Tilannekatsaus, elinkeinoelämän ja kaupungin yhteinen tahtotila Helsingin ydinkeskustan kehittämiseksi
Tilannekatsaus, elinkeinoelämän ja kaupungin yhteinen tahtotila Helsingin ydinkeskustan kehittämiseksi
Päätös
Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi tilannekatsauksen elinkeinoelämän ja kaupungin yhteisen tahtotilan määrittelytyöstä Helsingin ydinkeskustan kehittämiseksi.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat johtava asiantuntija Timo Hämäläinen ja johtava asiantuntija Ilppo Soininvaara. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Prosessin tavoitteet ja vaiheet
Elinkeinoelämän ja kaupungin yhteinen tahtotila Helsingin ydinkeskustan kehittämiseksi on Helsingin kaupungin, elinkeinoelämän sekä muiden sidosryhmien edustajienyhteinen näkemys ydinkeskustan kehittämisen tärkeimmistä painopisteistä ja tarvittavista ratkaisuista sekä koordinaatiosta. Työ toteuttaa Helsingin kaupunkistrategian mukaista tavoitetta kehittää ydinkeskustaa tiiviisti yhdessä kaupunkilaisten ja keskusta-alueen yritysten kanssa.
Projektin käynnisti kansliapäällikön vuonna 2021 asettama Helsingin kaupungin ja elinkeinoelämän yhteistyöryhmä ydinkeskustan elinvoiman vahvistamiseksi (HELY). Työn taustalla on HELY-työryhmän asettamispäätöksessä annettu tehtävä määritellä ydinkeskustan kehittämiselle kaupungin ja elinkeinoelämän yhteinen tahtotila sekä kartoittaa keskeiset kehittämistarpeet. Käytännön projektijohtamisesta vastasi kaupunginkanslian elinkeino-osasto, ja prosessia fasilitoiviksi konsulteiksi kilpailutettiin MDI Public, FCG Finnish Consulting Group Oy:n ja Akordi Oy:n muodostama konsortio. Työ toteutettiin syksyllä 2024 ja talvella 2025.
Työssä toteutettiin luottamusta rakentava dialogiin ja yhteiskehittämiseen perustuva tulevaisuusorientoitunut prosessi, jonka päämääränä oli löytää ne ydinkeskustan elinvoiman vahvistamisen alueet, joista elinkeinoelämän ja kaupungin eri toimijoiden voidaan katsoa olevan mahdollisimman yksimielisiä.
Prosessin keskeiset vaiheet olivat syksyllä 2024 toteutettu HELY-työryhmän työpajasarja ja yrityssidosryhmille suunnattu oma visiotyöpaja. Työpajatyöskentelyä pohjustavia ja tukevia työvaiheita olivat ydinkeskustan tilannetta kuvaaviin tietovarantoihin perehtyminen, taustahaastattelut, yrityksille suunnattu kysely sekä verrokkikaupunkien keskustojen kehittämistyön benchmarking.
Viimeisenä työvaiheena prosessin tulokset validoitiin vielä yli 30:n ydinkeskustan yrityksen parissa, jotta saatiin varmistettua, että lopputulema vastaa elinkeinoelämän edustajien näkemyksiä tulevaisuudesta.
Elinkeinoelämän osalta prosessiin osallistuttiin aktiivisesti. Ydinkeskustan yrityksille ja kiinteistöjen omistajille suunnattuun kyselyyn vastasi 93 toimijaa. Sidosryhmätyöpajaan osallistui noin 35 yritysedustajaa. Taustahaastatteluihin puolestaan osallistui 17 ydinkeskustan avaintoimijaa, joista 12 olivat HELY-työryhmän jäseniä ja viisi muita keskeisiä toimijoita.
Keskeiset nostot
Projektin tuloksena syntyi ydinkeskustan kehittämistä ohjaava strategia- ja tavoitekokonaisuus. Samalla lopputulos edustaa elinkeinoelämän ja kaupungin toimijoiden sitoutumista ydinkeskustan elinvoimaisuuden vahvistamiseen tiiviissä yhteistyössä.
