Begäran om omprövning av ett beslut om tillsvidareanställning av en lektor på heltid
Begäran om omprövning av ett beslut om tillsvidareanställning av en lektor på heltid
Beslut
Fostrans- och utbildningsnämnden beslutade att inte ta upp till prövning ********** begäran om omprövning av det beslut som chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen fattade 24.2.2025, eftersom den som begär omprövning inte har rätt att begära omprövning i ärendet. Fostrans- och utbildningsnämnden hänvisar som sin motivering till de omständigheter som föredragande framför.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
********** har gjort en begäran om omprövning som inkom 8.3.2025 till Helsingfors stads registratorskontor och som rör det beslut som chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen fattade 24.2.2024 om att anställa en lektor i modersmål och litteratur för en tjänst på Brändö gymnasium.
Enligt 134 § i kommunallagen får den som är missnöjd med ett beslut av kommunstyrelsen, en nämnd, ett utskott eller deras sektioner eller en myndighet som lyder under dem, begära omprövning av beslutet.
Enligt 137 § i kommunallagen får omprövning begäras och kommunalbesvär anföras av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part) samt av kommunmedlemmarna.
Enligt 3 §:n i kommunallagen är medlemmar av en kommun
1) de vars hemkommun enligt lagen om hemkommun kommunen är (kommuninvånare),
2) sammanslutningar och stiftelser som har hemort i kommunen,
3) de som äger eller besitter fast egendom i kommunen.
I detaljmotiveringen till regeringens proposition till kommunallag (RP 192/1994 rd) konstateras bland annat följande: ”Också ägande eller besittning av en fastighet skall anses vara en grund för medlemskap i kommunen. På basis av ägande eller besittning av en fastighet skall fastighetsskatt betalas till kommunen, och det är även därför motiverat att kommunmedlemskap uppstår.”
Till det beslut som chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen fattade 24.2.2024 hade anvisningar för begäran om omprövning bifogats. Av anvisningarna framgår att man i begäran om omprövning ska ange på vilken grund den som begär omprövning har rätt att begära omprövning.
Den som begär omprövning har inte sökt tjänsten i fråga. Ovan nämnda beslut avsåg därför inte hen och hens rätt, skyldighet eller fördel påverkas inte heller direkt av beslutet på det sätt som avses i kommunallagen. Rätten att begära omprövning ska därför i detta fall grunda sig på medlemskap i kommunen.
Den som begär omprövning har per e-post ombetts att lämna in en redogörelse för sin rätt att göra en begäran om omprövning. Den som begär omprövning har lämnat in den ombedda redogörelsen. Enligt redogörelsen agerar den som begär omprövning som referens för en sökande. Den som begär omprövning uppger följande i redogörelsen: ”Den part som mitt besvär berör och som enligt mig förbisågs utan vägande skäl, för att jag är en medlem (även om min adress inte för tillfället är i Helsingfors) i kommunen ********** kommer att vara framtida ämneskollega med hen som väljs för befattningen och för att jag äger egendom i kommunen.”
Den som begär omprövning ombads därefter att lämna in en ytterligare redogörelse för den fasta egendom som hen äger eller besitter i kommunen samt att meddela fastighetsbeteckningen för den. Den som begär omprövning har lämnat in den andra redogörelsen, i vilken hen uppger att hen äger ett garage i kommunen, var garaget är beläget och vilka aktier som berättigar till ägande av garaget. Enligt uppgift från den som begär omprövning äger hen aktierna tillsammans med sin man.
Aktier är lös egendom, inte fast egendom. Av kommunallagen framgår bland annat att endast de som äger eller besitter fast egendom i en kommun är medlemmar av kommunen. Enligt kommunallagen räknas därför inte en person som äger lös egendom i kommunen som medlem av kommunen.
På basis av begäran om omprövning och de tilläggsredogörelser som lämnats in har den som begär omprövning inte rätt att begära omprövning med stöd av 137 § i kommunallagen, eftersom endast en part och en medlem av kommunen har rätt att begära omprövning.
