Vartiokylä, Puotilan metrokatu 4, poikkeamishakemus
Vartiokylä, Puotilan metrokatu 4, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 45. kaupunginosan (Vartiokylä) korttelin 45242 tonttia 4 koskevan poikkeamishakemuksen siten, että poiketaan asemakaavasta nro 10899 seuraavasti:
- Erityisasumisen korttelialueelle, joka on tarkoitettu etupäässä nuorten asuntoja varten (AKS), saa sijoittaa tavanomaiseen asumiseen tarkoitettuja asuinkerrostaloja.
- Teknisiä ja asukkaiden yhteistiloja varten osoitettu rakennusoikeus (500 k-m²) ylitetään 10 k-m²:llä.
- Poiketaan asemakaavassa osoitetusta istutettavasta alueen osasta siten, että osalle tontin kaakkoisrajan istutettavaksi merkitystä alueen osasta sijoitetaan autojen pysäköintialue ja leikkipaikka.
Poikkeaminen myönnetään seuraavilla ehdoilla:
- Autopaikkojen vähimmäismäärä tavanomaisia asuntoja varten on 1 ap/200 k-m².
- Erityisasumisen pysäköintitarve määritellään tapauskohtaisesti kaupunkisuunnitteluviranomaisten hyväksymällä selvityksellä.
- Polkupyöräpaikoista vähintään 75 % on sijoitettava lukittavaan sisätilaan, joka on varustettava huolto- ja pesupaikalla.
- Tontin rajalle tulee istuttaa puita ja pensaita.
Maksu
Päätöksestä peritään Helsingin rakennusvalvontataksan 2025 mukainen maksu, joka on 2 910 euroa.
Hakija
Keskinäinen Kiinteistö Oy Puotilan Metrokatu 4
Rakennuspaikka
45. kaupunginosan (Vartiokylä) korttelin 45242 tontti 4
Hakemus
Hakija hakee lupaa asuinhuoneistojen (3 975 k-m²) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 10899 siten, että
- Erityisasumisen korttelialueelle, joka on tarkoitettu etupäässä nuorten asuntoja varten (AKS), saa sijoittaa tavanomaiseen asumiseen tarkoitettuja asuinkerrostaloja.
- Teknisiä ja asukkaiden yhteistiloja varten osoitettu rakennusoikeus (500 k-m²) ylitetään 10 k-m²:llä.
- Poiketaan asemakaavassa osoitetusta istutettavasta alueen osasta siten, että osalle tontin kaakkoisrajan istutettavaksi merkitystä alueen osasta sijoitetaan autojen pysäköintialue ja leikkipaikka.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että rakennuksen asunnot (3.-6.krs) ovat olleet nuorisolle suunnattuja asuntoja. Nuorisoasuntojen sijoittumiselle juuri tälle alueelle ei ole hakijan mukaan erityistä syytä ja vastaavia asuntoja on tarjolla muualla pääkaupunkiseudulla. Hakijan mukaan rakennus soveltuu sijaintinsa ja suunnitteluratkaisujen puolesta hyvin tavalliseen asumiseen. Ulkoiluvälinevarastot on mitoitettu siten, että niihin voidaan sijoittaa asuintonttien pysäköintipaikkamäärien laskentaohjeiden (Kslk 15.12.2015) mukaisesta polkupyöräpaikkamäärästä 75 % sisätiloihin. Hakijan mukaan tavalliseen asumiseen vaaditut auto- ja polkupyöräpaikat sekä leikki- ja oleskelualueet on järjestettävissä tontilla.
Teknisiä ja asukkaiden yhteistiloja varten osoitettu rakennusoikeuden ylitys johtuu hakijan mukaan laskentatavan muutoksista. Tilamuutoksia ei hakijan mukaan tehdä.
Poikkeamista asemakaavassa osoitetusta istutettavasta alueen osasta hakija perustelee sillä, että asumisen vaatimien autopaikkojen ja riittävän kokoisen leikkialueen sijoittamiseksi tontille, istutettava alue joudutaan toteuttamaan kapeampana. Tontin rajalle saadaan kuitenkin hakijan mukaan sijoitettua istutuksia ja istutuskaista on leveämpi kuin rajanaapurilla.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin alueidenkäyttölain/maankäyttö- ja rakennuslain (AKL/MRL) 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 17.1.2001 vahvistettu asemakaava nro 10899. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on osoitettu erityisasumisen korttelialueeksi (AKS), joka on tarkoitettu etupäässä nuorten asuntoja varten. Tontille on osoitettu asemakaavassa merkintä (+ yht. 500 I,VII), jossa luku osoittaa neliömetreinä, kuinka suuren osan rakennuksen alimmasta kerroksesta (I) ja ylimmästä kerroksesta (VII) saa kerrosalametreinä ilmoitetun kerrosalan lisäksi yhteensä käyttää teknisiin ja asukkaiden yhteistiloihin (yht. 500 k-m²).
