkaistojen turvallisuuden parantaminen.

- Nopeusvalvontakamera Mechelininkatu 2–16 väliselle tieosuudelle etelän suuntaan. Nykyisen Eteläisen Hesperiankadun nopeusvalvontakameran ja Caloniuksenkadun liittymän jälkeen liikenne kiihdyttää vihreällä aallolla etelän suuntaan. Nopeudet ovat merkittäviä.

- Liikennevalojen suoja-aika tulee säätää pidemmäksi. Nykyinen suoja-aika on riittämätön ylinopeutta ajaville autoille reagoida liikennevalojen sykliin. Tästä syystä valot ehtivät vaihtua jo vihreälle ennen kuin autot pystyvät keltaisilla pysähtymään ja jalankulkija ehtii vihreillä auton eteen suojatielle. (Näitä tilanteita sattuu Mechelininkadulla päivittäin.)

- Myös muiden Mechelininkadun varren risteyksien turvallisuuden parantaminen, erityisesti Mechelininkadun ja Pohjoinen Rautatiekatu.

- Päättäjien (valtuusto/kaupunkiympäristölautakunta) tulisi arvioida laajemmin ympäristökunnista suuntautuvan läpiajoliikenteen vaikutusta Mechelininkadun turvallisuuteen ja viihtyisyyteen ja etsiä tähän merkittäviä parannuskeinoja.

- Hyväksytyn valtuustoaloitteen mukaiset toimenpiteet kohdennettuna ja täytäntöön pantuna Taivallahden koulun ympäristössä ripeällä aikataululla.

- Tiedotus alueen asukkaille, koululle ja toimijoille toimien edistymisestä sekä aikataulusta."

Toimivalta

Kuntalain (410/2015) 23 §:n 1 momentin mukaan kunnan asukkaalla, kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä sekä sillä, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa, on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Aloite on käsiteltävä siinä viranomaisessa, jolla on toimivalta aloitteen tarkoittamassa asiassa (HE268/2014).

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 pykälän 1 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kaupunkiympäristölautakunta päättää yleis- ja asemakaavoituksen, liikenne- ja katusuunnittelun sekä muun maankäytön ohjaamisesta.

Aloitteessa esitetty kuntalaisaloite kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan tai sen alaisen viranomaisen toimivaltaan.

Kaupunkiympäristölautakunta 04.02.2025 § 64

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Elina Rundell, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 52955

elina.rundell@hel.fi