Projektplan för ombyggnad och tillbyggnad av Pitäjänmäen peruskoulu, ett daghem i Sockenbacka, Sockenbacka bibliotek och Sockenbacka ungdomsgård (Kogergränden 6, Sockenbacka)

Det här är en motion

Projektplan för ombyggnad och tillbyggnad av Pitäjänmäen peruskoulu, ett daghem i Sockenbacka, Sockenbacka bibliotek och Sockenbacka ungdomsgård (Kogergränden 6, Sockenbacka)

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslutsförslag

Stadsfullmäktige godkänner projektplan för en ombyggnad och tillbyggnad av grundskolan Pitäjänmäen peruskoulu, ett daghem, Sockenbacka bibliotek och Sockenbacka ungdomsgård på Kogergränden 6 i Sockenbacka, daterad 24.2.2025, enligt vilken projektet omfattar cirka 15 955 m² bruttoyta och byggnadskostnaderna uppgår till högst 64 600 000 euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för november 2024.

Föredragandens motiveringar

Projektets bakgrund och behövlighet

Objektet ligger på Kogergränden 6 i Sockenbacka. Skolbyggnaden blev färdig år 1950 och dess tillbyggnad år 1991, och i dem ligger grundskolan Pitäjänmäen peruskoulu, en gymnastiksal, ett bibiliotek och ungdomslokaler. Päiväkoti Mestaris grupper är verksamma i en paviljong på tomten. Den rör sig om en offentlig servicebyggnad som är viktig för området och kan användas mångsidigt.

De nuvarande lokalerna är otillräckliga för det ökande antalet användare, motsvarar inte till alla delar verksamhetsmålen och är i dåligt skick. Lokalerna i de nuvarande byggnaderna motsvarar inte målen i användarnas verksamhetsplaner.

Pitäjänmäen peruskoulus nuvarande lokaler räcker inte till för det växande behovet av grundskoleundervisning och småbarnspedagogik i området. År 2023 bodde cirka 1 020 barn i åldern 1–6 år i Sockenbacka distrikt. Antalet barn förväntas öka med cirka 100 före 2038 jämfört med utfallet för 2023. År 2023 bodde cirka 580 barn i åldern 7–15 år i Pitäjänmäen peruskoulus elevupptagningsområde. Antalet barn i grundskoleåldern i skolans nuvarande elevupptagningsområde minskar svagt fram till år 2032. Efter det börjar antalet barn i grundskoleåldern öka igen, och i slutet av prognosperioden förväntas antalet vara på nästan samma nivå som utfallet för 2023. Elever från lågstadieskolan Strömbergin ala-asteen koulu flyttar till Pitäjänmäen peruskoulu från årskurs 7. År 2023 bodde cirka 230 barn i åldern 7–12 år i dess elevupptagningsområde, och antalet förväntas öka med cirka 20 barn fram till utgången av prognosperioden år 2038.

I de nya lokalerna kan man ordna småbarnspedagogik och grundläggande utbildning enligt områdets föränderliga behov. Lokalerna har dimensionerats så att de tillåter en mångsidig användning. Lokalerna planeras för 680 elever i en sammanhållen grundskola. Dessutom ska byggnaden få daghemslokaler för 224 barn inom småbarnspedagogik och förskoleundervisning.

Ett särdrag hos detta projekt är ett stort antal elever med särskilda behov, i synnerhet barn med nedsatt hörsel, som har särskilda behov i fråga om lokaler. Syftet är att småbarnspedagogiken på teckenspråk, som nu har samlats i Päiväkoti Taneli, ska flyttas till de nya lokalerna från Kånalavägen 16.

Behovet av fostrans- och utbildningstjänster och platsernas tillräcklighet följs regelbundet upp på både områdes- och stadsnivå. I planeringen av servicenätet har man beaktat sådan lokalkapacitet som är under byggnad och den befintliga lokalkapaciteten. I planeringen av verksamhetsställets omfattning har hela serviceområdets långsiktiga utveckling beaktats: befolkningsprognos, byggande av bostäder och affärslokaler samt trafikarrangemang. Fostrans- och utbildningssektorn samlar service under samma tak för att ge barnen en enhetlig lärstig, främja samarbete bland personalen och skapa lokaler och gårdsområden som kan användas mångsidigt. Om eftermiddagsverksamheten ordnas nära skolan blir lärstigen enhetligare och skoldagen en trygg helhet.