Med hänvisning till det ovan föreslår föredragande att begäran om omprövning inte tas upp till prövning.
Sektorn för fostran och utbildning Svenska servicehelheten Fri bildning och gymnasieutbildning Chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildingen 24.02.2025 § 7
Beslut
Chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen beslöt att anställa
**********
som lektor i modersmål och litteratur (tjänstesignum 4451) vid Helsingfors stad med placering i Brändö gymnasium från 1.8.2025.
Som reserv anställs
**********
Eftersom den valda är interimistiskt anställd vid en skola i Helsingfors behöver inget straffregisterutdrag uppvisas.
Lönen bestäms enligt UKTA. En prövotid om sex (6) månader fastställs för den som väljs till tjänsten.
Beslutsmotivering
Enligt sektorchefens delegeringsbeslut (15.6.2018, § 46) är det chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen som anställer ordinarie lärare.
Lektorat i modersmål och litteratur (tjänstesignum 4451) ledigförklarades under tiden 7.1.2025-22.1.2025 i Helsingfors stads rekryteringskanaler. Tjänsten är placerad i Brändö gymnasium.
När ansökningstiden hade gått ut hade 7 personer sökt tjänsten. Av sökandena uppfyller 6 behörighetskraven i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet (986/1998). Vid val av tjänsteinnehavare bör man utöver behörighetsvillkoren ta i betraktande de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster som enligt § 125 i Finlands grundlag är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Sökandena har getts möjlighet att enligt § 22 i förvaltningslagen komplettera sin ansökan.
Förutom de formella behörighetskraven framhölls att Brändö är ett gymnasium med specialisering i idrott och att alla lärare förväntas stöda idrottarnas studiestig och att lärarna ska beakta de studerandes olika inlärningsstilar i sin undervisning. Brändö gymnasium sökte lärare som samarbetar och som vill dela med sig av det hen kan: en lärare som stöder de studerandes välmående och hälsa. En lärare som utöver undervisningen aktivt deltar i arbetet med att utveckla skolan. Inom ämnet modersmål och litteratur framhölls att lärarna på Brändö gymnasium arbetar som ett team.
Av de behöriga sökandena intervjuades 6 personer. I intervjun deltog skolans rektor, biträdande rektor och chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen.
**********
**********
**********
Beslutsutdrag med anvisningar för begäran om omprövning skickas elektroniskt eller som brev till samtliga sökande.
Upplysningar
Mikael Nyholm, rektor, telefon: 310 82687
Detta beslut publicerades 20.05.2025
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas genom kommunalbesvär endast av den som har framställt begäran om omprövning av det ursprungliga beslutet.
Om det ursprungliga beslutet har ändrats med anledning av begäran om omprövning, får ändring i beslutet sökas genom kommunalbesvär också.
- av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av en kommunmedlem
Besvärstid
Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar efter att man fått del av beslutet.
Besvärsskriften ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet sändes, om inte något annat påvisas.
Dagen då man fått del av beslutet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna lämnas in första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Kommunalbesvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag
Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.
Besvärsmyndighet
Besvär anförs primärt via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postadress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Besöksadress: | Banbyggarvägen 5 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften ska uppges:
- det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
- till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
- grunderna för yrkandena;
- vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.
I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om en laglig företrädare eller ett ombud för ändringssökandens talan, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.
Besvären ska också innehålla postadressen och en eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.
När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.
Till besvärsskriften ska följande fogas:
- det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
- utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift
En rättegångsavgift tas ut med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) hos den som söker ändring. I ett ärende som marknadsdomstolen har behandlat som första instans tas avgiften ut oberoende av utgången.
Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Norra esplanaden 11-13 |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00
Föredragande
Mer information fås av
Emmi Väisänen, Hr-jurist, telefon: 09 310 32391