Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Emma Karin ym. valtuustoaloitteesta koskien luonnon terveyshyötyjen hyödyntämistä Helsingin hyvinvointi- ja terveyspalveluissa
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Emma Karin ym. valtuustoaloitteesta koskien luonnon terveyshyötyjen hyödyntämistä Helsingin hyvinvointi- ja terveyspalveluissa
Lausuntoehdotus
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antaa valtuutettu Emma Karin ja 20 muun valtuutetun luonnon terveyshyötyjen hyödyntämistä Helsingin hyvinvointi- ja terveyspalveluissa koskevasta valtuustoaloitteesta seuraavan lausunnon:
"Aloitteessa esitetään, että Helsinki käynnistää luonnon terveyshyötyjen hyödyntämiseen tähtäävän ohjelman, joka tuo luonnon osaksi kaupunkilaisten hyvinvointia ja ennaltaehkäiseviä terveyspalveluita.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta pitää luonnossa liikkumista ja oleskelua tärkeänä tekijänä kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Helsinkiläisten luonnossa oleskelua ja luonnon terveysvaikutuksia hyödynnetään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa erityisesti puheeksiotolla ja palveluohjauksella sekä osana tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan palvelustrategian (2023–2025) mukaisesti kaikissa palveluissa toimitaan ennaltaehkäisevästi ja peruspalveluilla on keskeinen rooli hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä. Luonto on yksi Helsingin hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen teemoista, ja se kytkeytyy esimerkiksi osaksi mielen hyvinvoinnin ja liikkumisen edistämistä. Kaupunkiyhteisellä johtamis- ja koordinaatiorakenteella vahvistetaan kaikkien ikäryhmien osalta poikkihallinnollista työtä keskittyen ennaltaehkäisyyn ja helsinkiläisten terveys- ja hyvinvointierojen kaventamiseen.
Lähiluonnon hyödyntäminen osana sosiaali- ja terveyspalveluita
Psykiatrian palveluissa potilaiden kanssa keskustellaan liikkumisen ja luontoympäristön merkityksestä mielenterveydelle ja hyvinvoinnille. Potilaita tuetaan liikkumisen aloittamisessa yhteistyössä psykiatrian, liikuntapalvelujen, opastettujen luontoretkien ja kolmannen sektorin kanssa. Yksilövastaanottoja voidaan toteuttaa ulkona, ja ryhmätoiminnoissa lähiluonto toimii toipumisen tukena kokemusasiantuntijoiden osallistuessa ohjaukseen. Psykiatrian fysioterapiassa ja liikuntapalveluissa lähiluontoa hyödynnetään yksilö- ja ryhmätapaamisissa ympäri vuoden arjen liikkumisen tueksi. Auroran sairaalan Tähtipolku tukee ahdingonsietoa ja tietoista läsnäoloa luonnossa. Osastohoitoon sisältyy säännöllistä ulkoilua, ja potilaita ohjataan jatkamaan toimintaa kolmannen sektorin palveluissa.
Aikuissosiaalityön työllistymistä edistävissä palveluissa lähiluontoa hyödynnetään monipuolisesti muun muassa avotyötoiminnan luonto- ja ympäristöryhmissä, luontoretkillä ja viljelytoiminnassa Pakilassa ja Kyläsaaressa. Virtuaaliverstaassa tarjotaan asiakkaille Voimaannuttavat vuodenajat -kurssi, joka kannustaa lähiluonnon hyödyntämiseen. Luontolähtöistä toimintaa kehitetään osana työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta, ja sen osallistumismahdollisuuksia laajennetaan kaikille aikuissosiaalityön asiakkaille. Maahan muuttaneiden erityispalvelujen sosiaalisessa kuntoutuksessa sekä vammaispalveluissa tutustutaan yhdessä asiakkaiden kanssa Helsingin lähiluontoon ja edistetään lähiluonnon saavutettavuutta.
Ikääntyneille lähiympäristön palvelut, kuten palvelukeskusten liikunta- ja terveysneuvonta sekä seniorikeskusten viljelytoiminta ja eläinvierailut, tukevat arjen liikkumista. Kuntoutuspalveluissa asiakkaan kanssa voidaan liikkua myös luonnossa. Ikääntyneiden palveluissa laajasti käytössä oleva liikkumissopimus on keskeinen arkiliikkumisen vahvistamisen väline. Liikkumissuunnitelman tavoitteet suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa ja kytketään yksilöllisesti asiakkaan arkeen, johon voi kuulua esimerkiksi asiakkaan ympäristössä ulkoilua ja kasvien hoitoa kotona.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on otettu käyttöön vuonna 2024 liikkumisen edistämisen mini-interventiomalli. Ammattilaisten puheeksioton toimintamallilla tuetaan helsinkiläisten liikkumista, mukaan lukien luonnossa liikkumista ja ulkoilua.