I tillbyggnaden från 1991 ligger för närvarande skolans utbyggnadsdel, ett bibliotek, en gymnastiksal och lokaler i ungdomsväsendets regi. För att byggnaden från år 1991 ska kunna anpassas efter användarnas nya behov behövs mycket omfattande ändringsarbeten och reparationer, vilket i behovsplaneringsskedet konstaterats vara tekniskt, ekonomiskt och ekologiskt olönsamt. Byggnaden har lidit av många problem på grund av att täckdikena och ventilationen för bottenbjälklaget saknas och konstruktioner i övre bjälklaget inte är tillräckliga. Utöver det är lokalerna oflexibla och olämpliga för användarnas behov, i synnerhet daghemmets behov. Inte ens stora reparationsarbeten kan ge denna byggnadsdel en ekonomiskt sett förnuftig livslängd. Av tekniska och miljöekonomiska skäl föreslås därför att den rivs och ersätts med en tillbyggnadsdel som är ungefär två gånger större. Frågan har behandlats i samarbete med planläggaren, stadsmuseet och byggnadstillsynsmyndigheten.

Kultur- och fritidssektorns funktionella behov har fastställts utgående från att motionsmöjligheterna i Sockenbacka ska förbättras genom att en större gymnastiksal byggs. Den nya idrottshallen som ska byggas har dimensionerats efter en fullstor basketplan. Behovet av idrottshallen är mycket stort även utanför Sockenbacka. Skolan och idrottsföreningar delar på idrottslokalerna: under skoltid används de av skolan, annars av ungdomsväsendet, idrottsföreningar och andra utomstående aktörer. Ungdomsgårdens verksamhetsbeskrivning har ändrats efter 1991, då byggnadsdelen blev färdig. Till exempel har ungdomsgården en hall för reparation av bilar, men den kommer inte att behövas i framtiden. Enligt befolkningsprognosen kommer andelen unga i västra stordistriktet att öka stadigt under de kommande åren. Projektet svarar mot detta lokalbehov i området. Bibliotekets behov av lokaler har förblivit oförändrat, men digitaliseringen kräver stora ändringar och om ett daghem byggs på tomten kan biblioteket inte bevaras.

I en byggnad som kan användas mångsidigt kan man dessutom ordna med underhållets och verksamhetens servicebehov (matservice, städning och tidvis tillgången på personal) på ett mer kostnadseffektivt sätt. Att all verksamhet finns i en byggnad främjar bekvämligheten och säkerheten i synnerhet för användare med nedsatt hörsel. Alla lokaler i projektet har planerats så att hörseltillgängligheten blir så omfattande som möjligt.

Fostrans- och utbildningsnämnden godkände 12.11.2024 (§ 312) behovsutredningen för ombyggnad och utbyggnad av Pitäjänmäen peruskoulu och daghemmet i Sockenbacka.

Kultur- och fritidsnämnden godkände 11.6.2024 (§ 81) behovsutredningen för Sockenbacka bibliotek och Sockenbacka ungdomsgård.

Projektplan

Projektet går ut på att bygga om Pitäjänmäen peruskoulu och Sockenbacka ungdomsgård samt uppföra en utbyggnad som ska ersätta daghemmet, biblioteket och idrottshallen.

I projektet byggs den gamla delen (från 1954) av Pitäjänmäen peruskoulu om för grundskolans och ungdomsväsendets bruk samt ersätts tillbyggnaden från 1991 med en tillbyggnadsdel som är ungefär dubbelt så stor. I den nya tillbyggnadsdelen placeras såväl skol- och daghemslokaler som bibliotekets nya lokaler och en ny idrottshall som är avsevärt större än den nuvarande hallen. Lokalerna används även av andra verksamheter som de är lämpliga för: eftermiddagsverksamhet för skolelever, idrottstjänsterna och Pitäjänmäen musiikkiopisto. Dessutom kan lokalerna hyras ut.

