Kaupunginhallituksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustuskriteerit

HEL 2025-003279
Ärende 10. / 223 §

Kaupunginhallituksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustuskriteerit

Helsingfors stadsstyrelse

Päätös

Kaupunginhallitus vahvisti liitteenä 1. olevat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustuskriteerit. Samalla kaupunginhallitus kumosi liitteenä 2. olevat kaupunginhallituksen (26.9.2022 § 661) hyväksymät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustuskriteerit.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti uudeksi avustuslajiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pienavustuksen. Pienavustusta pilotoidaan vuodelle 2025 varatusta jakamatta jääneestä hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen avustuksen määrärahasta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Taustaa

Lain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (7 § 4 mom.) perustelutekstissä todetaan, että järjestöjen toimintaedellytyksien turvaaminen voi tarkoittaa esimerkiksi harkinnan mukaan avustusten myöntämistä järjestöille.

Kaupunginhallitus vahvisti (26.9.2022 § 661) liitteenä 2 olevat avustuskriteerit kaupunginhallituksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustuksiin vuodelle 2023 Helsingin kaupungin valmistautuessa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistukseen.

Lainsäädäntö (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla 20 §) velvoitti Helsingin kaupungin eriyttämään sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen talouden muusta kaupungin taloudesta.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan avustuksia on myönnetty yhteisillä avustuskriteereillä vuosina 2023–2025. Kaupunginkanslian osallisuusyksikkö on vastannut avustusten hallinnollisesta valmistelusta. Avustuspäätösten valmistelussa on tehty yhteistyötä ja hyödynnetty toimialojen asiantuntemusta. Avustusten valmistelussa on tunnistettu tarve sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustusten erillisille avustuslajikohtaisille avustuskriteereille. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen avustuksille on samassa prosessissa valmisteltu omat avustuskriteerit, jotka hyväksyy sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Vuorovaikutus

Kaupunginhallituksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustuskriteerien valmistelu on toteutettu vuorovaikutuksessa järjestöjen kanssa. Avustuskriteereitä kehitettiin yhdessä järjestöjen kanssa avoimessa järjestötilaisuudessa sekä sähköisellä alustalla, jossa järjestöillä oli mahdollisuus kommentoida kehittämisehdotuksia vanhojen kriteerien pohjalta sekä uusien kriteeriluonnosten valmistuttua.

Vuorovaikutuksessa järjestöt olivat tyytyväisiä erityisesti hallintokulujen ja välittömän auttamistyön selkiyttämiseen. Järjestöt kommentoivat vaikuttavuutta, omavaraisuutta, yhteistyötä ja virkistystoimintaa koskevia kirjauksia. Yksittäisiä mainintoja tuli myös moninaisuudesta, uusien avustusten mahdollistamisesta ja viestinnästä. Järjestöjen kommentteja on hyödynnetty kriteerien uudistamisessa ja kriteereitä on täsmennetty palautteen perusteella.

Avustuskriteerit

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustusta myönnetään toimintaan, joka tukee voimassa olevan kaupunkistrategian ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelman tavoitteiden edistämistä. Tämän lisäksi avustus kohdennetaan alueen terveyseroja kaventavaan, syrjäytymistä ehkäisevään sekä osallisuutta edistävään toimintaan.

Uusissa avustuskriteereissä on täsmennetty muotoilua hallintokuluista sekä selkeytetty välittömän auttamistoiminnan sisältöä. Avustuskriteereihin on lisätty eriyttämisen myötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön ennaltaehkäisevä näkökulma.

Avustuskriteereissä on selkiytetty myös sitä, millaiseen toimintaan avustuksia ei kohdenneta kuten investointeihin, juhlatilaisuuksiin ja ryhmämatkoihin.

