Liityntäpysäköinnin periaatteet Helsingissä
Liityntäpysäköinnin periaatteet Helsingissä
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Risto Rautavan ehdotuksesta.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä ohjeellisena noudatettavaksi liitteen 1 Liityntäpysäköinnin periaatteet Helsingissä.
Lähtökohdat
Merkittävimmät ja suurin osa Helsingin autojen liityntäpysäköintipaikoista sijaitsevat raskaan raideliikenteen asemien välittömässä läheisyydessä. Paikkojen käyttöaste on korkea, koska liityntäpysäköintipaikoilta on nopea joukkoliikenneyhteys keskustaan. Toisaalta asemien lähialueet ovat potentiaalisimpia kohteita asunto- ja muullekin rakentamiselle hyvän sijaintinsa vuoksi. Helsingillä on korkeat tavoitteet asuinrakentamiselle, joten raideliikenneasemien lähialueille kohdistuu väistämättä rakentamispainetta. Tällöin tulee suunniteltavaksi, miten nykyisiä maantasossa sijaitsevia liityntäpysäköintipaikkoja käsitellään. Liityntäpysäköintipaikkojen sijoittamista pysäköintilaitoksiin tulee tarkastella saatavien hyötyjen ja kustannusten näkökulmasta. Liityntäpysäköinnin periaatteiden avulla on tavoitteena linjata, miten liityntäpysäköintiä tulevaisuudessa toteutetaan Helsingissä.
Helsingin voimassa oleva yleiskaava mahdollistaa Helsingin kasvun tiiviiksi kaupungiksi, jossa raideliikenne yhdistää tärkeimpiä keskuksia. Siinä osoitetaan uutta rakentamista erityisesti raskaan raideliikenteen asemien välittömään ympäristöön. Helsingin yleiskaavaava muodostaa raideliikenteeseen perustuvan verkostokaupungin. Asemanseuduilla rakentaminen voi kilpailla samasta kaupunkitilasta liityntäpysäköinnin kanssa. Kaupunkikehityksessä kävely-, pyöräily ja joukkoliikennesaavutettavuus ovat keskeisessä asemassa kaupunkikehityksen. Myös tarkoituksenmukaiselle liityntäpysäköinnille tulee osoittaa riittävät alueet.
Kaupunkistrategian 2021-2025 mukaan pysäköintimahdollisuudet tulee olla riittävät liityntäpysäköinnissä. Kaupunkistrategiassa peräänkuulutetaan myös vastuullista taloutta kestävän kasvun perustana. Lisäksi kaupunkistrategia nojaa pitkäjänteiseen kaavoitukseen ja kaupunkisuunnitteluun, joka mahdollistaa joka vuosi uusien asuntojen ja toimitilojen valmistumisen. Käytännössä asemanseuduilla tiivis kaavoitus ja liityntäpysäköinnin toteuttaminen ovat keskenään ristiriitaisia tavoitteita.
Autojen liityntäpysäköinnin toteutuksessa painotetaan alueita, joissa on heikot liityntäjoukkoliikenteen palvelut asemille. Autojen liityntäpysäköintiä ei edistetä Helsingin ydinalueella. Siellä liityntä hoidetaan joukkoliikenteellä, pyörällä, mikroliikkumisvälineillä tai kävellen.
Liityntäpysäköinnin periaatteet
Periaate: Autojen liityntäpysäköintipaikkojen toteuttamiseen ja säilyttämiseen maankäyttöhankkeissa Helsingissä vaikuttavat alueen sijainti sekä liityntäpysäköinnin vaikutukset
Helsingin ydinalueella (metroasemat Koivusaaren ja Siilitien välillä, juna-asemat Pitäjänmäen, Pohjois-Haagan ja Oulunkylän asemista etelään) ei toteuteta autojen liityntäpysäköintipaikkoja pysäköintilaitoksiin maankäytön kehittämishankkeissa. Jos tälle alueelle tulee maankäytön kehittämishankkeita ja näiden vuoksi olemassa olevia liityntäpysäköintipaikkoja poistetaan, liityntäpysäköintipaikkoja ei rakenneta pysäköintilaitoksiin. Perustelut tälle ovat pienet hyödyt kustannuksiin verrattuna, liikennejärjestelmän toimivuus ja ympäristötavoitteet, kestävien liikkumismuotojen edistäminen sekä lyhyet etäisyydet ja joukkoliikenteen matka-ajat Helsingin keskustaan.