I enlighet med riktlinjerna för servicenätet utvidgas grundskolan så att den betjänar 680 elever i årskurserna 1–9. Till tillbyggnadsdelen förläggs även ett daghem för 224 barn. Efter tillbyggnaden kan staden avstå från Päiväkoti Mestaris paviljong på tomten, och Päiväkoti Taneli flyttar från Kånalavägen 16 till de nya lokalerna.

Pitäjänmäen peruskoulu är också en specialskola för elever med nedsatt hörsel (Albertin koulu). Användare med nedsatt hörsel har beaktats även vid planeringen av daghemmet, biblioteket, ungdomsgården och idrottshallen. Alla lokaler har planerats så att hörseltillgängligheten blir så omfattande som möjligt.

Projektet förbättrar idrottsmöjligheterna i Sockenbacka tack vare den nya gymnastiksalen, som är större än den nuvarande. Den nya idrottshallen har dimensionerats efter en fullstor basketplan. Behovet av idrottshallen är mycket stort även utanför Sockenbacka. Idrottslokalerna används gemensamt: under skoltid används de av skolan, annars av ungdomsväsendet, idrottsföreningar och andra utomstående aktörer. Idrottsservicehelheten svarar för att fördela turerna i gymnastiksalen. Idrottshallen planeras i enlighet med skolgymnastikens, hobbyverksamhetens och ungdomsidrottens krav. Lokalerna kan också användas vid alla aktörers småskaliga evenemang, som turneringar, samt naturligtvis vid skolans fester.

Lokalerna planeras så att sambruk och ett mångsidigt invånarbruk är möjligt. De ska betjäna hobbyverksamheten i hela området på ett omfattande sätt. Gårds- och parkeringsarrangemangen på tomten samt arrangemangen för service- och skjutstrafik planeras med hänsyn till funktionalitet och säkerhet. Ombyggnadsdelen och utbyggnaden planeras och byggs i överensstämmelse med en normal kvalitetsnivå och i enlighet med de gällande byggbestämmelserna och stadens egna planeringsanvisningar. I ombyggnaden förnyas och moderniseras de tekniska systemen samt förbättras tillgängligheten, byggnadstekniken och energieffektiviteten. Lokalerna planeras så att de blir sunda, trygga, trivsamma och lättillgängliga.

Projektet verkställer målen i Helsingfors stadsstrategi 2021–2025 genom att med hänsyn till ekologiska faktorer erbjuda trygga och sunda lärmiljöer för barnen i området, lokaler för kultur- och sporthobbyer för alla åldrar samt lokaler där invånare och lokala sammanslutningar har möjlighet att ordna verksamhet och evenemang på ett tillgängligt sätt.

För ombyggnads- och tillbyggnadsprojektet ansöks om bygglov i enlighet med den nu gällande detaljplanen. Behandlingen av rivningstillståndet för byggnaden från år 1991 har börjat.

För projektet har en projektplan, daterad 24.2.2025, utarbetats i samarbete mellan stadsmiljösektorn, kultur- och fritidssektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Under planeringen av projektet har representanter för detaljplaneläggningen, stadsmuseet, byggnadstillsynstjänsterna och räddningsverket samt samarbetspersonalen vid fostrans- och utbildningssektorns och kultur- och fritidssektorns arbetarskydd och tillgänglighetsombudet hörts som experter.

Projektplanen finns i bilaga 1.