Prosessissa määriteltiin viisi strategista periaatetta, joilla johdetaan ydinkeskustan elinvoimaisuutta. Periaatteet eivät ole toisilleen vaihtoehtoisia, vaan edellyttävät rinnakkaista edistämistä: (1) ydinkeskusta säilyttää asemansa pääkaupunkiseudun arvostetuimpana työpaikka- ja yritysalueena, (2) keskustaa käyttävien asukkaiden määrä kasvaa, (3) ydinkeskusta tarjoaa yhä enemmän kohtaamisia ja elämyksiä ja (4) keskustaan saapuminen ja siellä liikkuminen on vaivatonta. Vaikuttavimpia tuloksia saadaan aikaan, kun (5) uudistetaan elinkeinoelämän ja kaupungin yhteisen kehittämisen toimintatapoja ja rakenteita.
Näiden strategisten periaatteiden pohjalta määriteltiin kahdeksan tavoitetta. Tavoitteet liittyvät mm. tapahtumallisuuden lisäämiseen, merellisen Helsingin toimenpiteiden vahvistamiseen keskustan alueella, toimitilojen uudistamisen muuttuneen työelämän tarpeisiin ja työmaiden haittojen minimointiin. Kullekin tavoitteelle ideoitiin lisäksi konkreettisia esimerkkitoimenpiteitä, joilla niiden saavuttamista voidaan edistää sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.
Lisäksi tunnistettiin tarve kahdelle uudelle vuoropuhelun ja yhteistyön foorumille: Strategisen tason yhteistyöfoorumi, joka on kaupungin johdolla valmisteltu, pitkäjänteiseen kehittämiseen keskittyvä elin, jossa sovitetaan yhteen eri toimijoiden näkemyksiä ja linjataan ydinkeskustan pitkän aikavälin kehitystä.
Operatiivisen tason foorumi taas on aktiivinen, toimintakykyinen yhteistyötä fasilitoiva organisaatio, joka on elinkeinoelämän vetämä ja jossa kaupunki on sitoutuneesti mukana. Sen tehtävänä on muun muassa koordinoida konkreettisia keskustan houkuttelevuutta edistäviä yhteishankkeita ja kehittämistoimenpiteitä.
Asiat, joihin pitäisi tulevaisuudessa kiinnittää huomiota
Työn tulokset tarjoavat vankan perustan suunnitella toimenpiteitä ydinkeskustan elinvoiman vahvistamiseksi tulevina vuosina. Samalla ne luovat pohjan kaupungin ja elinkeinoelämän yhteistyön kehittämiselle. Aktiivinen viestintä- ja markkinointityö sekä sidosryhmätilaisuuksien järjestäminen on tunnistettu tärkeäksi toimenpidealueeksi, jolla nostetaan ydinkeskustan imagoa, sitoutetaan toimijoita kehityshankkeisiin ja vastataan tulevien vuosien infrakorjaustöiden tuomiin haasteisiin.
Tahtotilan toimeenpano tehokkaasti ja vaikuttavasti sekä yhteistyöfoorumeiden uudistaminen edellyttävät kaupungilta entistä vahvempaa yritysmyönteisyyttä ja kumppanuuksiin perustuvaa yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa - sekä operatiivisella että strategisella tasolla.
Toimivalta
Hallintosäännön 8 luvun 2 §:n mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää elinkeinopolitiikkaa ja kilpailukykyä koskevista periaatteista sekä seuraa niiden toteutumista.
Elinkeinojaoston kokouksessa asiaa esittelevät johtava asiantuntija Timo Hämäläinen kaupunginkanslian elinkeino-osastolta ja johtava asiantuntija Ilppo Soininvaara kaupunkiympäristön toimialalta.
Detta beslut publicerades 11.04.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Timo Hämäläinen, johtava asiantuntija, puhelin: 0405100313