Kaartinkaupunki, Katajanokanlaituri 2A, poikkeamishakemus
Kaartinkaupunki, Katajanokanlaituri 2A, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 3. kaupunginosan (Kaartinkaupunki) kiinteistön 91-432-5-2 osoitteessa Katajanokanlaituri 2 a sijaitsevan kaavoittamattomalla ranta-alueella suunnittelutarvetta koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista kaavoittamattoman ranta-alueen suunnittelutarpeesta seuraavasti:
- Liitteessä 1 esitellyt alunperin tilapäiseksi suunnitellut jo rakennetut kolme sauna- ja pukuhuonerakennusta voidaan pysyttää paikallaan
Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen määräaikaisena 31.08.2030 asti ja seuraavilla ehdoilla:
- Saunojen toiminta jatkuu nykyisenkaltaisena. Alueelle ei saa rakentaa uusia rakennuksia tai laajentaa olemassa olevia rakennuksia.
- Alueen rakentaminen tai toiminta ei saa estää tai rajoittaa ympäröivien alueiden toimijoiden toimintaa.
Maksu
3 346,50 euroa
Hakija
Helsinki Allas Oy
Rakennuspaikka
3. kaupunginosan (Kaartinkaupunki) vesialue, kiinteistö 91-432-5-2
Hakemus
Hakija hakee lupaa kolmen (yhteensä 135 k-m² kokoisen) sauna- ja pukuhuonerakennuksen pysyttämiselle vesialueella, jolla ei ole asemakaavaa (suunnittelutarve ranta-alueella). Rakennukset on rakennettu poikkeusluvalla vähäisenä poikkeamisena rakennusluvan yhteydessä. Hakija hakee poikkeuslupaa määräaikaisena maanvuokraussopimuksen päättymiseen vuonna 2030 saakka. Kylpylän toiminta säilyy ennallaan, eikä lupa koske uusien rakennusten rakentamista tai entisten laajentamista.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että Allas Poolin kävijämäärän mahduttaminen pelkästään Allas Poolin muihin pukuhuone-, suihku- ja saunatiloihin ei käytännössä ole mahdollista. Allas Pool vastaanottaa vuosittain arviolta 800 000 kävijää, joista arviolta 260 000 kävijää käytti vuonna 2024 Allas Poolin sauna- ja uintipalveluita mukaan lukien suunnittelutarveratkaisun kohteena olevia kolmea saunarakennusta. Alueella ei ole tarjolla muita vastaavia palveluita kaikille avoimina lähipalveluina kuin Allas Poolin tarjoamat maksulliset sauna- ja uintipalvelut. Hakijan mukaan keskusta-alueen saunomisen ja avantouinnin palvelut ovat kasvavaan kysyntään nähden alimitoitetut.
Hakemuksessaan hakija toteaa Allas Poolin toimivan keskusta-alueen elämyspalveluiden tarjoajana. Helsingin kaupungin strategiassa keskusta-alueen yritysten elinvoimaisuuden tukemiseksi on yhtenä keinona mainittu huomion kiinnittäminen elämyspalveluihin. Hakija perustelee hakemuksessaan suunnittelutarveratkaisun kohteena olevien kolmen saunarakennuksen merkityksen olevan erityisen suuri elämyksellisenä kohtaamispaikkana ja ainutlaatuisen merellisen kaupunkikulttuurin ilmentymänä näkyvällä paikalla Helsingin keskustassa.
Hakija lisäksi perustelee hakemustaan sillä, että saunarakennukset elämyksellisenä kohtaamispaikkana muokkaavat mielikuvaa Helsingistä Helsingin kaupungin brändin kulmakivien - ”urbaanin villi, vapaa ja ihmeellinen” - mukaiseksi. Lisäksi kaupunkistrategian mukaan tapahtumilla, kulttuurilla, elämyksellisillä kohtaamispaikoilla sekä ainutlaatuisella kaupunkikulttuurilla on merkittävä rooli Helsingin viihtyisyyden, elinvoiman ja vetovoimaisuuden rakentamisessa. Hakijan mukaan Allas Pool kokonaisuutena tukee kaikkia edellä mainittuja tekijöitä.
Säännökset, joista poiketaan
Hakemus koskee ranta-aluetta, jolla on voimassa maankäyttö ja rakennuslain 72 §:n mukainen rakentamiskielto, koska ranta-alueella ei ole asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena.
Lähtötiedot
Pysytettävät rakennukset sijaitsevat vesialueella, jossa ei ole voimassa olevaa asemakaavaa.
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu vesialueeksi. Rakennuspaikan ympäröivä alue on Helsingin yleiskaavassa 2016 osoitettu kantakaupungiksi C2, jota kehitetään toiminnallisesti sekoittuneena asumisen, kaupan ja julkisten palvelujen, toimitilojen, hallinnon, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä kaupunkikulttuurin alueena. Rakennusten maantasokerrokset ja kadulle avautuvat tilat on osoitettava ensisijaisesti liike- tai muuksi toimitilaksi. Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muutoksissa on varmistettava kantakaupungille ominaisen, toiminnallisesti monipuolisen ja sekoittuneen rakenteen säilyminen sekä liike- ja toimitilojen riittävä määrä. Käyttötarkoituksen muutosten yhteydessä tulee tehdä alueellinen tarkastelu.