Personalen engageras

Planerna för lokalprojektet har efter behovsutredningsfasen utvecklats i samarbete med användarna. Daghemmets och skolans personal har deltagit i beredningen av projektet med ett pedagogiskt och funktionellt perspektiv på planeringen av lokalerna och gården. Ingångsarrangemang, lärmiljöer, paus- och arbetsrum och byggnadens inre logistik har granskats i samarbete för att se om de fungerar. Särskild vikt har lagts vid ett tillräckligt antal lugna verksamhetslokaler och en fungerande akustik i byggnaden. Barnen kommer att delta i planeringen av gården och möblerna när planeringen fortskrider. Pitäjänmäen peruskoulus elevers miljögrupp har informerats om hur miljöperspektiv beaktas i projektet 14.11.2024. Personalen engageras i den fortsatta utvecklingen av planerna med hjälp av användarmöten.

Projektets omfattning

Projektet omfattar sammanlagt 15 955 m² bruttoyta, varav ombyggnadsdelen omfattar 5 618 m² bruttoyta och utbyggnadsdelen 10 337 m² bruttoyta.

Byggnadskostnader

Projektets totala byggnadskostnader (15 955 m² bruttoyta) uppgår till högst 64 600 000 euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för november 2024, dvs. cirka 4 154 euro/m² bruttoyta.

Byggnadskostnaderna omfattar totalkostnaderna på cirka 21 775 000 euro för den del på 5 618 m² bruttoyta som byggs om (3 883 euro/m² bruttoyta) och totalkostnaderna på cirka 42 825 000 euro för tillbyggnaden på 10 337 m² bruttoyta (4 307 euro/m² bruttoyta).

Följande särdrag påverkar projektkostnaderna:

  • Skolbyggnaden från 1954 har inte skyddats, men fasaderna och de viktigaste interiörerna har klassificerats som hörande till den näst värdefullaste kategorin 1. För att uppdatera interiören, tekniken och konstruktionerna så att de motsvarar dagens behov behövs mycket krävande ombyggnadsåtgärder.
  • Det har krävts osedvanliga lösningar för att minimera de akustiska och visuella störningsfaktorerna så att användare med nedsatt hörsel kan delta i verksamheten i alla lokaler. Placering av induktionsslingor som stöder användningen av hörapparater i en gammal skola förutsätter omfattande öppningar av konstruktionerna som annars kunde ha undvikits.
  • Det finns stora höjdskillnader på tomten. För att kunna uppnå det minimimål för gården på 10 m²/barn som skolan och daghemmet behöver förutsätts att nästan hela tomten görs om till en gård. På tomten finns många gamla tallar som till stor del ska bevaras och fina berghällar. Utöver skog finns på den högsta platsen även lämningar efter försvarslinjen från första världskriget som Museiverket har skyddat. Eftersom terrängen är brant är det mer krävande än vanligt att ordna servicekörningen, hitta lämpliga platser för jordvärmebrunnarna och ordna ledningen och fördröjningen av dagvatten.
  • Detaljplaneläggnings- och byggnadstillsynsmyndigheternas krav på stadsbilden har beaktats i trafiken, fasaderna och taken. Utbyggnadsdelen har anpassats till den gamla skolbyggnad som bevaras med hjälp av motsvarande höjd, formspråk och fasader. Utbyggnadsdelen behöver inte sticka ut. Även maskinrummen för ventilation har placerats innanför byggnadernas form. Alla användare har egna behov av gårds- och skjutstrafik, och de framtida användarna kommer att anlända från varje väderstreck. All servicetrafik måste i varje fall ske på ett säkert sätt.
  • Tomten ligger i en skyddad boendemiljö mitt bland återvändsgränder. Möjligheterna att använda områden utanför tomten för byggets behov är mycket begränsade. Det kommer att bli svårt att ordna med logistiken för rivnings- och byggnadsarbetet och skydda grannskapet mot damm, buller och byggplatstrafiken.

Finansieringsbehovet för att riva byggnaden från 1991 ingår inte i projektkostnaderna och påverkar varken hyran eller användarens lokalkostnader. Däremot ingår rivningsarbetena inomhus för byggnaden från 1954 i projektkostnaderna.

