Ledamoten Laura Rissanens motion om att slopa skolmorgnar som börjar klockan åtta
Ledamoten Laura Rissanens motion om att slopa skolmorgnar som börjar klockan åtta
Beslutsförslag
Stadsfullmäktige betraktar motionen som slutbehandlad.
Föredragandens motiveringar
Ledamoten Laura Rissanen och 24 andra ledamöter föreslår i sin motion att Helsingfors senarelägger skoldagarnas start och slopar skolmorgnar som börjar klockan åtta i årskurserna 7–9. Motionen finns som bilaga 1.
En motion om att slopa skolmorgnar som börjar klockan åtta i årskurserna 7–9 har lämnats också 2018 och stadsfullmäktige behandlade motionen 27.1.2019 (§ 84). Fostrans- och utbildningsnämnden rekommenderade då i sitt utlåtande att skoldagarnas start senareläggs till att börja mellan klockan 8.30 och 9.00 för årskurserna 7–10 i grundskolorna. Nämnden konstaterade då i sitt utlåtande att grundskolorna fritt får bestämma vilken tid skoldagen börjar efter att de har hört elev- och studentkåren och vårdnadshavarna. Nämnden uppmanade att involvera rektorer, lärare och elever i beredningen av ärendet.
I 41 grundskolor, med årskurserna 7–9 år 2019, utreddes enligt nämndens rekommendation alternativ för att senarelägga skoldagens start. Skoldagens start behandlades i 29 skolor med elever, i 25 skolor med vårdnadshavare och i 36 skolor med lärare. Eleverna och vårdnadshavarna önskade inte en senareläggning av skoldagens start eftersom det skulle innebära en förlängning av skoldagarna på eftermiddagen. En senareläggning av skoldagens start upplevdes som problematisk till exempel på grund av hobbyer som börjar på eftermiddagen.
Fem grundskolor ändrade skoldagarnas start enligt fostrans- och utbildningsnämndens rekommendation samt utredningar och respons. Från och med läsåret 2019–2020 har skoldagarna börjat klockan 8.15 i 16 skolor och klockan 8.30 i 18 skolor. I tre skolor inleds skoldagen klockan 8.00 och i enstaka skolor klockan 8.10, 8.45 eller 9.00.
Vid planeringen av skoldagarna ska man beakta skoldagarnas längd enligt 4 § 1 mom. i förordningen om grundläggande utbildning och skolans undervisningsgruppers behov. Om skoldagens start för barn i högre grundskoleåldern senarelades i större utsträckning, skulle det inverka på hobbyernas starttidpunkter.
Sömnbrist har påvisats försämra inlärningen. Enligt enkäten Hälsa i skolan år 2023 sov 66 % av eleverna i årskurserna 8 och 9 i Helsingfors 8 timmar eller mer på vardagar. Mängden sömn ökade med 7,4 % jämfört med föregående undersökning. Förändringen kunde iakttas både hos flickor och pojkar. Bland elever i årskurserna 8 och 9 upplevde 42 % trötthet och utmattning. Största delen av ungdomarna var dock nöjda med sitt liv. Följande skolhälsoenkät har gjorts i mars-april 2025. De nationella, kommunvisa och områdesvisa resultaten för år 2025 publiceras i september 2025.
Fostrans- och utbildningsnämnden rekommenderar att man i fråga om alternativen för senareläggning av skoldagen hör elever och vårdnadshavare. Grundskolorna får besluta om skoldagens start efter att elever och vårdnadshavare har hörts. Fostrans- och utbildningssektorn följer upp elevernas välbefinnande regelbundet bland annat med skolhälsoenkäter.
Fostrans- och utbildningsnämnden har gett ett utlåtande i ärendet. Motionssvaret utgår från nämndens utlåtande.
Enligt 30 kap. 11 § 4 mom. i förvaltningsstadgan ska stadsfullmäktige behandla svaret på en motion som undertecknats av minst 25 ledamöter. Stadsstyrelsens svar ska föreläggas stadsfullmäktige inom åtta månader från att motionen väckts.
Föredragande
Mer information fås av
Katja Rimpilä, stadssekreterare, telefon: 09 310 36256