Kaupunginhallituksen asukasosallisuuden avustuskriteerit
Kaupunginhallituksen asukasosallisuuden avustuskriteerit
Päätös
Kaupunginhallitus vahvisti liitteenä 1. olevat asukasosallisuuden avustuskriteerit. Samalla kaupunginhallitus kumoaa liitteenä 2. olevat kaupunginhallituksen (28.9.2015 § 921) hyväksymät asukasosallisuuden avustuskriteerit.
Käsittely
Vastaehdotus:
Tuomas Rantanen: Muutetaan liitteen 1 kohdan 4 viimeinen lause muotoon: ”Jos alueella sijaitsee useita avustusten piirissä olevia asukastiloja, joilla on selvästi päällekkäistä toimintaa ja osallistujia, voidaan täysi palkka-avustus jakaa kahden asukastilatoimijan kesken.”
Kannattaja: Matias Pajula
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti hyväksyä Tuomas Rantasen vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.
Kaupunginhallitus päättää vahvistaa liitteenä 1. olevat asukasosallisuuden avustuskriteerit. Samalla kaupunginhallitus kumoaa liitteenä 2. olevat kaupunginhallituksen (28.9.2015 § 921) hyväksymät asukasosallisuuden avustuskriteerit.
Taustaa
Kaupunginhallitus päätti (28.9.2015 § 921), että yhteisöjen ylläpitämien asukastalojen vuokrat ja ylläpito sekä toiminnan koordinointi asukastaloilla ja kaupunginosissa keskitetään kaupunginhallitukselle vuodesta 2017 alkaen. Samalla kaupunginhallitus päätti asukasosallisuuden avustuskriteerit (liite 2.)
Asukasosallisuuden avustuslajit ovat:
- Asukasosallisuuden yleisavustus, joka on tarkoitettu muiden kuin kaupungin ylläpitämien asukastilojen ylläpitämiseen ja toiminnan koordinointiin.
- Asukasosallisuuden toiminta-avustus, joka on tarkoitettu asukasosallisuutta parantavien rakenteiden ja menetelmien kehittämiseen.
- Asukasosallisuuden pienavustus, jolla voidaan tukea ensimmäisen ja toisen avustuslajin mukaisia uusia, alkavia hankkeita ja toimintaa tai kertaluonteisia lyhyen aikavälin projekteja.
Asukasosallisuuden yleis- ja toiminta-avustukset valmistellaan vuosittain kaupunginhallituksen päätettäväksi. Viestintäjohtaja päättää asukasosallisuuden pienavustusten myöntämisestä, jos haettu avustus on enintään 3 000 euroa.
Asukasosallisuuden avustuksia myönnetään Helsingin kaupungin strategian mukaiseen ja kaupungin toimintaa täydentävään, yleishyödylliseen, avoimeen ja pääsääntöisesti maksuttomaan, innovatiiviseen ja monipuolisesti eri väestöryhmille suunnattuun toimintaan. Avustettavan toiminnan tavoitteena tulee olla asukkaiden osallistumisen, vaikutusmahdollisuuksien, yhteisöllisyyden, alueen viihtyisyyden ja vetovoiman parantaminen.
Avustusten valmistelussa on tunnistettu tarve päivittää asukasosallisuuden avustuskriteerit.
Vuorovaikutus
Kaupunginhallituksen asukasosallisuuden avustuskriteerien valmistelu on toteutettu vuorovaikutuksessa järjestöjen kanssa. Avustuskriteereitä kehitettiin yhdessä järjestöjen kanssa avoimessa järjestötilaisuudessa sekä sähköisellä alustalla, jossa järjestöillä oli mahdollisuus kommentoida kehittämisehdotuksia vanhojen kriteerien pohjalta sekä uusien kriteeriluonnosten valmistuttua.
Vuorovaikutuksessa järjestöt pitivät uusia kriteeriluonnoksia pääosin selkeinä. Eniten kommentteja ja kysymyksiä tuli avustuskriteeriin, joka koskee täyden palkka-avustuksen jakamista kahden asukastilatoimijan kesken. Lisäksi yksittäisiä kommentteja tuli asukastilojen yhteistyötä sekä asukastilojen vuokraamista ulkopuolisille koskeviin kriteereihin. Järjestöjen kommentteja on hyödynnetty kriteerien uudistamisessa ja kriteereitä on täsmennetty palautteen perusteella.
Avustuskriteerit
Avustuskriteereissä on täsmennetty maksuttoman toiminnan määritelmää sekä palkka-avustuksen myöntämisen edellytyksiä koskien toiminnan järjestämistä ja yhdistyksen hallinnollisia tehtäviä.