Lokalkostnader för fostrans- och utbildningssektorn

Maximihyran för fostrans- och utbildningssektorn enligt den interna hyresmodellen är 31,30 euro/m² lägenhetsyta i månaden, dvs. totalt cirka 303 971 euro i månaden och totalt cirka 3 647 647 euro om året. Hyran per kvadratmeter grundar sig på en lägenhetsyta på 9 711 m², som består av grundskolans, daghemmets och gymnastiksalens del (88 procent) av lägenhetsytan.

Den interna månadshyran består av investeringsvederlaget på 13,19 euro/m² lägenhetsyta, avkastningskravet på 11,64 euro/m² lägenhetsyta, arrendet på 0,68 euro/m² lägenhetsyta, underhållshyran på 4,88 euro/m² lägenhetsyta och allmänna kostnader på 0,67 euro/m² lägenhetsyta samt kostnader för användartjänster på 0,24 euro/m² lägenhetsyta.

Hyreskalkylen anges i en teknisk bilaga till projektplanen. Den slutliga kapitalhyran justeras efter projektets verkliga kostnader. Underhållshyran justeras så att den motsvarar underhållshyran vid tidpunkten då projektet slutförs.

Lokalkostnader för kultur- och fritidssektorn

Maximihyran för kultur- och fritidssektorn enligt den interna hyresmodellen är 31,07 euro/m² lägenhetsyta i månaden, dvs. totalt cirka 60 267 euro i månaden och totalt cirka 723 202 euro om året. Hyran per kvadratmeter grundar sig på en lägenhetsyta på 1 940 m², som består av ungdomsväsendets och bibliotekets samt gymnastiksalens del (12 procent) av lokalerna.

Den interna månadshyran består av investeringsvederlaget på 13,19 euro/m² lägenhetsyta, avkastningskravet på 11,64 euro/m² lägenhetsyta, arrendet på 0,68 euro/m² lägenhetsyta, underhållshyran på 4,88 euro/m² lägenhetsyta och allmänna kostnader på 0,67 euro/m² lägenhetsyta.

Hyreskalkylen anges i en teknisk bilaga till projektplanen. Den slutliga kapitalhyran justeras efter projektets verkliga kostnader. Underhållshyran justeras så att den motsvarar underhållshyran vid tidpunkten då projektet slutförs.

Projektfinansiering

I byggnadsprogrammet för husbyggnadsprojekt 2025–2034, som ingår som bilaga i 2025 års budget, har det reserverats sammanlagt 59 000 000 euro i anslag för att planera och genomföra projektet, utgående från att projektet genomförs 6/2026–6/2028.

Finansieringsbehovet för projektet uppgår till 64 600 000 euro, vilket beaktas då byggnadsprogrammet justeras.

Projektets genomförande och tidsplan

Stadsmiljösektorn har ansvar för genomförandet av projektet. Målet är att projektet ska genomföras som en projektledningsentreprenad. Avsikten är att byggarbetena ska inledas efter rivningen i augusti 2026 och bli färdiga i maj 2029. Avsikten är att lokalerna ska tas i bruk i augusti 2029.

Stadsmiljösektorn äger byggnaden och ansvarar för dess underhåll.

Tillfälliga lokaler

Tillfälliga lokaler behövs tills projektet har slutförts, uppskattningsvis mellan maj 2026 och september 2029.

Avsikten är att de tillfälliga lokalerna för grundskolan och ungdomsväsendet ska ordnas på Sliperivägen 5 i Sockenbacka. Lokalerna har använts som tillfälliga lokaler för ett gymnasium, så de lämpar sig inte för användarna i sin nuvarande form. Planeringen av ändringsarbetena i lokalerna är på gång. Hyran för lokalerna har inte beräknats. Ändringarna uppskattas bli färdiga våren 2026.

Ett verksamhetsställe ordnas i Sockenbacka för avhämtning och returnering av bibliotekets material. Verksamheten i daghemspaviljongen som finns på tomten slutar vid utgången av hyresperioden sommaren 2026, och kunderna anvisas dagvårdsplatser i daghemmen i närområdet.

