Oikaisuvaatimus lehtorin ottamisesta toistaiseksi
Oikaisuvaatimus lehtorin ottamisesta toistaiseksi
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä Insinöörien ammattiyhdistys r.y:n tekemän oikaisuvaatimuksen, jonka yhdistys on tehnyt rehtorin 2.4.2025 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
********** on Insinöörien ammattiyhdistys r.y:n puolesta yhdistyksen puheenjohtajana tehnyt 20.4.2025 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen rehtorin 2.4.2025 tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut historian ja yhteiskuntaopin lehtorin virkasuhteiseen tehtävään valtiotieteiden maisteri **********
Oikaisuvaatimukseen on saapunut täydennys 20.4.2025.
Rehtori on antanut asiassa lausunnon.
Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua.
Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kuntalain 140 §:n 3 momentin mukaan kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.
Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan, ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoinneista 4.12.2024 tekemään päätökseen (104 §) perustuen opettajan ottamisesta toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen päättää rehtori.
Rekrytointiprosessista
Historian ja yhteiskuntaopin lehtorin toistaiseksi voimassa oleva virkasuhteinen tehtävä on ollut julkisesti haettavana ajalla 7.1.-28.1.2025 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa.
Tehtävän ensimmäinen sijoituspaikka on Helsingin kielilukio.
Tehtävän kelpoisuusvaatimuksena on lukion aineenopettajan kelpoisuus (asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista 10 § ja 12 §).
Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi työpaikkailmoituksen mukaan arvostettiin innovatiivista asennetta opetuksen kehittämiseen ja kokemusta kansainvälisten projektien järjestämisestä. Lisäksi eduksi katsottiin kokemus monikielisistä opiskelijoista ja heidän opettamisestaan tai yrittäjyysopetuksesta. Työpaikkailmoituksessa opettajalta toivottiin hyviä ryhmänhallintataitoja, monipuolista ja vastuullista otetta kasvatus- ja opetustyössä sekä tietoa erilaisten oppijoiden opettamisesta ja tukemisesta. Työpaikkailmoituksen mukaan arvostettavia taitoja olivat lisäksi käytännönläheisyys, ihmiskeskeisyys, luovuus ja inhimillisyys. Tehtävässä edellytettiin suomen ja englannin kielen sujuvaa hallintaa sekä valmiutta opettaa myös englanniksi, sillä opetuskielinä ovat suomi ja englanti.
Rehtorin päätöksen mukaan määräajassa hakemuksen jätti 72 hakijaa. Vaadittu muodollinen kelpoisuus oli hakemusten perusteella 59 hakijalla.
Rehtorin päätöksen mukaan videohaastatteluun kutsuttiin 14 hakijaa. Videohaastatteluun kutsutuilla hakijoilla oli hakemuksen perusteella täytettävän viran kannalta sopivaa koulutuksen kautta hankittua osaamista ja kokemusta opettajan tehtävistä. Videohaastattelun perusteella yksilöhaastatteluun kutsuttiin kahdeksan hakijaa. Yksilöhaastatteluun kutsutut osoittivat videovastauksissaan erityisen innovatiivista asennetta opetuksen kehittämiseen ja opiskelijalähtöistä näkökulmaa lukion lehtorin tehtävään. Haastattelun suorittivat rehtori ja kaksi apulaisrehtoria sekä opettajiston edustaja. Haastatteluun osallistui kuusi hakijaa. Yksilöhaastattelun perusteella neljä hakijaa kutsuttiin pitämään näytetunti. Kutsun saaneet hakijat toivat haastattelussa esiin innovatiivisen asenteen opetuksen ja kouluyhteisön kehittämiseen. Heillä arvioitiin olevan lisäksi täytettävänä olevan viran kannalta riittävää osaamista englannin kielellä opettamisesta, aiempaa kokemus monikielisistä opiskelijoista tai haastattelun ja videovastausten kautta esiintuotuja edellytyksiä opiskelijalähtöiseen opetus- ja kasvatustyöhön. Näytetunnin piti kolme hakijaa. Näistä kolmesta hakijasta yksi vetäytyi rekrytointiprosessista näytetunnin pitämisen jälkeen. Näytetunneilla kiinnitettiin huomiota hakijan ryhmänhallintataitoihin ja kykyyn kohdata opiskelijat. Tärkeää oli myös kyky huomioida monikielisyyttä ja motivoida opiskelijoita. Huomiota kiinnitettiin lisäksi tunnilla käytettyjen opetusmenetelmien toimivuuteen ja monipuolisuuteen.
