Talousarvion 2025 ensimmäinen toteutumisennuste
Talousarvion 2025 ensimmäinen toteutumisennuste
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Asian aikana oli kuultavana suunnittelupäällikkö Anna-Riitta Tarkkala-Hellström. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Pöydällepanoehdotus:
Petra Malin: Pyydän pöydälle.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti Petra Malinin ehdotuksesta panna asian pöydälle.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää merkitä tiedoksi vuoden 2025 talousarvion ensimmäisen toteutumisennusteen.
Ennusteen perusteella lautakunta kehottaa toimialaa jatkamaan jo käynnistettyjä operatiivisia johtamistoimenpiteitä määrärahojen käytön tehokkaan ja vaikuttavaan kohdentamisen edistämiseksi kuitenkin niin, että se ei vaaranna toimialan lakisääteisiä velvoitteita, asiakkaiden tai työntekijöiden hyvinvointia eikä myöskään opetuksen ja palveluiden pedagogista laatua.
Kaupunginkanslian talousarvion toteutumisennusteista antaman ohjeen mukaan toimialat tekevät vuonna 2025 kolme ennustetta, joista tämä on ensimmäinen. Ennuste tehdään suhteessa lautakunnan päättämään tulosbudjettiin.
Kaupunginkanslian ohjeen mukaan toteutumisennusteet on annettava lautakunnalle tiedoksi. Lautakuntien on ryhdyttävä toimenpiteisiin, mikäli tulosbudjetti ei ole toteutumassa.
Käyttötalouden tulot
Tuloja ennakoidaan kertyvän kaikkiaan 82,7 miljoonaa euroa eli 16,2 miljoonaa euroa tulosbudjetissa ennakoitua enemmän.
Tulosbudjetissa ennakoitua suuremmista tuloista 10,9 miljoonaa euroa on tulosbudjetin ulkopuolista hankerahoitusta. Hankerahoituksen lisäksi varhaiskasvatuksen asiakasmaksutulot ylittävät tulosbudjetin noin 4 miljoonalla eurolla ja sosiaali- terveys- ja pelastustoimialan (sotepen) rahoittaman toiminnan tulot ja vastaavasti menot 2,1 miljoonalla eurolla. Korvauksissa ja avustuksissa muiden kuntien Helsingille maksamien perusopetuksen kotikuntakorvaustulojen ennakoidaan jäävän noin 0,7 miljoonaa tulosbudjetissa arvioitua pienemmiksi.
Käyttötalouden menot
Ensimmäisen ennusteen perusteella toimialan kokonaismenot olisivat 1,6 miljardia euroa eli runsaat 36 miljoonaa euroa yli talousarvion.
Kaupungin tuottamien palveluiden menot
Talousarviokohdassa kaupungin tuottamat palvelut menoylitykseksi arvioidaan noin 29 miljoonaa euroa. Ylityksestä 10,9 miljoonaa euroa on teknistä ja johtuu tulosbudjetin ulkopuolisen hankerahoituksen käyttämisestä.
Ammatillisessa koulutuksessa ennakoidaan 5,8 miljoonan euron ylitystä johtuen järjestämisluvan ylittävästä opiskelijavuosimäärästä. Tulosbudjetti perustuu ammatillisen koulutuksen kiinteän järjestämisluvan mukaiseen opiskelijavuosimäärään. Tämän ennakoidaan ylittyvän noin 2 400 opiskelijavuodella. Toimiala tulee hakemaan tällä perusteella valtiolta loppuvuodesta lisäjärjestämislupaa ja sen mukaista lisärahoitusta kaupungille.
Loppuosa ennakoidusta ylityksestä syntyy pääosin varhaiskasvatuksen henkilöstömenoissa, joiden ennakoidaan ylittävän tulosbudjetin noin 9 miljoonalla eurolla. Henkilöstömenoylitystä ennakoidaan myös perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa yhteensä runsaalla 2 miljoonalla eurolla. Myös vuokrissa ennakoidaan noin 1 miljoonan euron ylitystä.
Varhaiskasvatuksen alkuvuoden henkilöstömenokehitys ml. vuokratyövoima osoittaa laskennallisesti noin 9 miljoonan vuosiylitystä määrärahoissa.
Varhaiskasvatuksen määrärahoja on korotettu merkittävästi vuoden 2025 tulosbudjetissa. Lapsimäärän väheneminen ja vastuuperiaatteen mukainen tuottavuustavoite edellyttävät kuitenkin merkittävää menokasvun pienentämistä.
Alkuvuoden menokehityksen perusteella menokasvua ei ole pystytty sopeuttamaan lapsimäärän mukaiseksi. Lapsimäärän väheneminen edellyttää myös tarpeettomista ja/tai epätarkoituksenmukaisista tiloista luopumista.
Varhaiskasvatuksen tuottavuustavoitteina on kohdentaa henkilöstöä tasaisemmin alueiden ja yksiköiden lapsimäärät huomioiden. Lisäksi tavoitteena on vähentää sairauspoissaoloja. Sairauspoissaolot ovat kuitenkin olleet tammi-maaliskuussa korkeammalla tasolla kuin vuonna 2024 vastaavana ajankohtana.