Tämän lisäksi avustuskriteereissä kiinnitetään huomiota järjestöjen yhteistyöhön muiden järjestöjen ja Helsingin kaupungin kanssa, helsinkiläisten moninaisuuteen sekä järjestöjen yleishyödyllisyyteen, toiminnan vaikuttavuuteen sekä järjestöjen omavaraisuuteen. Avustuskriteereissä nostetaan esiin myös yhdistysten oman varainhankinnan tai muun toimintaresurssin merkitys.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pienavustus

Avustusten valmistelussa ja vuorovaikutuksessa yhdistysten kanssa on noussut esiin tarve hallinnollisesti keveämmästä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pienavustuksesta, jota haetaan ilman pakollisia liitteitä. Vuorovaikutuksessa järjestöiltä kysyttiin näkemyksiä pienavustuksesta, jossa pienten avustusten saajien hallinnollinen taakka kevenisi. Järjestöt kannattivat yksimielisesti ehdotusta.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustuskriteereiden kohtaan 4 tehdään lisäys pienavustuksesta. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pienavustusta voidaan kohdentaa myös uusien, alkavien tai kertaluonteisten hankkeiden avustamiseen. Muilta osin pienavustusten kriteerit ovat yhdenmukaiset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yleisavustusten kanssa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustusmäärärahasta pyritään kohdentamaan vuosittain 100 000 euroa pienavustuksiin talousarvion puitteissa.

Pienavustuksia voivat hakea rekisteröityneiden yhdistysten lisäksi myös rekisteröitymättömät toimijat kuten erilaiset toiminta- ja työryhmät. Pienavustukset ovat maksimissaan 3 000 euroa. Pienavustukset valmistellaan kaupunginkanslian osallisuusyksikössä.

Kaupunginhallitus päätti (16.12.2024 § 803) delegoida alle 10 000 euron kaupunginhallituksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustuksista päättämisen kaupunginkanslian viestintäjohtajalle. Pienavustuksille varataan määräraha hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yleisavustuspäätöksen yhteydessä ja avustushaku avataan vuoden alussa määrärahapäätöksen jälkeen. Avustuksia jaetaan niin kauan kuin määrärahaa riittää.

Avustusten käytönvalvonta

Avustushaun yhteydessä hakijoilta pyydetään selvitys edellisen avustuksen käytöstä. Avustusten käyttöä valvotaan talousliitteiden ja avustuksen saajan toimittaman raportin pohjalta. Uutta avustusta ei esitetä hakijalle, mikäli avustuksen käyttöä ei ole selvitetty hyväksyttävästi. Jatkossa lisätään hakijoiden tietoisuutta lisääntyneestä avustusten käytönvalvonnasta.

Hakemuslomakkeen kysymyksiä on tarkennettu vuoden 2026 avustushausta lähtien. Lomakkeelle on lisätty toiminnan vaikuttavuuteen liittyviä kysymyksiä. Tarkennetut kysymykset tukevat myös avustuksen käytön valvontaa.

Ulkopuolisen kumppanin suorittamiin pistokoeluontoisiin käytönvalvonnan tarkastuksiin valitaan vuosittain yli 50 000 euroa avustusta saavia järjestöjä. Käytönvalvontaan kilpailutettu kumppani toteuttaa tarkastuskäynnit ja käy läpi toimijoiden talousasiakirjat, hallinnon ja avustettavaan toimintaan liittyvät sisällölliset raportit. Vuosittain tarkastukseen valitaan eri avustuksensaajat. Mikäli avustuksensaajan toiminnassa havaitaan epäselvyyksiä, kaupunki käynnistää tarvittavat toimenpiteet. Lisäksi tehdään pienavustuksia saaneille pistokoeluontoisia sisäisiä tarkastuksia.

Käytönvalvonnan kohdentamisessa on tehty yhteistyötä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen STEA:n kanssa. Pistokoeluontoisiin tarkastuksiin valitaan sellaisia yli 50 000 euron avustusta saavia toimijoita, joiden toimintaa ei ole lähiaikoina tarkastettu kaupungin tai STEA:n toimesta.

Stäng

Kaupunginhallitus 31.03.2025 § 213

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat kumppanuuspäällikkö Titta Reunanen, kehittämispäällikkö Veli-Matti Hurtig ja kehittämispäällikkö Veera Vilkama. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Tuomas Rantasen ehdotuksesta.

31.03.2025 Pöydälle

Esittelijä
kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula
Lisätiedot

Veli-Matti Hurtig, kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 32627

veli-matti.hurtig@hel.fi

Titta Reunanen, Kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 23437

titta.reunanen@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 12.04.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Mer information fås av

Veli-Matti Hurtig, kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 32627

veli-matti.hurtig@hel.fi

Titta Reunanen, Kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 23437

titta.reunanen@hel.fi