Oikaisuvaatimuksesta
Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että lautakunta keskeyttää päätöksen täytäntöönpanon, kieltää täytäntöönpanon ja kumoaa päätöksen. Oikaisuvaatimuksen mukaan päätös on vastoin tarkoituksenmukaisuutta, syntynyt virheellisessä järjestyksessä sekä lainvastainen. Oikaisuvaatimuksen mukaan päätöksen tekijä on ylittänyt toimivaltansa. Oikaisuvaatimuksen mukaan hakijoiden välinen ansioituneisuuden vertailu puuttuu ja hakijoiden vertailu ei ole asianmukaisesti tehty. Oikaisuvaatimuksen mukaan perusteet karsia runsas joukko hakijoita ennen videohaastattelua ja haastattelua, ovat kelvottomat, epäasialliset, epätasapuoliset ja rikkovat sitä, mitä hakuilmoituksessa on ansioituneisuudeksi asetettu. Oikaisuvaatimuksen mukaan eräitä hakijoita on syrjitty sukupuolen takia. Lisäksi oikaisuvaatimuksen mukaan tehtävään valittu ei ole kelpoinen opettajaksi yhteiskuntaopin osalta, hänellä ei ole riittäviä opintoja yhteiskuntaopissa, eikä hänellä ole riittävää kielitaitoa englanniksi opettajana toimimiseen. Oikaisuvaatimuksen mukaan useat muut hakijat ovat ansioituneempia kuin tehtävään valittu. Oikaisuvaatimuksen perustelut ilmenevät tarkemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.
Lainsäädännöstä
Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain (304/2003) 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.
Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.
Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 5 §:n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päättymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.
Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) 10 §:ssä säädetään lukion aineenopettajan kelpoisuudesta.
Aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut
1) ylemmän korkeakoulututkinnon;
2) yhdessä opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat perus- ja aineopinnot sekä syventävät opinnot tutkinnon pääaineessa tai siihen rinnastettavassa kokonaisuudessa, laajuudeltaan vähintään 120 opintopistettä, ja kussakin muussa opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat perus- ja aineopinnot yliopiston oppiaineessa tai siihen rinnastettavassa kokonaisuudessa, laajuudeltaan vähintään 60 opintopistettä;
3) vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot. (3.11.2005/865)
Sen estämättä, mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, aineenopettajan kelpoisuuden tuottavat yhdessä opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka sisältävät yliopistossa suoritetut perus- ja aineopinnot sekä syventävät opinnot, laajuudeltaan yhteensä vähintään 55 opintoviikkoa, ja kussakin muussa opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka sisältävät yliopistossa suoritetut perus- ja aineopinnot, laajuudeltaan yhteensä vähintään 35 opintoviikkoa. (3.11.2005/865)
Saman asetuksen 12 §:n mukaan lukiokoulutuksessa opettajan tulee hallita opetuksessa käytettävä kieli.
Kuntalain 143 §:n mukaan päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä toimielin tai valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon.
Miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta annetun lain 8 §:ssä säädetään syrjinnästä työelämässä: työnantajan menettelyä on pidettävä tässä laissa kiellettynä syrjintänä, jos työnantaja työhön ottaessaan taikka tehtävään tai koulutukseen valitessaan syrjäyttää henkilön, joka on ansioituneempi kuin valituksi tullut toista sukupuolta oleva henkilö, jollei työnantajan menettely ole johtunut muusta hyväksyttävästä seikasta kuin sukupuolesta taikka jollei menettelyyn ole työn tai tehtävän laadusta johtuvaa painavaa ja hyväksyttävää syytä.
