Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Nina Miettisen ym. valtuustoaloitteesta koskien NIPT-tutkimuksen tarjoamisesta raskaana oleville
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Nina Miettisen ym. valtuustoaloitteesta koskien NIPT-tutkimuksen tarjoamisesta raskaana oleville
Lausuntoehdotus
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Nina Miettisen ja 24 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta koskien NIPT-tutkimuksen tarjoamisesta raskaana oleville:
”Aloitteessa todetaan, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (jäljempänä HUS) alueella kaikille raskaana oleville ei tällä hetkellä tarjota NIPT-tutkimusta (non-invasive prenatal testing). HUSin alueella on mahdollisuus yhdistelmäseulontaan, johon kuuluu verinäyte raskaana olevalta sekä sikiön niskaturvotuksen mittaaminen ultraäänitutkimuksessa. Aloitteen mukaan NIPT-tutkimus on tarkempi menetelmä kuin yhdistelmäseulonta ja NIPT-tutkimuksen puuttuminen korostuu erityisesti monikkoraskauksissa, sillä yhdistelmäseulan riskilukuja ei lasketa, jos sikiöitä on useampi kuin yksi. Aloitteessa esitetään, että HUSin alueella tarjottaisiin jatkossa NIPT-tutkimus kaikille raskaana oleville, jotka tutkimuksen haluavat.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta toteaa, että HUSin alueella käytössä oleva yhdistelmäseulontamenetelmä sikiön kromosomipoikkeavuuksien toteamiseksi täyttää lakisääteisen palvelun kriteerit ilman NIPT-tutkimusta. Helsinki on tehnyt kuitenkin erillisen sopimuksen ja hankkinut NIPT-tutkimuksen mahdollisuuden helsinkiläisille HUSilta ajalle 1.3.–31.12.2025. Jatkoneuvotteluissa pyritään siihen, että HUS tarjoaisi NIPT-tutkimusta koko Uudenmaan alueella ilman erillistä sopimista tai rahoitusta. Jokainen hyvinvointialue päättää kuitenkin itsenäisesti, muuttaako se omia seulontakäytäntöjä.
Terveydenhuoltolain (1326/2010) 14 §:n mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä alueellaan valtakunnallisen seulontaohjelman mukaiset seulonnat. Uudellamaalla on sovittu, että HUS järjestää raskauden ajan seulonnat Uudenmaan alueen asukkaille. Valtioneuvoston asetuksen (1243/2022) 2 §:n mukaan raskaana olevien perusseulontoihin kuuluvat varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus raskausviikoilla 10+0–13+6, kromosomipoikkeavuuksien selvittäminen raskausviikoilla 10+0 jälkeen ja rakennepoikkeavuuksien ultraäänitutkimus raskausviikoilla 18+0–21+6 tai raskausviikoilla 24+0 jälkeen. Asetuksen 3 §:n mukaan, mikäli hyvinvointialue järjestää muun seulonnan, sen tulee arvioida seulonnan vaatimukset ja vaikutukset terveydenhuoltoon, mukaan lukien tauti, esiintyvyys, hoito, seulontamenetelmät, vaikuttavuus, organisointi, kustannukset ja eettiset kysymykset.
Helsinki on vuosia ostanut raskauden perusseulontoja HUSilta, jotka toteutetaan osana Helsingin omaa äitiysneuvolapalvelua. NIPT-tutkimus on ollut osittain käytössä jo aikaisemmin HUSissa ja myös helsinkiläisille, mutta ei kaikille raskaana oleville tarjottavana olevana perusseulontatutkimuksena. Tutkimusta on käytetty epäiltyjen poikkeavien raskauksien jatkoseulontaan erikoissairaanhoidossa.
NIPT-tutkimus on raskaana olevan verinäytteestä tehtävä testi, jolla voidaan seuloa riskiä tietyille sikiön kromosomihäiriöille. Testi tunnistaa sikiön DNA:ta äidin verenkierrosta ja analysoi sen mahdollisten kromosomipoikkeavuuksien, kuten Downin syndrooman (21-trisomia), Edwardsin syndrooman (18-trisomia) ja Pataun syndrooman (13-trisomia). NIPT-tutkimus on turvallinen, koska siihen ei liity keskenmenoriskiä, ja se voidaan tehdä jo raskausviikon 10 jälkeen. Testi on erittäin luotettava, mutta poikkeavat löydökset on varmistettava tarkemmilla tutkimuksilla, kuten lapsivesipunktiolla.
HUS suosittelee, että NIPT-tutkimus otettaisiin käyttöön nykyisen käytännön sijaan, mutta toivoo hyvinvointialueilta lisärahoitusta tähän tarkoitukseen. Helsingissä on vuosittain noin 6600–7 000 raskaana olevaa naista, ja NIPT-tutkimus maksaa noin 100 euroa enemmän kuin nykyinen yhdistelmäseulontamenetelmä. HUSin alueella mikään hyvinvointialue ei tällä hetkellä tarjoa NIPT-tutkimusta asiakkailleen, lukuun ottamatta Helsingin tilapäistä ratkaisua rahoittaa NIPT-tutkimus helsinkiläisille ajalle 1.3.–31.12.2025. Vuodelle 2025 on valmisteltu määräaikaissopimus ja kustannukset menevät erillislaskutuksena ajalta 1.3.–31.12.2025. Palvelun jatkuvuutta selvitetään vuoden 2025 aikana.
Vaikutusten arviointi
NIPT- tutkimukseen tarvittava verinäyte otetaan odottavalta äidiltä. Näin vältytään kajoamasta sikiöön, ja vältetään kajoaviin toimenpiteisiin liittyvä pieni keskenmenoriski. NIPT-tutkimus voidaan tehdä jo raskausviikon 10 jälkeen, mikä mahdollistaa varhaisemman tiedon saannin sikiön terveydestä ja antaa vanhemmille enemmän aikaa päätöksentekoon. Testi on erittäin luotettava tietyissä kromosomihäiriöissä, kuten Downin, Edwardsin ja Pataun syndroomissa. Vaikka NIPT-tutkimus on luotettava, poikkeavat löydökset on varmistettava tarkemmilla tutkimuksilla, kuten lapsivesipunktiolla.
Varhaisen ja luotettavan tiedon saaminen voi vähentää vanhempien stressiä ja epävarmuutta, mutta poikkeavat tulokset voivat myös aiheuttaa huolta ja ahdistusta. NIPT-tutkimus on kalliimpi kuin perinteiset seulontamenetelmät. Tämä voi vaikuttaa sen saatavuuteen ja rahoitukseen eri hyvinvointialueilla."
Esittelijän perustelut
Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Nina Miettisen ja 24 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta koskien NIPT-tutkimuksen tarjoamisesta raskaana oleville. Lausuntoa on pyydetty 17.9.2025 mennessä.
Föredragande
Mer information fås av
Terhi Pippuri, perhepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 46012
Maarit Sulavuori, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 62401
Leena Turpeinen, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 52481