Katajanokan vanha osa alue on Museoviraston inventoinnissa (RKY) sisällytetty valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon. Alue on osa Suomenlinnan merilinnoituksen Unescon maailmanperintökohteen suojavyöhykettä. Alue on arvokas kulttuuriympäristö pääkaupungin keskuksena ja symbolisesti arvokkaana paikkana. Mereltä Helsinkiä kohti avautuva näkymä on määritelty kansallismaisemaksi.
Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt alueen suunnitteluperiaatteet (29.8.2023), jossa rantaa kehitetään osana Helsingin rantareitistöä ja sidotaan paremmin osaksi ydinkeskustan palveluita.
Alueella on valmisteilla Eteläsataman itäosan asemakaava ja asemakaavan muutos.
Rakennuspaikan läheisyydessä on tällä hetkellä väliaikaistoimintoina rakennetut maailmanpyörä, merikylpylä ja elokuvateatterirakennus. Rakennuspaikka sijaitsee lisäksi Kauppatorin ja Presidentinlinnan läheisyydessä.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (25.04.2025). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia saatiin 3 kpl. Muistuttajat puoltavat hakemusta. Helsingin Yrittäjät – Etelä Helsinki ry toteaa muistutuksessaan (28.4.2025), että saunojen pysyminen voi houkutella lisää kävijöitä alueelle, mikä hyödyttää myös muita alueen yrittäjiä. Muistutuksessa kuitenkin todetaan myös, että saunojen toiminta voi myös aiheuttaa melua tai muita ympäristöhaittoja, jotka voivat häiritä joitakin alueen yrittäjiä tai asukkaita. Helsingin yrittäjät kuitenkin kannattavat muistutuksessaan poikkeushakemusta.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta (Kaupunginmuseo) ja Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalta (Pelastuslaitos), Helen Oy:ltä, Helen Sähköverkko Oy:ltä, Helsingin seudun ympäristöpalveluilta (HSY), Museovirastolta, Helsingin Satama Oy:ltä, Senaatti-kiinteistöiltä, sekä Suomenlinnan hoitokunnalta. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ei nähnyt tarvetta lausuntopyynnölle.
Lausunnon ovat antaneet Museovirasto, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Kaupunginmuseo. Kaupunginmuseo korostaa lausunnossaan paikan merkittävyyttä Helsingissä ja pitää tärkeänä, että alueen asemakaavoituksella ratkaistaan paikkaan sopiva pysyvä arkkitehtuuri ja käyttötarkoitukset. Kaupunginmuseo ei kuitenkaan näe estettä pysyttää väliaikainen matkailua palveleva rakennus paikallaan toistaiseksi (31.12.2029 saakka). Muissa lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.
Hakijalta ei pyydetty vastineita, sillä lausunnoissa ja muistutuksissa ei ollut vastattavia kohtia.
Päätöksen perustelut
Sauna- ja pukuhuonerakennukset voidaan pysyttää paikallaan asemakaavoittamattomalla vesialueella, koska hanke on väliaikaisena toimintona kävijöitä alueelle houkuttelevaa ja siten ympäristöään elävöittävää ja jo kyseisellä sijainnilla olemassa olevaa maankäyttöä tukevaa toimintaa. Rakennuskiellosta asemakaavoittamattomalla ranta-alueella voidaan poiketa, sillä määräaikaisena lupa ei aiheuta haittaa Eteläsataman alueen kehittämiselle, kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Väliaikaisen hankkeen voidaan katsoa edistävän alueen tämänhetkisen elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja tuovan lisää elämää alueelle.
Sauna- ja pukuhuonerakennukset voivat sijaita rakennuspaikalla maanvuokraussopimuksen päättymiseen 31.8.2030 saakka. Poikkeamispäätöksen määräaikaisuudella turvataan se, että kaupunki saa alueen käyttöönsä maanvuokraussopimuksen päätyttyä. Eteläsataman kokonaisuuden suunnittelu on käynnissä ja alueelle on suunnitteilla merkittäviä maankäytöllisiä muutoksia. Tämä tulee ottaa huomioon kaikissa alueeseen liittyvissä toimissa ja suunnitelmissa.
Allas Poolin rakennukset muodostavat kokonaisuudessaan kaupunkikuvallisesti näkyvän elementin. Myös mereltä päin katsottuna merikylpylän rakennukset erottuvat alueen rakennetusta ympäristöstä. Poikkeamisen kohteena olevat sauna- ja pukuhuonerakennukset ovat kuitenkin suhteellisen pienimittakaavaisia ja luonteeltaan tilapäistä rakentamista edustavia eivätkä siten merkittävästi vaikuta alueen kaupunkikuvaan. Jo olemassa olevien rakennusten paikallaan pysyttäminen on perusteltua siksi aikaa, kunnes alueen pysyvä, kaupunkikuvallisesti paikkaan sopiva käyttö ratkaistaan asemakaavaprosessin kautta. Sauna- ja pukuhuonerakennusten toiminta vesialueella voi aiheuttaa melua tai muita ympäristöhaittoja mahdollisesti häiriten joitakin alueen yrittäjiä tai asukkaita. Toiminnan ei kuitenkaan katsota merkittävästi vaikuttavan alueen olosuhteisiin.
Poikkeamisen erityinen syy on alueen tarkoituksenmukainen väliaikaiskäyttö.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 72, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Rakennusvalvontataksa 2025
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 5 §:n kohta 3a
Detta beslut publicerades 26.06.2025
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 63 § (Suunnittelutarveratkaisusta).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 63 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Iines Karkulahti, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 56018
Jenna Jäminki, suunnittelija, puhelin: 09 310 52782