En teknisk störning i stadens telefonväxel gör att samtalen inte kopplas vidare eller avbryts oväntat. Vi utreder felet som bäst. Vi beklagar störningen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös valtuutettu Mari Holopaisen valtuustoaloitteesta koskien uimataidon takaamista kaikille oppilaille

HEL 2024-016609
Ärende 12. / 169 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös valtuutettu Mari Holopaisen valtuustoaloitteesta koskien uimataidon takaamista kaikille oppilaille

Nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Jussi Chydenius: Pyydän asian pöydälle.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti Jussi Chydeniuksen ehdotuksesta panna asian pöydälle.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta katsoo valtuutettu Mari Holopaisen ja 21 muun valtuutetun allekirjoittaneen valtuustoaloitteen koskien uimataidon takaamista kaikille oppilaille (liite 1) loppuun käsitellyksi.

Stäng

Mari Holopaisen ja 21 muuta allekirjoittanutta esittävät valtuustoaloitteessa (liite 1), että kaupungin tulee varmistaa riittävät resurssit kuljetusten järjestämiseksi koululaisuinteihin, varata riittävä määrä uintivuoroja koululaisille, tukea uimataidon saavuttamiseksi sekä asettaa tavoitetaso uimataidolle.

Valtuustoaloitteen ehdotuksen mukainen koululaisten uimaopetuksen kehittäminen on aloitettu Helsingin kaupungilla ja sitä tullaan jatkamaan.

Koululaisuintien määrä

Koululaisille uimaopetusta järjestetään keskitetysti yleis- ja erityisopetuksessa suomenkielisissä ja ruotsinkielisissä kouluissa. Yläkoulun uimaopetuksen osalta koulu vastaa itse oppilaiden uimaopetuksen järjestämisestä, opettamisesta sekä arvioinnista. Uimaopetuksen järjestäminen ja uintikerrat on kuvattu tarkemmin liitteessä 2.

Kaupungin keskitettyjen koululaisuintien määrän kasvattaminen tukee Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliiton (myöhemmin SUH) suosituksia koulujen uinninopetuksen järjestelyistä, joissa uinninopetuksen painopisteenä on varhaisempi uimataidon oppiminen. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala yhdessä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kanssa selvittää mahdollisuuksia koululaisuintien määrän kasvattamiseksi huomioiden palveluverkon rajoitteet. Keskitettyjen koululaisuintien määrän kasvattamisessa tulee ottaa Helsingin kaupungin uimahallien rajallinen määrä ja käytettävissä oleva allastila, Urheiluhallien tarjoama allastila sekä kasvava oppilasmäärä.

Keskitettyjen koululaisuintien tarjoaminen tulevaisuudessa yhdenmukaisesti sekä suomenkielisissä että ruotsinkielisissä peruskouluissa tukee meneillään olevaa perusopetuksen tuntijaon yhtenäistämistä vuosiluokilla 3–6 sekä tulevaa liikunnan opetussuunnitelman tavoitteiden vuosiluokkaistamista uimaopetuksen osalta.

Opetusryhmien mitoitus

Yleisopetuksen keskitetyissä koululaisuinneissa yhdelle uimaopetustunnille osallistuu kaksi ryhmää eli noin 50 oppilasta. Opetusryhmät tulee muodostaa sellaisiksi, että uimaopetuksessa voidaan saavuttaa sille asetetut tavoitteet ja turvallinen ympäristö. Rehtori vastaa ryhmänmuodostuksesta. Keskitetyn palvelun erityisopetuksen luokkien uimaopetukseen osallistuu yksi luokka kerrallaan.

Uimaopettajien mitoitus keskitetyissä koululaisuinneissa

Uimaopettajat ovat Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden liikunnanohjaajia kaikissa muissa uimahalleissa paitsi Vuosaaressa, jossa Urheiluhallit järjestävät uimaopetuksen perusopetuspalvelun kouluille, ruotsinkielisissä uinneissa käytetään Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden liikunnanohjaajia myös Vuosaaressa. Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala lisää asteittain uimaopettajien määrää nykyisestä kolmesta uimaopettajasta neljään, jotta laadukas uimaopetus ja turvallinen opetustilanne voidaan taata. Ensivaiheessa lisäresurssia kohdennetaan ryhmille, joissa ryhmäkoot ovat suuria ja uimataidottomia lapsia on paljon.

Uimataidon ja vesipätevyyden tavoitteet

Liitteessä 3 on kuvattu Helsingin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman nykyiset kirjaukset uimataidon oppimisesta osana liikunnan oppiainetta. Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tekevät yhteistyötä SUH:n kanssa uimataidon tavoitteiden määrittelemiseksi. Helsingin kaupunki ottaa käyttöön paikalliseen opetussuunnitelmaan tarkennetut vuosiluokkakohtaiset tavoitteet uimataidolle 1.8.2026 alkaen.

