Erään valtionperinnön käyttäminen ja käyttötarkoituksesta päättäminen

HEL 2025-005867
Ärende 19. / 257 §

Erään valtionperinnön käyttäminen ja käyttötarkoituksesta päättäminen

Helsingfors stadsstyrelse

Päätös

Kaupunginhallitus myönsi vuoden 2025 talousarvion kohdasta 1 30 03 Valtionperinnöt Helsingin yliopistolle 1 113 097,88 euroa liitteen mukaisen yhteisprofessuurin rahoittamiseksi.

Kaupunginhallituksen päätöksen täytäntöönpano on ehdollinen sille, että Helsingin yliopiston toimivaltainen taho on antanut sitoumuksen siitä, että Helsingin yliopisto ottaa vastatakseen velvollisuudesta palauttaa perintökaaren 23a luvun 2 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan omaisuutta kuolinpesälle perinnönjaon oikaisua varten, jos perinnönjättäjälle ilmaantuu perillinen tai testamentinsaaja, jolla on perintöön laillinen oikeus.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kaupunginhallitus vahvisti päätöksellään 1.2.2021, § 91 tietyn yksittäisen valtionperinnön hakuperusteeksi ja käyttötarkoitukseksi tavanomaisesta käyttötarkoituksesta poiketen kaupunkitutkimuksen edistämisen. Valtioneuvosto päätti 23.6.2021 luovuttaa osan kyseisen kuolinpesän omaisuudesta Helsingin yliopistolle ja osan Helsingin kaupungille ehdolla, että kaupunki vastaa pesän veloista ja maksuista ja, että kaupunki käyttää omaisuuden kaupunkitutkimuksen edistämiseen. Kaupungille luovutetut pesän varat ovat velkojen ja maksujen jälkeen 1 113 097,88 euroa.

Määrärahojen käytöstä kaupunkitutkimuksen edistämiseksi on käyty neuvottelu yhteistyössä Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kanssa. Lähtökohtana neuvotteluille oli varojen käyttäminen kaupunkitutkimukseen ja erityisesti niin, että se hyödyttäisi kaupungin päätöksentekoa. Neuvottelujen aikana on saavutettu yhteisymmärrys, että varoilla kannattaa rahoittaa pysyvän professuurin perustamista kaupunkitutkimuksen alalle.

Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto perustavat jaetuilla perintövaroillaan yhteisesti rahoitetun kaupunkitutkimuksen vakituisen professuurin. Tehtävä sijoittuu Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Perintövarojen rinnalla valtiotieteellinen tiedekunta hankkii tehtävään tarvittavan lisärahoituksen. Professuurin jatkon turvaamiseksi sille on mahdollista etsiä myös muita rahoittajia kuitenkin varmistaen, että tehtävän painopiste säilyy kaupunkitutkimuksessa.

Professuurin alana on kaupunki- ja aluetasolla ilmenevän eriarvoisuuden tutkimus painopisteenään politiikkatoimien kausaalivaikutusten empiirinen arviointi määrällisin menetelmin. Erityisenä tarkastelukulmana voi toimia asuntopolitiikka.

Kaupungin ja Helsingin yliopiston yhteinen professuuri on osa laajempaa kaupungin ja yliopistojen välistä tiedeyhteistyötä, jonka tarkoituksena on kaupungin strategian mukaisesti tehdä aktiivista yhteistyötä korkeakoulujen kanssa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa ja nojautuu riippumattomaan tutkijaosaamiseen omaa toimintaansa uudistaessaan.

Stäng

Detta beslut publicerades 07.05.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Mer information fås av

Jari Järvenpää, johtava asiantuntija, puhelin: 09 31060497

jari.p.jarvenpaa@hel.fi

Bilagor

1. Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston yhteisprofessuurin kuvaus
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.