Ydinalueen ulkopuolella toteutetaan liityntäpysäköintipaikkoja maankäyttöhankkeissa tapauskohtaisesti perusteltu määrä. Ydinalueen ulkopuolella asemanseutujen maankäyttöhankkeissa nykyiset liityntäpysäköintipaikat tai osa niistä poistuvat uuden maankäytön tieltä. Uudet mahdolliset liityntäpysäköintipaikat rakennetaan pysäköintilaitoksiin, jolloin niiden investointikustannus on korkea. Uusien liityntäpysäköintipaikkojen toteuttamisen arvioimiseksi laaditaan hyöty-kustannus -analyysi, jossa hankkeen arvioidut hyödyt jaetaan sen investointikustannuksella. Hyöty-kustannuslaskelman perusteella tehdään päätös, toteutetaanko tarkasteltava liityntäpysäköintikohde. Yhtenä päätöstä ohjaavana tekijänä voi olla liityntäpysäköintiin kohdistuva subventio, joka ei saa olla oleellisesti korkeampi kuin joukkoliikenteen subventio. Liityntäpysäköinti ei saa muodostaa estettä maankäytön kehittämiselle.
Periaate: Liityntäpysäköinti tukee kestävien liikkumismuotojen käyttöä ja päästötavoitteiden saavuttamista
Liityntäpysäköintimahdollisuus tarjotaan mahdollisimman läheltä matkan lähtöpaikkaa alueilta, joilla ei ole riittäviä liityntäjoukkoliikenteen palveluja. Tällöin liityntäpysäköintimatka autolla jää mahdollisimman lyhyeksi ja joukkoliikennematkasta tulee mahdollisimman pitkä. Liityntäpysäköinnistä saadaan yhteiskunnan kannalta mahdollisimman suuri hyöty. Lähellä ydinaluetta käytettävissä ovat liityntäjoukkoliikenteen lisäksi pyöräliityntä sekä mikroliikkumisvälineet.
Vähäpäästöisten ajoneuvojen käyttöä edistetään liityntäpysäköinnissä. Nykytilanteessa latausasemia on monissa kohteissa, ja niitä toteutetaan lisää markkinaehtoisesti kysynnän mukaan.
Tiiviillä asemanseuduilla sekä ydinalueella pyöräpysäköinti on ensisijainen liityntäpysäköintimuoto. Pyöräilyä edistetään päästöjen, katutilan käytön tehokkuuden sekä terveellisyyden näkökulmasta. Pyörien liityntäpysäköinnissä on ollut vapaata kapasiteettia, joten tälläkin perusteella sen edistäminen on kannatettavaa. Helsinkiläisten autolla tekemien liityntäpysäköintimatkojen pituudet ovat varsin lyhyitä, joten pyöräliityntä voi olla myös vaihtoehto autoliitynnälle.
Periaate: Laajennetaan liityntäpysäköinnin maksullisuutta sekä nostetaan liityntäpysäköinnin maksua vaiheittain
Liityntäpysäköinnin maksullisuutta laajennetaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa pysäköinti on maksullista pysäköintilaitoksissa. Tämä toteutuu laajasti nykytilanteessa mutta ei kokonaan. Seuraavassa vaiheessa maksullisuutta laajennetaan korkean kuormituksen maantasopaikoille. Maksullisuutta laajennetaan tästä edelleen kuormituksen sitä edellyttäessä. Lopputilanteessa liityntäpysäköinti on maksullista kaikilla Helsingin autojen liityntäpysäköintialueilla, kun korkea käyttöaste sitä edellyttää. Liityntäpysäköinnistä aiheutuu kustannuksia, joten siitä kerätään maksu. Maksullisuuden aiheuttamia laite ym. kustannuksia verrataan saatavissa oleviin pysäköintituloihin. Näiden tulee olla järkevässä suhteessa keskenään.
Liityntäpysäköintimaksu on tällä hetkellä edullinen (1-2€) ainakin tavalliseen kaupalliseen pysäköintiin verrattuna. Liityntäpysäköintimaksun korotuksilla on mahdollista kattaa suurempi osa liityntäpysäköinnin aiheuttamista kustannuksista sekä parantaa alueiden toteutettavuutta. Liityntäpysäköijät hyötyvät, koska heidän ei tarvitse maksaa määränpäässä mahdollisia korkeampia pysäköintimaksuja.
Periaate: Liityntäpysäköintipaikkojen oikea käyttö
Liityntäpysäköinnissä tunnistaudutaan joukkoliikenteen käyttäjäksi. Liityntäpysäköintiä tuetaan yhteiskunnan varoin, joten on tärkeää, että liityntäpysäköintipaikat varataan joukkoliikenteen käyttäjille. Vähintään seudullisesti merkittävillä liityntäpysäköintialueilla, laitospysäköintipaikoilla sekä korkeasti kuormitetuilla alueilla tulee olla tunnistautuminen joukkoliikenteen käyttäjäksi. Pidemmällä aikavälillä tunnistautuminen laajennetaan lähtökohtaisesti kaikille Helsingin autojen liityntäpysäköintialueille. Laajentamisesta päätettäessä kuitenkin huomioidaan tarvittavien laitteistojen kustannukset suhteessa tunnistautumisesta saatavaan hyötyyn.
