Avustuksen myöntäminen, segregaation ehkäisyn erillisavustus 2025, kulttuuripalvelukokonaisuus

HEL 2025-001269
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 7. / 7 §

Alueellisen harrastamisen tukemisen avustuksen myöntäminen vuonna 2025

Kultur- och bibliotekssektionen

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti hyväksyä segregaatiota ehkäisevän taide- ja kulttuuriharrastamisen erillisavustuksen myöntämisen periaatteet ja avustettavien hankkeiden arviointiperusteet vuodelle 2025 seuraavasti:

Alueellisen harrastamisen erillisavustusta myönnetään eriytymistä ehkäisevään lasten ja nuorten matalan kynnyksen taide- ja kulttuuriharrastustoimintaan ja uusien toimintamallien kehittämiseen. Toiminnan tulee kohdentua kaupunkiuudistusalueille tai muille alueille, jossa lasten ja nuorten harrastustoimintaan osallistuminen on alhaista suhteessa kaupungin keskiarvoon.

Erillisavustuksen avustushakemusten keskinäisessä vertailussa sovelletaan kulttuuri- ja kirjastojaoston 17.5.2022 § 16 päättämiä arviointiperusteita. Arvioinnissa huomioidaan myös Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet sekä strategiset linjaukset. Näistä arviointikriteereistä painotetaan erityisesti toiminnallista laatua ja toteutusta.

Avustushakemusten arvioinnissa käytetään edellä mainittujen lisäksi hankkeen vaikutusta ja vaikuttavuutta arvioivia täydentäviä arviointikriteerejä, joissa katsotaan eduksi:

  • useamman toimijan yhteishankkeet
  • yhteistyö järjestöjen ja yhteisötoimijoiden välillä
  • uudenlaisten toimintamallien kehittäminen ja pysyvien käytänteiden löytäminen
  • lasten ja nuorten osallisuuden ja toimijuuden kehittäminen
  • toiminnan elinkaari ja jatkuvuus hankekauden jälkeen

Alueellisen harrastamisen erillisavustus on harkinnanvarainen avustus, jota voidaan myöntää vähintään vuoden toimineille helsinkiläisille rekisteröidyille yhdistyksille, järjestöille ja muille rekisteröityneille organisaatioille.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Vuoden 2025 kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan painotukset

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 17.12.2024, § 191 kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintasuunnitelmasta ja tulosbudjetista vuodelle 2025. Toimintasuunnitelman mukaan yksi toiminnan painopisteistä vuonna 2025 on segregaation ehkäisy.

Toimialan tavoitteena on väestöryhmien välisten positiivisten kohtaamisten lisääntyminen kaupunkiuudistusalueilla (tavoite 1) ja erojen vähentäminen nuorten toimintakyvyssä ja tulevaisuuden näkymissä eri väestöryhmien välillä (nuorten harrastaminen) (tavoite 2.) Näitä tavoitteita toteutetaan kohdentamalla talousarvion avustusmäärärahoja uudelleen tarveperusteisesti (tavoite 3). Avustusmäärärahojen kohdentaminen tarveperusteisesti sekä maahanmuuttajataustaisten nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnan saavutettavuuden edistäminen tasaavat eroja eri väestöryhmien välillä ja tukevat sosiaalista integraatiota eri alueilla. Myös sukupuolten ero harrastustoiminnan osallistumisaktiivisuudessa tulee huomioida.

Helsingin kaupunkistrategian (2021–2025) mukaan kaupunki on sitoutunut vähentämään segregaatiota. Helsingin tavoitteena on olla kaupunki, jossa asuinalueet eivät eriydy ja kaikkialla on mahdollista elää turvallista ja viihtyisää elämää positiivisesti omaleimaisissa kaupunginosissa. Kulttuurin, liikunnan ja muiden vapaa-ajanpalveluiden tarjonnan on mukauduttava kaupungin kasvun mukana. Helsinki harjoittaa myönteistä erityiskohtelua ja torjuu eriytymistä kattavasti toimialat ylittäen myös vapaa-ajantoiminnalla.