Asian arviointi
Rehtorin lausunnon sekä päätöksen mukaan tehtävään valittu täyttää muodollisen kelpoisuusehdon.
Tehtävään valittu on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Hän on suorittanut laajuudeltaan vähintään 120 opintopisteen historian opinnot sekä laajuudeltaan vähintään 60 opintopisteen yhteiskuntaopin opinnot, joista on saanut vastaavuustodistuksen. Lisäksi hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot. Hän on työskennellyt vuodesta 2024 alkaen tuntiopettajana ammatillisessa koulutuksessa sekä tehnyt opettajan sijaisuuksia perusopetuksessa.
Rehtorin päätöksen mukaan tehtävään valitun valintaa puoltaa erityisen innovatiivinen asenne opetuksen ja työyhteisön kehittämiseen sekä opiskelijaläheinen ja opiskelijoita runsaasti tunnin sisältöihin osallistava opetustyyli. Valinnan puolesta puhuu myös kokemus monikielisistä lukio-opiskelijoista sekä hyvät ryhmänhallintataidot. Hänellä on lisäksi hyvä englannin kielen taito.
Oikaisuvaatimuksen mukaan tehtävään valitun englannin kielen osaaminen ei ole riittävää tehtävään nähden. Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) 12 §:ssä säädetään lukion opettajan kielitaidosta. Asetuksen mukaan lukiokoulutuksessa opettajan tulee hallita opetuksessa käytettävä kieli. Kyseessä olevassa tehtävässä opetuskielinä ovat sekä suomi että englanti. Rehtorin lausunnon mukaan kaikkien yksilöhaastattelussa olleiden kielitaito testattiin haastattelutilanteessa pitämällä osa haastattelusta englanniksi. Lisäksi kaikki kyseisen rekrytoinnin näytetunnit pidettiin opiskelijaryhmille, jotka ovat Helsingin kielilukion englanniksi opetettavia yhteiskuntaopin opintojaksoja. Opetuskieli oli kaikilla näytetunneilla englanti. Hakijoiden yksilöhaastatteluissa oli mukana rehtori, kaksi virka-apulaisrehtoria sekä opettajiston edustaja ja edellä mainituista kaksi ovat muodollisesti kelpoisia englannin opettajia. Näytetunnilla mukana olleista rekrytoijista yksi on muodollisesti kelpoinen englannin opettaja. Näiden seikkojen vuoksi hakijoiden kielitaidosta opetus- ja keskustelutilanteissa saatiin varsin kattava näyttö useassa eri tilanteessa. Tätä näyttöä pystyttiin myös laadukkaasti ja luotettavasti arvioimaan kelpoisten aineenopettajien toimesta. Rehtorin lausunnon mukaan tehtävään valittu hallitsee opetuksessa käytettävän englannin kielen asetuksessa vaaditun mukaisesti.
Oikaisuvaatimuksen mukaan hakijoiden välinen ansioituneisuuden vertailu puuttuu ja hakijoiden vertailu ei ole asianmukaisesti tehty. Lisäksi oikaisuvaatimuksen mukaan muita ansioituneempia hakijoita on syrjitty valinnassa. Rehtorin lausunnon mukaan hakijoiden välillä ansiovertailua tehtiin rekrytoinnin kaikissa vaiheissa: hakemuksia tarkasteltaessa, videohaastatteluiden jälkeen, haastatteluiden jälkeen ja näytetuntien jälkeen. Kaikkien virkaa hakeneiden hakemukset ja haastatteluvastaukset on käyty huolellisesti läpi suhteessa työpaikkailmoitukseen kirjattuun tehtävänkuvaukseen. Ansiovertailu löytyy valintapäätöksestä ja se on tehty asianmukaisesti.