Perusopetuksessa henkilöstömenojen ylityspaine johtuu ulkoisen rahoituksen pienenemiseen sopeutumisen viiveistä ja lukiokoulutuksessa siitä, että nykyisen kurssitarjonnan ylläpidon kustannukset ylittävät ennusteen mukaan lukiokoulutuksen tämän vuoden määrärahat, vaikka määrärahoja on lisätty vuoteen 2024 verrattuna.
Ennusteessa ei ole huomioitu takautuvasti maksettavien vuoden 2023 järjestelyeräkorotusten eikä valmisteilla olevan tasopalkkajärjestelmän mahdollisia vaikutuksia.
Sosiaali- terveys- ja pelastustoimialalle tuotettujen palveluiden menot
Sotepe-toimialalle tuotettujen palveluiden menojen ja vastaavasti tulojen ennakoidaan ylittävän tulosbudjetin noin 2,1 miljoonalla eurolla. Tämä on teknistä ylitystä, koska Sotepelle tuotetut palvelut ovat nettobudjetoituja. Menot saavat ylittää tulosbudjetin, jos tulotkin ylittyvät vastaavalla summalla. Ylitys johtuu lakisääteisten opiskeluhuoltomitoitusten toteuttamisesta.
Avustus- ja korvausmenot
Avustus- ja korvausmenojen ennakoidaan ylittävän tulosbudjetin noin 5,1 miljoonalla eurolla. Ylitys tapahtuu perusopetuksen lakisääteisissä kotikuntakorvauksissa.
Puolet ylityksestä johtuu siitä, että yksityisten koulujen lakisääteinen oppilaskohtainen kotikuntakorvaus nousee syksystä samalle tasolle, kuin kunnallisille koulutuksen järjestäjille maksettava korvaus. Tällä hetkellä se on 94 % kunnallisille maksettavasta korvauksesta. Päätöstä tästä korotuksesta ei ollut talousarviota hyväksyttäessä ja kaupungin periaatteiden mukaan talousarviossa varaudutaan vain päätettyjen lainsäädännön muutosten aiheuttamiin kustannuksiin.
Toinen puoli ylityksestä johtuu siitä, että tulosbudjetissa on varauduttu korvausten indeksitarkistuksiin kaupunginhallituksen laatimisohjeissa määritellyin korotusprosentein. Valtion joulukuussa 2024 tekemän korvauspäätöksen mukainen korotus oli tätä suurempi.
Investointimenot
Toimialan investointimenojen ennakoidaan jäävän noin 0,6 miljoonalla eurolla alle tulosbudjetin. Tietotekniikkahankinnoissa ennakoidaan 0,8 miljoonan euron ylitystä ja vastaavasti Stadin ao:n hankinnoissa 1,4 miljoonan euron alitusta.
Tietotekniikkahankinnat on vuodesta 2025 alkaen jaettu kaupungin talousarviossa kahdeksi kokonaisuudeksi: kaupungin ICT-ohjelmistohankinnat ja toimialakohtaiset muut tietotekniikkahankinnat. Ohjelmistohankinnat on siis koottu kaupunkitasoiseksi kokonaisuudeksi ja niissä ennakoidaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan osalta vastaavaa 0,8 miljoonan euron menoalitusta. Näin ollen toimialan tietotekniikkaan käyttämät investointimäärärahat pysyvät kokonaisuutena kaupungin talousarvion mukaisina.
Stadin ammattiopiston investoinneissa menoalitus johtuu osin hankintojen siirtymisenä vuodelle 2026 ja osin hankintojen tekemisellä käyttötalousmäärärahoilla.
Asiakasmäärät
Varhaiskasvatuksen kokonaisasiakasmäärän arvioidaan olevan runsaat 35 000 lasta, joista ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa on noin 2 400 lasta. Asiakasmäärän ennakoidaan jäävän 420 lapsella alle tulosbudjetissa ennakoidun määrän. Kaupungin omissa päiväkodeissa asiakasmäärä jää tulosbudjetissa ennakoidusta noin 340 lapsella ja yksityisen hoidon tuella hoidettavissa lapsissa 150 lapsella. Kerhoissa ennakoidaan olevan lapsia noin 70 tulosbudjetissa ennakoitua enemmän.
Perusopetuksessa arvioidaan olevan noin 48 700 oppilasta, joista ruotsinkielisissä kouluissa vajaat 4 300 oppilasta. Oppilasmäärän ennakoidaan olevan tulosbudjetin mukainen.
Perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan asiakasmäärä on noin 11 000 lasta, mikä on 100 lasta vähemmän, kuin tulosbudjetissa on arvioitu.
Kaupungin järjestämän lukiokoulutuksen opiskelijamäärän arvioidaan olevan noin 11 0000, mikä alittaa tulosbudjetissa ennakoidun määrän runsaalla sadalla opiskelijalla.