Erillisavustuksen tarveperustaisuus

Helsingin koko kaupungin keskiarvoa alhaisemman lasten ja nuorten harrastamisen alueet ovat Pukinmäki, Puistola, Pitäjänmäki, Kaarela, Vuosaari, Jakomäki-Mellunkylä, Latokartano, Vartiokylä, Herttoniemi, Suutarila, Kampinmalmi ja Malmi. Taideharrastaminen on koko kaupungin keskiarvoa vähäisempää alueilla Kulosaari-Östersundom, Laajasalo, Oulunkylä, Tuomarinkylä, Pakila, Pukinmäki, Kampinmalmi, Ullanlinna, Malmi, Suutarila, Taka-Töölö ja Munkkiniemi. Tutkimuksen harrastaminen yleisesti on vähäisintä maahanmuuttaja taustaisilla tytöillä, mutta taide- ja kulttuuriharrastuksia on vähiten suomalaistaustaisilla pojilla.

Harrastamista edistäviksi toimenpiteiksi on tunnistettu toiminnan kohdentaminen erityisesti alueille, joissa perheiden sosioekonominen asema on matala tai harrastustoiminnan tarjonta koetaan heikommaksi. Huomiota tulee kiinnittää saavutettavuuteen, turvallisuuden kokemukseen sekä koulujen ja varhaiskasvatuksen rooliin niiden kohdalla, jotka eivät saa mallia tai tukea harrastamiseen kotoa. Toimien kohdentamista varten tulee kuulla lasten ja nuorten toiveita, ymmärtää sukupuolen ja syntyperän merkityksiä ja tunnistaa nuoret, jotka haluaisivat harrastaa ohjatusti, mutta eivät saa siihen mahdollisuuksia. Erityisesti matalan sosio-ekonomisen aseman perheet, yksinhuoltajaperheet, harrastamisen ylisukupolvisuuden ymmärtäminen sekä perheiden osallistamiseen lasten ja nuorten harrastamiseen tulee huomioida toimenpiteissä.

Tiedot perustuvat Helsingin kaupungin kaupunginkanslian kaupunkitietopalvelun tutkimukseen “Ketkä harrastavat ohjatusti? Väestöryhmittäiset ja alueelliset erot ohjattuun harrastustoimintaan osallistumisessa ja siinä tapahtuneet muutokset helsinkiläisillä 8.- ja 9.-luokkalaisilla. (Ahtiainen, H. & Määttä, S. 2004.)

Erillisavustuksella avustettavan toiminnan saavutettavuus

Avustuksella tuettavan alueellisen harrastamisen toiminnan tulee olla helposti saavutettavaa matalan kynnyksen toimintaa, joka ei vaadi aikaisempaa kokemusta, pitkäaikaista sitoutumista, korkeaa osaamistasoa tai omia harrastusvälineitä. Avustettavan toiminnan tulee olla kaikille avointa ja ensisijaisesti maksutonta.

Erillisavustuksen haku ja päätöksenteko

Myönnettävät avustukset ovat alustavan suunnitelman mukaan noin 30 000–100 000 euroa vuodessa. Avustusta voidaan käyttää vain hankkeesta johtuviin kuluihin. Avustus voi kattaa enintään 80 prosenttia avustettavan hankkeen hyväksyttävistä menoista. Hakijalta edellytetään kustannuspaikkakohtaista talousraportointia, jossa on eritelty hankkeen tulot ja menot. Avustusta saavilta edellytetään selvitystä avustuksen käytöstä ja sen yhteydessä kaupungin määrittelemää vaikuttavuudenarviointia.

Tavoitteena on, että hankkeet ovat kolmivuotisia. Haku toteutetaan keväällä 2025. Päätös avustettavista hankkeista tehdään kulttuuri- ja kirjastojaostossa syksyllä 2025.

Toimivalta ja avustustoimintaa koskevat päätökset

Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 1, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet 12.12.2023, § 178. Lautakunta on myös päättänyt periaatteet koskien Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita 15.3.2022, § 47.

Avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.3.2022, § 47)

Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 2, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 3) sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 4).

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto on hyväksynyt tarkemmat avustuslajit ja arviointiperusteet 17.5.2022, § 16.

Lisäksi avustustoiminnassa noudatetaan kaupunginhallituksen 28.10.2019, § 723, päättämiä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.

Stäng

Detta beslut publicerades 11.02.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

kulttuurin edistämisen päällikkö
Veikko Kunnas

Mer information fås av

Ulla Bergström, kumppanuspäällikkö, puhelin: 09 310 22013

ulla.k.bergstrom@hel.fi

Veikko Kunnas, kulttuurin edistämisen päällikkö, puhelin: 09 310 37002

veikko.kunnas@hel.fi