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu osittain liike- ja palvelukeskustaksi C1 ja osittain asuntovaltaiseksi alueeksi A2. Alueen lähettyvillä kulkee joukkoliikenteen nopea runkoyhteys, joka voidaan toteuttaa bussiratkaisuna. Sijainti on ohjeellinen.
Nykytilanteessa tontilla sijaitsee Nuorisosäätiön omistuksessa oleva erityisryhmien käyttöön tarkoitettu asuinkerrostalo.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (24.2.2025). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia ei ole esitetty.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalta (Sote), jolla ei ollut lausuttavaa poikkeamishakemuksesta.
Päätöksen perustelut
Rakentamislain 57 §:n mukaan kunta voi erityisestä syystä myöntää luvan poiketa alueidenkäyttölaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta ja rakentamislaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta.
Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muuttamisen asemakaavasta poiketen asumiseen tai muuhun ympäristöhäiriötä aiheuttamattomaan käyttöön ei katsota aiheuttavan haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueidenkäytön muulle järjestämiselle eikä sitä pidetä vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena. Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muuttamisen voidaan katsoa olevan erityinen syy, jos käyttötarkoituksen muuttamisella voidaan tukea rakennetun ympäristön kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä.
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska tontilla sijaitseva rakennus sopii myös tavanomaiseen asumiseen. Rakennuksen asunnot 3.-6. kerroksessa ovat olleet nuorisolle suunnattuja asuntoja. Nuorisoasuntojen sijoittamiselle juuri tälle alueelle ei ole erityistä perustetta. Suunnitelman mukainen rakentaminen soveltuu alueen rakennuskantaan ja ei muuta tai heikennä alueen toiminnallista rakennetta. Poikkeamisen ehdoksi asetettu autopaikkojen vähimmäismäärä 1 ap/200 k-m² vastaa Puotilan metroaseman alueen nähtäville asetetun kaavaehdotuksen (Kylk 29.10.2024 § 554) mukaista mitoitusta. Erityisasumisen pysäköintitarve määritellään tapauskohtaisesti kaupunkisuunnitteluviranomaisten hyväksymällä selvityksellä. Polkupyöräpaikoista vähintään 75 % on sijoitettava lukittaviin sisätiloihin, joka on varustettava huolto- ja pesupaikalla. Pyöräpysäköinnin laatuun vaikuttavan ehdon perusteena on voimassa olevista laskentaohjeista poikkeava autopaikkojen vähimmäismäärä.
Teknisiä ja asukkaiden yhteistiloja varten osoitettu rakennusoikeuden ylitys voidaan toteuttaa, koska poikkeamisesta ei aiheudu tilamuutoksia rakennukseen.
Asemakaavassa osoitetusta istutettavasta alueen osasta poikkeaminen voidaan sallia. Vaikka asumiseen vaadittavien autopaikkojen ja riittävän kokoisen leikkialueen sijoittaminen tontille kaventaa istutettavaa alueen osaa, tulee alueen vehreän yleisilmeen säilyttämiseksi tontin rajalle istuttaa puita ja pensaita.
Poikkeamisen erityinen syy on alueen tarkoituksenmukainen käyttö.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut säännökset
Rakentamislaki (751/2023) 57, 64, 67, 70, 79, 178, 185, 187 §
Alueidenkäyttölaki (132/1999) 58 §
Hallintolaki (434/2003) 62 a §
Hyödyntämisaika
Hakijan on hyödynnettävä poikkeamislupa kahden vuoden kuluessa poikkeamisluvan lainvoimaiseksi tulosta.
Tiedoksianto
Päätös annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 3 b kohta
Detta beslut publicerades 15.04.2025
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön tai muun alueen omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke voi huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhteisö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakentamislupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia
- muu viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (pro-sessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Juuso Ala-Outinen, suunnittelija, puhelin: 09 310 20769
Mikko Näveri, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 37331