Työnantajalla on laaja harkintavalta valita kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Rehtorin päätös on perustunut kokonaisharkintaan siitä, kenellä hakijoista on arvioitu olevan parhaat edellytykset viran menestykselliseen hoitamiseen. Esittelijä katsoo, että hakijoiden ansiovertailu on toteutunut asianmukaisesti eikä hakijoita ole syrjitty ansioiden perusteella. Valintapäätöksessä on huomioitu viran nimitysperusteet kokonaisuutena, viran kelpoisuusvaatimukset sekä työpaikkailmoituksessa kuvatut tehtävät. Lehtorin virkaan valitulla on edellä mainittu kokonaisharkinta huomioiden katsottu olevan hakijoista parhaat edellytykset tehtävän menestykselliseen hoitamiseen.
Oikaisuvaatimuksen mukaan perusteet karsia runsas joukko hakijoita ennen videohaastattelua ja haastattelua, ovat kelvottomat, epäasialliset, epätasapuoliset ja rikkovat sitä, mitä hakuilmoituksessa on ansioituneisuudeksi asetettu. Hakemusten perusteella videohaastatteluun kutsuttiin hakijat, joilla arvioitiin olevan täytettävänä olevan viran kannalta sopivaa koulutuksen kautta hankittua osaamista ja kokemusta opettajan tehtävistä. Videohaastattelun perusteella yksilöhaastatteluun kutsuttiin hakijat, jotka osoittivat videovastauksissaan erityisen innovatiivista asennetta opetuksen kehittämiseen ja opiskelijalähtöistä näkökulmaa lukion lehtorin tehtävään. Haastatteluiden perusteella näytetuntia pitämään kutsuttiin hakijat, jotka toivat ensimmäisessä haastattelussa esiin innovatiivisen asenteen opetuksen ja kouluyhteisön kehittämiseen. Hakijoilla arvioitiin olevan lisäksi täytettävänä olevan viran kannalta riittävää osaamista englannin kielellä opettamisesta, aiempaa kokemusta monikielisistä opiskelijoista tai haastattelun ja videovastausten kautta esiintuotuja edellytyksiä opiskelijalähtöiseen opetus- ja kasvatustyöhön.
Esittelijä katsoo, että työpaikkailmoituksessa ilmoitetut arvostettavat ja edellytettävät asiat eivät ole ristiriidassa niiden asioiden kanssa, joiden perusteella hakijat on valittu haastatteluihin sekä antamaan näytetuntia. Työpaikkailmoituksessa arvostettiin mm. innovatiivista asennetta opetuksen kehittämiseen, kokemusta monikielisistä opiskelijoista, vastuullista otetta kasvatus- ja opetustyössä, ihmiskeskeisyyttä sekä inhimillisyyttä. Tehtävässä edellytettiin suomen ja englannin kielen sujuvaa hallintaa sekä valmiutta opettaa myös englanniksi, sillä opetuskielinä ovat suomi ja englanti. Haastatteluihin ja näytetunnille kutsumisen perusteena tuotiin esille mm. innovatiivinen asenne opetuksen ja kouluyhteisön kehittämiseen, opiskelijalähtöinen näkökulma lukion lehtorin tehtävään, aiempi kokemus monikielisistä opiskelijoista sekä riittävä osaaminen englannin kielellä opettamisesta.
Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan rehtorilla ei ole ollut toimivaltaa ottaa lehtori toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen. Toimialajohtajan delegointipäätöksen (4.12.2024, § 104) mukaan vakinaiseen palvelussuhteeseen otetaan yksi yli -periaatteella siten, että kukaan ei ota vakinaiseen palvelussuhteeseen omia suoria alaisiaan. Helsingin kielilukio on kahden alayksikön lukio, jossa henkilöstön lähiesihenkilöinä toimivat apulaisrehtorit. Täten rehtori on ollut toimivaltainen ottamaan lehtorin toistaiseksi voimassa olevaan virkaan.