Kriteereissä on täsmennetty myös toiminta-avustuksen myöntämistä kulttuuri- ja kaupunginosatapahtumien järjestämiseen. Avustusta myönnetään siltä osin, kun niihin sisältyy alueen asukkaiden osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia tukevaa toimintaa.
Palkka-avustuksen myöntämisen kriteereitä ja käyttöä on täsmennetty siten, että täyden palkka-avustuksen edellytyksenä on, että palkattavan henkilön tehtäväkuvaan sisältyy asukastilatoiminnan koordinointia ja alueellista kehittämistä/yhteistyötä sekä kaikille avoimen kohtaamisen mahdollistavan toiminnan järjestämistä asukastilassa. Palkka-avustuksella ei tueta yhdistyksen yleishallinnon hoitamista. Tarveperustaisen harkinnan perusteella palkka-avustusta voidaan myöntää enintään puolet täydestä avustuksesta kaupunginosaa kohden.
Kriteereihin on lisätty rajaus koskien tilojen pitkäaikaista vuokrausta ulkopuolisille toimijoille. Asukastilatoimijat voivat hankkia resursseja toimintaansa vuokraamalla tiloja lyhytaikaisesti ulkopuolisille toimijoille. Jos tilaa tai osia siitä vuokrataan edelleen ulkopuoliselle toimijalle pitkäaikaisesti, se ei ole ulosvuokrattujen tilojen osalta avustuksen piirissä.
Avustuskriteereissä on selkiytetty myös sitä, millaiseen toimintaan avustuksia ei kohdenneta kuten investointeihin, yhdistysten yleishallinnon kuluihin ja asukastilojen perusparannuksista aiheutuviin kuluihin.
Tämän lisäksi avustuskriteereissä korostetaan entisestään alueellista tasapainoa, järjestöjen yhteistyötä muiden järjestöjen ja Helsingin kaupungin kanssa sekä järjestöjen yleishyödyllisyyttä, toiminnan vaikuttavuutta sekä järjestöjen omavaraisuutta.
Avustusten käytönvalvonta
Avustushaun yhteydessä hakijoilta pyydetään selvitys edellisen avustuksen käytöstä. Avustusten käyttöä valvotaan talousliitteiden ja avustuksen saajan toimittaman raportin pohjalta. Uutta avustusta ei esitetä hakijalle, mikäli avustuksen käyttöä ei ole selvitetty hyväksyttävästi. Jatkossa lisätään hakijoiden tietoisuutta lisääntyneestä avustusten käytönvalvonnasta.
Hakemuslomakkeen kysymyksiä on tarkennettu vuoden 2026 avustushausta lähtien. Lomakkeelle on lisätty toiminnan vaikuttavuuteen liittyviä kysymyksiä. Tarkennetut kysymykset tukevat myös avustuksen käytön valvontaa.
Ulkopuolisen kumppanin suorittamiin pistokoeluontoisiin käytönvalvonnan tarkastuksiin valitaan vuosittain yli 50 000 euroa avustusta saavia järjestöjä. Käytönvalvontaan kilpailutettu kumppani toteuttaa tarkastuskäynnit ja käy läpi toimijoiden talousasiakirjat, hallinnon ja avustettavaan toimintaan liittyvät sisällölliset raportit. Vuosittain tarkastukseen valitaan eri avustuksensaajat. Mikäli avustuksensaajan toiminnassa havaitaan epäselvyyksiä, kaupunki käynnistää tarvittavat toimenpiteet. Lisäksi tehdään pienavustuksia saaneille pistokoeluontoisia sisäisiä tarkastuksia.
Käytönvalvonnan kohdentamisessa on tehty yhteistyötä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen STEA:n kanssa. Pistokoeluontoisiin tarkastuksiin valitaan sellaisia yli 50 000 euron avustusta saavia toimijoita, joiden toimintaa ei ole lähiaikoina tarkastettu kaupungin tai STEA:n toimesta.
Kaupunginhallitus 31.03.2025 § 213
Päätös
Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat kumppanuuspäällikkö Titta Reunanen, kehittämispäällikkö Veli-Matti Hurtig ja kehittämispäällikkö Veera Vilkama. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Tuomas Rantasen ehdotuksesta.
31.03.2025 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Veli-Matti Hurtig, kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 32627
Titta Reunanen, Kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 23437
Detta beslut publicerades 12.04.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Veli-Matti Hurtig, kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 32627
Titta Reunanen, Kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 23437