Ammatillisen koulutuksen opiskelijavuosia ennakoidaan kertyvän vajaat 11 400, mikä ylittää tulosbudjettivarauksen ja perusjärjestämisluvan noin 2 400 opiskelijavuodella.
Vapaassa sivistystyössä opetustuntimäärien arvioidaan toteutuvan tulosbudjetin mukaisina.
Palvelukustannukset
Palvelukustannuksia raportoidaan vasta toisesta ennusteesta lähtien.
Sitovat tavoitteet
Toimialalla on vuoden 2025 talousarviossa kaksi sitovaa tavoitetta: parannamme lukutaitoa ja erot nuorten toimintakyvyssä ja tulevaisuudennäkymissä eri väestöryhmien välillä vähenevät. Molempien sitovien tavoitteiden arvioidaan toteutuvan.
Riskit
Viideksi keskeisimmäksi riskiksi on toimialalla tunnistettu
- Turvallisuuspoikkeamat ja väkivaltakokemukset
- Alueiden (ja yksiköiden välinen) erilaistuminen
- Oppijoiden hyvinvoinnin heikkeneminen
- Henkilöstön riittävyys ja hyvinvoinnin heikkeneminen
- Oppijoiden tuen puute/saavutettavuuden heikkeneminen.
Riskien mahdolliset vaikutukset on tunnistettu ja keskeiset hallintatoimenpiteet määritelty kaupungin riskienhallintajärjestelmään.
Ennusteen edellyttämät toimenpiteet
Kaupunginhallituksen antamien talousarvion noudattamisohjeiden mukaan lautakuntien on ryhdyttävä toimenpiteisiin, jos talousarvio ei ole toteutumassa.
Ennakoidusta 36 miljoonan euron ylityksestä
- noin 11 miljoonaa on teknistä ulkoisen rahoituksen käytöstä syntyvää ylitystä
- vajaat 6 miljoonaa selittyy ammatillisen koulutuksen perusjärjestämisluvan ylittävällä opiskelijavuosimäärällä
- runsas 2 miljoonaa syntyy sotepen vastaavilla tuloilla katettavista menoista
- noin 5 miljoonaa johtuu perusopetuksen kotikuntakorvausmenojen kasvusta sekä lainsäädännön muutoksesta että kaupungin hintatasonousuarviota korkeammasta indeksitarkistuksesta johtuen.
Ulkoisen rahoituksen käytöstä syntyvät ylitykset ovat teknisiä ylityksiä. Ammatillisen koulutuksen lisäopiskelijavuosiin tullaan hakemaan loppuvuodesta valtiolta lisäjärjestämislupaa ja -rahoitusta. Sotepen rahoittamat menot ovat nettobudjetissa ja menoylitys on sallittu tulojen ylittyessä vastaavalla summalla. Kaupungin budjetointikäytänteiden mukaan talousarviossa ei varauduta lainsäädännön muutoksiin, joista ei ole päätöksiä olemassa talousarviota laadittaessa. Kotikuntakorvausten korotus on tällainen lainsäädännön muutos.
Edellä mainittujen syiden lisäksi tulosbudjetti kuitenkin ylittyy ennusteen mukaan noin 12 miljoonalla eurolla johtuen lähinnä varhaiskasvatuksen 9 miljoonalla tulosbudjetin ylittävästä henkilöstömenoarviosta. Myös perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa alkuvuoden henkilöstömenokertymä indikoi budjettiylitystä. Tämä edellyttää lautakunnalta kaupunginhallituksen antamien talousarvion noudattamisohjeiden mukaisesti toimenpiteitä.
Ennusteen perusteella toimiala on jo käynnistänyt normaaliin operatiiviseen johtamiseen ja budjettivastuisiin liittyviä toimenpiteitä menojen tasapainottamiseksi tulosbudjetin mukaiseen tasoon.
Varhaiskasvatuksessa tehostetaan tulosbudjettiin sisältyvien tuottavuustoimenpiteiden toteuttamista. Henkilöstösuunnittelua ja uusien ryhmien perustamista tarkennetaan. Lisäksi sijaiskäytäntöjä koskevaa ohjeistusta on jo tarkistettu. Pidemmällä aikavälillä kustannuksiin vaikuttavaa palveluverkkotarkastelua tullaan myös uudistamaan, jotta resursseja saadaan vapautettua epätarkoituksenmukaisista tilakustannuksista lasten opetukseen ja kasvatukseen.
Perusopetuksessa koulujen rakenteita kehitetään aluepäälliköiden ohjauksella resurssien kustannustehokkaaksi kohdentamiseksi.
Lukiokoulutuksessa kurssitarjonnan määrää tarkistetaan tulosbudjetin mukaiseksi.
Detta beslut publicerades 20.05.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelujohtaja, puhelin: 09 310 80295
Anna Lyra-Katz, johtava erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 86706
Anna-Riitta Tarkkala-Hellström, suunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 86442