Oikaisuvaatimuksen mukaan eräitä hakijoita on rekrytointiprosessissa syrjitty sukupuolen perusteella. Rehtorin lausunnon mukaan työnhakulomakkeessa ei kysytty hakijoilta tietoja sukupuoleen tai perhetilanteeseen liittyen. Myöskään videohaastattelussa tai yksilöhaastattelussa ei kysytty missään vaiheessa mitään, jolla viitattaisiin sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin, vanhemmuuteen, perhetilanteeseen tai raskauteen. Haastatteluissa esitetyt kysymykset olivat kaikille hakijoille samat. Hakijoiden ansioita vertailtaessa sukupuoli ei ollut arvioitavana seikkana eikä ollut keskusteluissa millään tavoin esillä. Rekrytoinnin kaikissa vaiheissa oli mukana useampien sukupuolten edustajia alkuvaiheesta aivan kärkihakijoihin saakka. Nämä seikat yhdessä osoittavat, että sukupuoli ei ollut rekrytointiin vaikuttava tekijä.
Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä. Rehtorin päätös ei ole lainvastainen, eikä se ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Hakijoita ei ole syrjitty rekrytointiprosessin aikana. Rehtori on ollut toimivaltainen ottamaan lehtorin toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen.
Oikaisuvaatimuksessa on vaadittu päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä ja täytäntöönpanon keskeyttämistä. Asiassa ei ole kysymys sellaisesta kuntalain 143 §:n mukaisesta päätöksestä, jonka täytäntöönpanoon ei saisi ryhtyä.
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on harkintansa mukaan voinut valita koulutuksen, työkokemuksen ja haastattelussa ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella soveltuvimmaksi arvioimansa hakijan lehtorin toistaiseksi voimassa olevaan virkaan. Esittelijä esittää edellä lausuttuun, rehtorin päätökseen ja lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuus Lukiokoulutus Helsingin kielilukio Rehtori 02.04.2025 § 5
Päätös
Rehtori päätti valita historian ja yhteiskuntaopin lehtorin virkasuhteeseen (vakanssinumero 004176) **********
Virantoimitus alkaa 1.8.2025 lukien.
Tehtävään valitulle määrätään virantoimituksen aloittamisesta alkava kuuden (6) kuukauden koeaika.
Päätös on ehdollinen, kunnes tehtävään valittu on esittänyt lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain (504/2002) edellyttämän rikosrekisterilain (505/2002) 6 §:n 2 momentissa tarkoitetun rikosrekisteriotteen ja kunnes tehtävään valittu on esittänyt selvityksen terveydentilastaan. Selvitys terveydentilasta on esitettävä kuukauden kuluessa tehtävään ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.
Päätöksen perustelut
Historian ja yhteiskuntaopin lehtorin tehtävä (vakanssinumero 004176) on ollut julkisesti haettavana ajalla 7.1.2025 – 28.1.2025 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa.
Toimialajohtajan delegointipäätöksen (4.12.2024, § 104) mukaan opettajan ottamisesta toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen päättää rehtori.
Viranhaltijan tehtävänä on historian ja yhteiskuntaopin lehtorin tehtävät kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla. Tehtävän ensimmäinen sijoituspaikka on Helsingin kielilukio.
Historian ja yhteiskuntaopin lehtorin kelpoisuusvaatimuksena on opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 1998/986 mukainen kelpoisuus.
Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa edellytettiin suomen ja englannin kielen taitoa ja valmiutta opettaa englanniksi. Lisäksi hakuilmoituksessa kerrottiin arvostettavan innovatiivista asennetta opetuksen kehittämiseen ja kokemusta kansainvälisten projektien järjestämisestä sekä kokemusta monikielisten opiskelijoiden opettamisesta tai yrittäjyysopetuksesta. Lisäksi kerrottiin toivottavan hyviä ryhmänhallintataitoja, vastuullista otetta kasvatus- ja opetustyössä sekä tietoja erilaisten oppijoiden opettamisesta ja tukemisesta.
Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.
