Oikaisuvaatimus lehtorin ottamisesta toistaiseksi
Oikaisuvaatimus lehtorin ottamisesta toistaiseksi
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti jättää tutkimatta ********** ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön 24.2.2025 tekemää päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen, koska oikaisuvaatimuksen tekijälle ei ole asiassa oikeutta tehdä oikaisuvaatimusta. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
********** on tehnyt 8.3.2025 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön 24.2.2024 tekemästä päätöksestä koskien äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorin ottamista virkaan Brändö gymnasiumiin.
Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua.
Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Kuntalain 3 §:n mukaan kunnan jäsen on:
1)henkilö, jonka kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikunta kyseinen kunta on ( kunnan asukas );
2) yhteisö ja säätiö, jonka kotipaikka on kunnassa;
3) se, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa.
Hallituksen esityksessä kuntalaiksi (HE 192/1994 vp) todetaan yksityiskohtaisissa perusteluissa muun muassa seuraavaa: ”Myös kiinteistön omistaminen tai hallitseminen katsottaisiin perusteeksi kunnan jäsenyydelle. Kiinteistön omistuksen tai hallinnan perusteella on kunnalle maksettava kiinteistöveroa ja tämänkin vuoksi on perusteltua, että kunnan jäsenyys syntyy.”
Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön päätöksen liitteenä olleiden oikaisuvaatimuksen tekemiseksi annettujen ohjeiden mukaan oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen.
Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole hakenut kyseessä olevaa virkaa. Virkavalintaa koskevaa päätöstä ei siten ole kohdistettu häneen, eikä kyse ole päätöksestä, joka vaikuttaisi välittömästi oikaisuvaatimuksen tekijän oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun kuntalaissa tarkoitetulla tavalla. Oikaisuvaatimusoikeuden tulisi siten tässä tapauksessa perustua kunnan jäsenyyteen.
Oikaisuvaatimuksen tekijää on sähköpostitse pyydetty toimittamaan selvitys oikaisuvaatimuskelpoisuudestaan. Oikaisuvaatimuksen tekijä on toimittanut lisäselvityksen. Lisäselvityksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan hän on suosittelija yhdelle hakijalle, joka jäi huomioitta ilman painavaa syytä, koska hän on kunnan jäsen (vaikka osoite ei olekaan Helsingissä)
**********
ja että tehtävään valittu tulee olemaan hänen kollegansa ja koska hän omistaa omaisuutta kunnassa. Lisäselvitys liitteenä.
Oikaisuvaatimuksen tekijältä on pyydetty vielä uudella lisätietopyynnöllä toimittamaan selvitys, mitä kiinteää omaisuutta hän omistaa tai hallitsee kunnassa ja ilmoittamaan sitä koskeva kiinteistötunnus. Oikaisuvaatimuksen tekijä on toimittanut selvityksen, jonka mukaan hän omistaa kunnassa autohallin, ilmoittanut sen sijainnin sekä siihen oikeuttavat osakkeet, jotka hän ilmoituksensa mukaan omistaa yhdessä miehensä kanssa.
Osakkeet ovat irtainta omaisuuta, eikä kiinteää omaisuutta. Kuntalaissa kunnan jäseneksi katsotaan kuitenkin muun ohella vain se, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa. Kuntalain mukaan kunnan jäseneksi ei siten katsota henkilöä, joka omistaa kunnassa irtainta omaisuutta.
Oikaisuvaatimuksen sekä siihen toimitettujen lisäselvitysten perusteella oikaisuvaatimuksen tekijällä ei ole ollut kuntalain 137 §:n mukaista oikeutta tehdä oikaisuvaatimusta, koska oikaisuvaatimusoikeus on vain asianosaisella ja kunnan jäsenellä.
Edellä lausuttuun viitaten esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta.
Sektorn för fostran och utbildning Svenska servicehelheten Fri bildning och gymnasieutbildning Chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildingen 24.02.2025 § 7
Beslut
Chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen beslöt att anställa
**********
som lektor i modersmål och litteratur (tjänstesignum 4451) vid Helsingfors stad med placering i Brändö gymnasium från 1.8.2025.
Som reserv anställs
**********
Eftersom den valda är interimistiskt anställd vid en skola i Helsingfors behöver inget straffregisterutdrag uppvisas.
Lönen bestäms enligt UKTA. En prövotid om sex (6) månader fastställs för den som väljs till tjänsten.
Beslutsmotivering
Enligt sektorchefens delegeringsbeslut (15.6.2018, § 46) är det chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen som anställer ordinarie lärare.
Lektorat i modersmål och litteratur (tjänstesignum 4451) ledigförklarades under tiden 7.1.2025-22.1.2025 i Helsingfors stads rekryteringskanaler. Tjänsten är placerad i Brändö gymnasium.
När ansökningstiden hade gått ut hade 7 personer sökt tjänsten. Av sökandena uppfyller 6 behörighetskraven i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet (986/1998). Vid val av tjänsteinnehavare bör man utöver behörighetsvillkoren ta i betraktande de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster som enligt § 125 i Finlands grundlag är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Sökandena har getts möjlighet att enligt § 22 i förvaltningslagen komplettera sin ansökan.
Förutom de formella behörighetskraven framhölls att Brändö är ett gymnasium med specialisering i idrott och att alla lärare förväntas stöda idrottarnas studiestig och att lärarna ska beakta de studerandes olika inlärningsstilar i sin undervisning. Brändö gymnasium sökte lärare som samarbetar och som vill dela med sig av det hen kan: en lärare som stöder de studerandes välmående och hälsa. En lärare som utöver undervisningen aktivt deltar i arbetet med att utveckla skolan. Inom ämnet modersmål och litteratur framhölls att lärarna på Brändö gymnasium arbetar som ett team.
Av de behöriga sökandena intervjuades 6 personer. I intervjun deltog skolans rektor, biträdande rektor och chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen.
**********
**********
**********
Beslutsutdrag med anvisningar för begäran om omprövning skickas elektroniskt eller som brev till samtliga sökande.
Upplysningar
Mikael Nyholm, rektor, telefon: 310 82687
Detta beslut publicerades 20.05.2025
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Emmi Väisänen, HR-juristi, puhelin: 09 310 32391