Luonnossa liikkuminen on huomioitu sosiaali- ja terveyspalveluiden maksuttomissa digitaalisissa palveluissa, kuten Omaolossa ja Helsinki Recovery App -sovelluksessa. Osana Kestävän kasvun hanketta (2023–2025) helsinkiläisille on tänä vuonna julkaistu Hyvinvoiva Helsinki -sivusto (www.hel.fi/hyvinvointi), johon sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista tehdään palveluohjausta. Sivustolle on koottu Helsingin kaupungin ja järjestöjen maksuttomia tai edullisia hyvinvointia ja terveyttä tukevia palveluita ja toimintaa aikuisille muun muassa liikkumisen, ulkoilun ja luonnon teemoista.
Yhteistyö järjestöjen ja tutkimuslaitosten kanssa
Järjestötoimintaa sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteydessä voidaan toteuttaa osana lakisääteistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä (laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021, § 7). Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala tekee palvelustrategiansa (2023–2025) mukaisesti tiivistä yhteistyötä järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa muun muassa kehittämishankkeiden ja palveluohjauksen kautta. Lisäksi järjestöavustuksilla voidaan tukea järjestöjen toimintaa luonnon hyödyntämiseksi osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.
Luonnon terveysvaikutusten edistämiseksi Helsingin kaupunki tekee yhteistyötä tutkimuslaitosten, yliopistojen ja korkeakoulujen opinnäytetyön tekijöiden kanssa. EU:n rahoittamassa RECETAS-hankkeessa tutkitaan luontoelämysten vaikutuksia elämänlaatuun, yksinäisyyteen ja hyvinvointiin palveluasumisessa olevilla ikääntyneillä. Luonnonvarakeskuksen ja Tampereen yliopiston tutkimuksessa ”Hyvinvointia asumisyksiköihin lisäämällä pihaluonnon monimuotoisuutta” selvitetään, miten piha-alueelle lisätty luontoaltistus vaikuttaa kaupungeissa asumisyksiköiden asukkaiden mikrobistoon ja hyvinvointiin, muun muassa infektiotautien esiintymiseen sekä psyykkiseen hyvinvointiin.
Kaupunkiyhteinen yhteistyö
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala on mukana kaupunkiyhteisissä kehittämisohjelmissa ja toimenpiteissä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi, myös luonnon näkökulmasta. Esimerkiksi Malmilla ikääntyneiden liikkumista tukevassa projektissa vuonna 2024 tarjottiin tietoa liikkumismahdollisuuksista ja yhteistyössä asukkaiden kanssa valittiin paikat sadalle penkille tukemaan lähiluonnossa liikkumista. Helsingin pyöräilyliikenteen kehittämisohjelmassa (2026–2030) kaupunkilaisten pyörällä liikkumista pyritään lisäämään kaupunkiyhteisellä työskentelyllä kaikkien toimialojen kanssa. Myös rakennushankkeissa voidaan hyödyntää luontoympäristöä. Malmin uuden sairaalan rakennushankkeen arkkitehtuurikilpailun tavoitteena oli suunnitella kuntoutumista edistävä sairaala, jossa luonto, potilaat, läheiset, työntekijät, sujuvuus ja innovatiivisuus muodostavat kestävän kokonaisuuden.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Lähiluonnossa oleskelu ja luonnossa liikkuminen ovat yhdenvertaisesti saavutettavia kaikille ikä- ja väestöryhmille sosioekonomisesta taustasta tai tulotasosta riippumatta. Luonnolla ja lähiluonnossa liikkumisella on välittömiä ja pitkän aikavälin myönteisiä fyysisiä ja psyykkisiä terveysvaikutuksia hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja terveyden ylläpitämisessä ja edistämisessä. Tutkimusnäyttö osoittaa, että luontoympäristöt ja luonnossa oleskelu vähentävät stressiä, parantavat mielialaa ja voivat vähentää sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia esimerkiksi masennuksen, tyypin 2 diabeteksen ja astman hoidossa. Kansanterveyshyötyjä ja taloudellisia vaikutuksia voidaan saada luontoympäristön ja luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksista. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tavoitetaan laaja-alaisesti luonnon terveysvaikutuksista hyötyviä kaupunkilaisia. Toimivat rakenteet ja kaupunkiyhteinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ovat hyvä perusta luonnon terveyshyötyjen hyödyntämisessä. Luonnossa oleskelun ja liikkumisen edistäminen tukevat väestön hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisen tavoitetta.
Lapsivaikutusten arviointi
Lapsivaikutusten näkökulmasta luonnolla on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia lasten hyvinvointiin ja terveyteen, ja se tukee muun muassa mielialaa, itsesäätelyä ja tarkkaavaisuutta. Luonto tarjoaa perheille saavutettavan, maksuttoman ympäristön yhteiseen liikkumiseen, harrastamiseen ja vapaa-aikaan.”
Esittelijän perustelut
Kaupunginhallitus on pyytänyt sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausuntoa valtuutettu Emma Karin ja 20 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta koskien luonnon terveyshyötyjen hyödyntämistä Helsingin hyvinvointi- ja terveyspalveluissa. Lausuntoa on pyydetty 24.10.2025 mennessä.
Föredragande
Mer information fås av
Eero Kenttä, kehittämiskonsultti, puhelin: 09 310 28499