Määräajassa hakemuksen jätti 72 hakijaa. Vaadittu muodollinen kelpoisuus on hakemusten perusteella 59 hakijalla.
Hakemusten perusteella videohaastatteluun kutsuttiin 14 hakijaa, joilla arvioitiin olevan täytettävänä olevan viran kannalta sopivaa koulutuksen kautta hankittua osaamista ja kokemusta opettajan tehtävistä. Hakijoiden videovastauksia arvioivat rehtori ja kaksi virka-apulaisrehtoria.
Videohaastattelun perusteella yksilöhaastatteluun kutsuttiin kahdeksan hakijaa. Yksilöhaastatteluun kutsutut osoittivat videovastauksissaan erityisen innovatiivista asennetta opetuksen kehittämiseen ja opiskelijalähtöistä näkökulmaa lukion lehtorin tehtävään.
Haastattelut suorittivat ajalla 5.3.2025, 14.3.2025 ja 21.3.2025 Helsingin kielilukion rehtori, kaksi virka-apulaisrehtoria sekä opettajiston edustaja. Haastatteluihin saapui kutsutuista kuusi, kun taas kaksi hakijaa vetäytyi ennen haastattelua. Haastatteluiden perusteella neljä hakijaa kutsuttiin seuraavalle kierrokselle, jossa hakijoita pyydettiin pitämään näytetunti. Hakijat toivat ensimmäisessä haastattelussa esiin innovatiivisen asenteen opetuksen ja kouluyhteisön kehittämiseen. Näytetunnit pidettiin Helsingin kielilukiolla 12.3.2025 tai 18.3.2025 tai 21.3.2025. Yksi hakijoista vetäytyi rekrytointiprosessista ennen näytetuntia.
Näytetunnin pitivät ********** sekä yksi hakija, joka sittemmin vetäytyi rekrytointiprosessista. Kyseisillä hakijoilla myös arvioitiin olevan edellä mainittujen kriteerien lisäksi täytettävänä olevan viran kannalta riittävää osaamista englannin kielellä opettamisesta, aiempaa kokemusta monikielisistä opiskelijoista tai haastattelun ja videovastausten kautta esiintuotuja edellytyksiä opiskelijalähtöiseen opetus- ja kasvatustyöhön.
Näytetunnin kesto oli 75 minuuttia ja näytetunti pidettiin kielilukion yhteiskuntaopin ryhmille. Näytetunneilla kiinnitettiin huomiota hakijan ryhmänhallintataitoihin ja kykyyn kohdata opiskelijat. Tärkeää oli myös kyky huomioida monikielisyyttä ja motivoida opiskelijoita. Huomiota kiinnitettiin lisäksi tunnilla käytettyjen opetusmenetelmien toimivuuteen ja monipuolisuuteen.
**********
**********
**********
Rehtori katsoo hakijoiden työkokemuksen, koulutuksen sekä haastatteluista ja näytetunneilta ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella, että parhaat edellytykset tehtävän menestykselliseen hoitamiseen on ********** Hänen valintaansa puoltaa erityisen innovatiivinen asenne opetuksen ja työyhteisön kehittämiseen sekä opiskelijaläheinen ja opiskelijoita runsaasti tunnin sisältöihin osallistava opetustyyli. Valinnan puolesta puhuu myös kokemus monikielisistä lukio-opiskelijoista sekä hyvät ryhmänhallintataidot. Hänellä on lisäksi hyvä englannin kielen taito. Varasijalle valittiin ********** Hänen valintaansa puoltaa kehittämismyönteinen ote opiskeluyhteisössä.
Päätös annetaan tiedoksi tehtävään valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätös annetaan tiedoksi rekrytointijärjestelmän kautta sähköpostitse niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.
Lisätiedot
Satu Skogster, Apulaisrehtori, puhelin: 040 185 9875
Detta beslut publicerades 20.05.2025
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Jenna Hellgren, hr-asiantuntija, puhelin: 09 310 39862