SUH:n suosituksien mukaisesti Helsingin kaupunki huomioi tulevissa opetussuunnitelman paikallisissa tarkennuksissa uimataidon tavoitteiden osalta vesipätevyyden. Vesipätevyyden huomioiminen osana uimaopetusta edellyttää altaan ulkopuolista opetusta kouluissa. Helsingin kaupungilla tullaan hyödyntämään SUH:n opetusmateriaalia opetuksessa sekä tuottamaan opetuksen tueksi opetus- ja arviointimateriaalia eri vuosiluokille. Opettajille tullaan tarjoamaan täydennyskoulutusta vesipätevyydestä.

Uimaopetuksen tuen järjestelyt

Oppilailla on oikeus tarvitsemaansa oppimisen tukeen (esim. henkilökohtainen koulunkäynninohjaaja altaassa) uimaopetuksessa. Rehtorin vastaa riittävien tukitoimien ja opettajamäärän mitoituksesta. Tarpeen mukaan uimahalliin voi lähteä valvovien opettajien lisäksi koulunkäynninohjaaja tai muita koulun henkilökuntaan kuuluvia aikuisia oppilasryhmän tueksi. Mikäli opetusryhmässä on heikosti suomea ymmärtävä oppilas tai oppilaita, koulun tulee järjestää mukaan sellainen henkilökunnan jäsen, joka pystyy kommunikoimaan sekä oppilaiden että uimaopettajien kanssa. Koulu voi tarvittaessa tilata tulkin mukaan uimaopetukseen. 

Kulkeminen keskitettyihin koululaisuinteihin

Helsingin kaupunki järjestää keskitettyihin koululaisuinteihin tilauskuljetukset kaikille kouluille ja opetusryhmille tarpeen mukaan. Kouluja kannustetaan kulkemaan uimahalliin ensisijaisesti kävellen tai julkista liikennettä käyttäen. Keskitetyn erityisopetuksen ryhmät liikkuvat koululaisuinteihin tilauskuljetuksella.

Muu uimaopetus Helsingissä

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelukokonaisuus järjestää ympäri vuoden alkeisuimakouluja 5–6-vuotiaille sekä alakouluikäisille lapsille. Osa uimakouluista on kohdennettu tytöille. Yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille järjestetään kohdennetusti alkeisuimaopetusta Vimma-liikunnan ja Puhti-liikunnan toimesta. Uimakoulut ovat suosittuja ja niiden määrää pyritään lisäämään uimaopetus- ja allasresurssin puitteissa. Kaupungin itse järjestämää uimakoulutarjontaa täydentää Urheiluhallien uimakoulutarjonta sekä yksityisten palveluntarjoajien ja paikallisten uimaseurojen uimakoulut.

Yhteenveto

Valtuustoaloitteen esitys uimataidon takaamisesta kaikille oppilaille Helsingissä on kannatettava. Helsingin kaupunki jatkaa jo aloitettua työtä koululaisten uimaopetuksen kehittämiseksi. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala selvittää yhdessä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kanssa mahdollisuuksia keskitettyjen koululaisuintien määrän kasvattamiseksi ja uimaopetusryhmien pienentämiseksi huomioiden palveluverkon rajoitteet. Kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala on lisännyt uimaopettajien määrää keskitetyissä koululaisuinneissa sekä tarjoaa tarveperustaisesti kuljetukset kouluille keskitettyihin koululaisuinteihin. Helsingin kaupunki ottaa käyttöön paikalliseen opetussuunnitelmaan tarkennetut vuosiluokkakohtaiset tavoitteet uimataidolle 1.8.2026 alkaen sekä tulee tarjoamaan opettajille tukea opetuksen toteuttamiseksi.

Lausunto on laadittu yhteistyössä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kanssa.

Toimivalta

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n mukaan kaupunginhallituksen on osoitettava aloite vastattavaksi sille lautakunnalle tai johtokunnalle, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu. Kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja suoraan kaupunginhallituksen alaisen viranomaisen toimivaltaan kuuluvia toimenpiteitä koskevat aloitteet jäävät kaupunginhallituksen vastattavaksi. Kaupunginhallituksen vastattavaksi jää myös aloite, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Kaupunginhallituksen on esitettävä antamansa vastaus käsiteltäväksi kaupunginvaltuustossa viimeistään kahdeksan kuukauden kuluessa aloitteen jättämisestä. Vastaavasti toimielimen on vastattava aloitteeseen kahdeksan kuukauden kuluessa sen jättämisestä aloitteen tekijälle. Aloite on jätetty 11.12.2024, joten siihen on vastattava 11.8.2025 mennessä.

Stäng

Detta beslut publicerades 20.05.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Mer information fås av

Melina Lukkarinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: +358931035093

melina.lukkarinen@hel.fi