Bedömning av konsekvenserna för barn

Byggprojektet tillför nya lokalplatser och elevplatser. Detta bidrar till att barnen i området får en enhetlig lärstig. Vid byggandet av lokalerna och gården säkerställs en säker och sund verksamhetsmiljö för barnen. Genom lokalplaneringen främjas alla barns möjligheter till en lugn och trygg lär- och uppväxtmiljö. Lokalerna erbjuder möjligheter att såväl dra sig tillbaka och lugna ner sig som lära sig tillsammans. Övergången från småbarnspedagogiken till förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen underlättas genom att olika funktioner placeras under samma tak. Samtidigt blir det möjligt för barnen/de unga att arbeta långsiktigt med bekanta vuxna och barn.

I planeringen av byggnaden och gårdsområdena säkerställs barnens och ungdomarnas lek- och motionsmöjligheter på gården och i närparker. Hänsyn tas till att de tryggt ska kunna ta sig till rekreations-, motions- och kulturtjänster i närområdet.

Lokalerna förbättrar verksamhetsförutsättningarna för elever som hör till specialgrupper. Både gårdarna och lokalerna planeras med hänsyn till dessa elevers särskilda behov enligt ålder. Planeringen av lokalerna och verksamhetskulturen utgår från att elevernas välbefinnande, uppväxt och goda förutsättningar för inlärning tryggas. Barnen/ungdomarna erbjuds möjligheter att påverka planeringen av möblerna och gårdarna. Detta sker i samarbete med anställda som är bekanta för barnen. Varje barn har sin egen grupp. Gruppernas funktionella behov har beaktats i planeringen av verksamheten och lokalerna.

Biblioteket och ungdomsgården har varit verksamma på samma tomt som skolan, så konsekvenserna för tillgången till service är neutrala. Säkerställandet av sunda, trygga, ändamålsenliga och tillgängliga lokaler leder till positiva konsekvenser. I planeringen och byggandet fästs särskild uppmärksamhet på inneluftens kvalitet, belysningen, utnyttjandet av naturligt ljus och en visuellt och akustiskt lugn ljudmiljö. Flytten av verksamheten till tillfälliga lokaler uppskattas få kortvariga negativa konsekvenser när man måste tänka ut alternativa sätt att ordna verksamheten. Projektets positiva konsekvenser kan stärkas med hjälp av trafikplanering genom att säkerställa trygga gång- och cykelförbindelser till byggnaden och närområden för barnen. Eftersom ungdomsarbetet lever av de ungas vardag och delaktighet planeras ungdomslokalerna så att de blir flexibla. Tillgänglighet innebär även att funktionerna planeras i barnstorlek och att småbarnens perspektiv beaktas i en del av lokalerna.

Fostrans- och utbildningsnämndens utlåtande

Fostrans- och utbildningsnämnden tillstyrkte projektplanen för ombyggnad och utbyggnad av Pitäjänmäen peruskoulu och daghemmet i Sockenbacka i sitt utlåtande 18.3.2025 (§ 85). Projektplanen motsvarar verksamhetsmålen i behovsutredningen och inom fostrans- och utbildningssektorn. Särskild uppmärksamhet ska fästas vid att lokalerna blir klara enligt den överenskomna tidsplanen, vid vikten av kostnadsuppföljningen och kvalitetskontrollen under hela processen samt vid planeringen av lokalerna.

Utlåtandet finns i sin helhet i ärendets beslutshistoria.

Kultur- och fritidsnämndens utlåtande 15.4.2025

Kultur- och fritidsnämnden har tillstyrkt projektplanen för Sockenbacka bibliotek och Sockenbacka ungdomsgård i sitt utlåtande 15.4.2025 (§ 42).

Utlåtandet finns i sin helhet i ärendets beslutshistoria.

Befogenheter

Enligt 7 kap. 1 § 1 mom. 3 punkten i förvaltningsstadgan beslutar stadsfullmäktige om projektplaner för projekt i stadens regi då de kalkylerade kostnaderna överstiger 10 miljoner euro.

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Susanna Hyvärinen, stadssekreterare, telefon: 09 310 60716

susanna.hyvarinen@hel.fi