Liityntäpysäköinnissä suositaan vuorottaispysäköintiä aina, kun se on mahdollista. Vuorottaispysäköinnillä kalliit paikat saadaan tehokkaampaan käyttöön ja niille tulee useampi maksaja. Vuorottaispysäköinnin ansiosta selvitään kokonaisuutena pienemmällä paikkamäärällä. Vuorottaispysäköinnin edellytyksenä on, että alueella on toimintoja, joiden pysäköinnin kysyntä kohdistuu eri ajankohtiin. Liityntäpysäköinnistä suuri osa tapahtuu arkena päivällä, jolloin paikat voivat olla muussa käytössä muina aikoina mahdollistaen vuorottaispysäköinnin. Vuorottaispysäköinnillä voidaan kohtuullistaa liityntäpysäköintipaikkojen kustannuksia, mutta tästä huolimatta kustannukset ovat huomattavia.
Tehostetaan liityntäpysäköinnin käyttöä sekä tasataan alueiden välistä kuormitusta. Tehostamista tehdään lipputunnistautumisella, rajaamalla pysäköintiaikaa sekä ottamalla käyttöön lisämaksu tietyn pysäköintiajan ylittyessä. Alueiden välistä kuormitusta tasataan ottamalla käyttöön liityntäpysäköinnin maksullisuus suosituimmilla alueilla sekä antamalla reaaliaikaista informaatiota vapaasta kapasiteetista. Reaaliaikaisen tilatiedon toimittamista laajennetaan seudullisesti merkittäville sekä korkeasti kuormitetuille liityntäpysäköintialueille mahdollisuuksien mukaan.
Periaate: Nykyiset autojen liityntäpysäköintipaikat säilytetään, jos niiden poistamiseen ei ole erityistä syytä
Helsingin olemassa olevat autojen liityntäpysäköintipaikat säilytetään toistaiseksi. Niitä poistetaan vain, jos siihen on jokin peruste. Esimerkki perusteesta on, että liityntäpysäköinti ei saa muodostaa estettä maankäytön kehittämiselle. Maankäyttökehityshankkeen yhteydessä liityntäpysäköinnin määrä arvioidaan nyt laadittujen liityntäpysäköinnin periaatteiden mukaisesti.
Nykytilanne
Helsingissä on nykytilanteessa noin 3 450 autojen ja noin 5 500 pyörien liityntäpysäköintipaikkaa. Autopaikkojen käyttöaste oli vuonna 2023 keskimäärin 71 % ja pyöräpaikkojen 32 %. Käyttöastevaihtelut eri alueiden välillä ovat suuria. Pandemia-aika ja sen jälkeinen etätyön lisääntyminen pudotti autojen liityntäpysäköintipaikkojen käyttöasteita. Vuoden 2023 laskennoissa on havaittavissa elpymistä käyttöasteiden osalta, mutta paluuta pandemiaa edeltävään aikaan ei ainakaan vielä ole tapahtunut. Kaupungin ja seudun kasvu kasvattanee liityntäpysäköinnin kysyntää pidemmällä aikavälillä.
Nykytilanteessa liityntäpysäköinti on monelle käyttäjälle tärkeä palvelu, koska se nopeuttaa ja helpottaa arkisten asioiden hoitamista. Kun liityntäpysäköintimahdollisuudet vähenevät tässä työssä esitetyin perusteluin, sillä on vaikutuksia palvelun käyttäjiin. Helsingissä liityntäpysäköintipaikkoja käyttävät joukkoliikenteen matkustajat ovat kuitenkin huomattavan pieni joukko kaikista joukkoliikenteen matkustajista. Valtaosalla Helsingissä liityntäpysäköivillä on myös vaihtoehtoinen tapa kulkea liityntämatka, joten vaikutuksiin on mahdollista sopeutua.
Yhteistyö
Liityntäpysäköinnin periaatteita esiteltiin Kaupunkiliikenne Oy:n, Helsingin seudun liikenteen sekä Kaupunginkanslian aluerakentamisen edustajille. Saatua palautetta hyödynnettiin liityntäpysäköinnin periaatteiden laadinnassa.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kaupunkiympäristölautakunta päättää yleis- ja asemakaavoituksen, liikenne- ja katusuunnittelun sekä muun maankäytön ohjaamisesta.
Detta beslut publicerades 08.05.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Juha Hietanen, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 37120